Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wujaszku to  mojej "zagadce"?

- obydwa kawałki z fotki były wsadzone razem do wędzarni (wisiały obok siebie na jednym kiju ) i razem wyjęte po pieczeniu - nie było potem dalszej obróbki :)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/3/#findComment-323413
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witajcie,

Dziś chciałem wam przedstawić przepis na prosty chleb bez zakwasu pieczony w garnku żeliwnym. Przepis znalazłem w internecie szukałem prostego przepisu żeby przetestować garnek jako pseudo piec chlebowy. 

 

A teraz efekty :)

 

post-60159-0-90544300-1411580892_thumb.jpg

 

Myślę, że następnym razem posiedzi w piecu trochę dłużej 

 

Strona z przepisem:

http://potravel.pl/2014/02/03/bialy-chleb-z-garnka-zeliwnego/

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/3/#findComment-372751
Udostępnij na innych stronach

Przekroju co prawda nie widzę ale powinien posiedzieć dłużej ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/3/#findComment-372768
Udostępnij na innych stronach

Marcin zrob jemu naciecie i czy mi sie wydaje czy ma lekkie wklesniecie na srodku?

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/3/#findComment-372789
Udostępnij na innych stronach

CZy garnek przykrywales?  Czasem za wczesnie wstawiony ( mial jescze troche dojrzewac/roznac przed pieczeniem )chleb do pieczenia potrafi taka psote zrobic.  A takze to ,ze niedopieczony jest moze byc tego przyczyna. 

  Nastepnym zrob naciecia na chlebie u gory, to czasem pomaga temu i chleb jeszcze w pierwszym etapie pieczenia rosnie, dopiecz go mocniej, na taki zloty kolor i chyba pozbedziesz sie wkleslosci. Jak nie pomyslimy pozniej. Wstaw tylko przekroj to tez duzo daje informacji.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/3/#findComment-372804
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za cenne wskazówki przy następnym wypieku postaram się o tym pamiętać. Garnek był wstępnie nagrzany w piekarniku i przykryty podczas pieczenia. Niestety nie zrobiłem zdjęcia przekroju a chleba już nie ma :) Jeśli czas pozwoli upiekę jutro i wstawię :)

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/3/#findComment-372813
Udostępnij na innych stronach

No to czekamy do jutra  :D

 Zrob tez zakwas bo z takiego gara to dobry chleb na zakwasie wychodzi

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/3/#findComment-372814
Udostępnij na innych stronach

Chleb podejście nr. 2 :)

 

post-60159-0-54076700-1411672524_thumb.jpg

post-60159-0-84011700-1411672543_thumb.jpgpost-60159-0-86542400-1411672560_thumb.jpg

 

Tym razem trzymałem go w piekarniku 15 minut dłużej. Smakuje lepiej niż za pierwszym razem :)

Ciekaw jestem opinii na temat przekroju  ;)

 

 

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/3/#findComment-373016
Udostępnij na innych stronach

Chleb podejście nr. 2 :)

 

Ciekaw jestem opinii na temat przekroju  ;)

Za dużo żółtek chyba dodałeś.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/3/#findComment-373055
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za dużo żółtek chyba dodałeś. 
 

 To tylko zdjecie Paweljeck daje efekt zoltosci chleba. Moze tez ,ze w przepisie jest mleko, to robi ,ze ciasto zmienia odrobine kolor na zolty.

 

Marcin  wyglada ladnie, :)  tylko masz nierowny kolor w skorce , ( wstaw zdjecie gara).  Czy jest chrupiaca? Zastap tez w przepisie mleko woda chleb bedzie mial bardziej smak chleba niz bulki.

A poza tym zabierz sie za zakwas,  W garze bardzo smaczne chleby na zakwasie wychodza.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/3/#findComment-373085
Udostępnij na innych stronach

Żółtek w przepisie brak ;)

 

Tak skórka jest chrupiąca a co do zakwasu to zabieram się za niego dziś jak tylko znajde na naszej stonie przepis ;)

A oto i gar we własenej osobie

post-60159-0-11350800-1411702879_thumb.jpgpost-60159-0-56047200-1411702985_thumb.jpg

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/3/#findComment-373099
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie przejrzałem ten przepis z załączonego linku, zdjęcia Twoje i tamte ... i 

 

- Ten Twój drugi wygląda zdecydowanie lepiej od pierwszego ...

- Do tego z przepisu z pewnością użyto innej mąki (grubszej lub dodano otrąb)

- Następnym razem zamiast masła daj olej

- Dla mnie mleko to raczej do placka niż chleba , jeśli juz coś białego to daj wodę i 1/2 szklanki maślanki

- Cukru maks połowę tego co w przepisie

- Napisz jakiej mąki użyłeś tak z czystej ciekawości bo mnie to wygląda na tortową maks 450-ę - poszukałbym min 650-ki pszennej

- Do ciasta możesz dodać dużego ugotowanego i ugniecionego ziemniaka podczas wyrabiania ;)

 

Myślę że jak zrobisz tak jak napisałem, będzie dużo lepszy chlebek ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/3/#findComment-373115
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Roger za dobre rady. Co do mąki to użyłem takiej:

http://www.regal.no/produkter/mel/hvetemel/siktet-hvetemel-1000g/

 

Nie wiem co to za typ mąki a co gorsza nie mogę nigdzie znaleźć w opisie. Użyłem takiej jako że była polecana do wypieku chleba.

Dziś zabiorę się za przygotowanie zakwasu i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/3/#findComment-373124
Udostępnij na innych stronach

Nie znam tego języka ale z tego co czytam to maka dokładnie oczyszczona pszenna do bułek i ciast ... ;) zatem super biała i drobna sugeruję poszukać mniej miałkiej i mniej oczyszczonej ale nie znam Norweskich realiów sklepowych :( 

Zanim zaczniesz z zakwasem zrób na drożdżach tak jak Ci napisałem  ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/page/3/#findComment-373126
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.