arkadiusz Opublikowano Poniedziałek o 17:14 Autor Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano Poniedziałek o 17:14 Mam problem z kapustą kiszoną. Stoi w dwóch wiadrach .Jedno 35 l a drugie 5 l i ta ma kożuch na wierzchu. Obydwa wiadra wyparzone ,ubijak też. Nakładane jednakowo w rękawiczkach. Stoją koło siebie. Przebijane wg. przepisu , piana ściągana na bieżąco. Stały w kuchni i po 4 dniach przeniosłem do chłodniejszej piwnicy i tam zrobił się ten kożuch. Drugie większe wiadro w porządku. Sok czysty klarowny. Dwa dni temu zdjąłem ten kożuch ,ale dziś pokazał się znowu. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano Wtorek o 05:35 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano Wtorek o 05:35 (edytowane) Nie mam pewności ale wygląda jak początek fermentacji octowej a nie mlekowej. Za duży dostęp powietrza może...🫤 Ja postawiłem w chłodnym garażu po 3 dniach i olałem (jak zwykle) - idę sprawdzić! Edytowane Wtorek o 05:37 przez Twonk Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano Wtorek o 06:37 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano Wtorek o 06:37 52 minuty temu, Twonk napisał(a): wygląda jak początek fermentacji octowej Na 100% nie. 13 godzin temu, arkadiusz napisał(a): zdjąłem ten kożuch Nie będę wyjaśniał bo w 16-ce nie ma opisu 😀. Poszukaj w literaturze co jest opisywane jako kahm yest. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano Wtorek o 08:29 Autor Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano Wtorek o 08:29 1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Nie będę wyjaśniał bo w 16-ce nie ma opisu 😀 No to barany a miało być ze 300 stron.😄Stoi w temp. poniżej 21 C , ale zastanawia mnie czemu tylko w jednym pojemniku a w drugim jest czysto. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano Wtorek o 09:32 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano Wtorek o 09:32 (edytowane) Kożuch fermentacyjny na ogórkach lub zakwasie. Wyjaśniamy, skąd się bierze | Jak ugotować? Haps.pl Arkadiusz to pisze Internet , podobno nawet tak sadzą znawcy produkcji kiszonek . To nie jest moja rada , ale jedynie próba pomocy. Uzupełniam o drugi link ten uspakaja. Biały kożuch na kapuście kiszonej. Czy wiesz czym jest? Edytowane Wtorek o 09:35 przez Pacan Wojciech Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Wtorek o 09:57 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano Wtorek o 09:57 16 godzin temu, arkadiusz napisał(a): drugie 5 l i ta ma kożuch na wierzchu Akurat na bigos. Tak dla pewności. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano Wtorek o 11:31 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano Wtorek o 11:31 2 godziny temu, arkadiusz napisał(a): ale zastanawia mnie czemu tylko w jednym pojemniku a w drugim jest czysto. Oczywiście, że jest tego wyjaśnienie merytoryczne dlaczgo tak się stało. Często taki sam kożuch występuje w różnych kiszonkach nie tylko w kapuście. Ja powiem tylko tyle, że to Twój błąd popełniony na samym początku. Szukajcie aż znajdziecie🤔. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano Wtorek o 13:42 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano Wtorek o 13:42 Drożdże kożuchowe potrzebują tlenu i temperatury. Ten drugi czynnik nie jest ściśle określony, gdyż kożuch może utworzyć wiele różnych gatunków. Na ogół przyjmuje się, że poniżej 15 C jest bezpiecznie. Ja mam podobny problem z tegorocznymi ogórkami - słoje prze otwarciem wyglądają OK. Otworzone, są w ciągu 2-3 dni kolonizowane przez "kefirek". Niestety, są zbyt duże, by umieścić