Skocz do zawartości

Wędzonka w słoiku - Miro.


Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawię przepis na produkt, który powstał przez przypadek, z zasłyszanej opowieści o dawnych, młodzieńczych latach.

Przypadek, przypadkiem, ale to co otrzymałem przerosło moje oczekiwania.

 

Jak dla mnie jest to obecnie mój faworyt w wyrobach wędliniarskich !

 

A było to tak.....

Będąc na zabiegach rehabilitacyjnych, które miały polepszyć stan mojego lekko już zdewastowanego kręgosłupa, wdałem się w rozmowę jak wiadomo na mój ulubiony temat, czyli ...... własne wędliny. :) Bardzo miły Pan rehabilitant podjął rozmowę i wspomniał, jak to będąc dzieckiem jadł mięso wyciągnięte ze słoika ..... ??? Opis był trochę chaotyczny, ale od czego ma się wyobraźnię .... Według relacji było to mięso wędzone, lekko tłuste i z niewielką ilością jasno-brązowego sosu, płynu, czegoś w słoiku. Mięso wyciągano ze słoika i krojono na chleb ...... miało być boskie w smaku.

Poszedłem za ciosem i wracając do domu kombinowałem jak to ugryźć. I olśniło mnie .... użyję wędzonego karczku, czyli baleronu, dodam trochę wody i zobaczę co będzie po pierwszej pasteryzacji.

Kupiłem karczek, zapeklowałem na mokro i uwędziłem .... baleron już mam.... he, he !

 

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/baleron-pasteryzowany01.jpg

 

 

Teraz baleron trzeba było załadować do słoika. Niby prosta sprawa, ale chciałem aby był w całości, nie krojony. I tu problem. Albo słoik za mały, albo baleron za duży. Nie wiele myśląc ciachłem trochę baleron z wierzchu i sukces ! Cały w słoiku ..... Miał być w gotowym produkcie soczek lub coś w tym rodzaju, więc dolałem wody, ale tylko do połowy słoika. Wyobraźnia podpowiedziała mi, że soku nic nie zwiąże, dlatego dosypałem 1 płaską łyżeczkę żelatyny.

 

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/baleron-pasteryzowany02.jpg

 

 

Słoik trzeba było poddać procesowi tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji w wodzie.

Pasteryzowałem przez trzy dni: - pierwszy dzień od momentu zagotowania wody pasteryzowałem 60 minut - drugi dzień 40 minut - trzeci dzień 30 minut

Po pierwszej pasteryzacji wyglądało to tak:

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/baleron-pasteryzowany03.jpg

 

 

Po trzeciej pasteryzacji otrzymałem produkt prawie gotowy, który wylądował w lodówce i po wyjęciu wyglądał tak:

 

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/baleron-pasteryzowany04.jpg

 

 

Przyszedł czas próby, degustacji i oceny. Mięso pachnie pięknie ..... jest dobrze pomyślałem, teraz pora na jego smak. Prawie bez problemu całe wyszło ze słoika.

Pokroiłem i skosztowałem ....... czegoś tak wspaniałego jeszcze nie jadłem !!!!

Oto fotka gotowego wyrobu.

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/baleron-pasteryzowany05.jpg

 

 

Mięsko poszło na stół, do skosztowania przez rodzinkę ....... i to był mój błąd ! :)

Wierzcie mi cały zniknął w parę minut !

To dla mnie najlepszy wyznacznik jakości .... znikający, czyli pyszny.

Wszystkim bardzo polecam ! Rewelacja w smaku !

Jest to też bardzo dobra metoda na przechowanie wędzonek z którymi nie wiadomo co zrobić, jak za dużo ich zostaje. Teraz też mam metodę ... do słoika, trzykrotnie zapasteryzować i będzie super jedzonko na później.

Pozdrówka i życzę smacznego. Miro.

Ps. Serdeczne dziękuję Panu Mirkowi za przepis.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/
Udostępnij na innych stronach

Jadłem coś podobnego na Słowacji tylko zamiast wody był smalec.

 

 

No ja pamiętam jak rodzice wekowali kiełbasę wędzoną, zalewając ją smalcem z własnego wyrobu.

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.

Pozdrawiam z Wrocka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322744
Udostępnij na innych stronach

 

Jadłem coś podobnego na Słowacji tylko zamiast wody był smalec.

 

 

No ja pamiętam jak rodzice wekowali kiełbasę wędzoną, zalewając ją smalcem z własnego wyrobu.

 

Potwierdzam - jako szczeniak pamiętam jak Babcia po świniobiciu część wędzonek i kiełbas właśnie tak konserwowała - i hyc do piwnicy.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322746
Udostępnij na innych stronach

Mireczku,

Twój przepis na konserwę mięsną, jest na 1 miejscu w moich pysznościach słoikowych na wyjazdy weekendowe.

Teraz czas na "testy" z wędzonkami do słoików :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322750
Udostępnij na innych stronach

 

 

No ja pamiętam jak rodzice wekowali kiełbasę wędzoną, zalewając ją smalcem z własnego wyrobu.

 

 

 Zupełnie zrozumiała rzecz  bo zamiast lodówek i chłodni były lody na jeziorach i rzekach . :D 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322754
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz czas na "testy" z wędzonkami do słoików

Wierz mi nie ma czego testować.

