fantomek Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 11 Października 2020 Zrobiłem w takiej kupnej gazie ale przywarla do skórki serka i nie mogę oderwac. Mocniejsze po ciągniecie rozwala serek. Jest jakis sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-680393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Orientuje się ktoś jaki mniej więcej jest okres trwałości tych serów?Chodzi mi o:Ile taki ser może poleżeć nie wędzony z przeznaczeniem do wędzenia (gdy np.produktu z jednej partii mleka jest za mało/nie ekonomicznie aby odpalać wędzarnię) i jak najlepiej je wtedy przechowywać.Kolejna sprawa to jaki mniej-więcej okres przydatności do spożycia mają te sery (wędzone i białe).Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Polecam worek prozniowy i spokojnie poczeka do kolejnej partii mleka, oczywiście lodowka. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Dzięki michal278.A po wędzeniu ile może poleżeć w próżni? (ile najdłużej sam trzymałeś ten ser który był zdatny do jedzenia ) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Wedzonego krótko bo szybko zszedł, ale taki szwajcarski czy parmezan pół roku. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 15 Stycznia 2021 ale taki szwajcarski czy parmezan pół roku. Nie, nie. Mi chodzi o te konkretne oszczypiory bo inne to wiadomo że ludzie nawet latami trzymają.Nie wiem jak zachowuje się oszczypior. Bo sery długo-dojrzewające z każdym dniem/tygodniem czy miesiącem zyskują na konsystencji/smaku. Z drugiej strony jak się patrzy na te bacówki to sery "tonami" leżą. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 15 Stycznia 2021 (edytowane) Nie wiem jak zachowuje się oszczypiorJak będziesz go wędził w zimnym, rzadkim dymie przez dwa tygodnie, to w próżni i lodówce wytrzyma 36 miesięcy.Kluczowym jest jełczenie tłuszczu. Edytowane 15 Stycznia 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Kluczowym jest jełczenie tłuszczu. Doczytałem o jełczeniu tłuszczy i wychodzi na to że szkodliwe dla nich są tlen, światło słoneczne i temperatura.Czyli jak uwędzę te sery ( myślę o zimnym wędzeniu jeden/dwa dni), przepakuję w próżnie i będę trzymał w ok.6,C, to miesiąc-dwa powinno być ok.(dłużej chyba nie będę miał potrzeby)Dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Spokojnie i dłużej. Nawet Ser korycinski trzymać można miesiącami. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Czyli jak uwędzę te sery ( myślę o zimnym wędzeniu jeden/dwa dni), przepakuję w próżnie i będę trzymał w ok.6,C, to miesiąc-dwa powinno być ok.(dłużej chyba nie będę miał potrzeby) Po miesiącu w próżni i lodówce ser ma inną konsystencję - dojrzewa i mięknie wewnątrz. Nie piszczy w zębach :-).Po 2 miesiącach smak zupełnie inny. Dla mnie lepszy świeży - piszczący - dlatego nadmiar w próżnię daję i do zamrażarki.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 15 Stycznia 2021 @Romii, ja zapomnialam kiedys o moim i lezal chyba z 1.5 roku w prozni w lodowce , w smaku byl dobry ale to skrzypienie rzeczywiscie zniklo.W zamrazalniku mialam tylko kupny i byl skrzypiacy po dlugim czasie ( napewno dluzej niz rok) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Dobrze wiedzieć. Dzięki Wam za podpowiedzi.Dzisiaj uświadomiłem sobie jedną głupią sprawę. Czy jest możliwość robienia oszczypków z mleka podstojowego (po uprzednim odebraniu śmietany)?Dwa czy trzy razy robiłem dopiero oszczypki i zawsze to było z mleka od krowy razem z zawartą w nim śmietaną. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem i nigdzie o tym nie czytałem (za wyjątkiem że "oszczypki robimy ze świeżego mleka" czyli teoretycznie, na zdrowy rozum z całą śmietaną). Ale chciałbym rozwiązać tą wątpliwość raz na zawsze.A pytam (nie szukam) bo właśnie przywiozłem 40l białego złota i zastanawiam się czy odstawić je do rana, zebrać śmietanę/nie zbierać śmietany i zacząć robić sery na spokojnie czy lepiej będzie gdy od razy wezmę się za pracę do późnej nocy. Mleko z porannego udoju schłodzone do +4'C. