Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wypieki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#1 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 10 kwi 2011 - 14:56

Korzystałem z przepisu Rogera:

Zaczyn - 400g
Mąki pszennej 650 – 3,5 szklanki
Mąki żytniej 720 – 1 ½ szkl
Wody -1 ½ szkl - jak dasz maślakankę będzie dłużej świeży (możesz 50/50)
Soli – 4 płaskie łyzeczki
Cukru - dobra łyżeczka
Oleju – 3 łyzki

adb63cf31c3844d7med.jpg

d4b0a93b09b85524med.jpg

998344c3635a1162med.jpg

33ff9d59e21e1e04med.jpg

P.S.
Serdeczne podziękowania dla kolegi Rogera. Bez jego pomocy nie byłoby tego chleba.witaj.gif
Chlebek niestety nie jest w moim smaku ,ale jeszcze spróbuję zrobić sam pszenny.


Do tego chleba zrobiłem jeszcze mielonkę:

https://wedlinydomow...wy/#entry312031


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 10 lis 2013 - 18:13


#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 15 kwi 2011 - 14:09

Dziś była powtórka z wypieku chleba.Chleb jest pszenno - żytni na pszennym zakwasie.

Skład

1.Zaczyn pszenny - 420g
2.Mąka pszenna 650 - 3 szklanki
3.Mąka żytnia - 1/2 szklanki
4.Sól - 3 płaskie łyżeczki
5.Woda - 1 szklanka
6.Olej - 2 łyżki

Po wymieszaniu chleb był jeszcze wyrabiany na stolnicy podsypanej mąką do uzyskania odpowiedniej sprężystości ciasta. Wypiekany był w formie. Pieczenie w temp. 200C, przez 1h 15min, grzałka dolna, dopiero w końcowej fazie na ok.10min.włączona grzałka górna. A oto efekt końcowy:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Chleb smakowo jest dla mnie o wiele smaczniejszy niż poprzedni żytni.

P.S
Serdeczne podziękowania dla Rogera za konsultację.

#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 08 maj 2011 - 14:58

Chleb pszenny:

1. 5 szklanek mąki pszennej 650
2. 1,5 szklanki wody
3. 3 płaskie łyżeczki soli
4. 1 łyżeczka cukru
5 . 2 łyżki oleju
6. 400 g zaczynu

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na koniec poproszę o konstruktywną krytykę :grin:.Skąd wzięły się te dziury pod skórą.?

#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 19 cze 2011 - 15:12

Dziś pieczenie chlebka pszennego.Przepis od rogera po moich modyfikacjach:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Muszę jeszcze trochę nad nim popracować,ale w smaku jest bardzo dobry.

#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 30 lip 2011 - 15:04

Dziś kruchy placek ze śliwkami.
To tak żeby nie było ,że samym mięsem człowiek się odżywia. :grin:

Przed pieczeniem:

Dołączona grafika

I po pieczeniu:

Dołączona grafika

#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 24 lip 2012 - 13:28

Dzisiaj przedstawiam produkcję mrowiska.Wyrób regionalny z Podlasia.

Potrzebne składniki

Dołączona grafika

6 jajek i 8 żółtek miksujemy razem z 2 łyżkami wódki lub 1 łyżką spirytusu.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dosypujemy 3/4 kg mąki i wyrabiamy ciasto.

Dołączona grafika

Pod koniec wyrabiania smarujemy ciasto olejem ,żeby nie obsychało i zostawiamy na ok 0,5h ,żeby "odpoczęło"

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Smarujemy blat olejem i wałkujemy ciasto bardzo cienko
Następnie kroimy rozwałkowane ciasto na dowolne kawałki i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor

Dołączona grafika

Dołączona grafika


Dołączona grafika


Dołączona grafika

Usmażone kawałki ciasta układamy na talerzu , polewamy lekko miodem , posypujemy makiem i rodzynkami.
A tak wygląda gotowe mrowisko.Z lewej artystyczny nieład, a z prawej klasyczny wzór z Podlasia.

http://images38.foto...9c5520c0med.jpg

To dzięki Teściowej mojej córki powstała ta fotorelacja i chciałem jej bardzo podziękować za czas i wkład pracy jaki poświęciła abym mógł nauczyć się robić ten produkt regionalny

http://images35.foto...738cbfabmed.jpg

#7 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6405 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 24 lip 2012 - 14:31

Arkadiuszu na V Zlocie mieliśmy okazje smakować tego regionalnego wypieku wykonanego przez Benę .
Mrowisko - sto liści [Litwa]
Dołączona grafika
https://wedlinydomow...?t=6000&start=0

#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 29 sty 2013 - 14:27

Drożdżowe dla leniwych.Muszę przyznać,że Robert ( Roger) podzielił się super przepisem :thumbsup:
Trochę a'la "Wczesny Zbój Madej", ale to już moja wina bo nie dopilnowałem. :blush: .W smaku po dodaniu paru składników ( cukier wanilinowy, zapach rumowy, skórka pomarańczowa kandyzowana i starta skórka z jednej cytryny oraz rodzynki) do podstawowego przepisu jest super.

