Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa parówkowa wygląda bardzo apetycznie, czym rozdrabniasz mięso na na tą kiełbasę?

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-524665
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 364
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Kiełbasa parówkowa wygląda bardzo apetycznie, czym rozdrabniasz mięso na na tą kiełbasę?

 

Alfa 32 z silnikiem, sitko 2 mm X 2.Serdelki też tylko jeden raz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-524674
Udostępnij na innych stronach

 

 

A musztardy niet?

 

Szkoda tak dobry smak kiełbaski zabijać musztardą. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-524679
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Krakowska i kawałek co się ostał cienkiej. :)

 

post-41296-0-32378100-1487001259_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-540610
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

My już możemy świętować. :)

 

post-41296-0-23623700-1492073868_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-547723
Udostępnij na innych stronach

Arku myślę że wszystkiego do święcenia nie poniesiesz,kiedyś tak

 

bywało ☺ przecie.

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-547735
Udostępnij na innych stronach

 

 

Widzę, ze u Ciebie święta długo trwać będą biorąc pod uwagę ilość kiełbaski.

 

To co widać to tylko do zdjęcia.Reszta poza kadrem. :D

 

 

 

Arku myślę że wszystkiego do święcenia nie poniesiesz,

 

Poniosę, poniosę tylko nie tam gdzie piszesz.Dla nas niewiele się ostanie. :(  :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-547744
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzisiaj na kolację.Reszta jeszcze do jutra się podsuszy.

 

post-41296-0-88824200-1497717931_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-554810
Udostępnij na innych stronach

Kabanoski a nie jakaś tam cienka kiełbaska. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-554828
Udostępnij na innych stronach

Osz w mordeczkę....ładne.

Edytowane przez arkadiusz

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-554830
Udostępnij na innych stronach

A ile roboty było przy jelitach baranich. :facepalm: . Żeby nie prezes to by chyba ich nie było bo by nie miał kto kręcić  korbą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-554832
Udostępnij na innych stronach

 

 

Reszta jeszcze do jutra się podsuszy.
Kabanosy super :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-554837
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ile roboty było przy jelitach baranich.

To już chyba nie powinno cię dziwić.

Mnie młody męczy o kabanosy....to jak pomyślę, to już mam dość.. :D  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-554844
Udostępnij na innych stronach

To już chyba nie powinno cię dziwić.

 

A mnie już nic nie dziwi :D  .Dawno nie robiłem kabanosów w barankach i trochę musiałem sobie ponarzekać ;)  mino posiadania przyrządu szczególnie przy nakładaniu ich na lejek. :D .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-554932
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dziś na tapecie parówki.

post-41296-0-44288400-1501239626_thumb.jpg

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-561010
Udostępnij na innych stronach

Instrukcja produkcji parówek wg.Arkadiusza.

 

1. II wp. 80/20

2. Podgardle skórowane i bez gruczołów 

3. Mięso z golonek wp. .Używam tylnych bo jest więcej mięsa

 

Przyprawy.

1.Pieprz biały - 1,1 g/kg

2.Gałka - 0,6g/kg

 

Peklowanie 20g/kg peklosoli .48- 72 h w temp.4-6º C

 

Wszystkich składników jest po równo, ale ile czego dodać to decyduję w czasie produkcji w zależności od tego jakie tłuste jest podgardle i jaką mam tłustą dwójkę.Odchyłki są w granicach 10 % więc można przyjąć ,że jest po równo.

Oczywiście wszystko peklujemy.Podgardle oddzielnie a mięso z golonek i II wp razem.Zamrażamy sobie 15 % wody wagi całego wsadu.Przed mieleniem do zapeklowanego mięsa z golonek i IIwp. dodaję przyprawy policzone dla całej wagi surowca (mięsa + podgardle) i mieszam.Mielimy na sitku 2 mm oddzielnie podgardle i oddzielnie mięso dodając w czasie mielenia część lodu żeby nam temperatura nie skoczyła za mocno.To samo robimy z podgardlem.Drugie mielenie polega na mieleniu mięsa i stopniowym dodawaniem podgardla i oczywiście lodu żeby mieścić się w granicach 10 - 15 C.Trzecie mielenie.Mielimy cała masę dodając ew. lód żeby nam się farsz nie zagrzał.Przyprawy już dodaliśmy wcześniej po to żeby już nie mieszać bo gotowy farsz bardzo ciężko się miesza i jest do tego zimny.Można też użyć kutra albo zmielić tylko 2 razy, ale trzeba lekko przemieszać ręcznie..Też są dobre.Dalej to już nabijanie  (ja używam osłonek celulozowych), wędzenie ( jak kiełbasę tylko krócej do uzyskania odpowiedniego koloru)) i parzenie.Parówki parzę w wodzie o temp. 60 C przez 10 min i studzę w zimnej wodzie prze ok 5 min.Smacznego

 

P.S

Jak ja wiążę parówki to zobaczcie w moich poradach

.https://wedlinydomow...yczne/?p=560993

 

 

I gotowe

post-41296-0-31847400-1501261224_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-561040
Udostępnij na innych stronach

Przydała by się kombajn co to sam nabija i odkręca, ale to już poza moim zasięgiem finansowym :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-561045
Udostępnij na innych stronach

Ja licytuję na Amazon'ie takie ustrojstwo. Przyda się na zloty. :D;)

 

post-39694-0-35931300-1501262477_thumb.jpg

 

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-561047
Udostępnij na innych stronach

:) Kombajn niweczy bezpowrotnie ten "pierwiastek domoczynienia"....

Pot i Nerw Kiełbaśnika jest komponentem bezcennym i nieocenialnym.... :thumbsup::D

Ukłaniam serde(l)cznie :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-561049
Udostępnij na innych stronach

Trochę tu posprzątałem. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-561122
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

 

Instrukcja produkcji parówek wg.Arkadiusza.

 

1. II wp. 80/20

2. Podgardle skórowane i bez gruczołów 

3. Mięso z golonek wp. .Używam tylnych bo jest więcej mięsa...

 

Wszystkich składników jest po równo, ale ile czego dodać to decyduję w czasie produkcji w zależności od tego jakie tłuste jest podgardle i jaką mam tłustą dwójkę.Odchyłki są w granicach 10 % więc można przyjąć ,że jest po równo.

Arku, pkt. 1 czy oznacza że II wp. jest 80% w stosunku do podgardla i golonek?

Dalej "wszystkich składników jest po równo" czy rozumiesz że pół na pół, podgardle i mięso z golonek?

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-569844
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.