Efekt przerósł zamierzenia i żałuje zrobienia tylko 1 słoiczka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322766
Udostępnij na innych stronach

Dokładna receptura jest w przepisach nr 19 szyfr- 607

Czym różni się od Branżowych - Tylko że zrobiono w słojach i pasteryzowano- wspaniała przeróbka z branżowca .

Edytowane przez miro
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322769
Udostępnij na innych stronach

Oj jak fajnie, że  napisałeś dziś ten temat, mam w lodówce uwędzony karczek. Jutro zabieram się do roboty. Co ja pieszę, jutro zabieram się za moje hobby :) Dziękuję Miro.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322796
Udostępnij na innych stronach

Smacznie to wyglada. Ja tak robiłam też schab, jak mieso było na kartki, tylko schab był pieczony a wody dawało sie 4 łyżki tyle co na dno słoika.

Też było super. Robiła się galaretka. Gotowało sie 1 godz 10 min. :thumbsup:

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322800
Udostępnij na innych stronach

post-39755-0-56898600-1388053556_thumb.jpg

 

post-39755-0-31697500-1388053571_thumb.jpg

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322838
Udostępnij na innych stronach

Część postów usunąłem .... 

 

Ale jeszcze raz napiszę.

 

Dziadku przepraszam. 

Chodziło mi o to że branżowe przepisy nie mają duszy .... 

Wiem, że mało piszesz, bo jesteś wkurzony na dawną sprawę, ale jeśli mogę o coś prosić, to ..... pisz tak trochę więcej od siebie, tak jak pisałeś kiedyś.

 

Jeszcze raz przepraszam za gówniarstwo..... SORRY !!!

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322844
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chodziło mi o to że branżowe przepisy nie mają duszy .... Wiem, że mało piszesz, bo jesteś wkurzony na dawną sprawę,

Branżowe mają duszę gdy znajdziesz ich pochodzenie. Wkurzenie pozostało, bo w życiu nie myślałem ze za wyrażenie swojej opinii na tym forum, można było dostać po głowie i za czyjąś zniewagę ku radości innych dostać odświętne ubranko. Pozostało dla  tej  strony to co w stopce.

,

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322926
Udostępnij na innych stronach

Witam Miro.

 

Czy karczek wędziłeś w zimnym dymie, i ile czasu?

 

Pozdrawiam

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322967
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem normalnie w ciepłym dymie jakieś 3-4h i nie parzyłem !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-322971
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Jak wspomniałem w swym temacie, jutro będę wędził karczek i przygotowywał go, podług przepisu miro.

Przyszła mi do głowy myśl  :facepalm:  :)

Karczku mam 2 kg z hakiem, więc spokojnie na 3, lub 4 słoiki styknie.

Zrobię jeden eksperymentalny z przyprawami, które lubię, tj. czosnkiem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Co myślisz, miro, nie spapram produktu?

Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi.

 

                                                                     przysłowie chińskie

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-355034
Udostępnij na innych stronach

Możesz zrobić próbę, tylko nie dodawaj więcej soli pod żadną postacią !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-355039
Udostępnij na innych stronach

Nie, soli nie dodam w ogóle, przecie peklowałem. Zapodam później fotki, tylko nie wiem jak jutro z pogodą, mam sprzeczne prognozy.

Wg. meteo, ma lać a wg. "twojej pogody" ma być pięknie do 14:00.

Nie lubię, jak mi kapie na głowę podczas wędzenia  :hmm:

Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi.

 

                                                                     przysłowie chińskie

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-355051
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie lubię, jak mi kapie na głowę podczas wędzenia 

 

Weź parasol ... albo stań na rękach w pierwszym przypadku jesteś chroniony ale masz jedną rękę zajętą w drugim kapie Ci na nogi ale możesz gryźć .. ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-355054
Udostępnij na innych stronach

miro, widziałem we wcześniejszych  postach widziałem wstawki o dodatku smalcu. Rozumiem, że to zbędny dodatek, wystarczy galaretka z żelatyny?

Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi.

 

                                                                     przysłowie chińskie

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-355064
Udostępnij na innych stronach

Żadnego smalcu.

Rób jak w przepisie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-355066
Udostępnij na innych stronach

Ok :)

Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi.

 

                                                                     przysłowie chińskie

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-355085
Udostępnij na innych stronach

 

 

jest to obecnie mój faworyt
Wiedziony ciekawością wielką zrobiłem dokładnie coś w ten deseń ale chyba mamy inne smaki bo jak dla mnie to jest... przeciętne  :cool: Jednak chyba jeżeli chodzi o słoiki to pozostanę przy mielonkach, gulaszach i pasztetach  :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-355911
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

miro, właśnie kończę wędzić karkówkę i część chcę włożyć w słoiki wg Twojego przepisu. Ponieważ będzie to kilka słoików na próbę, myślę, że zostaną skonsumowane w krótkim czasie. Czy w tej sytuacji jest konieczna trzykrotna pasteryzacja? Czy po jednym gotowaniu karkówka będzie gotowa do spożycia, czy będzie wystarczająco mięka?

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9125-w%C4%99dzonka-w-s%C5%82oiku-miro/#findComment-373731
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.