Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może wróci na finał  - oby :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-685407
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

całkiem dobrze

"Całkiem dobry" kaloryfer  :laugh:  :clap:  

 

Kiedyś widział u mnie i postanowił też taki mieć.  :D

 

Może wróci na finał  - oby :D

Siedzą od kilku dni w hotelu "pod kluczem" bez kontaktu na zewnątrz. W finale będzie jak wszyscy uczestnicy na zakończenie. Ale chyba większa sensacja niż dyskwalifikacja Dominika nie nastąpi.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-685415
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

;)

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-691547
Udostępnij na innych stronach

Też bym dał jedną gwiazdkę za to wino :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-691568
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Chętnie posłuchałbym tych panów na żywo. Piękne, idealnie czyste głosy.

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-712460
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czy ktoś z Was robi nalewkę z czerwonego agrestu i z jakimi dodatkami?

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-716576
Udostępnij na innych stronach

Ja  robiłem :tongue:

To jeszcze daj odpowiedź na drugą część pytania.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-716636
Udostępnij na innych stronach

Zalewasz owoce alkoholem 60% miesi≥ąc  stoi w słoiku, zlewasz alkohol i zasypujesz owoce cukrem 1kg owocu=0,5kg cukru. Miesiąc w słoiku zlewasz sok i mieszasz z alkoholem i teraz najgorszy okres pół roku ma stac i dojrzewać. Można podłączyć pod prąd jak kogoś korci by wypić :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-716660
Udostępnij na innych stronach

Zalewasz owoce alkoholem 60% miesi≥ąc  stoi w słoiku, zlewasz alkohol i zasypujesz owoce cukrem 1kg owocu=0,5kg cukru. Miesiąc w słoiku zlewasz sok i mieszasz z alkoholem i teraz najgorszy okres pół roku ma stac i dojrzewać. Można podłączyć pod prąd jak kogoś korci by wypić :D

Dzięki.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-716664
Udostępnij na innych stronach

Robię podobnie, tylko czasy są dłuższe. Żadnych dodatków nie daję, bo nalewka ma być agrestowa. To wdzięczny i charakterny surowiec  :thumbsup:

Jak już, to kupażuję gotową z innymi nalewami - truskawki, maliny. Do takich eksperymentów potrzebna jest duża powierzchnia magazynowa  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-716839
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żadnych dodatków nie daję, bo nalewka ma być agrestowa

Dziękuję za odpowiedź. Z białego agrestu robię wg tego przepisu i jest bardzo dobra, stąd pytanie o jakieś dodatki.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/?p=559906 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-716900
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mam małą zagwostkę. Z eiercognacu wytrącił się tłuszcz, przynajmniej tak wygląda. Zastanawiam się dlaczego?

post-40398-0-85071400-1628587796_thumb.jpeg

Edytowane przez chudziak

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-718271
Udostępnij na innych stronach

Z eiercognacu wytrącił się tłuszcz,

To na pewno jest tłuszcz a nie alkohol?

Czasem tak się zdarza - wystarczy wstrząsnąć butelką.

A jeśli to rzeczywiście tłuszcz, to może przebiłeś śmietanę (choć konsystencja wygląda ok.)

Edytowane przez chudziak

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-718275
Udostępnij na innych stronach

u mnie kiedys wytracil si etluszcz ale z likieru z orzechami , z jakiego przepisu robiles? jak na skondensowanym mleku ? to moze ono bylo felerne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-718297
Udostępnij na innych stronach

Ze świeżym mlekiem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-718300
Udostępnij na innych stronach

Jak robiles to wszystkie skladniki mialy taka sama temperature? dziwne bo zwazyc to sie potrafi ale zaraz przy ubijaniu ale juz tak gotowy  :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-718302
Udostępnij na innych stronach

Jak robiles to wszystkie skladniki mialy taka sama temperature? dziwne bo zwazyc to sie potrafi ale zaraz przy ubijaniu ale juz tak gotowy  :hmm:

Niby mleko jak to bywa, było z lodówki ale wszystko jest i tak podgrzewane.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-718323
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale wszystko jest i tak podgrzewane.

Dziwny ten przepis. Z tego co pamiętam (dawno nie robiłem) wszystkie składniki powinny mieć temp.otoczenia miesza się, do butelek i schładza. Nie pamiętam abym coś podgrzewał. Może stąd te problemy?!

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-718368
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, Moja mama pamietam jak robila jeszcze w czasach PRL-u to ukrecala zoltka z cukrem i dodawala mleko skondenowane i spirytus , i wszystko schladzala ...nieraz byl tak gesty ze z butelki nie chcial wyjsc .

Stad moje pytanie byla czy wszystko mialo ta sama temp bo nie raz jak jaja za zimne to potrafilo sie zwazyc , ale tluszcz nigdy tak sie nie odstal .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-718375
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak jak piszesz electro. Dlatego wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Ale zarówno ani mama, ani (duużo później) ja nie podgrzewaliśmy niczego.

I czasem zdarzyło się że podszedł alkohol ale tylko alkohol.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-718378
Udostępnij na innych stronach

 

Z eiercognacu wytrącił się tłuszcz,

To na pewno jest tłuszcz a nie alkohol?

Oliwa sprawiedliwa... Oczywiście po wymieszaniu znika ale pojawia sie znowu.

 

 

ale wszystko jest i tak podgrzewane.

Dziwny ten przepis.

Nie wiem czy dziwny, zaczerpnięty z Wielkiej Księgi Nalewek, którą tu kiedyś Maxell udostępnił. Zarówno w przepisie na adwokata jak i eiercognac składniki się podgrzewa. Też dawno nie robiłem, ale że niedawno dostałem brandy a zima jeszcze daleko to uznalem, że nie ma co trzymać na zaś.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-718379
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, no cos tak jakby sie rozwarstwilo , za dobrze nie pamietam bo bylam nastolatka i za bardzo % mnie nie dotyczyly , chociaz probowalam ale ja do tej pory nie lubie zadnych slodkich likierow :)

moze pwinno siepodgrzewac jaja przy ubijaniu z cukrem , jednak ja nie wiem bo sama nie robilam z racji ze nie lubie , moja mama dalej robi tak jak napisalam .A czy napewno to tluszcz? . Jak dales brandy to moze alkochol tylko z kolorem.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/39/#findComment-718382
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.