Skocz do zawartości

Mięso łaciate - peklowane na mokro


Rekomendowane odpowiedzi

O prawie połowę za mało.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638089
Udostępnij na innych stronach

W dotyku jak świeża, pięknie pachnie czosnkiem i przyprawami. Jak odkroiłem kawałek tego szarego to też było pachnące, a szary kolor na grubości ok 1-2 milimetrów. Pod spodem różowe. Ścianek dotykało bo trochę ograniczone miejsce w lodówce i ciasne wiaderka.

[Dodano: 16 sie 2019 - 20:46]

O prawie połowę za mało.

Teraz zetknąłem w notatnik.Zalewy wyszło mi 4 litry a peklosoli dodałem 220 gram

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638090
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na każdy kilogram 0,4 wody i 50 gr peklosoli na litr wody.

Na każdy kilogram mięsa + 0,4l wody dałeś zaledwie 20g peklosoli  :facepalm:

To jest stanowczo za mało zarówno dla zabezpieczenia mięsa jak i zasolenia końcowego.

Kto to wymyśla takie przepisy  :devil:

Wychodzi 14,2g soli na kg mięsa po wyrównaniu stężeń.

Czy nastrzykiwałeś kawałki mięsa solanką?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638091
Udostępnij na innych stronach

To fakt mało. Ważna jest jeszcze temperatura peklowanie i czas. Jeżeli zapach jest w porzadku to wedził bym i podpiekł. Ewentualnie rozważ przerobienie części bez wedzenia na wyrób parzony. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638093
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze może "dostrzyknąć" nową, prawidłową zalewą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638094
Udostępnij na innych stronach

To ja może jeszcze raz od początku. Mięsa było 6,8 kg. Wody dalem 4 litry żeby przykryte było całe. Soli peklującej dalem 220 gram Temperatura 5 stopni bo stoi w lodówce.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638095
Udostępnij na innych stronach

Przyjmij zasadę, że na 10 litrów wody dajesz 0,8 do 1,0 kg peklosoli. Teraz oblicz sobie jak to wygląda u Ciebie. Oczywiście grubsze elementy powinny być nastrzyknięte.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638098
Udostępnij na innych stronach

Jeśli zalewa nie jest ciągnąca lub zmieniona zapachowo, a mięso ładnie pachnie i nie jest oślizłe, zrób nową zalewę dając 0,8 kg peklosoli na 10 l wody (na 4 l dasz 0,32 kg), przepłucz mięso w zimnej wodzie (szybko) i je nastrzyknij. Umyj również naczynie do peklowania. Trzymaj reżim temperaturowy (4-6 st.C) i wio. :D Możesz również wyciąć kawałek mięsa ze środka i spróbować jego smak.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638101
Udostępnij na innych stronach

Tylko czy po 9 dniach jak zrobię nowa solankę w takim stężeniu nie wyjdzie za słone. Mięsko zatopione 07 sierpnia a wędzenie planuję na 20. Te ciemne kawałki odciąć?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638103
Udostępnij na innych stronach

Przez te kilka dni sloność powinna się wyrównać. Mięsa nie odcinaj. Powinno spokojnie dojść. Po wyjęciu spróbujesz kawałek ze środka. Jesli będzie za slone (choć nie powinno), wymoczysz przez godzinę lub dwie. Moim zdaniem będzie akurat. Mniejszego stężenia nie polecam, gdyż trzeba by bardzo pilnować temperatury. 

Na drugi raz czerp przepisy z naszej strony i dwa razy policz skladniki zalewy. :D

Powodzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638104
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy po 9 dniach jak zrobię nowa solankę w takim stężeniu nie wyjdzie za słone.

Nie wyjdzie, bo stężenie zalewy było bardzo niskie. Poza tym (chyba) nie robiłeś nastrzyku, więc w środku prawie nie ma soli. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638108
Udostępnij na innych stronach

Używałem przepisu na solankę z opakowania produktu firmy osole... Litr wody i 60 gram soli. Sami nie wiedzą co produkują. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Masz rację, nie nastrzykiwałem. Kiedyś się nauczę i tego fachu :)Na pewno u was będę stałym gościem.pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638109
Udostępnij na innych stronach

Tak na odległość i rzut oka gdzie jest czerwone to brak utleniania np. Dotykalo do ścianki naczynia czy do innego kawałka. Przebarwienia wygląda jak utlenienie. (tlen z wody nie koniecznie musi wystawać). Jeżeli nie jest obślizgłe, zapach jest swoisty, użyłeś peklosoli i trzymałeś temperature peklowanie to sznuruj i do wedzarni.☺️ Oczywiście osusz ale szybko ręczniki papierowe i do wedzarni bez dymu aby się nagrzało do temperatury wedzarni i dym. Dla mnie osuszanie przez noc teraz w temperaturze pokojowej czyli pewnie z 20 stopni to takie trochę proszenie sie o awarię.

Co prawda solanka nie jest za mocna,ale moim skromnym zdaniem prawidłową diagnozę postawił Maciek.Typowy objaw utleniania powierzchniowego.

Przy tak długim peklowaniu ja bym tej solanki jednak nie zmieniał na mocniejszą,ale obniżył tylko temperaturę peklowania do ok.2°C-3°C.,nie grzebał w solance i często przynajmniej raz dziennie kontrolował czy solanka nie śluzowacieje i ładnie pachnie.Gdyby tak się stało wymieniłbym na świerzą o takim samym stężeniu.

P.S

Maxell.Kiedy pomalujesz Maćka na czerwono bo Vip należy mu się jak psu buda.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638114
Udostępnij na innych stronach

Niskie stężenie zalewy, 9 dni, dziwna szarość mięsa (właściwie wchodzi w zieleń).

Do tego niedoświadczenie kolegi.

 

Nie możemy sami skontrolować mięsa.

Czy warto ryzykować?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638121
Udostępnij na innych stronach

dziwna szarość mięsa (właściwie wchodzi w zieleń).

 

Aparat może trochę przekłamywać.Jeśli w tym stanie brzydko nie pachnie i solanka jest w porządku to ja bym zaryzykował. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638124
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy tak długim peklowaniu ja bym tej solanki jednak nie zmieniał na mocniejszą

 

 

To ja może jeszcze raz od początku. Mięsa było 6,8 kg. Wody dalem 4 litry żeby przykryte było całe. Soli peklującej dalem 220 gram

Z tych nowych danych wynika, że stężenie solanki wyniosło 5,5%. Zasolenie  całego układu to 20,37g/kg.

To już są inne dane.

Obecność przypraw działa na niekorzyść nastawu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638128
Udostępnij na innych stronach

Obecność przypraw działa na niekorzyść nastawu.

 

Czosnku jeśli już i dlatego napisałem ,żeby często kontrolować solankę.

 

Z tych nowych danych wynika, że stężenie solanki wyniosło 5,5%

 

Nie wzięłaś pod uwagę ,że solanki jest nieco więcej (0.58 l/kg) niż 0,4l/kg więc zasolenie jest większe.Wg. moich wyliczeń wynosi ok.6 %.

Ja osobiście bym zostawił ew. dostrzyknął czystą solanka  6% do środka 5 % wagi mięsa.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638129
Udostępnij na innych stronach

Zrób tak jak Ci napisałem, tylko do nowej zalewy nie dodawaj przypraw.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638131
Udostępnij na innych stronach

Zrób tak jak Ci napisałem, tylko do nowej zalewy nie dodawaj przypraw.

 

A jego solanka choć nie za mocna jest w porządku to czemu ma ja zmieniać ?.Na zasadzie dmuchnia na zimne.?Przecież te szare plamy to nie powód na zmianę solanki.Zmieni jak zacznie się coś dziać w co wątpię.Błędem też był brak nastrzyku na początku.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638132
Udostępnij na innych stronach

Dobra. Nie mam czasu na przepychanki słowne. :D Kolega zrobi, jak będzie uważał. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638133
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobra. Nie mam czasu na przepychanki słowne. Kolega zrobi, jak będzie uważał. 

 

:thumbsup:  :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638134
Udostępnij na innych stronach

No i po wędzeniu... Moje zmartwienia okazały się zbędne. Zalewy nie wymieniałem, była pachnąca i nie kleiła się. Mięsko również. Uwędzona smakuje i pachnie wyśmienicie. Nie wytrzymałem i po parzeniu musiałem zaspokoić swoją ciekawość.Słoność dla mnie idealna i nie jest na pierwszym planie i czuć smak mięska. Wszystkim dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam. :)

post-95398-0-40445800-1566380810_thumb.jpg

Edytowane przez szuler84
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638546
Udostępnij na innych stronach

Cieszy mnie bardzo, że Ci się udało. :D Powodzenia przy następnych wędzeniach. Tylko przestrzegaj zasady: licz i waż dwa razy. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638547
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.