Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Centrum eksperyment


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#1 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 22 lis 2013 - 12:16

Tutaj zamieszczał będę moje eksperymenta kulinarne wszelakie...

 

Na pierwszy ogień idzie eksperyment pt. "Drugie życie mielonki..."

Jakiś czas temu zrobiłem sobie mieloneczkę https://wedlinydomow...yroby/?p=310949  , troszkę sporo mi jej wyszło więc na kanapkach się już leciutko znudziła.

A że dzisiaj nie za bardzo chciało mi się kombinować z obiadem i w pamięci miałem kotlety z mortadeli w wykonaniu mojej Martadeli to postanowiłem zrobić mielonkowe kotlety. Mielonka pokrojona w ca 1 cm plastry, jajko plus przyprawy, bułka tarta i na patelnię.

Wynik wyszedł rewelacyjny.....

Załączone pliki



#2 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 22 lis 2013 - 12:49

Witam.

Tutaj zamieszczał będę moje eksperymenta kulinarne wszelakie...


Wynik wyszedł rewelacyjny.....

 

Zwłaszcza na złoty kolor podsmażona panierka. :thumbsup:

Ale jako pomysł świetne. :tongue: :clap:



#3 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 22 lis 2013 - 13:13

Zwłaszcza na złoty kolor podsmażona panierka.
No zmieniliśmy ostatnio płytę na indukcję i jakoś nie posiadłem jeszcze umiejętności złocistego smażenia...  Chyba na jakiś kurs bym musiał  :facepalm:

#4 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 21 lis 2014 - 11:39

Tak jakoś mnie naszło na kolejny eksperyment...

Nie wiem czy Wy też tak macie że nawet jak jakiś wyrób wyjdzie extra super i w ogóle czad to czuję jakiś niedosyt i uważam że np przyprawiam gorzej niż inni  :cool:  Postanowiłem więc troszkę pokombinować z przyprawieniem kiełbasy "do ręki" i powstała całkiem nowa kiełbacha o nazwie "Magiczna". A magiczna dlatego że do przyprawiania użyłem Maggi. Wiem wiem , niektórzy puryści zaraz mnie za ową "chemia" i zło wszelakie w niej zawarte zrównają z ziemią ale co tam, lubię więc robię  :)

Farsz generalnie jak na moją Pobiedziską Light czyli mięso gulaszowe z dodatkiem szynki. Szynka na szarpaku, gulaszowe na sitku 6. Dodałem gorczycę, pieprz, czosnek suszony i Maggi do smaku. "Surowizna" jak na razie petarda. Zobaczymy jak wyjdzie wieczorkiem po uwędzeniu i sparzeniu  :rolleyes:

 

Załączony plik  20141121_101925.jpg   52,11 KB   16 Ilość pobrań


Z racji użycia Maggi peklowałem dawką 16 g/kg przez 48 godzin.



#5 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1244 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 21 lis 2014 - 12:20

 

Zwłaszcza na złoty kolor podsmażona panierka.
No zmieniliśmy ostatnio płytę na indukcję i jakoś nie posiadłem jeszcze umiejętności złocistego smażenia...  Chyba na jakiś kurs bym musiał  :facepalm:

 

 

Hahaha... Przypalone potrawy na początku używania płyty indukcyjnej to chyba standard :D .  Ale szybko nabiera się wprawy, teraz już nie widzę innej płyty u siebie jak indukcja.



#6 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 21 lis 2014 - 12:31

teraz już nie widzę innej płyty u siebie jak indukcja.
Człowiek się jednak szybko przyzwyczaja do dobrego  :)  I umiem już smażyć na złocisto...  :cool:  

#7 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 21 lis 2014 - 12:33

Wiem wiem , niektórzy puryści zaraz mnie za ową "chemia" i zło wszelakie w niej zawarte zrównają z ziemią

Nie jestem purystą /mam na to świadków :D /ale nawet do tatara od jakiegoś czasu maggi nie używam :D .Andrzej Bagno otworzył mi oczy na ten specyfik  :cry:  .Może ciemny sos sojowy by mógł zastąpić maggi ?.



#8 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 21 lis 2014 - 12:37

To chyba dobrze że ja mam te oczy jeszcze zamknięte  :laugh:  Pepsi też shit a jednak lubię. No co zrobię że lubię i już...  :facepalm:



#9 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 21 lis 2014 - 18:10

ale nawet do tatara od jakiegoś czasu maggi nie używam .Andrzej Bagno otworzył mi oczy na ten specyfik 

Jakieś szczegóły dla maggiżłopa ???



#10 Wujaszek Tom

Wujaszek Tom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2275 postów
  • MiejscowośćKonstancin

Napisano 21 lis 2014 - 18:56

To chyba dobrze że ja mam te oczy jeszcze zamknięte  :laugh:  Pepsi też shit a jednak lubię. No co zrobię że lubię i już...  :facepalm:

 

 

ale nawet do tatara od jakiegoś czasu maggi nie używam .Andrzej Bagno otworzył mi oczy na ten specyfik 

Jakieś szczegóły dla maggiżłopa ???

 

Witam w klubie dekadencji, Panowie o co powiecie na taki zestaw do galaretki- zimnych nóżek , Maggi lub Jasny sos sojowy zmieszany z octem , w rozsądnych proporcjach .



#11 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 04 cze 2015 - 12:19

Zamieszczam w Centrum Eksperyment choć sprawa już opatentowana i wpisana na stałe w menu...

Jakiś czas temu gościł u nas pewien leciwy bardzo Pan (stary Gdańszczanin na emigracji...)

Sprzedał nam on bardzo ciekawy przepis na mega szybkie i dobre ogóraski.

Otóż bierzemy:

1 kg ogórków gruntowych obrać i pokroić w ćwiartki

3 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki gorczycy

2 cebule (w cieniutkie talarki)

6 łyżek octu

 

Całość wrzucamy do szczelnego pojemnika i energicznie potrząsamy. Potem do lodówki i tak co kilka godzin powtarzamy to potrząsanie. Ogórki zrobione rano wieczorkiem nadają się spokojnie do konsumpcji  :) Bardzo smaczne, chrupiące mniammmm...

Tutaj smętna resztka z wczorajszych...

 

Załączony plik  20150604_125207.jpg   42,69 KB   10 Ilość pobrań



#12 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 02 mar 2016 - 12:09

Jako że muszę zwolnić troszkę miejsca w zamrażarkach zrobiłem mały remanent i postanowiłem zrobić coś w rodzaju kiełbasy "na pałę" czyli pomysł z pały a i w rączkę bez chlebka ma pasować w sam raz :) Coś na kształt Pobiedziskiej AndrzejKa tylko z lekką nutką dekadencji (po naszemu z czymś na kształt klasyfikacji :tongue: )

Mam 3,5 kg dwójki ale jakaś taka chuda była więc dołożyłem 1,3 kg podgardla. Przydało by się coś do sklejenia a że nie bardzo chciało mi się dygać do sklepu to wyjąłem jedną paczuszkę policzków wołowych (kleju mają więcej jak Butapren :laugh: ), tak coś koło 1 kg.

Dwójkę zmielę na sitku 13, podgardle na 8 a wołowinka dwukrotnie na 2 plus kutrowanie w Thermomixie.

Się teraz pekluje a w piątek zobaczymy co z tego wyjdzie   :)


Użytkownik tusiaczek edytował ten post 02 mar 2016 - 12:11


#13 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 02 mar 2016 - 13:45

Jak co ... ? ... zacna kiełbasa "na winie" ;)

Tapniete z GT-I9500

#14 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 02 mar 2016 - 13:59

Nie na winie tylko na sterydach...  :laugh:  Jak ostatnio zrobiłem na próbę cygańską i śląską to tak szybko znikała ze mało co folii z woreczków nie pożarli  :tongue:



#15 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 02 mar 2016 - 15:15

wyjąłem jedną paczuszkę policzków wołowych (kleju mają więcej jak Butapren ), tak coś koło 1 kg.

 

I bez tego by skleiło :)



#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 02 mar 2016 - 20:17

Mam 3,5 kg dwójki ale jakaś taka chuda była więc dołożyłem 1,3 kg podgardla. Przydało by się coś do sklejenia a że nie bardzo chciało mi się dygać do sklepu to wyjąłem jedną paczuszkę policzków wołowych (kleju mają więcej jak Butapren ), tak coś koło 1 kg.

 

Te policzki to bym zostawił sobie na obiad bo inaczej kiełbasa o tym składzie i proporcjach wyjdzie jak pała szturmowa u zomowca. :)



#17 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 02 mar 2016 - 20:19

Jak ostatnio zrobiłem na próbę cygańską i śląską to tak szybko znikała ze mało co folii z woreczków nie pożarli 
 

 Ty rodzine glodzisz i jak im dasz odrobine, to i plastyk myla z kielbasa  :tongue:  ;)  :laugh:



#18 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 02 mar 2016 - 20:43

cygańską

Gdzieś można zobaczyć recepturę?



#19 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 02 mar 2016 - 21:06

Te policzki to bym zostawił sobie na obiad bo inaczej kiełbasa o tym składzie i proporcjach wyjdzie jak pała szturmowa u zomowca.
Eeee nie będzie tak źle... Ostatnio robiłem podobną Z jedynki, dwójki i wołowiny i była w sam raz. Po zastąpieniu jedynki podgardlem raczej pała nie będzie... groziła  :rolleyes: 

Ty rodzine glodzisz i jak im dasz odrobine, to i plastyk myla z kielbasa     
Heh coś w tym jest, te próbne praktycznie porozdawałem beta testerom :) 

Gdzieś można zobaczyć recepturę?
Nie. Nauczony doświadczeniem receptur "sterydowych" nie będę podawał. Nie chcę wzbudzać kolejnych dyskusji.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 02 mar 2016 - 21:44

Gdzieś można zobaczyć recepturę?
Nie. Nauczony doświadczeniem receptur "sterydowych" nie będę podawał. Nie chcę wzbudzać kolejnych dyskusji.

Skoro nazwa pochodzi od użytej gotowej mieszanki to może i słusznie.  :thumbsup:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych