Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Michał do duszonej wątróbki dodaj jedno starte jabłko .. ono nie będzie później widoczne a poprawia smak całego dania :)

 

wątróbka wieprzowa

tylko taką kupuję ... i ta jest najlepsza ... chociaż cielęcą nie pogardzę

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9166-kuchenne-eksperymenty/page/2/#findComment-340504
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robiłeś kiedyś wątróbkę w sosie własnym ?

Nie nie robiłem. Ja jestem tak w połowie etapu wypierania mojej LP z kuchni :D ale w sosie własnym chętnie bym spróbował.  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9166-kuchenne-eksperymenty/page/2/#findComment-340569
Udostępnij na innych stronach

Wątróbkę podsamżasz, dodajesz cebulę, przyprawy: majeranek, pierz, sól, listek laurowy, dwa, trzy ziarna angielskiego ziela.

Zalewasz wrzącą wodą i dusisz jakieś 40-60 min. w zależności od rodzaju wątróbki.

Zagęszczasz mąką i gotowe ....... ja uwielbiam. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9166-kuchenne-eksperymenty/page/2/#findComment-340573
Udostępnij na innych stronach

Wątróbkę podsamżasz, dodajesz cebulę, przyprawy: majeranek, pierz, sól, listek laurowy, dwa, trzy ziarna angielskiego ziela.

Zalewasz wrzącą wodą i dusisz jakieś 40-60 min. w zależności od rodzaju wątróbki.

Zagęszczasz mąką i gotowe ....... ja uwielbiam. 

To chyba jest w sosie dodanym a nie własnym  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9166-kuchenne-eksperymenty/page/2/#findComment-340574
Udostępnij na innych stronach

A jaki sos dodałem ?  :hmm:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9166-kuchenne-eksperymenty/page/2/#findComment-340577
Udostępnij na innych stronach

Wodę i z niej powstanie sos a nie z tego co puści wątróbka, ale to tylko moja, niczym nie poparta teoria i nie bierz tego tak na poważnie z rana w piątek.  :tongue:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9166-kuchenne-eksperymenty/page/2/#findComment-340579
Udostępnij na innych stronach

Mirek

wszystko ok tylko ta sól? jak ją dodam w trakcie duszenia to wątróbka nie stwardnieje?

 

Paweł. Jeżeli ma powstać jakikolwiek sos to ciut wody trzeba dolać :)

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9166-kuchenne-eksperymenty/page/2/#findComment-340583
Udostępnij na innych stronach

Paweł. Jeżeli ma powstać jakikolwiek sos to ciut wody trzeba dolać :)

Spróbuj przykryć pokrywką bez dolewania wody, na wolnym ogniu oczywiście i zobaczysz ile tego będzie.  :)

Co nie znaczy, że jestem przeciwnikiem wody  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9166-kuchenne-eksperymenty/page/2/#findComment-340585
Udostępnij na innych stronach

 

 

wszystko ok tylko ta sól? jak ją dodam w trakcie duszenia to wątróbka nie stwardnieje?

 

Nie, ponieważ podsmażasz bez soli.

 

 

 

Spróbuj przykryć pokrywką bez dolewania wody, na wolnym ogniu oczywiście i zobaczysz ile tego będzie.
 

Jak dla mnie za mało, aby nakarmić parę osób.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9166-kuchenne-eksperymenty/page/2/#findComment-340588
Udostępnij na innych stronach

watrobka jest beeee :tongue: ja jak bym miala ja jesc to bym stala sie wegetarianka ,watrobke tylko toleruje w pasztecie ,wszelkie inne wersje ,nie dziekuje  :) ot taki uraz poprzedszkolny mam do dzis !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9166-kuchenne-eksperymenty/page/2/#findComment-340591
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

watrobka jest beeee :tongue: ja jak bym miala ja jesc to bym stala sie wegetarianka ,watrobke tylko toleruje w pasztecie ,wszelkie inne wersje ,nie dziekuje  :) ot taki uraz poprzedszkolny mam do dzis !

 

Witam, podczytuję Was w skrycie, douczam się wnikliwie ... no ale tu już nie wytrzymałam.... wątróbka bee? nie, nie, nie.... :) Polecam poddusić z jabłkami - jak dla mnie i mojej sześciolatki to "miodzio" nad miodziami....

No a teraz czytam dalej cichutka bo szynkowar kupiłam i studiuje instrukcje/przepisy....

Pozdrawiam serdecznie wszystkich i wielki pokłon składam dla Waszej wiedzy i przede wszystkim życzliwości... tej - tak jak zdrowej żywności- w naturze coraz mniej :)

Ania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9166-kuchenne-eksperymenty/page/2/#findComment-345813
Udostępnij na innych stronach

@goie1,no mnie nic nie przekona do watrobki fobia poprzedszkolna zostala , mozna mi ja nawet "ozlocic" jako  danie glowne nie jestem w stanie przelknac.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9166-kuchenne-eksperymenty/page/2/#findComment-345818
Udostępnij na innych stronach

Ja przygotowuje wątróbkę w ten sposób

pokrojoną w cienkie płaty posypuję cukrem i odstawiam .Po godz na goracym oleju podsmażam z obu stron i chwilę duszę na wolnym ogniu .Na drugiej patelni pokrojoną w plastry i posoloną  cebulkę duszę dodając wegety i majeranek .Na koniec cebulę przekładam do wątróbki i doprawiam ewntualnie solą i pieprzem .Oczywiście najlepsza jest cielęca !

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9166-kuchenne-eksperymenty/page/2/#findComment-346008
Udostępnij na innych stronach

Ja w połowie duszenia ( wątróbka drobiowa plus cebulka i majeranek) dodaję minimum 2 jabłka pokrojone w ósemki. Dorzucam żurawinę i dusi się wszystko aż jabłka zmiękną zrobi się gęsty sosik. Kwas z jabłek zastępuje mi już czerwone wino.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9166-kuchenne-eksperymenty/page/2/#findComment-347131
Udostępnij na innych stronach

Ja często zamiast żurawiny daję rodzynki ;) zarówno do duszonej z cebulką jak i do farszu wątróbkowego np do kurczaka luzowanego ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9166-kuchenne-eksperymenty/page/2/#findComment-347144
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Wczoraj po pracy, tak na szybko zrobiłem dzieciakom placuszki wg przepisu Karola. Najmłodszy tak się przysiadł że musiałem dla tego starszego dorobić :D

 

post-55186-0-55867300-1416392380_thumb.jpg

post-55186-0-12739400-1416392409_thumb.jpg

post-55186-0-99413200-1416392434_thumb.jpg

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9166-kuchenne-eksperymenty/page/2/#findComment-384280
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.