arkadiusz Opublikowano wczoraj o 17:14 Autor Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano wczoraj o 17:14 Mam problem z kapustą kiszoną. Stoi w dwóch wiadrach .Jedno 35 l a drugie 5 l i ta ma kożuch na wierzchu. Obydwa wiadra wyparzone ,ubijak też. Nakładane jednakowo w rękawiczkach. Stoją koło siebie. Przebijane wg. przepisu , piana ściągana na bieżąco. Stały w kuchni i po 4 dniach przeniosłem do chłodniejszej piwnicy i tam zrobił się ten kożuch. Drugie większe wiadro w porządku. Sok czysty klarowny. Dwa dni temu zdjąłem ten kożuch ,ale dziś pokazał się znowu. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) Nie mam pewności ale wygląda jak początek fermentacji octowej a nie mlekowej. Za duży dostęp powietrza może...🫤 Ja postawiłem w chłodnym garażu po 3 dniach i olałem (jak zwykle) - idę sprawdzić! Edytowane 16 godzin temu przez Twonk Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 15 godzin temu 52 minuty temu, Twonk napisał(a): wygląda jak początek fermentacji octowej Na 100% nie. 13 godzin temu, arkadiusz napisał(a): zdjąłem ten kożuch Nie będę wyjaśniał bo w 16-ce nie ma opisu 😀. Poszukaj w literaturze co jest opisywane jako kahm yest. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 13 godzin temu 1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Nie będę wyjaśniał bo w 16-ce nie ma opisu 😀 No to barany a miało być ze 300 stron.😄Stoi w temp. poniżej 21 C , ale zastanawia mnie czemu tylko w jednym pojemniku a w drugim jest czysto. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 13 godzin temu 3 minuty temu, arkadiusz napisał(a): ale zastanawia mnie czemu tylko w jednym pojemniku a w drugim jest czysto. Cuda panie, cuda😁 TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) Kożuch fermentacyjny na ogórkach lub zakwasie. Wyjaśniamy, skąd się bierze | Jak ugotować? Haps.pl Arkadiusz to pisze Internet , podobno nawet tak sadzą znawcy produkcji kiszonek . To nie jest moja rada , ale jedynie próba pomocy. Uzupełniam o drugi link ten uspakaja. Biały kożuch na kapuście kiszonej. Czy wiesz czym jest? Edytowane 12 godzin temu przez Pacan Wojciech Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 12 godzin temu 16 godzin temu, arkadiusz napisał(a): drugie 5 l i ta ma kożuch na wierzchu Akurat na bigos. Tak dla pewności. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 10 godzin temu 2 godziny temu, arkadiusz napisał(a): ale zastanawia mnie czemu tylko w jednym pojemniku a w drugim jest czysto. Oczywiście, że jest tego wyjaśnienie merytoryczne dlaczgo tak się stało. Często taki sam kożuch występuje w różnych kiszonkach nie tylko w kapuście. Ja powiem tylko tyle, że to Twój błąd popełniony na samym początku. Szukajcie aż znajdziecie🤔. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 8 godzin temu Drożdże kożuchowe potrzebują tlenu i temperatury. Ten drugi czynnik nie jest ściśle określony, gdyż kożuch może utworzyć wiele różnych gatunków. Na ogół przyjmuje się, że poniżej 15 C jest bezpiecznie. Ja mam podobny problem z tegorocznymi ogórkami - słoje prze otwarciem wyglądają OK. Otworzone, są w ciągu 2-3 dni kolonizowane przez "kefirek". Niestety, są zbyt duże, by umieścić lodówce😂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 8 godzin temu Z załączonego zdjęcia widać kożuch na powierzchni kapusty, prawdopodobnie podczas kiszenia (fermentacji). Taki kożuch to najprawdopodobniej pleśń kożuchowa (lub drożdże kożuchujące), która powstaje w warunkach tlenowych. Nie jest to zazwyczaj pleśń szkodliwa (jak te kolorowe, puchate), ale jest to sygnał, że: Kapusta nie jest wystarczająco przykryta płynem (sokiem). Kiszenie to proces beztlenowy, a obecność powietrza na powierzchni sprzyja rozwojowi tej mikroflory. Temperatura może być zbyt wysoka, co przyspiesza ich rozwój. 