Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 790
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Elu, nie dawaj mniej zakwasu, tylko daj nieco mniej mąki. Jeżeli będzie mniej zakwasu, to czas wyrastania zaczynu znacznie się wydłuży. Nie mniej sama jednak to sprawdź eksperymentalnie. Na 1kg. mąki zawsze dodaję 1,5 szklanki (400 ml.) zakwasu o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Włsne doświadczenia są najlepszą drogą do wypracowania najbardziej odpowiedających każdemu receptur :thumbsup: .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/7/#findComment-333801
Udostępnij na innych stronach

I właśnie o to chodzi, Elu, o to chodzi :D .


Severige2 uważałem Ciebie za surowego i uczyciwego znawce a Ty tu tu klakierujesz ....  :D

 

 No widzisz Duchu, tylko stresujesz naszą Elę, wyjasniaj kobitce teraz zbytniku, :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/7/#findComment-333807
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze moje chlebki wyszly bez "uszow", bo ciasto wlozylam do 3 brytfanek, mam tylko maly problem z foremkami, sa dobrze wysmarowane olejem i wysypane otrebami , ale nie mozna wyjasc z nich latwo chleba, jak wylozylam je papierem do pieczenia , to papier sie tak przykleil do chleba ze musialam go zdzierac po malych kawaleczkach , macie jakas porade dla mnie?

post-60407-0-36663700-1393075638_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/7/#findComment-335568
Udostępnij na innych stronach

Elu, powinno wystarczyć że dosyć porządnie wysmarujesz foremki margaryną, margaryna dobrze trzyma się ścianek i nie ścieka na dół. Ja tak zawsze robię i nie ma potrzeby sypać foremek otrębami.  Otrzymasz wtedy ładnie zrumienioną skórkę. Poza tym piecz chleb nie mniej niż 1 godzinę 20 min.Pierwsze 20 min na ok. 230 stopni C. a następnie zmniejszasz do 180 i jeszcze 60 minut. Same wypadną z foremek po odwróceniu. Nie martw się że chleb się przypali, nic takiego się nie stanie. Chlebki pierwsza klasa, a jak konsystencja i czy się nie kruszą? :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/7/#findComment-335571
Udostępnij na innych stronach

Chlebek ladnie sie kroi i nic nie kruszy, a jak jest starszy to jeszcze lepszy i wcale sie nie starzeje,  skorka jest dobrze wypieczona i chrupiaca, chyba bede musiala zmienic foremki bo w tych nawet dobrze wysmarowanych chleb  jest trudno wyjasc , dzieki za porady :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/7/#findComment-335572
Udostępnij na innych stronach

Eli.. ja smaruję foremkę olejem i posypuję mąką żytnią... wcześniej miałam podobny problem ale ten sposób jest dobry  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/7/#findComment-335576
Udostępnij na innych stronach

Elu, możesz też kupić foremki z silikonu i już nigdy nie będzie problemu z przywieraniem.

http://allegro.pl/forma-silikonowa-keksowka-keks-do-chleba-zz-i3928021490.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/7/#findComment-335591
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj mialam wolny dzien od niedzielnego obiadu , to troche popieklam , 3 drozdzowki i z kg maki upieklam oponki drozdzowe ,moja rodzina nie przepada za paczkami , a ja ich nie pieke bo zawsze mi sie wyleje dzem i zabrudzi olej ( paczki jem tylko w Polsce).

post-60407-0-32334000-1393173699_thumb.jpg

post-60407-0-98779700-1393173743_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/7/#findComment-335968
Udostępnij na innych stronach

ja uwielbiam paczki ..kazde  :) to jedyna "slodycz" ktorej nie potrafie sobie  odmowic, w domu robilam raz bo to  duzo roboty na takie prawdziwe jak robi abratek.

jutro beda kruche ciastka z maszynki zobacze co z tego bedzie ,dzis mam odpoczynek  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/7/#findComment-335972
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Caly tydzien juz pada deszcz i jest straszna wilgoc , tak ze przy wedzarni nie ma zadnej pracy to zrobilam troche wypiekow,

 maslane buleczki  i kolorowe chalki .

post-60407-0-25130500-1395916765_thumb.jpg

post-60407-0-66313300-1395916794_thumb.jpg

post-60407-0-09537100-1395916823_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/7/#findComment-342894
Udostępnij na innych stronach

BRAVISSSSSSSIIIIIIIIIIMMMMMMMOOOOOO !!!!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/7/#findComment-342896
Udostępnij na innych stronach

 

 

zrobilam troche wypiekow, maslane buleczki i kolorowe chalki .

Elu ... trochę tego jest :laugh: wypieki super, wyglądają jak malowane :thumbsup: ciekawe co wymyślisz, jak następny tydzień też będzie padał deszcz :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/7/#findComment-342900
Udostępnij na innych stronach

no jak widze dzis dzien wypiekow :-) ja sie pozniej pochwale moim tortem urodzinowym dla TZ :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/7/#findComment-342912
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.