arkadiusz Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Lipca 2012 Rybek co prawda na razie nie ma, ale za to grzybki na zupkę w sam raz. :grin: :thumbsup: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lipca 2012 Ryb nie ma :sad: .Deszcz pada z małymi przerwami :devil: .Nic innego nie pozostało jak iść na grzyby. :grin: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Lipca 2012 Dalszy ciąg wczasowego grzybobrania. :grin: Wklejam dopiero teraz , już po wywczasach bo tam internet do d.......... Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Września 2012 Coś na zimę.Chyba będzie długa i ciężka bo LP narobiła tej surówki bułgarskiej strasznie dużo :grin: .I teraz pytanie do sałatkowców.Do słoików i pasteryzować ,czy do pojemników i zamrażać?.Ja skłaniam się ku mrożeniu ,ale wszelkie sugestie mile widziane. :grin: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Września 2012 ja bym zdecydowanie postawił na pasteryzacjęObawiam się tylko ,że w trakcie pasteryzacji część składników się rozgotuje i zostanie papka.Jednak będę mroził bo mam taka ilość pojemników.Co do braku prądu to nie ma strachu.Moje zamrażarki trzymają 24h. :grin: Surowiec: 1.Papryka ( sparzona)2.Pomidory ( najlepiej dużo miąższu mało wody)3.Cebula w piórka4.Jabłko starte na dużych oczkach tarki5.Ogórek kiszony bez skóry krojony w mała kostkę lub starty na dużych oczkach tarki Przyprawy.1.Sól2. Pieprz3.Olej roślinny lub oliwa4.Ew. kwasek cytrynowy do smaku [ Dodano: Sob 08 Wrz, 2012 15:26 ]I dzisiejszy obiadek. I jeszcze coś na deser Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Października 2012 Do kiełbasy z połcia trochę papryki w oleju.Część z czosnkiem a część z czosnkiem i majerankiem. :grin: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Ciekaw jestem niezmiernie Twojej opinii o tak przygotowanym łososiu Dzisiaj na śniadanie zrobiłem sobie móżdżek po polsku na pachwinie wędzonej i spróbowaliśmy łososia pogrzebanego Wrażenia niestety średnie :sad: .Stwierdziliśmy ,że wolimy wędzonego.Drugą połówkę jednak przy okazji lekko podwędzę i zobaczymy :grin: A teraz do roboty.Idę robić pasztet z dzika. :thumbsup: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Cała papryka w oleju którą robiłem latem poszła w kanał :sad: .Skisła skubana.Może wiecie dlaczego.Zalewałem gorącym olejem 160° i zamykałem słoiki na gorąco. Dzisiaj zrobiłem inaczej.Zalałem gorącym olejem, ale dodatkowo pasteryzowałem słoiki przez 20 min.Zobaczymy czy znowu nie skisnie.? Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Cała papryka w oleju którą robiłem latem poszła w kanał.Skisła skubanaPowodem zepsucia jest niewłaściwa inaktywacja drobnoustrojów. Mało ciepła i wysokie pH zawartości słoja. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Piszesz mało ciepła.Olej miał 160C.Papryka jest przed włożeniem do słoja opiekana i pozbawiana skórki i gniazd nasiennych i jeszcze ciepła ląduje w słoju.Moja koleżanka robi tą paprykę od lat.Zalewa gorącym olejem i nie pasteryzuje i nigdy ją to nie spotkało a w tym roku niespodzianka.Też wyrzuciła cały zapas. Tzn., że w papryce ( lub jej otoczeniu) występują przetrwalniki bakterii, powodujących fermentację. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Bardzo proszę oto przepis. NIERÓB – drożdżowe dla leniucha 5-10 dkg drożdży (jeśli ma mocno wyrosnąć to więcej 5 to minimum i tyle my dajemy)-ja dałem 10dkg1 szklanka cukru1 szklanki oleju1 szklanka mleka4 całe jajka4 szklanki mąkiStarta skórka z cytryny (niekoniecznie)rodzynki (niekoniecznie) To porcja na standardową blachę. Drożdże rozkruszyć w misce, wysypać na nie cukier, na to wlać olej, mleko, wbić całe jajka i na wierzch wysypać 4 szklanki mąki. Nie mieszać niczego ze sobą po prostu przykryć i zostawić w spokoju. Po dwóch godzinach wymieszać drewnianą łyżką dodając ewentualnie rodzynki i skórkę cytryny,kandyzowaną skórkę pomarańczową, cukier wanilinowy,zapach rumowy i wyłożyć na blachę, możemy dać na wierzch dowolne owoce, posypujemy ciasto kruszonką .Piec w 180st ok.45min do 1 godz. do intensywnie złotego koloru. Po upieczeniu można polać lukrem. Lubię takiego "gołego" drożdżowca bez dodatków tylko z kruszonką z masełkiem i konfiturami na przykład do tego mleczko KRUSZONKA ½ kostki margaryny 1 ½ szkl mąki½ szkl. cukieru pudruszczypta proszku do pieczenia Wszystkie składniki wyrobić i pokruszyć na ciasto. LUKIERWycisnąć pół cytryny, dosypywać cukier puder i mieszać do konsystencji gęstej śmietany. Gdy będzie za gęste dolać parę kropel wody przegotowanej zimnej. Lejący lukier wylewać łyżką na przestudzone ciasto. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Marca 2013 Zgadnijcie co dzisiaj miałem na kolację. :grin: Pokrojone ,popieprzone i posolone Smażone na smalcu I gotowe. Smak lekko zalatuje wątróbką. :grin: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Marca 2013 arkadiusz, ale jaja zamieniły się w pieczarki hehehe :lol: fajnie, fajnie :p ja nigdy jeszcze nie próbowałem.. wszystko przede mną Pozdrawiam :grin: Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Marca 2013 arkadiusz, dorodne jąderka :grin: W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Marca 2013 czy to były baranie ?Obfite takie jakieś. Prawie jak........ Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Marca 2013 To jądra dzika, czyli dzikie jądra :grin: Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Tochę soczku pomidorowego :grin: Edytowane 11 Listopada 2013 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) I jeszcze trochę przetworów na zimowe wieczory.Z lewej brzoskwinie w syropie po prawej sos słodko-kwaśny.Mam jeszcze pytanie w związku z tym sosem.Pasteryzować czy wlewać gorące i tylko odwracać?.Ja wybrałem tą drugą opcje ,ale jak trzeba to wrzucę do piekarnika. :grin: Edytowane 11 Listopada 2013 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Października 2013 Wczoraj otrzymałem od Jagry owoce z nalewki i przepis na chytney.Będzie jak znalazł do tej głowizny powyżej. ej Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Listopada 2013 Wszystko co da się pod to podciągnąć a nie mieści się w pozostałych tematach. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zapakowałem główki czosnku próżniowo i na drugi dzień mam taki oto efekt.Z próżni zrobił się balon. Rozpakować czy dalej tak przechowywać? Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Rozpakować Tak,daj mu jeszcze po oddychać,tzn podeschnąć . Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 No dobra.Dam mu podeschnąć Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Arek,lubisz zagadki, to odpowiedz, dlaczego ten czosnek nadaje się do kosza ? Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 lubisz zagadki, to odpowiedz, dlaczego ten czosnek nadaje się do kosza ? Zagadka się rozwiązała sama.Czosnek wyjęty w smaku wyśmienity, podeschnie i będzie jak znalazł do kiełbasy a nie do kosza. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi