Maxell Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 O prawie połowę za mało. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuler84 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 W dotyku jak świeża, pięknie pachnie czosnkiem i przyprawami. Jak odkroiłem kawałek tego szarego to też było pachnące, a szary kolor na grubości ok 1-2 milimetrów. Pod spodem różowe. Ścianek dotykało bo trochę ograniczone miejsce w lodówce i ciasne wiaderka.[Dodano: 16 sie 2019 - 20:46]O prawie połowę za mało.Teraz zetknąłem w notatnik.Zalewy wyszło mi 4 litry a peklosoli dodałem 220 gram Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Na każdy kilogram 0,4 wody i 50 gr peklosoli na litr wody. Na każdy kilogram mięsa + 0,4l wody dałeś zaledwie 20g peklosoli To jest stanowczo za mało zarówno dla zabezpieczenia mięsa jak i zasolenia końcowego.Kto to wymyśla takie przepisy Wychodzi 14,2g soli na kg mięsa po wyrównaniu stężeń.Czy nastrzykiwałeś kawałki mięsa solanką? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 (edytowane) To fakt mało. Ważna jest jeszcze temperatura peklowanie i czas. Jeżeli zapach jest w porzadku to wedził bym i podpiekł. Ewentualnie rozważ przerobienie części bez wedzenia na wyrób parzony. Edytowane 16 Sierpnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Jeszcze może "dostrzyknąć" nową, prawidłową zalewą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuler84 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 To ja może jeszcze raz od początku. Mięsa było 6,8 kg. Wody dalem 4 litry żeby przykryte było całe. Soli peklującej dalem 220 gram Temperatura 5 stopni bo stoi w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 (edytowane) Przyjmij zasadę, że na 10 litrów wody dajesz 0,8 do 1,0 kg peklosoli. Teraz oblicz sobie jak to wygląda u Ciebie. Oczywiście grubsze elementy powinny być nastrzyknięte. Edytowane 16 Sierpnia 2019 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuler84 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Ok. Czy mięso się da uratować czy do kosza? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Jeśli zalewa nie jest ciągnąca lub zmieniona zapachowo, a mięso ładnie pachnie i nie jest oślizłe, zrób nową zalewę dając 0,8 kg peklosoli na 10 l wody (na 4 l dasz 0,32 kg), przepłucz mięso w zimnej wodzie (szybko) i je nastrzyknij. Umyj również naczynie do peklowania. Trzymaj reżim temperaturowy (4-6 st.C) i wio. Możesz również wyciąć kawałek mięsa ze środka i spróbować jego smak. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuler84 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Tylko czy po 9 dniach jak zrobię nowa solankę w takim stężeniu nie wyjdzie za słone. Mięsko zatopione 07 sierpnia a wędzenie planuję na 20. Te ciemne kawałki odciąć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Przez te kilka dni sloność powinna się wyrównać. Mięsa nie odcinaj. Powinno spokojnie dojść. Po wyjęciu spróbujesz kawałek ze środka. Jesli będzie za slone (choć nie powinno), wymoczysz przez godzinę lub dwie. Moim zdaniem będzie akurat. Mniejszego stężenia nie polecam, gdyż trzeba by bardzo pilnować temperatury. Na drugi raz czerp przepisy z naszej strony i dwa razy policz skladniki zalewy. Powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuler84 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Dzięki za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 czy po 9 dniach jak zrobię nowa solankę w takim stężeniu nie wyjdzie za słone. Nie wyjdzie, bo stężenie zalewy było bardzo niskie. Poza tym (chyba) nie robiłeś nastrzyku, więc w środku prawie nie ma soli. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuler84 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Używałem przepisu na solankę z opakowania produktu firmy osole... Litr wody i 60 gram soli. Sami nie wiedzą co produkują. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Masz rację, nie nastrzykiwałem. Kiedyś się nauczę i tego fachu :)Na pewno u was będę stałym gościem.pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Tak na odległość i rzut oka gdzie jest czerwone to brak utleniania np. Dotykalo do ścianki naczynia czy do innego kawałka. Przebarwienia wygląda jak utlenienie. (tlen z wody nie koniecznie musi wystawać). Jeżeli nie jest obślizgłe, zapach jest swoisty, użyłeś peklosoli i trzymałeś temperature peklowanie to sznuruj i do wedzarni.☺️ Oczywiście osusz ale szybko ręczniki papierowe i do wedzarni bez dymu aby się nagrzało do temperatury wedzarni i dym. Dla mnie osuszanie przez noc teraz w temperaturze pokojowej czyli pewnie z 20 stopni to takie trochę proszenie sie o awarię.Co prawda solanka nie jest za mocna,ale moim skromnym zdaniem prawidłową diagnozę postawił Maciek.Typowy objaw utleniania powierzchniowego.Przy tak długim peklowaniu ja bym tej solanki jednak nie zmieniał na mocniejszą,ale obniżył tylko temperaturę peklowania do ok.2°C-3°C.,nie grzebał w solance i często przynajmniej raz dziennie kontrolował czy solanka nie śluzowacieje i ładnie pachnie.Gdyby tak się stało wymieniłbym na świerzą o takim samym stężeniu.P.SMaxell.Kiedy pomalujesz Maćka na czerwono bo Vip należy mu się jak psu buda.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Niskie stężenie zalewy, 9 dni, dziwna szarość mięsa (właściwie wchodzi w zieleń).Do tego niedoświadczenie kolegi. Nie możemy sami skontrolować mięsa.Czy warto ryzykować? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 (edytowane) dziwna szarość mięsa (właściwie wchodzi w zieleń). Aparat może trochę przekłamywać.Jeśli w tym stanie brzydko nie pachnie i solanka jest w porządku to ja bym zaryzykował. Edytowane 17 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Przy tak długim peklowaniu ja bym tej solanki jednak nie zmieniał na mocniejszą To ja może jeszcze raz od początku. Mięsa było 6,8 kg. Wody dalem 4 litry żeby przykryte było całe. Soli peklującej dalem 220 gram Z tych nowych danych wynika, że stężenie solanki wyniosło 5,5%. Zasolenie całego układu to 20,37g/kg.To już są inne dane.Obecność przypraw działa na niekorzyść nastawu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 (edytowane) Obecność przypraw działa na niekorzyść nastawu. Czosnku jeśli już i dlatego napisałem ,żeby często kontrolować solankę. Z tych nowych danych wynika, że stężenie solanki wyniosło 5,5% Nie wzięłaś pod uwagę ,że solanki jest nieco więcej (0.58 l/kg) niż 0,4l/kg więc zasolenie jest większe.Wg. moich wyliczeń wynosi ok.6 %.Ja osobiście bym zostawił ew. dostrzyknął czystą solanka 6% do środka 5 % wagi mięsa. Edytowane 17 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zrób tak jak Ci napisałem, tylko do nowej zalewy nie dodawaj przypraw. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 (edytowane) Zrób tak jak Ci napisałem, tylko do nowej zalewy nie dodawaj przypraw. A jego solanka choć nie za mocna jest w porządku to czemu ma ja zmieniać ?.Na zasadzie dmuchnia na zimne.?Przecież te szare plamy to nie powód na zmianę solanki.Zmieni jak zacznie się coś dziać w co wątpię.Błędem też był brak nastrzyku na początku. Edytowane 17 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Dobra. Nie mam czasu na przepychanki słowne. Kolega zrobi, jak będzie uważał. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Dobra. Nie mam czasu na przepychanki słowne. Kolega zrobi, jak będzie uważał. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuler84 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) No i po wędzeniu... Moje zmartwienia okazały się zbędne. Zalewy nie wymieniałem, była pachnąca i nie kleiła się. Mięsko również. Uwędzona smakuje i pachnie wyśmienicie. Nie wytrzymałem i po parzeniu musiałem zaspokoić swoją ciekawość.Słoność dla mnie idealna i nie jest na pierwszym planie i czuć smak mięska. Wszystkim dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam. Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez szuler84 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Cieszy mnie bardzo, że Ci się udało. Powodzenia przy następnych wędzeniach. Tylko przestrzegaj zasady: licz i waż dwa razy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8937-mi%C4%99so-%C5%82aciate-peklowane-na-mokro/page/2/#findComment-638547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.