eli55 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Dzisiaj upieklam makowiec , w smaku bardzo dobry ale gorna warstwa ciasta bardzo odstaje od reszty ciasta, abratku mozesz mi powiedziec co robie nie tak , jaki jest powod tego nie trzymania sie "kupy" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Eli ja co prawda malo sie znam na pieczeniu makowca ale slyszalam ,ze dodanie troche ciasta do masy makowej spowoduje ze mak nie bedzie odstawal.ile w tym prawdy napewno Abratek sie wypowie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 21 Grudnia 2014 A mi się wydaje że makowiec był za mało wyrośnięty przed włożeniem do pieca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Moze powodem jest tez ze sama masa makowa rosnie a pozniej opada i powstaje luka miedzy ciastem a masa makowa. Edytowane 21 Grudnia 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Eli, a mozesz napisac jak robilas i jak przygotowujesz mase? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 21 Grudnia 2014 powodem jest tez ze sama masa makowa rosnie a pozniej opada i powstaje luka miedzy ciastem a masa makowa. To jest wg mnie dobra diagnoza.Osobiście do zwijanego makowca dodaję całe jajka, lekko tylko rozbite oraz bułke tartą.Taka masa jest dość zwięzła ale po ciasnym zwinięciu rulonu i po upieczeniu nie odstaje od ciasta. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 21 Grudnia 2014 EAniu, patrzac na zdjecie Eli to masa makowa wg mnie jest bardzo mokra, dlatego poprosilam ja o opis. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 22 Grudnia 2014 ANNAM ... ciasto na makowiec tez robilam z przepisu znalezionego w necie , mak gotowy z puszki ciasto250g maki (ja uzylam manitoby)20g cukru25g masla25g swiezych drozdzy1 zoltko1/2 szkl mleka (ja dodalam jeszcze 2 lyzki wiecej)1/2 puszki makuCiasto pieknie wyroslo i dobrze sie rozwalkowalo , mysle ze ANNAM ma racje , bo mak byl dosc wilgotny, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Eli, radzilabym Tobie, do tego maku dodac nastepnym razem zmielone migdaly, ubite 2 zoltka z 2 lyzkami cukru i bialka ubite na piane. A ciasto ,kiedy rozwalkowalas, powinnabylas posmarowac/pomalowac zwyklym bialkiem i dopiero wtedy nalozyc nalezalo mase. Pamietaj, ialko jest naturalnym klejem . Wracajac jeszcze do masy, to maczka migdalowa osuszy syrop/sok jaki jest dawany do tych puszek z makiem. I powinno byc ok. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Dzieki Aniu, zuzylam tylko 1/2puszki maku ,to nastepny tak zrobie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Mam nadziej, ze pomoze. A jeszcze jedno. Juz zawinieta rolada czy zawijasz w papier? ja tak robie, i gotowe rolady juz trzymam w lodowce przed pieczeniem. Tylko ze u nas cieplo wiec dlatego tak robie, ale podejrzewam, ze ta niska temperatura tez na wplyw na caisto. Zapomnialam tez dodac, ze gotowe rolady nie powinny dlugo czekac na pieczenie. Edytowane 22 Grudnia 2014 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Aniu ja juz zwinieta rolade klade na brytfanke i zostawiam jakies 15-20 min przykryta sciereczka , nastepnie smaruje zoltkiem z mlekiem i do nagrzanego piecyka180 stopni przez 30-35 min , jak ostygnie lukruje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Tak tez mozna i czas jest wystarczajacy . Tylko sam mak przygotuj tak jak pisalam, powinno byc ok. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 25 Grudnia 2014 ANNAM zrobilam chlebek z Twojego przepisu , ten co zarabiasz na noc, dodalam do niego tylko zarka i troche oleju,wyszedl piekny i smaczny chlebekposmarowalam go zbozowa kawa , skorka wyszla fajnie chrupiaca,a tutaj moje ciasta sernik Izaura, szarlotka z polsko wloskich jablek i Pijana Sliwka przepyszne ciasto zrobione na zyczenie tesciow mojej corki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 25 Grudnia 2014 ...dlaczemu ten chlebek ma taki przekrój ?....na drugim zdjątku......bo się nie znam , ale coś mi dioda się zapaliła... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 25 Grudnia 2014 bo tam w skladaniu chlebka trafilo sie kilka zarek dyni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-392980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 25 Grudnia 2014 ANNAM zrobilam chlebek z Twojego przepisu , ten co zarabiasz na noc, dodalam do niego tylko zarka i troche oleju, wyszedl piekny i smaczny chlebek Eli cieszesie ze smakuje. A slicznie wyrosniety jest Ciasta jak zwykle zachwycajace Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-393040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Dzieki Aniu , ten chlebek smakowal wszystkim i bedzie czesto pieczony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-393193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Eli dziekuje , mozesz czasem dodac inne zboza/mieszanki, mozesz ziarnadac rowniez. Bradzo tez smaczny jest Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-393205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zostały mi po Świętach śladowe ilości wędzonek, brakuje tylko dobrego chlebusia, pewnie podkradnę jedną połóweczkę, bo smacznie wygląda Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-393206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 27 Grudnia 2014 boggi ... naprawde pyszny , na pewno zjadbys go ze smakiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-393208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Na powitanie Nowego Roku upieklam ciasto zebra, przepis znalazlam na stronie netu , ciasto jest b.dobre mieciutkie i wychodzi duza porcja(w mojej rodzinie lasuchow to nadaje sie tylko duza porcja do pieczenia), przepis znajduje sie na tej stroniewww.przepis-kulinarny.pl/ciasto-zebra-id1074.htmlja do ciasta kakaowego dodalam zapach rumowy. ciasto pieklam z moim malym pomocnikiem Tomaszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-393868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 31 Grudnia 2014 ciasto pieklam z moim malym pomocnikiem Tomaszkiem I dlatego takie ładniutkie Ci wyszło Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-393871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Na powitanie Nowego Roku upieklam ciasto Eli.. ciasto super bez pomocnika by takie piękne nie wyszło Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-393872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Eli no z takim pomocnikiem nie moglo byc inaczej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/15/#findComment-393891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.