Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam podobny problem + lekko brązowy kolor pod skórka jakby dym wsiąknął w mięso  co to się mogło stać

ps wedzenie bukiem 6h temp 60stopni, wietrzna pogoda, dodaje foto 

post-95869-0-41064700-1584264755_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8913-kwa%C5%9Bna-sk%C3%B3rka-na-szynce/page/2/#findComment-660099
Udostępnij na innych stronach

Uwierz mi, iż tam nie było 60 stopni Celsjusza, a kolor wędzonki to taki mocny wczesny Zbój Madej mówiąc żartobliwie.

Ogólnie na całokształt złożyło się wiele błędów od osuszania poprzez temperaturę a podanie dokładnie całego Twojego procesu wędzenia umożliwi wskazanie większej ilości popełnionych błędów.

Najważniejsze to się nie zrażać, czytać forum i będzie lepiej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8913-kwa%C5%9Bna-sk%C3%B3rka-na-szynce/page/2/#findComment-660102
Udostępnij na innych stronach

Za dużo dymu i brak jego przepływu przez wędzarnie.

Być może do tego słabe osuszenie mięsa.

Wędzarnia nie ma być lokomotywą dymu!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8913-kwa%C5%9Bna-sk%C3%B3rka-na-szynce/page/2/#findComment-660104
Udostępnij na innych stronach

W sumie pierwsze moje wędzenie, też mi się wydawało że za bardzo dymi, ale przy mniejszej ilości dymu wzrastała temp. myślę że potrzebne zmiany konstrukcyjne wędzarni podsyłam foto. może jakieś błędy ktoś zobaczy. Co do procesu mięso osuszało się  około 6h na zewnątrz ( słoneczna wietrzna pogoda około 10 stopni ), brak osuszania w wędzarni, wędzarnia wygrzana, mięso w pierwszej godzinie  się "spociło" ( myślałem że to normalny efekt )

- Chyba sam sobie odpowiedziałem mokre mięso i dużo dymu xD

Pytanie czy to można zjeść, po drugim parzeniu  mniej kwaśna, ale tylko skórka środek pyszny, czy niema w tym jakiś szkodliwych dymnych substancji ?

 

post-95869-0-89816600-1584268594_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8913-kwa%C5%9Bna-sk%C3%B3rka-na-szynce/page/2/#findComment-660112
Udostępnij na innych stronach

czy niema w tym jakiś szkodliwych dymnych substancji ?

Są.https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielopier%C5%9Bcieniowe_w%C4%99glowodory_aromatyczne

 

może jakieś błędy ktoś zobaczy

Skróć tą rurę i palenisko postaw przy wędzarni i osuszaj w wędzarni żarem z paleniska  zanim puścisz dym.Mięso musi być suche powierzchniowo przed puszczeniem dymu i nie jaraj taka ostro.Wystarczy lekki dymek i temp. 55C.Zmień termometr (ten się nie nadaje) i powieś tam gdzie wisi mięso a nie na drzwiach.Załóż dodatkowo deflektor w komorze nad rurą dymową 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8913-kwa%C5%9Bna-sk%C3%B3rka-na-szynce/page/2/#findComment-660114
Udostępnij na innych stronach

Nie dla zadania Ci "bobu", ale dla pokrzepienia serca powiem Tak: - to nie jest sprzęt do wędzenia, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma,

- rura doprowadzająca "dym" dostała niezłego ognia- przegrzana, czyli za wysoka temperatura,

- osuszamy w wędzarni, a to co zrobiłeś po za nią to ociekanie,

- jeść można ale wrażenia smakowe będą różne

Podsumowując zaś, pewnie "biegli w piśmie i mowie" wyjaśnia Ci więcej i lepiej niż ja, ale nie załamuj się ćwicz i staraj się zmienić to cudo do wędzenia nawet na zwykłą beczkę, która jest doskonałym sprzętem do wędzenia i wiele tańszym! Powodzenia :D


[Dodano: 15 mar 2020 - 11:51]

Widzę, że jeden z Wielkich tego forum- bez przekąsu i z wielkim uznaniem dla jego dokonań z mej strony, już mnie wyprzedził i wskazał Ci co ja miałem na myśli

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8913-kwa%C5%9Bna-sk%C3%B3rka-na-szynce/page/2/#findComment-660116
Udostępnij na innych stronach

 

 

- rura doprowadzająca "dym" dostała niezłego ognia- przegrzana, czyli za wysoka temperatura,
  rura dostała kolorów od pierwotnego przepalenia kilka dni wcześniej xD nie poddaje się, od wczoraj przeszukuję forum, a jutro nastawiam nowe mięsko :) czyli skrócenie rury powinno polepszyć przepływ  dymu ? czy powiększenie komina ?  drewno ma sić tylko tlić czy lekko palić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8913-kwa%C5%9Bna-sk%C3%B3rka-na-szynce/page/2/#findComment-660120
Udostępnij na innych stronach

czyli skrócenie rury powinno polepszyć przepływ  dymu ?

 

Skrócenie rury na tyle znaczące, ze praktycznie likwidacja tej nieszczęsnej rury na ile to tylko możliwe :D . Zastanów się tylko tak przez chwilę i odpowiedz sobie na pytanie. Po co, do czego i w jakim celu ma ona (rura) służyć w Twojej wędzarni  ;)???

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8913-kwa%C5%9Bna-sk%C3%B3rka-na-szynce/page/2/#findComment-660121
Udostępnij na innych stronach

No i już masz odpowiedź. Rura lub kanał, zostały wymyślone i powstały do potrzeb wędzenia zimnego, np. łosoś, wędliny dojrzewające wędzone wiele dni zimnym dymem, ok. 20 stopni C etc. W Twoim natomiast przypadku rura powoduje ciąg, czyli tzw. "cug", a dokładając do "pieca" robisz z wędzarni piec "hutniczy", czyli coś odwrotnego co należy czynić aby prawidłowo wędzić wędliny w odpowiedniej do tego temperaturze i odpowiednim przepływie powietrza. Teraz decyzja należy do Ciebie :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8913-kwa%C5%9Bna-sk%C3%B3rka-na-szynce/page/2/#findComment-660130
Udostępnij na innych stronach

.... może jakieś błędy ktoś zobaczy. ...

Czy twoja wędzarnia ma jakąś regulację na wylocie (np. przepustnicę lub "zasuwkę"), aby można było otworzyć na "maxa" lub przymknąć?

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8913-kwa%C5%9Bna-sk%C3%B3rka-na-szynce/page/2/#findComment-660525
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.