🛠️ Co można zrobić: Usuń ostrożnie kożuch: Zbieramy go łyżką lub czystą szmatką/ręcznikiem papierowym, starając się nie zamieszać go z resztą kapusty. Dobij kapustę: Postaraj się docisnąć kapustę, aby cała była zanurzona pod powierzchnią soku. Możesz użyć kamienia lub specjalnego obciążnika do kiszenia. To odetnie dostęp powietrza. Utrzymuj niższą temperaturę: Jeśli to możliwe, przenieś kapustę w chłodniejsze miejsce, aby spowolnić proces fermentacji i ewentualny rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Jeśli sama kapusta pod spodem pachnie i smakuje dobrze (kwaśno, nie zgniło, nie ma obcych, nieprzyjemnych zapachów), jest po usunięciu kożucha i dalszym dbaniu o jej zanurzenie. Czy chciałbyś, abym poszukał informacji o najlepszych metodach przechowywania kiszonej kapusty, aby uniknąć powstawania kożucha? kKuczem do udanego kiszenia jest brak dostępu tlenu i higiena. Oto najważniejsze zasady, które pomogą uniknąć powstawania kożucha fermentacyjnego lub pleśni na kiszonej kapuście: 1. Pełne zanurzenie w soku (solance): To jest najważniejsza zasada. Kapusta musi być całkowicie przykryta sokiem, ponieważ tlen na powierzchni sprzyja rozwojowi drożdży kożuchujących i pleśni. Dobijanie: Regularnie dociskaj kapustę, zwłaszcza na początku fermentacji, aby wydobyć jak najwięcej soku i upewnić się, że cała kapusta jest pod płynem. Obciążenie: Używać obciążnika (kamień, talerzyk, słoik z wodą), który utrzyma kapustę w całości pod powierzchnią płynu. Jeśli soku jest za mało, można dolać 2% solanki (20 g soli niejodowanej na 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody). 2. Higiena i czystość: Wyparzanie: Używać tylko czystych i wyparzonych naczyń (słoików, beczek, narzędzi). Resztki brudu lub pleśni mogą stać się zarzewiem rozwoju niepożądanych mikroorganizmów. Używać świeżych i nieuszkodzonych warzyw. 3. Optymalna temperatura: Fermentacja początkowa: Przez pierwsze ok. 10 dni utrzymać temperaturę w zakresie 18–22°C (temperatura pokojowa). W tym czasie trwa intensywna fermentacja mlekowa. Przechowywanie: Po zakończeniu intensywnej fermentacji (kiedy kapusta przestanie intensywnie bąbelkować), przenieś ją w chłodne i zacienione miejsce, np. do piwnicy lub spiżarni, gdzie temperatura wynosi idealnie około 6°C. Niższa temperatura spowalnia rozwój drożdży i pleśni. 4. Przepuszczanie gazów (odgazowanie): W trakcie fermentacji zbierają się gazy. Należy regularnie przebijać kapustę czystym i długim narzędziem (np. drewnianym szpikulcem) aż do dna, aby umożliwić ujście gazów. To zapobiega wypchnięciu kapusty ponad poziom soku. 💡 Ważna uwaga na przyszłość: Kożuch fermentacyjny a pleśń Jak można zauważyć na zdjęciu, jest to kożuch fermentacyjny (efekt pracy drożdży kożuchujących w obecności tlenu), a nie typowa szkodliwa pleśń. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 7 godzin temu U mnie obiektyw Google takie coś wypluł. ,, Przegląd od AI Zdjęcie przedstawia wyschniętą, popękaną masę tynkarską lub szpachlową w wiaderku. Prawdopodobnie jest to pozostałość po pracach remontowych. Na dnie wiaderka widoczny jest napis „wedlinydomowe.pl”, który nie jest związany z zawartością wiaderka, a stanowi znak wodny umieszczony na zdjęciu." Lubię sztuczną inteligencję. Chyba film,,Idiokracja" to jakiś prorok nakręcił czy cóś 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, bilu72 napisał(a): Kapusta nie jest wystarczająco przykryta płynem (sokiem). Żaden z poniższych błędów nie zachodzi a dowodem na to jest to , że w drugim większym wiadrze wszystko jest w porządku. Kapustę kisze co roku i co roku tak samo. Wszystko wyparzone ,kapusta przykryta sokiem, nie ma innych dodatków oprócz soli, nie ma żadnych innych warzyw. Fermentacja 5 dni w temp pokojowej , przebijana codziennie , piana zbierana na bieżąco. Teraz wyniesiona do piwnicy. Tam jest ok 17-18C i tam dopiero zrobił się ten kożuch 3 godziny temu, Grzewlod napisał(a): że to Twój błąd popełniony na samym początku. Kupiłem 20 kg kapusty. Wszystko wsypywałem warstwami do dużego pojemnika przesypując każdą warstwę solą, wymieszałem całość i zostawiłem aż, kapusta zmiękła i puściła sok. Później przełożyłem do wiader, ale że nie weszła do jednego trochę dałem do drugiego mniejszego. Cały czas była ubijana i na wierzch mam specjalne granitowe płyty do dociśnięcia. Wszystko wyparzone. Przykryte wyparzoną ścierką na to specjalne podkładki i na to płyta. Sok pięknie przykrył tak w dużym jaki małym wiadrze. To znaczy wg. Ciebie ,że kisząc w małym wiadrze bo mi całą nie weszła do dużego , stosując ten sam proces, te same narzędzia popełniłem jakiś błąd a w dużym już nie ?. Jakoś to do mnie nie przemawia. Nie sądzisz , że jeśli był jakiś błąd to powinien być w całości (20kg) tak w jednym jak i drugim wiadrze.? Edytowane 7 godzin temu przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 4 godziny temu Ja nie przebijam nie zbieram piany,kapusta dociśnięta dębowymi deseczkami pod rant fosy,trzymam kilka dni w temp.20-21 st.i po kilku dniach burzliwej fermentacji przenoszę do piwnicy temp.8-12 st.Wszystko jest ok.Ale jak odbiorę kapustę z beczki i zapomnę pilnować wody w fosie to też mam podobny nalot.To zapewne efekt,,banki"powietrznej.Jeżeli nalot jest biały to wszystko jest ok,jeżeli zmieni kolor to doszło do skażenia,chodz to mało prawdopodobne. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 4 godziny temu 2 godziny temu, arkadiusz napisał(a): Żaden z poniższych błędów nie zachodzi a dowodem na to jest to , że w drugim większym wiadrze wszystko jest w porządku. Kapustę kisze co roku i co roku tak samo. Wszystko wyparzone ,kapusta przykryta sokiem, nie ma innych dodatków oprócz soli, nie ma żadnych innych warzyw. Fermentacja 5 dni w temp pokojowej , przebijana codziennie , piana zbierana na bieżąco. Teraz wyniesiona do piwnicy. Tam jest ok 17-18C i tam dopiero zrobił się ten kożuch Kupiłem 20 kg kapusty. Jaka była pojemność wiadra,te 20 kg.spokojnie powinno się zmieścić w 15l. wiadrze.Ja do kamionki 8l.ubijam 10 kg. a jeszcze muszę zmieścić 3 cm.deseczki pod fosę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 4 godziny temu 23 minuty temu, bilu72 napisał(a): Jaka była pojemność wiadra,te 20 kg.spokojnie powinno się zmieścić w 15l. wiadrze. Widać lepiej ubijasz. Na upartego by mi weszło te 20 kg do 20l wiadra , ale wolałem zostawić więcej miejsca na wytworzoną solankę. Było tyle solanki ,że już zaczęła mi wypływać z wiadra. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi