Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich zadymiaczy.

Chcę przedstawic wam przepis na pasztetową , wzorowaną na przepisie od "pis67".

Troszekę zmieniłem ale nie za dużo,przepis jest na ok 2,5kg.

Dodam kilka zdjęć gotowego pasztetu,nastepnym razem jak bd robił pasztecik, dodam zdj krok po kroku jak to wyglądało.

 

ok 2,5kg
1,kg podgardla
0,5kg boczku surowego
0,600g watroba wieprzowa
0,300g slonina         
0,125g kasza manna

przyprawy na 2,5kg
cebula 0,130g 
pieprz czarny 7g
majeranek 4g
ziele angielskie 3g
wywaru 250ml

Wykonanie:
Tłuszcz i boczek parzymy w temp, 85 stopni przez około
1,5-2godzin w niewielkiej ilości wody.Nie solimy.
Słoninę roztapiamy do polowy zeby bylo troche tluszczu roztopionego i calego, pod koniec
dodajemy cebule i jeszcze chwile to mieszamy zeby cebula LEKKO sie zezlocila.
Wątrobę moczymy w zimnej wodzie przez godzinę, po czym rozcinamy na paski
i parzymy w temp.80 stopni przez 10-15 minut.
Wyciągamy mięsa z garnka i wstępnie ochładzamy. Do litra wywaru
wsypujemy kaszę mannę i gotujemy przez 3 min. intensywnie mieszamy i
pozostawiamy pod przykryciem.
Przygotowujemy maszynkę sitko 2,5mm, Mielimy słoninę z cebula i tym lejacym sie tluszczem,
 następnie ciepłą wątrobę dwukrotnie i dwukrotnie pozostałe jeszcze ciepłe składniki mięsne.
Wszystkie składniki, kaszę manną i przyprawy wrzucamy do jednego
pojemnika i ważymy(ile kg) zawartość. Dodajemy sól w ilości 17g na kilogram farszu,
w zależności od własnych upodobań. Mieszamy bardzo dokładnie.
Wymieszaną masa napełniamy, maszynką lub nadziewarką, luźno jelita
zawiązując końce. Częścią masy można napełnić słoiki, które po
posteryzacji zapewnią nam świeży przysmak na dłuższy czas.
Kiszki wrzucamy do wody 80-82 stopnie i parzymy 40 -50 minut. Wyciągamy do
zimnej wody i trzymamy w niej do godziny często masując i przewracając.
Wyciągamy z wody, osuszamy i umieszczamy w lodówce na 6 do12 godzin.
Wyciągamy z lodówki i rozwieszamy na kijach celem osuszenia na godzinę w
przewiewnym miejscu. Osuszone umieszczamy w wędzarni gdzie wędzimy dymem do 30
stopni od 1do 2 godzin (dopuszczalnie do 35 stopni). Chłodzimy i bierzemy się za konsumpcję.
Słoiki pasteryzujemy dwukrotnie nie przekraczając temp. 85 stopni.

 

Tutaj zdj paszteciku chłodzacego się w lodówce,jutro zdj po wędzeniu.

post-46958-0-05832400-1388868566_thumb.jpg

post-46958-0-86256500-1388868578_thumb.jpg

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/
Udostępnij na innych stronach

Troche tak a wedziłem ja 2,5 h w 35 stopniach

 

Masz zły termometr albo źle zainstalowany bo na zdjęciach widać (wyciek tłuszczu i zarumienienie flaka), że temperatura musiała być dużo, dużo wyższa od 35C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324771
Udostępnij na innych stronach

 

 

Termometr jest taki jak do pieca c.o,
  Kup sobie do sprawdzania temp. wewnątrz produktu (więcej w temacie o termometrach). Porównaj szybkość wskazań obydwu termometrów.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324862
Udostępnij na innych stronach

też fajny ale wezmę ten pierwszy dzięki za poradę. Wiesz może jakie ma być nachylenie rury z paleniska do wędzarni? 

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324968
Udostępnij na innych stronach

ale wezmę ten pierwszy

 

I dobrze - ten bardziej nadaje się do wędzarni - drugi teraz używam do parzenia.

 

 

 

jakie ma być nachylenie rury z paleniska do wędzarni?

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5996-moj-1-projekt-na-1-mini-wedzarnie/?p=173672

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324970
Udostępnij na innych stronach

5cm/1m to jest chyba pochylenie 5% a nie 5 stopni

Prawda - trochę się zapędziłem w tym "ogniu pytań" :D  .

 

 

Panowie to jest temat o pasztetowej, a nie o budowie wędzarni

 

Tyż prawda, ale pytał  sam autor tematu więc .......... - może niech moderatorzy zadecydują i usuną te posty.

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-325503
Udostępnij na innych stronach

może być.Tylko tam gdzie się schodzi przewód i bagnet załóż koszulkę termokurczliwą żeby przy parzeniu nie dostawała się woda
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326664
Udostępnij na innych stronach

Gdzie można go kupić i za ile?

 

 

 

Np. tutaj http://allegro.pl/elektroniczny-termometr-0-250-szynkowar-wedzarnia-i3857977869.html 

są też w sklepie Ikea

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326727
Udostępnij na innych stronach

 

Gdzie można go kupić i za ile?

 

 

 

Np. tutaj http://allegro.pl/elektroniczny-termometr-0-250-szynkowar-wedzarnia-i3857977869.html 

są też w sklepie Ikea

Dzięki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326765
Udostępnij na innych stronach

nie w każdym sklepie IKEA są takie termometry !! proponuję sprawdzić najpierw na ich stronie dostępność w danym sklepie, zanim się ktoś wybierze na darmo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326907
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z czego ma byc zrobiona ta koszulka termokurczliwa

@eli55,

Koszulka termokurczliwa to taka rurka z tworzywa, które kurczy się pod wpływem wysokiej temperatury. 

Jeżeli nałożysz ją na połączenie sondy z kablem i podgrzejesz dmuchawą lub dobrą suszarką, to rurka ta przybierze kształt tego połączenia, zabezpieczy je przed złamaniem oraz uszczelni.

Rurka powinna mieć średnicę niewiele wiekszą niż sonda. Najlepiej gdybyś poszła do punktu naprawy sprzętu elektrycznego to powinni Ci założyć taką rurkę bez problemu.

Jeżeli się nie uda to napisz do mnie na PW i podaj adres. Przyślę Ci odpowiednią  rureczkę w kopercie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327467
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.