@halusia@ Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Listopada 2013 (edytowane) Kolejne ciasto to Śmietanowiec straciatella, bardzo prosty i szybki w wykonaniu Przepis zaczerpnięty stąd http://przepisnaciast.blox.pl/2010/11/Smietanowiec-straciatella-z-brzoskwiniami.html Śmietanowiec straciatella Składniki na ciasto:3 szklanki mąki0,5 szkalnki cukru 1 cukier waniliowy 6 żółtek 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych powyżej składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie odkroić 2/3 ciasta i zetrzeć na wysmarowaną blaszkę (dużą). Lekko ugnieść. Przygotować masę.Masa:6 białek 1 szklanka cukru 3 śmietany 18% po 400 ml 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 puszka brzoskwiń 2 czekolady gorzkiePiekarnik nagrzać do 170 0C . Brzoskwinie i czekoladę pokroić w kostkę. Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Wsypać 2 budynie (bez cukru) i zmiksować. Stopniowo wlewać po 1 śmietanie i delikatnie mieszać łyżką . Masa jest gęsta. Dodać czekoladę, wymieszać.Na przygotowane ciasto wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i połowę brzoskwiń, znowu 1/3 masy śmietanowej i resztę brzoskwiń, zalać pozostałą masą. Na koniec zetrzeć ciasto, które zostało.Piec 45-50 minut w temp. 170-1750C.Smacznego!Poniżej zamieszczony talerz z ciastem to moje wypieki na pewną okoliczność .. Wkrótce zamieszczę przepis na Panią Walewską i ciasto Venus ... Edytowane 30 Listopada 2013 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Listopada 2013 Piec 45-50 minut w temp. 170-1750C. Rany Halinka do huty musze z tym ciastem jechac zeby sie upiekło :tongue: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Listopada 2013 (edytowane) Piec 45-50 minut w temp. 170-1750C.Rany Halinka do huty musze z tym ciastem jechac zeby sie upiekło :tongue: Wkradł się błąd Rafałku.. rzecz jasna że chodzi o temp 175 stopni. Edytowane 30 Listopada 2013 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Listopada 2013 Kruche sie mrozi zaraz robie reszte zobaczymy czy dobre. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Listopada 2013 Kruche sie mrozi zaraz robie reszte zobaczymy czy dobre. Czekam efektów i opinii Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Listopada 2013 Ech te Twoje ciasteczka Jaśnie Pani a babeczki to pewnie tak Zbójowi na rozdrażnienie :laugh: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Listopada 2013 Poszło do piekarnika zobaczymy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Listopada 2013 Ale margaryna przecież taka niezdrowa jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Listopada 2013 Ale margaryna przecież taka niezdrowa jest. Dla sprostowania... przepis wkleiłam z sieci, osobiście użyłam masła i Wszystkim polecam ten rodzaj tłuszczu Poszło do piekarnika zobaczymy Rafałku z degustacją musisz poczekać do jutra Ech te Twoje ciasteczka Jaśnie Pani a babeczki to pewnie tak Zbójowi na rozdrażnienie Jakbym śmiało Wojtku to tylko tak dla przypomnienia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Listopada 2013 I sie upiekło z Kasią ci sie upiecze Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Listopada 2013 I sie upiekło z Kasią ci sie upiecze Bardzo ładnie się upiekło i nie powinno opaść Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Powiem tak po ocenie organoleptycznej śmiem twierdzic ze ciasto jest mało wyrażne w smaku , można by cos poprawic. Ale ogólnie smaczne. to tylko moja ocena więc prosze sie nie sugerowac. Pozdrawiam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Mniam bardzo lubię to ciasto Zamiast margaryny masło a do masy można dodać skórkę z cytryny i wanilię lub jakiś inny aromat Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Powiem tak po ocenie organoleptycznej śmiem twierdzic ze ciasto jest mało wyrażne w smaku , można by cos poprawic. Ale ogólnie smaczne. to tylko moja ocena więc prosze sie nie sugerowac. Pozdrawiam.Rafale zawsze można dodać jakiś aromat aby zaostrzyć smak...np skórkę z cytryny jak pisze Renia , ale to już kwestia smaku i gustu. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Zamiast margaryny masłoUff..kamień z serca W takiej wersji gorąco popieram Edytowane 1 Grudnia 2013 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Grudnia 2013 1 margaryna to znaczy ile wagowo? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Grudnia 2013 1 margaryna to znaczy ile wagowo?napewno250g Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8967-ciasta-%C5%9Bmietanowiec-straciatella/#findComment-317664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.