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 15 Stycznia 2021 @wróbel75, ja moje robilam ze zwyklego mleka dostepnego w sklepie , kupuje ekologiczne badz mleko z lata , to letnie jest tlusciejsze i troche ma lepszy smak.Jednak u nas mleko jest bezporownania lepsze niz w Polsce Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 15 Stycznia 2021 (edytowane) Ja robię zawsze tylko ze śmietaną jaką zawiera mleko bezpośrednio po udoju, serki "gołki" z mleka pełnotłustego, nieodciąganego, bo lubię serki tłuściutkie, żółciutkie, i pyszniutkie. Nie odchudzam się, śmietany na handel nie odciągam, a i mleka chudego, takiego 2% zaw. tłuszczu też nie pijam, bo smakuje wodą, a nie mlekiem. Tak więc smaki są różne, różne też są priorytety, i różni konsumenci . Ps. Electra ma rację, mleko w Szwecji jest doskonałe smakowo. Pijam bardzo dużo mleka we wszelkich postaciach, i nawet to z Piątnicy z czerwonym kapslem, nie jest tak pysznie, nie wiem na czym to polega, ale szwedzkie mleko nisko pasteryzowane ma smak prawdziwego świeżego mleka, jakie pijam tylko w Ciechocinku, kiedy kupuję prosto od rolnika ze świeżego udoju, a krówki pasą się calutkie lato na nadwiślańskich łęgach. Dojenie rolnik wykonuje na łące, a krowy do "domku" wracają dopiero jesienią, niczym "łowiecki na hali" w Gorcach . Edytowane 15 Stycznia 2021 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 15 Stycznia 2021 @sverige2, 2 % to jeszcze tluste Co powiesz o naszym "mini mjölk" 0,1% ja pije gammaldags do kawy to do 4.5% Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 15 Stycznia 2021 (edytowane) Naczytałem się ostatnio o maśle i tak nabrałem trochę smaka na jego zrobienie. Próbę zrobienia właściwie.W "twarogach" przeczytałem o odbieraniu śmietany (bo bez niej i tak będzie tłuściejszy niż "twaróg tłusty sklepowy") i tak się zacząłem zastanawiać czy nie jestem burżujem robiąc z pełnotłustego oszczypki. Edytowane 15 Stycznia 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Tak Electro, "Gammaldags" to jest to, mleko mlekiem smakujące !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 15 Stycznia 2021 @wróbel75, jak ja robie dla siebie to nie licze kosztow Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Nie odchudzam się Ja też, choć powinienem Ale uważam że jak zacznę więcej zjadać tego co sam wytworzę to waga nie będzie tak szalała jak po sklepowych "cudach". Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 15 Stycznia 2021 (edytowane) Wróbelku, rolnik u którego kupuję mleko, posiada również śmietanę, i kiedy potrzebuję prawdziwej śmietany, która smakuje jak śmietana, to kupuję też u niego. Nie ma porównania z ukwaszanym białym czyś, śmietano podobnym, nawet w przybliżeniu. Smak i zapach, poezja, smakuje jak śmietana . Działam podobnie jak Electra, robię dla siebie, i to co robię ma smakować mnie, oraz moim najbliższym . Edytowane 15 Stycznia 2021 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 15 Stycznia 2021 @wróbel75, ja moje robilam ze zwyklego mleka dostepnego w sklepie , kupuje ekologiczne badz mleko z lata , to letnie jest tlusciejsze i troche ma lepszy smak. Jednak u nas mleko jest bezporownania lepsze niz w Polsce Ale jak dobrze rozumiem to jednak jest to "mleko sklepowe", czyli odwirowana śmietana i dodane te 4,5%, tak? To oznaczało by że jak odejmę śmietanę (nie wszystką) to i tak będzie tłuściejsze niż to "sklepowe". Bo chyba nawet w tym Waszym ekologicznym nie zostawiają 100% śmietany, prawda?[Dodano: 15 sty 2021 - 18:10]Moje źródełko sprzedaje tylko mleko. W sumie nawet nie wiem ile jest w nim śmietany bo nigdy tego nie sprawdzałem.[Dodano: 15 sty 2021 - 18:11]Teoretycznie wirówki nigdzie nie widziałem. A mleko sprzedają podobno na Niemcy (dzisiaj się dowiedziałem). Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 16 Stycznia 2021 @wróbel75, ja tam sienie znam , smietana zawsze sie zbiera w kartonie bo jak nie zamieszam to wylatuje taki kawalek do kawy. Mleko ma napisane 3.2-4.5 % tluszczu. A ja nigdy nie widzialam takiego mleka prosto z udoju Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/3/#findComment-692778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.