Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejne  ciasto to Śmietanowiec straciatella, bardzo prosty i szybki w wykonaniu :)

Przepis zaczerpnięty stąd http://przepisnaciast.blox.pl/2010/11/Smietanowiec-straciatella-z-brzoskwiniami.html

 

Śmietanowiec straciatella

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szkalnki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych powyżej składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30-40 minut.

 

Po tym czasie odkroić 2/3 ciasta i zetrzeć na wysmarowaną blaszkę (dużą). Lekko ugnieść. Przygotować masę.

Masa:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 śmietany 18% po 400 ml
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  •  1 puszka brzoskwiń
  • 2 czekolady gorzkie

Piekarnik nagrzać do 170 0C .

 

Brzoskwinie i czekoladę pokroić w kostkę.

Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Wsypać 2 budynie (bez cukru) i zmiksować. Stopniowo wlewać po 1 śmietanie i delikatnie mieszać łyżką . Masa jest gęsta. Dodać czekoladę, wymieszać.

Na przygotowane ciasto wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i połowę brzoskwiń, znowu 1/3 masy śmietanowej i resztę brzoskwiń, zalać pozostałą masą. Na koniec zetrzeć ciasto, które zostało.

Piec 45-50 minut w temp. 170-1750C.

Smacznego!

Poniżej zamieszczony talerz z ciastem to moje wypieki na pewną okoliczność ..

Wkrótce zamieszczę przepis na Panią Walewską i ciasto Venus ...

 

 

 

post-43626-0-07947900-1385825989_thumb.jpg

post-43626-0-63871500-1385826026_thumb.jpg

post-43626-0-49847500-1385826896_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piec 45-50 minut w temp. 170-1750C.
Rany Halinka do huty musze z tym ciastem jechac zeby sie upiekło :tongue: :tongue: :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317383
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

Piec 45-50 minut w temp. 170-1750C.
Rany Halinka do huty musze z tym ciastem jechac zeby sie upiekło :tongue: :tongue:

 

Wkradł się błąd Rafałku.. :facepalm:  rzecz jasna że chodzi o temp 175 stopni.

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317416
Udostępnij na innych stronach

Kruche sie mrozi zaraz robie reszte zobaczymy czy dobre.

 Czekam efektów i opinii :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317419
Udostępnij na innych stronach

Ech te Twoje ciasteczka Jaśnie Pani :D a babeczki to pewnie tak Zbójowi na rozdrażnienie :laugh: :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317429
Udostępnij na innych stronach

Ale margaryna przecież taka niezdrowa jest.  :mellow:

Dla sprostowania... przepis wkleiłam z sieci, osobiście użyłam masła i Wszystkim polecam ten rodzaj tłuszczu  ;)

 

 

 

Poszło do piekarnika zobaczymy
 

 

Rafałku z degustacją musisz poczekać do jutra  :rolleyes:

 

 

Ech te Twoje ciasteczka Jaśnie Pani a babeczki to pewnie tak Zbójowi na rozdrażnienie
 

Jakbym śmiało Wojtku  :facepalm: to tylko tak dla przypomnienia  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317448
Udostępnij na innych stronach

I sie upiekło z Kasią ci sie upiecze :D

Bardzo ładnie się upiekło i nie powinno opaść :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317466
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak po ocenie organoleptycznej śmiem twierdzic ze ciasto jest mało wyrażne w smaku , można by cos poprawic. Ale ogólnie smaczne. to tylko moja ocena więc prosze sie nie sugerowac. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317530
Udostępnij na innych stronach

Mniam bardzo lubię to ciasto Zamiast margaryny masło a do masy można dodać skórkę z cytryny  i wanilię lub jakiś inny  aromat 

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317540
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak po ocenie organoleptycznej śmiem twierdzic ze ciasto jest mało wyrażne w smaku , można by cos poprawic. Ale ogólnie smaczne. to tylko moja ocena więc prosze sie nie sugerowac. Pozdrawiam.

Rafale zawsze można dodać jakiś aromat aby zaostrzyć smak...np skórkę z cytryny jak pisze Renia , ale  to już kwestia smaku i gustu. :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317543
Udostępnij na innych stronach

Zamiast margaryny masło

Uff..kamień z serca  :cool:

W takiej wersji gorąco popieram :D 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317560
Udostępnij na innych stronach

1 margaryna to znaczy ile wagowo?

napewno250g

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317664
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.