lodówce😂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano Wtorek o 13:45 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano Wtorek o 13:45 Z załączonego zdjęcia widać kożuch na powierzchni kapusty, prawdopodobnie podczas kiszenia (fermentacji). Taki kożuch to najprawdopodobniej pleśń kożuchowa (lub drożdże kożuchujące), która powstaje w warunkach tlenowych. Nie jest to zazwyczaj pleśń szkodliwa (jak te kolorowe, puchate), ale jest to sygnał, że: Kapusta nie jest wystarczająco przykryta płynem (sokiem). Kiszenie to proces beztlenowy, a obecność powietrza na powierzchni sprzyja rozwojowi tej mikroflory. Temperatura może być zbyt wysoka, co przyspiesza ich rozwój. 🛠️ Co można zrobić: Usuń ostrożnie kożuch: Zbieramy go łyżką lub czystą szmatką/ręcznikiem papierowym, starając się nie zamieszać go z resztą kapusty. Dobij kapustę: Postaraj się docisnąć kapustę, aby cała była zanurzona pod powierzchnią soku. Możesz użyć kamienia lub specjalnego obciążnika do kiszenia. To odetnie dostęp powietrza. Utrzymuj niższą temperaturę: Jeśli to możliwe, przenieś kapustę w chłodniejsze miejsce, aby spowolnić proces fermentacji i ewentualny rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Jeśli sama kapusta pod spodem pachnie i smakuje dobrze (kwaśno, nie zgniło, nie ma obcych, nieprzyjemnych zapachów), jest po usunięciu kożucha i dalszym dbaniu o jej zanurzenie. Czy chciałbyś, abym poszukał informacji o najlepszych metodach przechowywania kiszonej kapusty, aby uniknąć powstawania kożucha? kKuczem do udanego kiszenia jest brak dostępu tlenu i higiena. Oto najważniejsze zasady, które pomogą uniknąć powstawania kożucha fermentacyjnego lub pleśni na kiszonej kapuście: 1. Pełne zanurzenie w soku (solance): To jest najważniejsza zasada. Kapusta musi być całkowicie przykryta sokiem, ponieważ tlen na powierzchni sprzyja rozwojowi drożdży kożuchujących i pleśni. Dobijanie: Regularnie dociskaj kapustę, zwłaszcza na początku fermentacji, aby wydobyć jak najwięcej soku i upewnić się, że cała kapusta jest pod płynem. Obciążenie: Używać obciążnika (kamień, talerzyk, słoik z wodą), który utrzyma kapustę w całości pod powierzchnią płynu. Jeśli soku jest za mało, można dolać 2% solanki (20 g soli niejodowanej na 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody). 2. Higiena i czystość: Wyparzanie: Używać tylko czystych i wyparzonych naczyń (słoików, beczek, narzędzi). Resztki brudu lub pleśni mogą stać się zarzewiem rozwoju niepożądanych mikroorganizmów. Używać świeżych i nieuszkodzonych warzyw. 3. Optymalna temperatura: Fermentacja początkowa: Przez pierwsze ok. 10 dni utrzymać temperaturę w zakresie 18–22°C (temperatura pokojowa). W tym czasie trwa intensywna fermentacja mlekowa. Przechowywanie: Po zakończeniu intensywnej fermentacji (kiedy kapusta przestanie intensywnie bąbelkować), przenieś ją w chłodne i zacienione miejsce, np. do piwnicy lub spiżarni, gdzie temperatura wynosi idealnie około 6°C. Niższa temperatura spowalnia rozwój drożdży i pleśni. 4. Przepuszczanie gazów (odgazowanie): W trakcie fermentacji zbierają się gazy. Należy regularnie przebijać kapustę czystym i długim narzędziem (np. drewnianym szpikulcem) aż do dna, aby umożliwić ujście gazów. To zapobiega wypchnięciu kapusty ponad poziom soku. 💡 Ważna uwaga na przyszłość: Kożuch fermentacyjny a pleśń Jak można zauważyć na zdjęciu, jest to kożuch fermentacyjny (efekt pracy drożdży kożuchujących w obecności tlenu), a nie typowa szkodliwa pleśń. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Wtorek o 14:23 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano Wtorek o 14:23 U mnie obiektyw Google takie coś wypluł. ,, Przegląd od AI Zdjęcie przedstawia wyschniętą, popękaną masę tynkarską lub szpachlową w wiaderku. Prawdopodobnie jest to pozostałość po pracach remontowych. Na dnie wiaderka widoczny jest napis „wedlinydomowe.pl”, który nie jest związany z zawartością wiaderka, a stanowi znak wodny umieszczony na zdjęciu." Lubię sztuczną inteligencję. Chyba film,,Idiokracja" to jakiś prorok nakręcił czy cóś 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano Wtorek o 14:45 Autor Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano Wtorek o 14:45 (edytowane) Godzinę temu, bilu72 napisał(a): Kapusta nie jest wystarczająco przykryta płynem (sokiem). Żaden z poniższych błędów nie zachodzi a dowodem na to jest to , że w drugim większym wiadrze wszystko jest w porządku. Kapustę kisze co roku i co roku tak samo. Wszystko wyparzone ,kapusta przykryta sokiem, nie ma innych dodatków oprócz soli, nie ma żadnych innych warzyw. Fermentacja 5 dni w temp pokojowej , przebijana codziennie , piana zbierana na bieżąco. Teraz wyniesiona do piwnicy. Tam jest ok 17-18C i tam dopiero zrobił się ten kożuch 3 godziny temu, Grzewlod napisał(a): że to Twój błąd popełniony na samym początku. Kupiłem 20 kg kapusty. Wszystko wsypywałem warstwami do dużego pojemnika przesypując każdą warstwę solą, wymieszałem całość i zostawiłem aż, kapusta zmiękła i puściła sok. Później przełożyłem do wiader, ale że nie weszła do jednego trochę dałem do drugiego mniejszego. Cały czas była ubijana i na wierzch mam specjalne granitowe płyty do dociśnięcia. Wszystko wyparzone. Przykryte wyparzoną ścierką na to specjalne podkładki i na to płyta. Sok pięknie przykrył tak w dużym jaki małym wiadrze. To znaczy wg. Ciebie ,że kisząc w małym wiadrze bo mi całą nie weszła do dużego , stosując ten sam proces, te same narzędzia popełniłem jakiś błąd a w dużym już nie ?. Jakoś to do mnie nie przemawia. Nie sądzisz , że jeśli był jakiś błąd to powinien być w całości (20kg) tak w jednym jak i drugim wiadrze.? Edytowane Wtorek o 14:49 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano Wtorek o 17:09 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano Wtorek o 17:09 Ja nie przebijam nie zbieram piany,kapusta dociśnięta dębowymi deseczkami pod rant fosy,trzymam kilka dni w temp.20-21 st.i po kilku dniach burzliwej fermentacji przenoszę do piwnicy temp.8-12 st.Wszystko jest ok.Ale jak odbiorę kapustę z beczki i zapomnę pilnować wody w fosie to też mam podobny nalot.To zapewne efekt,,banki"powietrznej.Jeżeli nalot jest biały to wszystko jest ok,jeżeli zmieni kolor to doszło do skażenia,chodz to mało prawdopodobne. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano Wtorek o 17:15 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano Wtorek o 17:15 2 godziny temu, arkadiusz napisał(a): Żaden z poniższych błędów nie zachodzi a dowodem na to jest to , że w drugim większym wiadrze wszystko jest w porządku. Kapustę kisze co roku i co roku tak samo. Wszystko wyparzone ,kapusta przykryta sokiem, nie ma innych dodatków oprócz soli, nie ma żadnych innych warzyw. Fermentacja 5 dni w temp pokojowej , przebijana codziennie , piana zbierana na bieżąco. Teraz wyniesiona do piwnicy. Tam jest ok 17-18C i tam dopiero zrobił się ten kożuch Kupiłem 20 kg kapusty. Jaka była pojemność wiadra,te 20 kg.spokojnie powinno się zmieścić w 15l. wiadrze.Ja do kamionki 8l.ubijam 10 kg. a jeszcze muszę zmieścić 3 cm.deseczki pod fosę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano Wtorek o 17:41 Autor Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano Wtorek o 17:41 23 minuty temu, bilu72 napisał(a): Jaka była pojemność wiadra,te 20 kg.spokojnie powinno się zmieścić w 15l. wiadrze. Widać lepiej ubijasz. Na upartego by mi weszło te 20 kg do 20l wiadra , ale wolałem zostawić więcej miejsca na wytworzoną solankę. Było tyle solanki ,że już zaczęła mi wypływać z wiadra. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano wczoraj o 19:35 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano wczoraj o 19:35 (edytowane) W dniu 28.10.2025 o 07:37, Grzewlod napisał(a): Na 100% nie. Nie będę wyjaśniał bo w 16-ce nie ma opisu 😀. Poszukaj w literaturze co jest opisywane jako kahm yest. Dosyć stanowcze stwierdzenie. Cóż, wg mnie, choć prawdopodobnie się mylę, jeśli dzikie drożdże* (a tym jest kahm yest) zdążyły w sprzyjającym środowisku wyprodukować nawet niewielką ilość alkoholu a dla nich to żaden problem, to przy odpowiedniej ilości tlenu (którego w tym częściowo pustym wiadrze jest wystarczająco), nie widzę powodu by bakterie kwasu octowego, których w otoczeniu jest cała masa, nie wzięły się do roboty. Tak tylko gdybam, co ja wiem o fermentacji? 🤪 Edit, rozwinę. Same drożdże utworzyłyby warstwę śnieżnobiałą i raczej "kruchą". Na focie wygląda na lekko szarą i tworzącą swego rodzaju pajęczynę z pęcherzami, co wskazuje na konglomerat drożdży i bakterii. Jeśli w wiadrze jest mało powietrza, to są to bakterie wytwarzające kwas mlekowy. Jak go jest za dużo, to kwas octowy. Ale może to tylko tak na zdjęciu wygląda... * - pytanie o definicje dzikich drożdży - w domu w Polsce raczej ich trudno szukać - tutaj raczej piekarnicze jeśli pieczemy od czasu do czasu coś drożdżowego lub gorzelnicze jeśli... 🤣 , prędzej w sadzie a najczęściej wśród dzikich malin. Edytowane wczoraj o 19:53 przez Twonk Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) 6 godzin temu, Twonk napisał(a): Same drożdże utworzyłyby warstwę śnieżnobiałą i raczej "kruchą". Tak będzie podczas dalszego rozrostu. 6 godzin temu, Twonk napisał(a): Na focie wygląda na lekko szarą i tworzącą swego rodzaju pajęczynę z pęcherzami, co wskazuje na konglomerat drożdży i bakterii. Tak również jest. 6 godzin temu, Twonk napisał(a): pytanie o definicje dzikich drożdży - w domu w Polsce raczej ich trudno szukać - Drożdże środowiskowe np. pochodzące z liści samej kapusty lub innych owoców które mamy, mieliśmy w domowym środowisku. Najczęściej do kapusty trafiają drożdże z rodzaju Candida lub Pichia. Nie będe opisywał calego procesu pokarmowego drożdży czym się żywią i co następuje natomiast Arek ma pH metr którym może się poslużyć celem potwierdzenia zachodzących przemian. Na "oko" nie jesteśmy w stanie stwierdzić które z drożay lub mieszanki drożdży tworzą kożuch tu potrzebne są badania laboratoryjne które stwierdzą jednoznacznie. Wykonanie badań dla kilku kg kapusty jest drogie przez co bezsensowne. Obecnie można zadbać o to żeby ograniczyć (spowolnić) dalszy rozwój co pozwoli kapustę wykorzystać kulinarnie. Pozostawienie kapusty samej sobie spowoduje jej zepsucie. Edytowane 19 godzin temu przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) W dniu 28.10.2025 o 18:15, bilu72 napisał(a): Jaka była pojemność wiadra,te 20 kg.spokojnie powinno się zmieścić w 15l. wiadrze. Widać lepiej ubijasz. Na upartego by mi weszło te 20 kg do 20l wiadra , ale wolałem zostawić więcej miejsca na wytworzoną solankę. Było tyle solanki ,że już zaczęła mi wypływać z wiadra. Jak już wiem co to może być to moje pytanie brzmi. Jesli zdejmę ten kożuch i odleję część solanki z wierzchu i następnie uzupełnię i doleję dwu procentowej solanki to będzie dobrze. Nadmienię ,że kapusta jest bardzo dobra.A może już przełożyć do słoików.? Edytowane 9 godzin temu przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 6 godzin temu Jasne. Ale wyparz wszelkie płótna i ciężarki, jeśli takowe stosujesz. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgo Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 6 godzin temu W dniu 28.10.2025 o 18:15, bilu72 napisał(a): 20 kg.spokojnie powinno się zmieścić w 15l. wiadrze. Raczej niemożliwe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, arkadiusz napisał(a): Było tyle solanki ,że już zaczęła mi wypływać z wiadra. To nie wiesz co się z tym robi🙈odlewa i uzupełnia po fermentacji żeby była jak najmniejsza poduszka powietrzna. 3 godziny temu, arkadiusz napisał(a): i następnie uzupełnię i doleję dwu procentowej solanki to będzie dobrze Nie będzie dobrze! Teraz nie stosuje się żadnego rozcieńczania środowiska kwaśnego które zabezpiecza kapustę! Przełoż kapustę w pojemnik który pozwoli zatopić całowicie kapustę a jednocześnie zapewni zalew soku po same brzegi (zmniejszenie do minimum poduszki powietrznej) . Postaw kapustę w miejscu chłodnym żeby spowolnić procesy i zdejmuj raz w tygodniu lub co dwa kożuch w zależności od wzrostu do zużycia kapusty. Tyle w temacie. Edytowane 5 godzin temu przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1044981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a): odlewa i uzupełnia po fermentacji żeby była jak najmniejsza poduszka powietrzna. Zanim zacząłem kisić kapustę to zapoznałem się z materiałem na ten temat na naszej stronie.Kapustę robię od lat i robię zawsze tak samo. Nawet kapustę mam od tego samego sprzedawcy. Żadnej poduszki powietrznej nie było bo kapusta była regularnie przebijana, piana ściągana , temperatura kiszenia zawsze bardzo podobna lub taka sama. Kapusta obecnie stoi w piwnicy w niskiej temperaturze i tam właśnie powstał ten kożuch. A ja mam inny pomysł. Ściągnąłem sitkiem ten kożuch ,odlałem trochę z wierzchu ten zakażony sok, dolałem solanki i poczekam ze dwa dni i przełożę do słoików. Jak na razie kapusta jest pod kontrolą i jest bardzo dobra. Zobaczymy czy mój sposób się sprawdzi. Moi skromnym zdanie błędem było to , że jak przeniosłem wiadro do piwnicy to go nie przykryłem pokrywką tylko zostawiłem otwarte. Dziękuję za podpowiedzi. Edytowane 3 godziny temu przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1045001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 3 godziny temu, Małgo napisał(a): Raczej niemożliwe. A jednak Edytowane 2 godziny temu przez bilu72 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1045013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 2 godziny temu 6 godzin temu, arkadiusz napisał(a): Na upartego by mi weszło te 20 kg do 20l wiadra Bez żadnego problemu wchodzi tylko dobra lolka i spikojnie uklepiesz jeszcze zostanie trochę miejsca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1045020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 2 godziny temu Godzinę temu, arkadiusz napisał(a): Nawet kapustę mam od tego samego sprzedawcy. Jaki gatunek ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1045021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 1 godzinę temu 36 minut temu, Grzewlod napisał(a): Jaki gatunek ? Późna odmiana to najczęściej ,,kamienna głowa" stosowana do kiszenia na jesień. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/12/#findComment-1045027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi