Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Morfeusz, Jeśli nie musisz mieć lustrznaki to kup coś takiego http://allegro.pl/aparat-nikon-coolpix-s9700-bialy-gps-30xzoom-i5100874794.htmlalbo jakiś kompkat z wymienną optyką np. http://allegro.pl/samsung-aparat-nx1000-20-50mm-lampa-fv-wifi-i5100783310.html Zakupiłem podobnego nikona (ten 1 ) i jestem zadowolony, aprat jest mały ma spory zoom  robi dobre foty to w zupełności wystarczy i najważniejsze mam go zawsze przy sobie i nie dzwigam pare kilo osprzętu żeby cyknąć jedną fotę... :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-406424
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Żeby nie było, że tylko wku..iam, to podpowiem coś moim zdaniem ważnego w kwestii nowego aparatu :)

Wybierz taki model, który zapisuje zdjęcia w formacie RAW. To pozwala uratować źle naświetlone zdjęcia i zrobić obróbkę cyfrową bez potrzeby bawienia się w zapisywanie w bezstratnych formatach typu tiff. Druga przydatna cecha to wi-fi. Dzięki temu możesz szybko i bez majstrowania kablami i kartami przesłać zdjęcie na kompa i ocenić na dużym ekranie, czy jest wszystko ok.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-406433
Udostępnij na innych stronach

Morfi, nie gniewaj się :)  To miała być konstruktywna krytyka, taka mobilizująca :tongue:

Widzę, że pracujesz nad sobą, zgodnie z postanowieniem.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-406437
Udostępnij na innych stronach

oj

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-406439
Udostępnij na innych stronach

Troszku kiełbaski i choriza od taka wolna sobota;)http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/28/a9f1f29aa30384a7e738caa30cc29a59.jpghttp://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/28/9fb1cf3d958e1ff187892357d5811aaa.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-408113
Udostępnij na innych stronach

no ładnie, widzę, że konsekwentnie szlifujesz swój styl, ale jednak kup nowy aparat :tongue:;):D :D :D :D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-408145
Udostępnij na innych stronach

http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/01/3b55db1407e0e45b059bad07a2b2f6c3.jpg kiełbaska taka smaczna;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-408348
Udostępnij na innych stronach

Trochę się narobiłeś w ten weekend ,ale widzę że warto było :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-408355
Udostępnij na innych stronach

Witam Morfi  :) smacznie to wszystko wygląda  :tongue:  :clap:

Dziękuję pięknie

Trochę się narobiłeś w ten weekend ,ale widzę że warto było :)

Jacku masz racje roboty było sporo ale wszyscy zadowoleni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-408786
Udostępnij na innych stronach

Michale tak po poprawdzie to zwykła biała ale troszkę postanowiłem dymkiem z lekka potraktować i wyszła całkiem przyjemna????????przepis chyna gdzieś na początku tematu????????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-409151
Udostępnij na innych stronach

 

 

Michale tak po poprawdzie to zwykła biała ale troszkę postanowiłem dymkiem z lekka potraktować i wyszła całkiem przyjemnaprzepis chyna gdzieś na początku tematu

Rozumiem. Wczoraj zakupiłem mięsko na białą i serdelki. Białą mam zamiar zrobić wg twojego przepisu. Pierwszy raz do wyrobu białej będę używał peklosoli. Zawsze robiłem na samej soli. Ciekawe jak wyjdzie? Powiedz mi jeszcze Morfi ile dajesz ziela angielskiego? Ja nigdy nie dawałam ale tak sobię myślę że 0,5 - 0,8 gr/kg to będzie dobrze.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-409538
Udostępnij na innych stronach

Michale, ja też robię białą na peklosoli i uważamy, zresztą nie tylko ja, że smakuje nam o wiele lepiej niż taka szara bez, choć taka szara jest ponoć uświęcona tradycją :D . Próbowałem też wariantu z zielem angielskim, lecz lepiej smakuje nam z dodatkiem 3-4 ziarenek jałowca na 1 kg. farszu. Jałowiec mam dobrze dosuszony i mielę go razem z pieprzem czarnym, w odpowiednim stosunku do wagi farszu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-409544
Udostępnij na innych stronach

Michał będzie dobrze z tym zielem????Sverige2 jałowcem jeszcze nie robiłem,trzeba zrobić????????peklosolo na prawdę nie wiele aby tylko kolorek załapało????????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-409570
Udostępnij na innych stronach

Moja Biała;)) Przepis na białą

Surowiec to cała łopatka i podgardle

10 kg Tłuszczyku z wielkimi przerostami

7 kg kl 2

10 kg kl 1

10 kg tłuszczyku z wielkimi przerostami mielimy na drobnym sitku

Kl 2 na średnim

Kl 1 50%mięsa na średnim a 50%szarpakiem

Przyprawy

Sól 70%/peklosól 30%

Majeranek

Czosnek

Pieprz

Ziele angielskie mielone

Wszystko ładnie wyrobić dodając wody ile będzie trzeba aż masa będzie ładnie kleista,pakujemy w osłonki naturalne można sparzyć,pysznie smakuje????????pozdrawiam Arkadiuszhttp://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/06/e2116c56b5e2e59538d4bcc6802aa05e.jpg

Salceson Ozorkowy

 

Salceson Ozorkowy

1kg ozorków wieprzowych

5 szt golonek wieprzowych

1kg serc wieprzowych

1,5 kg boczku lub podgardla

Czosnek

Ziele angielskie mielone

Pieprz

Sól

Majeranek

Kminek mielony

Krew (może być suszona)

Nasze mięsko gotujemy na lekkim ogniu tak długo aż odejdzie od kości.

Golonka obieramy ze skórki mięso kroimy w kostkę skórki w paski lub kostkę,resztę skórek mielimy na drobnym sitku,boczek i podgardle też, ozorki i serca kroimy w kostkę .

Wszystko ładnie mieszamy dodajemy przyprawy i krew wlewamy wywar po golonkach,pakujemy w kątnice mocno wiążemy koniec,parzymy 2 godziny w temper 75 stopni,bardzo uważamy aby nam kątnice nie pękły (czasem się zdarza)podczas parzenia,studzimy zimną wodą przez 10 minut następnie odstawiamy do lodówki na noc,rano jak znalazł na śniadanko????????

 

 

 

 

http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/06/b3ada9a95e092130902a71316e7acca9.jpg

Edytowane przez morfeusz300
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-409978
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja Biała;)) Przepis na białą Surowiec to cała łopatka i podgardle 10 kg Tłuszczyku z wielkimi przerostami 7 kg kl 2 10 kg kl 1 Kl 3 mielimy na drobnym sitku Kl 2 na średnim Kl 1 50%mięsa na średnim a 50%szarpakiem

Ale skąd ta trójka co ją mielisz na drobnym sitku bo wcześniej nic o tej klasie nie wspomniałeś :hmm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-410068
Udostępnij na innych stronach

Życzenia zapodaję dla naszych pięknych pań i mały zestawikhttp://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/08/dad6b8b422977250be80cb22dce03d2c.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-410452
Udostępnij na innych stronach

Robisz takie foty że nawet parówka z Tesco by wyglądała smakowicie :)

Super!

Hihiiii dobry tekst
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-410461
Udostępnij na innych stronach

morfeusz 300 uporzadkuj swoj przepis proszę , on jest jakis nie uczesany , rozumiem , ze trzyma Cie jescze andrealina po dyskusji o fotografi , ale widzac ładne egekty Twoich działan :clap:  :clap:  , chciałbym skorzystać z Twojego przepisu , ale on musi byc zrozumiały dla technicznych dusz .Prosze o porawke ( kl 3 ?, zamiast tluszczyku poprzerastanego napisz klasy miesa i ilośc podgarla reszta juz ok ) Pozdrawiam :)  :)  :thumbsup:

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/40/#findComment-410469
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.