Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj upieklam makowiec , w smaku bardzo dobry ale  gorna warstwa ciasta  bardzo odstaje od reszty ciasta,

 

abratku mozesz mi powiedziec co robie nie tak , jaki jest powod tego nie trzymania sie "kupy" :facepalm:post-60407-0-55837500-1419180310_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392205
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 790
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Eli ja co prawda malo sie znam na pieczeniu makowca ale slyszalam ,ze dodanie troche ciasta do masy makowej spowoduje ze mak nie bedzie odstawal.ile w tym prawdy napewno Abratek sie wypowie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392276
Udostępnij na innych stronach

Moze powodem jest tez ze sama masa makowa rosnie a pozniej opada i powstaje luka miedzy ciastem a masa makowa.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392279
Udostępnij na innych stronach

Eli, a mozesz napisac jak robilas i jak przygotowujesz mase?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392280
Udostępnij na innych stronach

 

 

powodem jest tez ze sama masa makowa rosnie a pozniej opada i powstaje luka miedzy ciastem a masa makowa.

To jest wg mnie dobra diagnoza.

Osobiście do zwijanego makowca dodaję całe jajka, lekko tylko rozbite oraz bułke tartą.

Taka masa jest dość zwięzła ale po ciasnym zwinięciu rulonu i po upieczeniu nie odstaje od ciasta.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392295
Udostępnij na innych stronach

EAniu, patrzac na zdjecie Eli to masa makowa wg mnie jest bardzo mokra, dlatego poprosilam ja o opis. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392297
Udostępnij na innych stronach

ANNAM    ... ciasto na  makowiec tez robilam z przepisu znalezionego w necie , mak gotowy z puszki

 

ciasto

250g maki (ja uzylam manitoby)

20g cukru

25g masla

25g swiezych drozdzy

1 zoltko

1/2 szkl mleka (ja dodalam jeszcze 2 lyzki wiecej)

1/2 puszki maku

Ciasto pieknie wyroslo i dobrze sie rozwalkowalo , mysle ze ANNAM ma racje , bo mak byl dosc wilgotny,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392403
Udostępnij na innych stronach

Eli, radzilabym Tobie, do tego maku dodac nastepnym razem zmielone migdaly, ubite 2 zoltka z 2 lyzkami cukru i bialka ubite na piane. A ciasto ,kiedy rozwalkowalas, powinnabylas posmarowac/pomalowac zwyklym bialkiem i dopiero wtedy nalozyc nalezalo mase. Pamietaj, ialko jest naturalnym klejem .

 Wracajac jeszcze do masy, to maczka migdalowa osuszy syrop/sok jaki jest dawany do tych puszek z makiem. I powinno byc ok.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392413
Udostępnij na innych stronach

Mam nadziej, ze pomoze. A jeszcze jedno. Juz zawinieta rolada czy zawijasz w papier? ja tak robie, i gotowe rolady juz trzymam w lodowce przed pieczeniem. Tylko ze u nas cieplo wiec dlatego tak robie, ale podejrzewam, ze ta niska temperatura tez na wplyw na caisto. 

 Zapomnialam tez dodac, ze gotowe rolady nie powinny dlugo czekac na pieczenie. 

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392418
Udostępnij na innych stronach

Aniu ja juz zwinieta rolade klade na brytfanke  i zostawiam jakies 15-20 min przykryta sciereczka , nastepnie smaruje zoltkiem z mlekiem i do nagrzanego piecyka180 stopni przez 30-35 min , jak ostygnie lukruje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392438
Udostępnij na innych stronach

Tak tez mozna i czas jest wystarczajacy . Tylko sam mak przygotuj tak jak pisalam, powinno byc ok.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392439
Udostępnij na innych stronach

ANNAM zrobilam chlebek z Twojego przepisu , ten co zarabiasz na noc, dodalam do niego tylko zarka i troche oleju,

wyszedl  piekny i smaczny  chlebekpost-60407-0-17535200-1419502617_thumb.jpgpost-60407-0-15457200-1419502651_thumb.jpg

posmarowalam go zbozowa kawa , skorka wyszla fajnie chrupiaca,

a tutaj moje ciasta sernik Izaura, szarlotka z polsko wloskich jablek :D  i Pijana Sliwka przepyszne ciasto zrobione na zyczenie tesciow  mojej corkipost-60407-0-12817800-1419502893_thumb.jpgpost-60407-0-99078300-1419502929_thumb.jpgpost-60407-0-40570100-1419502959_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392973
Udostępnij na innych stronach

...dlaczemu ten chlebek ma taki przekrój ?

....na drugim zdjątku...

...bo się nie znam , ale coś mi dioda się zapaliła...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392976
Udostępnij na innych stronach

 

 

ANNAM zrobilam chlebek z Twojego przepisu , ten co zarabiasz na noc, dodalam do niego tylko zarka i troche oleju, wyszedl  piekny i smaczny  chlebek
 

 Eli cieszesie ze smakuje. A slicznie wyrosniety jest  :clap:

 Ciasta jak zwykle zachwycajace  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-393040
Udostępnij na innych stronach

Eli dziekuje :blush:  :D , mozesz czasem dodac inne zboza/mieszanki, mozesz ziarnadac rowniez. Bradzo tez smaczny jest  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-393205
Udostępnij na innych stronach

Zostały mi po Świętach śladowe ilości wędzonek, brakuje tylko dobrego chlebusia, pewnie podkradnę jedną połóweczkę, bo smacznie wygląda :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-393206
Udostępnij na innych stronach

Na powitanie Nowego Roku upieklam ciasto zebra, przepis znalazlam na stronie  netu , ciasto jest b.dobre mieciutkie i wychodzi duza porcja

(w mojej rodzinie lasuchow  to nadaje sie tylko duza porcja do pieczenia), przepis znajduje sie na tej stronie

www.przepis-kulinarny.pl/ciasto-zebra-id1074.html

post-60407-0-74101700-1420010010_thumb.jpgpost-60407-0-00725300-1420010040_thumb.jpg

ja do ciasta kakaowego dodalam zapach rumowy. :thumbsup:

ciasto pieklam z moim malym pomocnikiem Tomaszkiem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-393868
Udostępnij na innych stronach

 

 

ciasto pieklam z moim malym pomocnikiem Tomaszkiem

I dlatego takie ładniutkie Ci wyszło :)  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-393871
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na powitanie Nowego Roku upieklam ciasto

Eli.. ciasto super :thumbsup: bez pomocnika by takie piękne nie wyszło :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-393872
Udostępnij na innych stronach

Eli no z takim pomocnikiem nie moglo byc inaczej :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-393891
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.