Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Zadymiarzy 

 

Po moim zdaniem wnikliwym czytaniu forum postanowilem dziś po raz pierwszy coś uwędzić wybór padł na boczek według przepisu ChefPaul. W przepisie jest napisane że należy wędzić gorącym dymem ok. 60st. C przez około 1,5 godziny nastenie obniżamy temperature do około 40 stopni i wedzimy jeszcze jakies 4 godziny. Zrobiłem dokładnie jak w przepisie a jednak po wyjęciu z wędzarni mięso jest zupełnie surowe nie wiem gdzie popełniłem błąd ? Bardzo proszę o podpowiedź co w takim przypadku mogę zrobić.

Wędziłem w wędzarni Bradley Digital 4 półki dymem olchowym,

 

Serdecznie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam 

Marcin_

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8850-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-chyba-co%C5%9B-jest-nie-tak/
Udostępnij na innych stronach

W przepisie jest napisane że należy wędzić gorącym dymem ok. 60st. C przez około 1,5

bo za krótki czas  i za mała temperatura aby zdenaturować białko.... - podejrzewam  że mięso miałeś zimne a i osuszanie pewnie pominięte....

teraz możesz sparzyć ten boczek albo... "upiec" go w wędzarni czy nawet piekarniku (w temp ok 85 st.C.) do osiągnięcia temperatury w najgrubszym miejscu ok 70 stopni

 

ps

z drugiej strony czynności powinny być odwrotne - wędzenie pozwoliłoby na rozgrzanie mięsa a potem podwyższenie temperatury powoduje łatwiejszą denaturację

niemniej 60 stopni to jednak za mało

być może w przepisie chodziło o boczek tylko wędzony  "surowy"

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8850-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-chyba-co%C5%9B-jest-nie-tak/#findComment-313843
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź. 

Muszę powiedzieć że zadnego kroku nie pominąłem osuszałem 12 godzin w temp 5st. C później godzinę w temp. 20st. C.

Skorzystam z twojej rady i upiekę go w piekarniku. 

Pierwsze wędzenie i problemy ale nie zniechęcam się. Staram się najpierw czytać potem robić ale wiem że jeszcze długa droga przede mną.

 

Pozdrawiam 

Marcin_

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8850-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-chyba-co%C5%9B-jest-nie-tak/#findComment-313850
Udostępnij na innych stronach

Marcin, masz boczek surowy, bo tak przewiduje przepis ChefPaula - ma być taki ciągutek ... ale możesz też wrzucić do piekarnika, tylko przykryj folią bo się wysuszy.

 

W moim kąciku kuchennym są zdjęcia takiego pieczonego ... mówią że dobry :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8850-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-chyba-co%C5%9B-jest-nie-tak/#findComment-313856
Udostępnij na innych stronach

eraz możesz sparzyć ten boczek albo... "upiec" go w wędzarni czy nawet piekarniku (w temp ok 85 st.C.) do osiągnięcia temperatury w najgrubszym miejscu ok 70 stopni

 

Proponował bym podnieść temperaturę tą w najgrubszym miejscu , środku do 74 stopni. :)  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8850-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-chyba-co%C5%9B-jest-nie-tak/#findComment-313860
Udostępnij na innych stronach

 

 

osuszałem 12 godzin w temp 5st. C później godzinę w temp. 20st. C.
to nie jest osuszanie tylko ociekanie

- osuszaniem nazywamy proces gdy wieszamy mięso do nagrzanej (ok 60stopni) wędzarni i bez dymu mięsko się nagrzewa i osusza z wilgoci ..gdy powierzchnia jest już sucha w dotyku dajemy dym....

 

jeśli chcesz mieć tylko wędzone a nie parzone  to musisz podnieść temperaturę do ok85Stopni  pod koniec procesu... - na ile? to już zależy od wielkości wędzonki

 

Proponował bym podnieść temperaturę tą w najgrubszym miejscu , środku do 74 stopni.
jak zwykle :tongue: ... przy 70 też będzie miekki.... i baleron też :devil:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8850-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-chyba-co%C5%9B-jest-nie-tak/#findComment-313867
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję wszytstkim za pomoc. Postaram się następnym razem nie popełnić tylu błędów. Jak tylko uda mi się zrobić coś co będzie się nadawało do pokazania natychmiast się pochwalę. 

 

Pozdrawiam i zabieram się za dalszą naukę.

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8850-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-chyba-co%C5%9B-jest-nie-tak/#findComment-313874
Udostępnij na innych stronach

Witam, 

Żeby nie zakładać nowego tematu doposze w tym. 

Chciałem wam przedstawić moje wczorajsze wędzonki. Skorzystałem z waszej porady i upiekłem boczek w piekarniku do uzyskania w najgrubszym miejscu 70 st. C. A oto co z tego wyszło:

 

post-60159-0-04928200-1384789603_thumb.jpg

post-60159-0-82971500-1384789699_thumb.jpg

 

I jeszcze rolada "ala" lazdijajska wszystko zgodnie z przepisem tylko po założeniu siatki wędliniarskiej rolada zmikeniła kształt pewnie dlatego że w golonce było więcej kości niż mięsa:

post-60159-0-00389900-1384789802_thumb.jpg

 

Kostruktywna krytyka mile widziana.

 

Pozdrawiam

Marcin_ 

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8850-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-chyba-co%C5%9B-jest-nie-tak/#findComment-314161
Udostępnij na innych stronach

chudziutki ten boczuś, tak na moje niewprawne oko

w przypadku wędlinek najlepiej się ocenia w czasie degustacji :)

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8850-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-chyba-co%C5%9B-jest-nie-tak/#findComment-314372
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze lepiej, gdy masz dobry "popychacz". :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8850-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-chyba-co%C5%9B-jest-nie-tak/#findComment-314374
Udostępnij na innych stronach

wędziłeś już może dorsza?

wszak w Norwegi ich dostatek, a mięsko zacne

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8850-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-chyba-co%C5%9B-jest-nie-tak/#findComment-314375
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze lepiej, gdy masz dobry "popychacz". :D

Bez tego nie ma degustacji  :)

 

 

wędziłeś już może dorsza?

wszak w Norwegi ich dostatek, a mięsko zacne

 

Jeszcze nie musze najpierw się jeszcze podszkolić zbyt mało wiedzy o wędzeniu posiadam jak narazie ale i na to przyjdzie czas. Napewno zdam relację na forum.  :)

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8850-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-chyba-co%C5%9B-jest-nie-tak/#findComment-314401
Udostępnij na innych stronach

to nie jest osuszanie tylko ociekanie - osuszaniem nazywamy proces gdy wieszamy mięso do nagrzanej (ok 60stopni) wędzarni i bez dymu mięsko się nagrzewa i osusza z wilgoci ..gdy powierzchnia jest już sucha w dotyku dajemy dym....

 

Abratku, w tym przepisie z którego korzystał Marcin nie ma mowy o ociekaniu, ten boczek pekluje się na sucho. Nie ma co tam ociekać. http://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/boczki/350-boczek-wedzony-z-pieprzem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8850-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-chyba-co%C5%9B-jest-nie-tak/#findComment-314565
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.