Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem rozpocząć od czasu do czasu przygodę z przezentowaniem swoich wyrobów.

Dzisiaj z szynkowarki łopatka peklowana z pieprzem, majerankiem i czosnkiem, jutro Andrzejki przyjdzie rodzina rozejdzie się i trzeba będzie robić nastepną.

post-56205-0-71854900-1385727383_thumb.jpg

post-56205-0-81003500-1385727444_thumb.jpg

Pozdrawiam Andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bardzo ładny wyrób, z łopatki takie lubię najbardziej, pozdrawiam.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/#findComment-317183
Udostępnij na innych stronach

Eksperymenty ze ścinkową, poczytałem troszkę na forum, wisiała trzy tygodnie w przewiewnym miejscu na strychu, lekko podwędzona dziś pójdzie na zagrychę, smak ok. myślę że wygląd też, może troszkę za dużo słoninki ale jak kto woli.

post-56205-0-25626000-1385807425_thumb.jpg

post-56205-0-60729900-1385807492_thumb.jpg

Pozdrawiam Andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/#findComment-317330
Udostępnij na innych stronach

smak ok

Ładnie wygląda a skład dopracujesz :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/#findComment-317331
Udostępnij na innych stronach

jak związana w sobie jest ta ścinkowa - nie rozsypuje się przy cienkim krojeniu?

 

czy i jak robiłeś klej?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/#findComment-317337
Udostępnij na innych stronach

Ścinkowa eksperymentowana, jestem początkującym więc nie trzymam się ścisle przepisów, związanie ścinkowej to tak jak widzać, przy krojeniu na 3 mm jest w całości to pewnie dzięki suszeniu, kleju nie robiłem, szynka i słonina krojona w kostkę 3x3 mm, peklowana jeden dzień, gorczyca biała tak na oko, majeranek, pieprz, nastepnie wszystko wyrobione (dość sługo aż lekko się kleiło), dalej w osłonki i do wędzarni na okolo 3 godziny lekkim dymem i temperaturą około 40-50 stopni, później wisiała w przewiewnym miejscu. Osłonka po krojeniu odchodzi ładnie.

Edytowane przez animus
Pozdrawiam Andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/#findComment-317356
Udostępnij na innych stronach

 

 

szynka i słonina krojona w kostkę 3x3 mm

 

Chyba 3x3 cm

 

 

 

jestem początkującym więc nie trzymam się ścisle przepisów,

 

Odwróć kolejność lepiej na tym wyjdziesz jak się na początku będziesz trzymał  przepisów wiem to z autopsji :D  na kombinowanie nadejdzie czas  ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/#findComment-317360
Udostępnij na innych stronach

OK, poprawka 3x3 cm. postaram trzymać się przepisów, dodam może jeszcze wspólnie z żoną zrobioną białą kaszankę, dalej kapusta kiszona przegotowana najpierw z grzybkami suszonymi, lekko doprawiona troszeczkę przesmażonego w kostkę boczku, później do folii aluminiowej i do piekarnika a latem na grilla, rodzinie smakuje. post-56205-0-10695400-1385824688_thumb.jpgpost-56205-0-54987100-1385824753_thumb.jpg

Pozdrawiam Andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/#findComment-317365
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Szyneczka wygląda na bardzo apetyczną, piękny kolorek i na pewno jest soczysta, pochwal się tym rolowanym boczusiem jak juz go rozkroisz:). Ścinkowa w twoim wykonaniu dobra na zagryzkę do wódeczki. 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/#findComment-321641
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mojego oka to ta szyneczka jest z lekka nie dopeklowana!!!ale i tak się pieknie prezentuje;))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/#findComment-322006
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Przyszedł czas na chlebek, przeczytałem przepis Sivon-a, no i do roboty. Zaczyn wcześniej przygotowałem, wczoraj wieczorem przygotowanie i pozostawienie do wyrośnięcia, dzisiaj z samego rana pieczenie i oto efekt. Może toszkę za mocno przypieczony ale rodzina pochwaliła że jest OK.post-56205-0-06185500-1390374565_thumb.jpgpost-56205-0-17227100-1390374641_thumb.jpg

post-56205-0-94978800-1390374711_thumb.jpg

Pozdrawiam Andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/#findComment-328528
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie wyrośnięty, dziurki wyglądają zupełnie jak przy wspomaganiu drożdżami. To że jest lekko przypieczony,daje Ci przynajmniej gwarancję że jest odpowiednio dopieczony. Dlatego ja stosuję czas pieczania 1 godz. i 15 min. w temp. 180 stopni C. z tym że pierwsze 20 min w temp. 220 stopni. Osobiście bardzo lubię przypieczoną skórkę. Zawsze po upieczeniu chleba, odparowaniu go i wystudzeniu, co trwa razem ok. 3 godz. nie mogę się oprzeć i zjadam połowę bochenka (keksówki) tylko z samym prawdziwym masłem i wspaniałym szwedzkim mlekiem.

Takie smaki dzieciństwa, wiejskich wakacji i wiejskiego domowego chleba z prawdziwym wiejskim masłem. Pycha.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/#findComment-328531
Udostępnij na innych stronach

Bardzo smakowicie wygląda ten twój chlebek, szczególnie w przekroju, tak jak napisał sverige nic tylko prawdziwe masło i zajadać. Przy pieczeniu chleba zawsze podajemy orientacyjny czas i temperaturę wypieku, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Ja sam mam w domu dwa piekarniki. Jeden przeznaczony do wypieku chlebów i ciast drugi do mięs itp. Animus zapewniam Cię że za każdym kolejnym razem osiągniesz zamierzony efekt jak poznasz się lepiej ze swoim piekarnikiem:) Ja też wolę bardziej wypieczony chleb. 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/#findComment-328542
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wsparcie, piekarnik faktycznie trzeba wyczuć, bo piekłem 70 minut, w 180 stopniach, będę musiał skrócić czas pieczenia, córka namawia mnie na razowy, więc na dniach do roboty.

Edytowane przez animus
Pozdrawiam Andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/#findComment-328583
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dziś przyszedł czas na pasztet z kaczki, teściowa dała to trzeba było coś z tym zrobić, podzielona kaczka na pół do tego wątróbka, cebula, i kawałek boczku, napewno nie dorównuje pasztetom @halusi@, ale w smaku bardzo dobry.

post-56205-0-76518400-1392222053_thumb.jpgpost-56205-0-33678700-1392222079_thumb.jpgpost-56205-0-33937400-1392222098_thumb.jpgpost-56205-0-88129200-1392222114_thumb.jpg

Tak dla jaj dodane jako oczko w pasztecie 3 jaja na długości, teraz do lodówki i niech ostygną.

post-56205-0-91453900-1392222135_thumb.jpg

Pozdrawiam Andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/#findComment-333209
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Z reacji tego że w domu koniecznie przyszła moda na "odchudzanie"

 

Kurczę mnie też to dopadło :(

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/#findComment-336157
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.