miro Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Przedstawię przepis na produkt, który powstał przez przypadek, z zasłyszanej opowieści o dawnych, młodzieńczych latach. Przypadek, przypadkiem, ale to co otrzymałem przerosło moje oczekiwania. Jak dla mnie jest to obecnie mój faworyt w wyrobach wędliniarskich ! A było to tak..... Będąc na zabiegach rehabilitacyjnych, które miały polepszyć stan mojego lekko już zdewastowanego kręgosłupa, wdałem się w rozmowę jak wiadomo na mój ulubiony temat, czyli ...... własne wędliny. Bardzo miły Pan rehabilitant podjął rozmowę i wspomniał, jak to będąc dzieckiem jadł mięso wyciągnięte ze słoika ..... ??? Opis był trochę chaotyczny, ale od czego ma się wyobraźnię .... Według relacji było to mięso wędzone, lekko tłuste i z niewielką ilością jasno-brązowego sosu, płynu, czegoś w słoiku. Mięso wyciągano ze słoika i krojono na chleb ...... miało być boskie w smaku. Poszedłem za ciosem i wracając do domu kombinowałem jak to ugryźć. I olśniło mnie .... użyję wędzonego karczku, czyli baleronu, dodam trochę wody i zobaczę co będzie po pierwszej pasteryzacji. Kupiłem karczek, zapeklowałem na mokro i uwędziłem .... baleron już mam.... he, he ! http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/baleron-pasteryzowany01.jpg Teraz baleron trzeba było załadować do słoika. Niby prosta sprawa, ale chciałem aby był w całości, nie krojony. I tu problem. Albo słoik za mały, albo baleron za duży. Nie wiele myśląc ciachłem trochę baleron z wierzchu i sukces ! Cały w słoiku ..... Miał być w gotowym produkcie soczek lub coś w tym rodzaju, więc dolałem wody, ale tylko do połowy słoika. Wyobraźnia podpowiedziała mi, że soku nic nie zwiąże, dlatego dosypałem 1 płaską łyżeczkę żelatyny. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/baleron-pasteryzowany02.jpg Słoik trzeba było poddać procesowi tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji w wodzie. Pasteryzowałem przez trzy dni: - pierwszy dzień od momentu zagotowania wody pasteryzowałem 60 minut - drugi dzień 40 minut - trzeci dzień 30 minut Po pierwszej pasteryzacji wyglądało to tak: http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/baleron-pasteryzowany03.jpg Po trzeciej pasteryzacji otrzymałem produkt prawie gotowy, który wylądował w lodówce i po wyjęciu wyglądał tak: http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/baleron-pasteryzowany04.jpg Przyszedł czas próby, degustacji i oceny. Mięso pachnie pięknie ..... jest dobrze pomyślałem, teraz pora na jego smak. Prawie bez problemu całe wyszło ze słoika. Pokroiłem i skosztowałem ....... czegoś tak wspaniałego jeszcze nie jadłem !!!! Oto fotka gotowego wyrobu. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/baleron-pasteryzowany05.jpg Mięsko poszło na stół, do skosztowania przez rodzinkę ....... i to był mój błąd ! Wierzcie mi cały zniknął w parę minut ! To dla mnie najlepszy wyznacznik jakości .... znikający, czyli pyszny. Wszystkim bardzo polecam ! Rewelacja w smaku ! Jest to też bardzo dobra metoda na przechowanie wędzonek z którymi nie wiadomo co zrobić, jak za dużo ich zostaje. Teraz też mam metodę ... do słoika, trzykrotnie zapasteryzować i będzie super jedzonko na później. Pozdrówka i życzę smacznego. Miro. Ps. Serdeczne dziękuję Panu Mirkowi za przepis. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Jadłem coś podobnego na Słowacji tylko zamiast wody był smalec. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.b tulipan Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Jadłem coś podobnego na Słowacji tylko zamiast wody był smalec. No ja pamiętam jak rodzice wekowali kiełbasę wędzoną, zalewając ją smalcem z własnego wyrobu. Cytuj Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Jadłem coś podobnego na Słowacji tylko zamiast wody był smalec. No ja pamiętam jak rodzice wekowali kiełbasę wędzoną, zalewając ją smalcem z własnego wyrobu. Potwierdzam - jako szczeniak pamiętam jak Babcia po świniobiciu część wędzonek i kiełbas właśnie tak konserwowała - i hyc do piwnicy. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Mireczku,Twój przepis na konserwę mięsną, jest na 1 miejscu w moich pysznościach słoikowych na wyjazdy weekendowe.Teraz czas na "testy" z wędzonkami do słoików Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Grudnia 2013 No ja pamiętam jak rodzice wekowali kiełbasę wędzoną, zalewając ją smalcem z własnego wyrobu. Zupełnie zrozumiała rzecz bo zamiast lodówek i chłodni były lody na jeziorach i rzekach . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Teraz czas na "testy" z wędzonkami do słoików Wierz mi nie ma czego testować.Efekt przerósł zamierzenia i żałuje zrobienia tylko 1 słoiczka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Dokładna receptura jest w przepisach nr 19 szyfr- 607Czym różni się od Branżowych - Tylko że zrobiono w słojach i pasteryzowano- wspaniała przeróbka z branżowca . Edytowane 26 Grudnia 2013 przez miro Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Oj jak fajnie, że napisałeś dziś ten temat, mam w lodówce uwędzony karczek. Jutro zabieram się do roboty. Co ja pieszę, jutro zabieram się za moje hobby Dziękuję Miro. Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Smacznie to wyglada. Ja tak robiłam też schab, jak mieso było na kartki, tylko schab był pieczony a wody dawało sie 4 łyżki tyle co na dno słoika.Też było super. Robiła się galaretka. Gotowało sie 1 godz 10 min. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Grudnia 2013 (edytowane) Edytowane 26 Grudnia 2013 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Grudnia 2013 (edytowane) Część postów usunąłem .... Ale jeszcze raz napiszę. Dziadku przepraszam. Chodziło mi o to że branżowe przepisy nie mają duszy .... Wiem, że mało piszesz, bo jesteś wkurzony na dawną sprawę, ale jeśli mogę o coś prosić, to ..... pisz tak trochę więcej od siebie, tak jak pisałeś kiedyś. Jeszcze raz przepraszam za gówniarstwo..... SORRY !!! Edytowane 26 Grudnia 2013 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Chodziło mi o to że branżowe przepisy nie mają duszy .... Wiem, że mało piszesz, bo jesteś wkurzony na dawną sprawę, Branżowe mają duszę gdy znajdziesz ich pochodzenie. Wkurzenie pozostało, bo w życiu nie myślałem ze za wyrażenie swojej opinii na tym forum, można było dostać po głowie i za czyjąś zniewagę ku radości innych dostać odświętne ubranko. Pozostało dla tej strony to co w stopce., Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Dziadku, a może by tak pozostając w duchu świątecznym: 6. Urazy chętnie darować. Tym bardziej, że przeproszony na forum zostałeś publicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Witam Miro. Czy karczek wędziłeś w zimnym dymie, i ile czasu? Pozdrawiam Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Wędziłem normalnie w ciepłym dymie jakieś 3-4h i nie parzyłem ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kombiii Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Maja 2014 Jak wspomniałem w swym temacie, jutro będę wędził karczek i przygotowywał go, podług przepisu miro.Przyszła mi do głowy myśl Karczku mam 2 kg z hakiem, więc spokojnie na 3, lub 4 słoiki styknie.Zrobię jeden eksperymentalny z przyprawami, które lubię, tj. czosnkiem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Co myślisz, miro, nie spapram produktu? Cytuj Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi. przysłowie chińskie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-355034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Maja 2014 Możesz zrobić próbę, tylko nie dodawaj więcej soli pod żadną postacią ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-355039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kombiii Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Maja 2014 Nie, soli nie dodam w ogóle, przecie peklowałem. Zapodam później fotki, tylko nie wiem jak jutro z pogodą, mam sprzeczne prognozy.Wg. meteo, ma lać a wg. "twojej pogody" ma być pięknie do 14:00.Nie lubię, jak mi kapie na głowę podczas wędzenia Cytuj Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi. przysłowie chińskie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-355051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Maja 2014 Nie lubię, jak mi kapie na głowę podczas wędzenia Weź parasol ... albo stań na rękach w pierwszym przypadku jesteś chroniony ale masz jedną rękę zajętą w drugim kapie Ci na nogi ale możesz gryźć .. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-355054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kombiii Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Maja 2014 miro, widziałem we wcześniejszych postach widziałem wstawki o dodatku smalcu. Rozumiem, że to zbędny dodatek, wystarczy galaretka z żelatyny? Cytuj Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi. przysłowie chińskie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-355064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Maja 2014 Żadnego smalcu.Rób jak w przepisie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-355066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kombiii Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Maja 2014 Ok Cytuj Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi. przysłowie chińskie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-355085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Czerwca 2014 jest to obecnie mój faworyt Wiedziony ciekawością wielką zrobiłem dokładnie coś w ten deseń ale chyba mamy inne smaki bo jak dla mnie to jest... przeciętne Jednak chyba jeżeli chodzi o słoiki to pozostanę przy mielonkach, gulaszach i pasztetach Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-355911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Września 2014 miro, właśnie kończę wędzić karkówkę i część chcę włożyć w słoiki wg Twojego przepisu. Ponieważ będzie to kilka słoików na próbę, myślę, że zostaną skonsumowane w krótkim czasie. Czy w tej sytuacji jest konieczna trzykrotna pasteryzacja? Czy po jednym gotowaniu karkówka będzie gotowa do spożycia, czy będzie wystarczająco mięka? Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-373731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.