Dołączona grafika

#9 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 07 lut 2013 - 16:21

Dzisiaj tłusty czwartek to sobie upiekliśmy Babę drożdżową z przepisu dla leniwych :grin: .Drugie podejście i już jest nieźle. :thumbsup:

Dołączona grafika

#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 07 lut 2013 - 16:25

Jak to nie :grin:

Dołączona grafika

#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 30 maj 2014 - 17:16

Już trzeci zakwas mi nie wychodzi :mad: .Dzisiaj zrobiłem czwarty.Jak się nie uda to więcej nie robię :facepalm: .

 

1.Paczka żurku

2.Dwie czubate łyżki maki razowej 1850

3.Wody tyle, żeby powstał zakwas o gęstości trochę jak gęste ciasto naleśnikowe.

4.Zostawiłem w temp.31C

 

Będę dokarmiał 50g maki razowej+50g wody letniej.Jeśli popełniłem jakiś błąd to walcie śmiało. :) .



#12 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5101 postów

Napisano 30 maj 2014 - 18:13

arkadiuszu

ad1  co to za paczka żurku ? U mnie gotowy żurek sprzedają w płynie i wystarczy go dodać ze 2-3 łyżki albo użyj jako starter wody z kiszonych ogórków lub kapusty

ad2 co to za mąka bo symbolem t1850 jest oznaczana mąką razowa ale pszenna czyli graham a do zakwasu lepsza jest razowa żytnia oznaczana symbolem t2000

ad3 konsystencja dobra

ad4 ja trzymam w temperaturze pokojowej



#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 30 maj 2014 - 18:18

Żurek z paczki, czyli proszek.Mąka jest żytnia, ale typ 720.Przepraszam, źle doczytałem.Poprzednio robiłem na żytniej z młyna i też kicha.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 30 maj 2014 - 18:18


#14 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5101 postów

Napisano 30 maj 2014 - 18:31

arkadiuszu ,zamiast dodawać tego proszkowego żurku w którym nie wiadomo co jest ,  zaszczep swój zaczyn wodą z kiszonych ogórków lub kapusty.

Jak byś przejeżdzał w pobliżu Częstochowy mogłabym Ci dać  jako starter nieco mojego kilkuletniego zaczynu.



#15 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 30 maj 2014 - 19:50

Jak byś przejeżdzał w pobliżu Częstochowy mogłabym Ci dać  jako starter nieco mojego kilkuletniego zaczynu.

 

Dziękuję bardzo za chęć pomocy, ale krajan :)  , który mieszka o rzut beretem też nastawił zakwas.Może jak mnie się nie uda to się posilę u niego .Właśnie małżonka wylała wodę z kiszonych ogórków.Jak pech to pech. :mad:



#16 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 maj 2014 - 21:57

Arkadiusz,  mozesz tez w poczatkowej fazie dac zamiast wody jogurt do zakwasu.  PAmietaj, ze zwykle na poczatku zakwas jest slaby/spokojny, po 2ch dniach tak na prawde zaczyna pracowac. Ta praca tez nie jest tak intensywna. 

Wejdz na temat Pokemon z Przemkiem jak robili chleb na zakwasie, to wg tego zrobisz spokojnie.



#17 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 31 maj 2014 - 21:24

Arku, o ile jakaś "żmija" czy inny diaboł nie rzuci na moje zakwasy swojego jadu/uroku to będzie czym się "posilić" ;)

poniżej fotka z różnymi "konfiguracjami startowymi" zrobiona po 24h (niestety w wyniku zaniedbania nie zamieszane po 12h :blush: ) - jeden to nawet już chciał zdezerterować :facepalm:

 

Co do Twoich niepowodzeń..... coż...... podtrzymuję że albo masz "za czysto" albo chlorowana woda.... - błędy temperaturowe domyslnie wykluczam (mąkę również skoro nie udawało się z różnych źródeł

 

Załączony plik  kwasy.jpg   145,38 KB   7 Ilość pobrań


Użytkownik abratek edytował ten post 31 maj 2014 - 21:27


#18 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 08 cze 2014 - 08:44

Razowy na zakwasie.

 

Załączony plik  DSC05119.jpg   143,35 KB   6 Ilość pobrań

 

 

 



#19 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 08 cze 2014 - 08:50

LAdnie pracuje Tobie zakwas. Obtaczasz w sloneczniku czy dodajesz go do ciasta? Bo widze nasinoa po boku i na dole



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 08 cze 2014 - 09:09

Obtaczasz w sloneczniku czy dodajesz go do ciasta? Bo widze nasinoa po boku i na dole

 

Wysypałem foremkę ziarnami słonecznika .Na górę już nie starczyło.


LAdnie pracuje Tobie zakwas

 

Długo nad tym pracowałem. :)  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych