Skocz do zawartości

Ser Gazdowski Gołka mylnie nazywany Oscypkiem


Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem w takiej kupnej gazie ale przywarla do skórki serka i nie mogę oderwac. Mocniejsze po ciągniecie rozwala serek. Jest jakis sposób?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-680393
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Orientuje się ktoś jaki mniej więcej jest okres trwałości tych serów?

Chodzi mi o:

Ile taki ser może poleżeć nie wędzony z przeznaczeniem do wędzenia (gdy np.produktu z jednej partii mleka jest za mało/nie ekonomicznie aby odpalać wędzarnię) i jak najlepiej je wtedy przechowywać.

Kolejna sprawa to jaki mniej-więcej okres przydatności do spożycia mają te sery (wędzone i białe).

Z góry dziękuję za pomoc.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692633
Udostępnij na innych stronach

Polecam worek prozniowy i spokojnie poczeka do kolejnej partii mleka, oczywiście lodowka.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692637
Udostępnij na innych stronach

Dzięki michal278.

A po wędzeniu ile może poleżeć w próżni? (ile najdłużej sam trzymałeś ten ser który był zdatny do jedzenia :D)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692638
Udostępnij na innych stronach

Wedzonego krótko bo szybko zszedł, ale taki szwajcarski czy parmezan pół roku.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692640
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale taki szwajcarski czy parmezan pół roku.

Nie, nie. Mi chodzi o te konkretne oszczypiory bo inne to wiadomo że ludzie nawet latami trzymają.

Nie wiem jak zachowuje się oszczypior. Bo sery długo-dojrzewające z każdym dniem/tygodniem czy miesiącem zyskują na konsystencji/smaku. Z drugiej strony jak się patrzy na te bacówki to sery "tonami" leżą.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692647
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak zachowuje się oszczypior

Jak będziesz go wędził w zimnym, rzadkim dymie przez dwa tygodnie, to w próżni i lodówce wytrzyma 36 miesięcy.

Kluczowym jest jełczenie tłuszczu. 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692650
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kluczowym jest jełczenie tłuszczu.

Doczytałem o jełczeniu tłuszczy i wychodzi na to że szkodliwe dla nich są tlen, światło słoneczne i temperatura.

Czyli jak uwędzę te sery ( myślę o zimnym wędzeniu jeden/dwa dni), przepakuję w próżnie i będę trzymał w ok.6,C, to miesiąc-dwa powinno być ok.(dłużej chyba nie będę miał potrzeby)

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692655
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie i dłużej. Nawet Ser korycinski trzymać można miesiącami.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692658
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli jak uwędzę te sery ( myślę o zimnym wędzeniu jeden/dwa dni), przepakuję w próżnie i będę trzymał w ok.6,C, to miesiąc-dwa powinno być ok.(dłużej chyba nie będę miał potrzeby)

Po miesiącu w próżni i lodówce ser ma inną konsystencję - dojrzewa i mięknie wewnątrz. Nie piszczy w zębach :-).

Po 2 miesiącach smak zupełnie inny. Dla mnie lepszy świeży - piszczący - dlatego nadmiar w próżnię daję i do zamrażarki.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692668
Udostępnij na innych stronach

@Romii, ja zapomnialam kiedys o moim i lezal chyba z 1.5 roku w prozni w lodowce , w smaku byl dobry ale to skrzypienie rzeczywiscie zniklo.

W zamrazalniku mialam tylko kupny i byl skrzypiacy po dlugim czasie ( napewno dluzej niz rok)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692669
Udostępnij na innych stronach

Dobrze wiedzieć. Dzięki Wam za podpowiedzi.

Dzisiaj uświadomiłem sobie jedną głupią sprawę. Czy jest możliwość robienia oszczypków z mleka podstojowego (po uprzednim odebraniu śmietany)?

Dwa czy trzy razy robiłem dopiero oszczypki i zawsze to było z mleka od krowy razem z zawartą w nim śmietaną. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem i nigdzie o tym nie czytałem (za wyjątkiem że "oszczypki robimy ze świeżego mleka" czyli teoretycznie, na zdrowy rozum z całą śmietaną). Ale chciałbym rozwiązać tą wątpliwość raz na zawsze.

A pytam (nie szukam) bo właśnie przywiozłem 40l białego złota i zastanawiam się czy odstawić je do rana, zebrać śmietanę/nie zbierać śmietany i zacząć robić sery na spokojnie czy lepiej będzie gdy od razy wezmę się za pracę do późnej nocy. Mleko z porannego udoju schłodzone do +4'C.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692675
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, ja moje robilam ze zwyklego mleka dostepnego w sklepie , kupuje ekologiczne badz mleko z lata , to letnie jest tlusciejsze i troche ma lepszy smak.

Jednak u nas mleko jest bezporownania lepsze niz w Polsce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692676
Udostępnij na innych stronach

Ja robię zawsze tylko ze śmietaną jaką zawiera mleko bezpośrednio po udoju, serki  "gołki" z mleka pełnotłustego, nieodciąganego, bo lubię serki tłuściutkie, żółciutkie, i pyszniutkie. Nie odchudzam się, śmietany na handel nie odciągam, a i mleka chudego, takiego 2% zaw. tłuszczu też nie pijam, bo smakuje wodą, a nie mlekiem. Tak więc smaki są różne, różne też są priorytety, i różni konsumenci  :D

 

Ps. Electra ma rację, mleko w Szwecji jest doskonałe smakowo. Pijam bardzo dużo mleka we wszelkich postaciach, i nawet to z Piątnicy z czerwonym kapslem, nie jest tak pysznie, nie wiem na czym to polega, ale szwedzkie mleko nisko pasteryzowane ma smak prawdziwego świeżego mleka, jakie pijam tylko w Ciechocinku, kiedy kupuję prosto od rolnika ze świeżego udoju, a krówki pasą się calutkie lato na nadwiślańskich łęgach. Dojenie rolnik wykonuje na łące, a krowy do "domku" wracają dopiero jesienią, niczym "łowiecki na hali" w Gorcach :D  :thumbsup: .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692677
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, 2 % to jeszcze tluste  :) Co powiesz o naszym "mini mjölk" 0,1% ja pije gammaldags do kawy to do 4.5%

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692679
Udostępnij na innych stronach

Naczytałem się ostatnio o maśle i tak nabrałem trochę smaka na jego zrobienie. Próbę zrobienia właściwie.

W "twarogach" przeczytałem o odbieraniu śmietany (bo bez niej i tak będzie tłuściejszy niż "twaróg tłusty sklepowy") i tak się zacząłem zastanawiać czy nie jestem burżujem robiąc z pełnotłustego oszczypki. :D

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692680
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, jak ja robie dla siebie to nie licze kosztow :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692682
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie odchudzam się

Ja też, choć powinienem :facepalm:  Ale uważam że jak zacznę więcej zjadać tego co sam wytworzę to waga nie będzie tak szalała jak po sklepowych "cudach".

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692683
Udostępnij na innych stronach

Wróbelku, rolnik u którego kupuję mleko, posiada również śmietanę, i kiedy potrzebuję prawdziwej śmietany, która smakuje jak śmietana, to kupuję też u niego. Nie ma porównania z ukwaszanym białym czyś, śmietano podobnym, nawet w przybliżeniu. Smak i zapach, poezja, smakuje jak śmietana :D:thumbsup:.

 

Działam podobnie jak Electra, robię dla siebie, i to co robię ma smakować mnie, oraz moim najbliższym :D:thumbsup:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692684
Udostępnij na innych stronach

 

 

@wróbel75, ja moje robilam ze zwyklego mleka dostepnego w sklepie , kupuje ekologiczne badz mleko z lata , to letnie jest tlusciejsze i troche ma lepszy smak. Jednak u nas mleko jest bezporownania lepsze niz w Polsce

Ale jak dobrze rozumiem to jednak jest to "mleko sklepowe", czyli odwirowana śmietana i dodane te 4,5%, tak? To oznaczało by że jak odejmę śmietanę (nie wszystką) to i tak będzie tłuściejsze niż to "sklepowe". Bo chyba nawet w tym Waszym ekologicznym nie zostawiają 100% śmietany, prawda?


[Dodano: 15 sty 2021 - 18:10]

Moje źródełko sprzedaje tylko mleko. W sumie nawet nie wiem ile jest w nim śmietany bo nigdy tego nie sprawdzałem.


[Dodano: 15 sty 2021 - 18:11]

Teoretycznie wirówki nigdzie nie widziałem. A mleko sprzedają podobno na Niemcy (dzisiaj się dowiedziałem).

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692685
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, ja tam sienie znam , smietana zawsze sie zbiera w kartonie bo jak nie zamieszam to wylatuje taki kawalek do kawy. Mleko ma napisane 3.2-4.5 % tluszczu. A ja nigdy nie widzialam takiego mleka prosto z udoju :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692778
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.