Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ooo, widzę że są Todek i Paweł, to może też dorzucą cosik ciekawego od siebie :D ?

A cóż ja mam tutaj mówić. :) Tu już Wszystko zostało powiedziane. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/25/#findComment-726412
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

post-41296-0-81032500-1638704442_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/25/#findComment-735675
Udostępnij na innych stronach

post-41296-0-81032500-1638704442_thumb.j

 

Piękne salcesony, z kawałkami czerwonego mięsa  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/25/#findComment-735727
Udostępnij na innych stronach

 

 

fotki pokazałeś, ale jak to smakuje nie napisałeś...

Smak to już rzecz gustu , ale Ci co próbowali mówią ,że smakuje jak wygląda.  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/25/#findComment-735736
Udostępnij na innych stronach

ale jak to smakuje nie napisałeś...

Właśnie dziś Mikołaj podrzucił mi kawałek to mogę Ci powiedzieć, że smakuje tak jak powinien smakować wyborny salceson. Nie mogę się namlaskać i nacmokać.  :D   

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/25/#findComment-735904
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właśnie dziś Mikołaj podrzucił mi kawałek to mogę Ci powiedzieć, że smakuje tak jak powinien smakować wyborny salceson. Nie mogę się namlaskać i nacmokać. :D

szczęście, że jak to czytam to jestem po grochóweczce z dolewką :D

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/25/#findComment-735914
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 2 lata później...

Taka trochę nietypowa pasztetowa.Nietypowa pod względem składu i wykonania Miałem trochę tlustych kawalków z dzika co nie pasowały mi do kiełbasy.Taka II b 20/80.Zapakowałem w folię i siatkę dwa batony i uwędzilem na ciepło.Z jednego zrobiłem smalec z cebulą ,czosnkiem i majerankiem a drugi poszedl po sparzeniu własnie do tej pasztetowej .Dołożyłem jeszcze po sparzeniu mięso z  1/4 łba wp., wątrobę z dzika i trochę skórek i skórę z golonki bo przy okazji robilem jeszcze salceson włoski.Tak mniej wiecej po 1/3 i ok.10% skórek.I tak oto powstała ta nietypowa, niepodwędzana pasztetowa o smaku wędzenia.Jak widać nie zawsze trzymam się przepisów branżowych .😁

IMG_20250826_101629.jpg

Edytowane przez arkadiusz
  • Like 1
  • Upvote 2

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/25/#findComment-1031193
Udostępnij na innych stronach

W dniu 26.08.2025 o 16:54, arkadiusz napisał(a):

Miałem trochę tlustych kawalków z dzika co nie pasowały mi do kiełbasy.Taka II b 20/80.Zapakowałem

Oznaczenie 20/80 dwójka jest zaliczane do klasy A, jeśli weźmiemy pod uwagę aktualne nazewnictwo stosowane na rynku. Jednak dla osób spoza branży może to być bardzo myląca informacja.

 

W dniu 26.08.2025 o 16:54, arkadiusz napisał(a):

.Jak widać nie zawsze trzymam się przepisów branżowych .😁

Arkadiusz, mała uwaga dotycząca napełniania w osłonki – zostawiasz w nich trochę za dużo powietrza. Przez to jelita, zwłaszcza na końcówkach, wyglądają mniej estetycznie, a sam produkt szybciej się psuje. Szkoda też, że nie pokazałeś przekroju, bo byłoby to dużą wartością. Mimo tego ogromne gratulacje za pomysłowość i kreatywność – naprawdę świetna robota!💪

Edytowane przez SZCZEPAN

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/25/#findComment-1032328
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.