SIVON Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 31 Października 2016 Kiełbasa parówkowa wygląda bardzo apetycznie, czym rozdrabniasz mięso na na tą kiełbasę? Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-524665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 31 Października 2016 Kiełbasa parówkowa wygląda bardzo apetycznie, czym rozdrabniasz mięso na na tą kiełbasę? Alfa 32 z silnikiem, sitko 2 mm X 2.Serdelki też tylko jeden raz. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-524674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 31 Października 2016 A musztardy niet? W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-524677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 31 Października 2016 A musztardy niet? Szkoda tak dobry smak kiełbaski zabijać musztardą. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-524679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 13 Lutego 2017 Krakowska i kawałek co się ostał cienkiej. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-540610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 My już możemy świętować. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-547723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Widzę, ze u Ciebie święta długo trwać będą biorąc pod uwagę ilość kiełbaski. Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-547733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Arku myślę że wszystkiego do święcenia nie poniesiesz,kiedyś tak bywało ☺ przecie. Pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-547735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Widzę, ze u Ciebie święta długo trwać będą biorąc pod uwagę ilość kiełbaski. To co widać to tylko do zdjęcia.Reszta poza kadrem. Arku myślę że wszystkiego do święcenia nie poniesiesz, Poniosę, poniosę tylko nie tam gdzie piszesz.Dla nas niewiele się ostanie. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-547744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Dzisiaj na kolację.Reszta jeszcze do jutra się podsuszy. Edytowane 17 Czerwca 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-554810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 17 Czerwca 2017 No dobra, fajna cienka kiełbaska ale w końcu qu'est-ce que c'est? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-554819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Kabanoski a nie jakaś tam cienka kiełbaska. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-554828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Osz w mordeczkę....ładne. Edytowane 17 Czerwca 2017 przez arkadiusz www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-554830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 17 Czerwca 2017 A ile roboty było przy jelitach baranich. . Żeby nie prezes to by chyba ich nie było bo by nie miał kto kręcić korbą. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-554832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Reszta jeszcze do jutra się podsuszy. Kabanosy super Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-554837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 17 Czerwca 2017 A ile roboty było przy jelitach baranich. To już chyba nie powinno cię dziwić.Mnie młody męczy o kabanosy....to jak pomyślę, to już mam dość.. www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-554844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) To już chyba nie powinno cię dziwić. A mnie już nic nie dziwi .Dawno nie robiłem kabanosów w barankach i trochę musiałem sobie ponarzekać mino posiadania przyrządu szczególnie przy nakładaniu ich na lejek. . Edytowane 18 Czerwca 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-554932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 28 Lipca 2017 Dziś na tapecie parówki. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-561010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) Instrukcja produkcji parówek wg.Arkadiusza. 1. II wp. 80/202. Podgardle skórowane i bez gruczołów 3. Mięso z golonek wp. .Używam tylnych bo jest więcej mięsa Przyprawy.1.Pieprz biały - 1,1 g/kg2.Gałka - 0,6g/kg Peklowanie 20g/kg peklosoli .48- 72 h w temp.4-6º C Wszystkich składników jest po równo, ale ile czego dodać to decyduję w czasie produkcji w zależności od tego jakie tłuste jest podgardle i jaką mam tłustą dwójkę.Odchyłki są w granicach 10 % więc można przyjąć ,że jest po równo.Oczywiście wszystko peklujemy.Podgardle oddzielnie a mięso z golonek i II wp razem.Zamrażamy sobie 15 % wody wagi całego wsadu.Przed mieleniem do zapeklowanego mięsa z golonek i IIwp. dodaję przyprawy policzone dla całej wagi surowca (mięsa + podgardle) i mieszam.Mielimy na sitku 2 mm oddzielnie podgardle i oddzielnie mięso dodając w czasie mielenia część lodu żeby nam temperatura nie skoczyła za mocno.To samo robimy z podgardlem.Drugie mielenie polega na mieleniu mięsa i stopniowym dodawaniem podgardla i oczywiście lodu żeby mieścić się w granicach 10 - 15 C.Trzecie mielenie.Mielimy cała masę dodając ew. lód żeby nam się farsz nie zagrzał.Przyprawy już dodaliśmy wcześniej po to żeby już nie mieszać bo gotowy farsz bardzo ciężko się miesza i jest do tego zimny.Można też użyć kutra albo zmielić tylko 2 razy, ale trzeba lekko przemieszać ręcznie..Też są dobre.Dalej to już nabijanie (ja używam osłonek celulozowych), wędzenie ( jak kiełbasę tylko krócej do uzyskania odpowiedniego koloru)) i parzenie.Parówki parzę w wodzie o temp. 60 C przez 10 min i studzę w zimnej wodzie prze ok 5 min.Smacznego P.SJak ja wiążę parówki to zobaczcie w moich poradach.https://wedlinydomow...yczne/?p=560993 I gotowe Edytowane 20 Sierpnia 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-561040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 28 Lipca 2017 .... węzeł gordyjski...szczególnie apetyczny... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-561042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) Przydała by się kombajn co to sam nabija i odkręca, ale to już poza moim zasięgiem finansowym Edytowane 28 Lipca 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-561045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 28 Lipca 2017 Ja licytuję na Amazon'ie takie ustrojstwo. Przyda się na zloty. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-561047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 28 Lipca 2017 Kombajn niweczy bezpowrotnie ten "pierwiastek domoczynienia"....Pot i Nerw Kiełbaśnika jest komponentem bezcennym i nieocenialnym.... Ukłaniam serde(l)cznie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-561049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 29 Lipca 2017 Trochę tu posprzątałem. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-561122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 4 Października 2017 Instrukcja produkcji parówek wg.Arkadiusza. 1. II wp. 80/202. Podgardle skórowane i bez gruczołów 3. Mięso z golonek wp. .Używam tylnych bo jest więcej mięsa... Wszystkich składników jest po równo, ale ile czego dodać to decyduję w czasie produkcji w zależności od tego jakie tłuste jest podgardle i jaką mam tłustą dwójkę.Odchyłki są w granicach 10 % więc można przyjąć ,że jest po równo.Arku, pkt. 1 czy oznacza że II wp. jest 80% w stosunku do podgardla i golonek?Dalej "wszystkich składników jest po równo" czy rozumiesz że pół na pół, podgardle i mięso z golonek? Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/12/#findComment-569844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi