Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
334 odpowiedzi w tym temacie

#41 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 23 mar 2013 - 20:27

[quote]na pozycji i liczniku MI nie zależy.Wyrażam zgodę na wyzerowanie.
[/quote]miałem na myśli inny licznik.... ten co to zlicza pewną trzyliterową cechę osobowości.....

[quote]Jestem bardzo ciekawy jak to można ze zdjęcia ocenić smak i czy wyrób to wiór[/quote]smaku nie (choć z użytych przypraw coś tam wywnioskować można) jednak skład i proces jaki został podany może wyjasnić wiele

Szkoda że kiedy "nowy" użytkownik w swojej całkowitej niewiedzy i nieświadomości "palnie" że jak "uwędził schab i ma twardy" to co niektórzy jadą po takim jak po łysej kobyle i jeszcze do kursów odsyłają a jak tak "doświadczony" użytkownik wali takie "kwiatki" jak np. cytat poniżej to jest cisza :rolleyes: : "białą tylko robię z szynki (kupuje całą szynkę tylko na białą) i słoniny grzbietowej...lepsze kawałki mielę na szarpaku,resztę na 8 i słoninę na 3.Maszynka zelmer 5 :grin:

Peklują 1-2 dni wcześniej [/quote]

#42 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 23 mar 2013 - 20:52

Parę razy robiłem podobne kielbachy tak troszkę na biegu bez klasyfikacji i technologicznych zabaw ze względu na "korporacyjne braki czasowe" zestawienie łopatk/szynka , karkówka/lopatka wychodziły bardzo dobre ;) . Dodatek gorącej wody do farszu tez swoje daje radzę spróbować ;)
Ta kiełbasa może być zaskakująco dobra jako biala tylko trzeba uważać z obróbką termiczną bo faktycznie będzie wiorek :(

PS
Osobiście wolę jednak dodawać więcej tłuszczu ;)

#43 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10676 postów

Napisano 23 mar 2013 - 21:29

Szczerze mówiąc myślałem, miałem taką nadzieję, że odezwą się wielcy tego forum ,ale cóż widać temat był nie godzien ich uwagi. :sad:
A teraz do rzeczy ,żeby już zakończyć tą zabawę.
Najbliżej prawdy byli Ci co twierdzili, że kiełbasa będzie sucha i wiórowata.Rzeczywiście tak jest.Ona jest po prostu niezjadliwa i nie jest to tylko moja opinia.
Oczywiście nie brałem pod uwagę dodanych przypraw na tzw." oko" co też przyczyniło się do negatywnej mojej opinii.
Reasumując jak mawiał klasyk cyt. nie idźcie tą drogą i nie róbcie kiełbasy o takiej recepturze.

#44 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 23 mar 2013 - 21:34

Ona jest po prostu niezjadliwa


czy to wina wyłącznie składu czy też wpływ na to miało dodanie gorącej wody?

#45 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10676 postów

Napisano 23 mar 2013 - 21:35

czy to wina wyłącznie składu czy też wpływ na to miało dodanie gorącej wody


Moim zdaniem i jedno i drugie.

#46 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 23 mar 2013 - 21:38

Ona jest po prostu niezjadliwa i nie jest to tylko moja opinia.

oj nie przesadzaj..... zjeść to się da..... tylko trzeba więcej zapojki :lol:

tak.... skład surowcowy owszem, ale do szynkowej...... no i bez tej gorącej wody .....

jako biała totalny niewypał.... ale jak widać nie wszyscy mieli odwagę wypowiedzieć się na "nie" w tej kwestii....
- udała Ci się "podpucha" Arku :cool:

#47 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4093 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 23 mar 2013 - 21:58

Dobrze, że problem się rozstrzygnął. Ze zdjęcia ciężko wysuwać wnioski.
Można wykonać białą kiełbasę o podanym, składzie tylko, że należy wiedzieć, kiedy możemy ja wykonać. Wykonać można w momencie, gdy mięso wykazuje bardzo dobre właściwości wiążące i ... dodam jeszcze, że gorąca woda będzie potrzebna. Poprawność procesu zależy od doświadczenia wykonującego.
Osobiście jestem zwolennikiem ( jak większość forowiczów ) kiełbasy białej, której receptura nie zmieniała się przez dziesięciolecia.

#48 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8714 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 mar 2013 - 22:28

taka kiełbasa nie będzie wiórowata, lecz będzie bardzo sprężysta.

Gdyby nie była traktowana gorącą wodą to zgoda.
Ale ta sprężystość została (chyba celowo?) zredukowana poprzez:

I wp. z szynki i I wp. z łopatki z dodatkiem gorącej wody.

tę gorącą wodę.

#49 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10676 postów

Napisano 08 wrz 2013 - 15:12




Mieszarka ukręciła :grin: 11 kg kiełbasy a'la białej.Tym razem na klej zamiast golonek użyłem II wołowej i chyba tak już ją będę robił.

cc6ffbf73faa6b22med.jpg


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 lis 2013 - 14:31


#50 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10676 postów

Napisano 22 wrz 2013 - 08:27

Wczorajsze kiełbaski w pigułce.

e838838667da696amed.jpg


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 lis 2013 - 15:02


#51 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10676 postów

Napisano 10 sty 2014 - 19:33

Fragment większej całości. :)

A'la biała

 

Załączony plik  DSC04963.jpg   98,65 KB   19 Ilość pobrań



#52 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2209 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 10 sty 2014 - 20:16

Wszystkie smacznie wygladaja :clap: :clap:



#53 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1951 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 11 sty 2014 - 11:40

Fragment większej całości. A'la biała

A przepis Twój? 



#54 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10676 postów

Napisano 11 sty 2014 - 12:52

Mój.



#55 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10676 postów

Napisano 25 sty 2014 - 12:21

Kiełbasa szynkowa.

 

Tak się mieszało

 

Załączony plik  DSC04997.jpg   139,96 KB   22 Ilość pobrań

 

tak nadziewało

 

Załączony plik  DSC04998.jpg   98,21 KB   18 Ilość pobrań

 

a tak wygląda efekt końcowy.

 

Załączony plik  DSC05001.jpg   109,43 KB   19 Ilość pobrań

 

Niestety zaliczyłem nieco dziurek, ale poprawię się następnym razem. :)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 25 sty 2014 - 13:45


#56 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1951 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 25 sty 2014 - 12:59

Niestety zaliczyłem nieco dziurek,

wiesz z tymi dziurkami też może kandydować na mistrzostwo w wyrobach, moje słowa uznania. Pozdrawiam :thumbsup:  :tongue:  :D  


Fragment większej całości. A'la biała

Gdybyś mógł podrzuć mi na pw przepis Twojej ala białej


Użytkownik baca 48 edytował ten post 25 sty 2014 - 12:57


#57 bwie

bwie

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1964 postów
  • Miejscowośćtrochę większa wieś

Napisano 25 sty 2014 - 18:15

...zaliczyłem nieco dziurek, ale poprawię się następnym razem. :)

Chciałbym mieć Twoje problemy ... z ilością dziurek w kiełbasie. Jak dla mnie to nawet ze sznurkiem bym to wciągnął i poprosił o jeszcze.



#58 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2417 postów

Napisano 25 sty 2014 - 18:20

nieco dziurek

Nie raz tak jest,sam to przerabiałem kilkakrotnie,wyrób :thumbsup:



#59 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 25 sty 2014 - 18:24

Jak dla mnie szynkowa super :clap:



#60 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10676 postów

Napisano 02 mar 2014 - 14:57

Krakowska i chuda Nasza :)

 

.Załączony plik  DSC05044.jpg   141,96 KB   32 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 02 mar 2014 - 14:58





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych