Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Centrum eksperyment


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#21 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5434 postów

Napisano 05 mar 2016 - 20:42

Kiełbacha wyszła petarda. Żadna tam pała  :cool:  :D

Beta tester stwierdził że stanowczo za mało zrobiłem....  :cool:

 

Załączony plik  20160305_202321.jpg   53,96 KB   8 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20160305_202332.jpg   36,16 KB   8 Ilość pobrań



#22 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2418 postów

Napisano 05 mar 2016 - 23:09

Kiełbacha wyszła

 

 

 

Ładna :)



#23 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5080 postów

Napisano 06 mar 2016 - 00:33

Beta tester stwierdził że stanowczo za mało zrobiłem.... :cool:

A co powiedział alfa tester :rolleyes:



#24 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5434 postów

Napisano 06 mar 2016 - 00:35

Z pełnymi ustami było mi conieco trudno ją zrozumieć ale skoro sięgała po kolejne pętko to chyba było OK...  :cool:



#25 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5080 postów

Napisano 06 mar 2016 - 00:42

No to teraz wszystko jasne :D



#26 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5434 postów

Napisano 13 mar 2016 - 09:19

Kulinarnyj eksperimient budziet...  :cool:

Jakiś czas temu dostałem w prezencie od Saszki rosyjską wojenną rację żywnościową. W sumie mieliśmy ją rozpakować za tydzień na spływie ale mój Bartek tak mi chodził i smędził że chcac nie chcąc musiałem dziecku zrobić radochę i pozwoliłem mu dzisiaj ją otworzyć... Jakież było zdziwienie dziecka jak w zasadzie nic z paczuszki nie wydało mu się znajome... z całej gamy wybrał sobie jedynie batonik z owoców liofilizowanych i sucharki  :laugh: Jak zacząłem mu czytać bukwy z opakowań to mina mu coraz bardzie rzedła zwłaszcza jak doszedłem do ikry z owaszczi, przy Dobrym Jutro zdębiał  :tongue: Jednak koniec końców otwierać będziemy na spływie bo burżuazyjne dziecko nic sobie z proletariackiego menu nie wybrało   :cool:

 

Załączony plik  20160313_090241_resized.jpg   139,41 KB   6 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20160313_090006_resized.jpg   68,59 KB   6 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20160313_090014_resized.jpg   66,93 KB   9 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20160313_090022_resized.jpg   77,99 KB   8 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20160313_090125_resized.jpg   60,82 KB   8 Ilość pobrań



#27 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5434 postów

Napisano 24 lip 2016 - 12:55

Wczoraj w ramach testowania szpadek zrobiłem coś a`la adana kebap. Przy okazji kilka innych rzeczy bo jak już testować to na szeroko :)

Adana z samej wołowiny ze świeżą kolendrą, czosnkiem, świeżą papryczką chilli, cebulką i pieprzem z mieloną kolendrą - wyrabiane aż puściło klej i wtedy na szpadki , pieczarki faszerowane wołowo-wieprzowym mielonym z imbirem i świeżą miętą, do tego boczek w plastrach i szaszłyki z podudzi kurczaka w dwóch marynatach, imbir chilli i miodowo czosnkowej. Przy okazji testowałem sąsiadów czy im grill na balkonie nie przeszkadza ale wychodzi na to ze nie...  :cool:

 

Załączony plik  20160723_193828_resized.jpg   77,44 KB   9 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20160723_203723_resized.jpg   60,07 KB   9 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20160723_205501_resized.jpg   70,37 KB   9 Ilość pobrań



#28 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5434 postów

Napisano 29 gru 2018 - 14:08

Wellingtona mnie się zachciało...  :cool:  No to se troszkę oszukałem...  :devil:

 

Załączony plik  20181229_135230_1546088029642_resized.jpg   64,44 KB   6 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20181229_135326_1546088027956_resized.jpg   53,9 KB   6 Ilość pobrań



#29 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6589 postów

Napisano 29 gru 2018 - 14:38

Wellingtona mnie się zachciało.
:thumbsup: 

#30 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3324 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 29 gru 2018 - 16:22

Przy okazji testowałem sąsiadów czy im grill na balkonie nie przeszkadza ale wychodzi na to ze nie... 

 

Jak nie jak tak . Następną razą podjadę sikawkowozem i zrobię ornung. :devil:  :D  



#31 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5434 postów

Napisano 29 gru 2018 - 16:24

Henio... to się śmieci na Szadółkach paliły a nie nasz gryll... 😁

#32 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 927 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 29 gru 2018 - 17:53

Pięknie wyszło.  :thumbsup:



#33 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5434 postów

Napisano 23 sty 2019 - 09:33

Jakiś czas temu dopracowałem tak dokładnie pod nasze gusta przepis na pulled porka... 

Całkowitym przypadkiem podkuszony przez Gonza stałem się dumnym posiadaczem wolnowaru. Jestem zachwycony tym ustrojstwem bo usprawnia mi kilka rzeczy które robiłem ale musiałem pilnować. Z wolnowarem robi się samo...

Podaję przepis na nasze ulubione mięsiwo do hambuksów... na bułeczce z serem, warzywami i np relishem z jalapeno nie ma sobie równych...

Składniki:
około 1,5 kg łopatki
1 cebula pokrojona w kostkę
1 butelka (ca 250ml) sosu BBQ
1 pokrojony ząbek czosnku 
2 łyżki brązowego cukru
1 kostka bulionu rozpuszczona w połowie szklanki wody
1 łyżka żółtej musztardy
2 łyżeczki sosu Worcester
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki octu jabłkowego (lub innego owocowego)
pół łyżeczki chilli w proszku

Wszystkie składniki wrzucamy do misy wolnowara i mieszamy. Wkładamy łopatkę i dokładnie obtaczamy w sosie.
Wolnowar ustawiamy na 4-5 godzin w trybie High. Po tym czasie dwoma widelcami szarpiemy mięso w misie na włókna i łączymy je z sosem. Jeżeli sosu jest za dużo zostawiamy jeszcze na jakieś 30-60 minut ze zdjętą pokrywką aż się sos zredukuje i zagęści co jakiś czas mieszając.
A potem hulaj dusza... 

 

 

Właśnie nastawiłem kolejną porcję więc zapewne po południu zdjęcia jakieś będą... no chyba żebym nie zdążył  :cry: 

​A zdjecia znalazłem bo już gdzieś kiedyś wstawiałem...

 

Załączony plik  1.jpg   67,96 KB   2 Ilość pobrań

 

Załączony plik  2.jpg   66,75 KB   2 Ilość pobrań

 

Załączony plik  3.jpg   67,88 KB   2 Ilość pobrań

 


Użytkownik tusiaczek edytował ten post 23 sty 2019 - 09:38


#34 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6589 postów

Napisano 23 sty 2019 - 10:25

1 butelka (ca 250ml) sosu BBQ
Tych sosów jest wiele - jakiś konkretny? - bo kompozyt cały ciekawy  :thumbsup:  

#35 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5434 postów

Napisano 23 sty 2019 - 10:42

Generalnie jaki byś nie użył będzie OK, dawałem już różne i oczywiście z takim Jack Daniels BBQ będzie smakowało rewelacyjnie ale nawet sos BBQ z Lidla nie ma się czego wstydzić.



#36 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5434 postów

Napisano 23 sty 2019 - 15:51

Jak eksperyment to eksperyment...

Akurat skończył mi się wysokotemperaturowy olej z awokado, grilla nie chciało mi się rozpalać więc postanowiłem wypróbować sposób na smażenie stejków rodem wzięty zza oceanu co to już od dawna chciałem wypróbować ... na majonezie  :cool:  I przyznam że jestem nim zachwycony... naprawdę petarda  :thumbsup:

Bierze się po prostu majonez (ja użyłem Dekoracyjnego Winiary), najpierw smaruje z jednej strony a potem podczas smażenia z drugiej.

Dymi zdecydowanie mniej niż np. na oleju ryżowym a smak jest zadziwiająco rewelacyjny...

 

Załączony plik  20190123_152616_1548253958436_resized.jpg   64,63 KB   4 Ilość pobrań



#37 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6589 postów

Napisano 23 sty 2019 - 18:32

a smak jest zadziwiająco rewelacyjny...
Kiedyś tak ćwiczyłem polędwicę - cienkie plastry - steków jeszcze nie :D 

#38 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 927 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 23 sty 2019 - 18:41

Przepis na pulled pork bardzo chętnie wykorzystam. :clap:  :clap:  :clap: Pysznie wygląda, u mnie czas na stejki przyjdzie wraz z ciepełkiem.

 



#39 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8789 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 sty 2019 - 18:45

skończył mi się wysokotemperaturowy olej z awokado

Steków nie powinno się smażyć na tłuszczu tylko na grubej, mocno rozgrzanej patelni grillowej.

Można dno posmarować skórką ze słoniny.

Majonez pełni w tym wypadku rolę cieniutkiej panierki, bo to jajka z olejem. Jajka momentalnie się zetną a olej jest związany poprzez frakcję emulsyjną.

 

 P.S. Kiedyś natknęłam się na reportaż z domu pewnego celebryty, gdzie "uczył" czytelników smażenia steków.

Wg tego znawcy steki z polędwicy wołowej mają być smażone na zwykłym maśle, ma pryskać i dymić się  :facepalm:  



#40 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6589 postów

Napisano 23 sty 2019 - 19:00

na grubej, mocno rozgrzanej patelni
:thumbsup: 




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych