mariusz1415 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Witam serdecznie wszystkich zadymiaczy.Chcę przedstawic wam przepis na pasztetową , wzorowaną na przepisie od "pis67".Troszekę zmieniłem ale nie za dużo,przepis jest na ok 2,5kg.Dodam kilka zdjęć gotowego pasztetu,nastepnym razem jak bd robił pasztecik, dodam zdj krok po kroku jak to wyglądało. ok 2,5kg1,kg podgardla0,5kg boczku surowego0,600g watroba wieprzowa0,300g slonina 0,125g kasza mannaprzyprawy na 2,5kgcebula 0,130g pieprz czarny 7gmajeranek 4gziele angielskie 3gwywaru 250mlWykonanie:Tłuszcz i boczek parzymy w temp, 85 stopni przez około1,5-2godzin w niewielkiej ilości wody.Nie solimy.Słoninę roztapiamy do polowy zeby bylo troche tluszczu roztopionego i calego, pod koniecdodajemy cebule i jeszcze chwile to mieszamy zeby cebula LEKKO sie zezlocila.Wątrobę moczymy w zimnej wodzie przez godzinę, po czym rozcinamy na paskii parzymy w temp.80 stopni przez 10-15 minut.Wyciągamy mięsa z garnka i wstępnie ochładzamy. Do litra wywaruwsypujemy kaszę mannę i gotujemy przez 3 min. intensywnie mieszamy ipozostawiamy pod przykryciem.Przygotowujemy maszynkę sitko 2,5mm, Mielimy słoninę z cebula i tym lejacym sie tluszczem, następnie ciepłą wątrobę dwukrotnie i dwukrotnie pozostałe jeszcze ciepłe składniki mięsne.Wszystkie składniki, kaszę manną i przyprawy wrzucamy do jednegopojemnika i ważymy(ile kg) zawartość. Dodajemy sól w ilości 17g na kilogram farszu,w zależności od własnych upodobań. Mieszamy bardzo dokładnie.Wymieszaną masa napełniamy, maszynką lub nadziewarką, luźno jelitazawiązując końce. Częścią masy można napełnić słoiki, które poposteryzacji zapewnią nam świeży przysmak na dłuższy czas.Kiszki wrzucamy do wody 80-82 stopnie i parzymy 40 -50 minut. Wyciągamy dozimnej wody i trzymamy w niej do godziny często masując i przewracając.Wyciągamy z wody, osuszamy i umieszczamy w lodówce na 6 do12 godzin.Wyciągamy z lodówki i rozwieszamy na kijach celem osuszenia na godzinę wprzewiewnym miejscu. Osuszone umieszczamy w wędzarni gdzie wędzimy dymem do 30stopni od 1do 2 godzin (dopuszczalnie do 35 stopni). Chłodzimy i bierzemy się za konsumpcję.Słoiki pasteryzujemy dwukrotnie nie przekraczając temp. 85 stopni. Tutaj zdj paszteciku chłodzacego się w lodówce,jutro zdj po wędzeniu. Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Tutaj kilka fotek z wędzenia.Pasztecik palce lizać mmm... Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Cosik nierówno chyba wędzi się u Ciebie.Ważne że smakuje Edytowane 5 Stycznia 2014 przez karkan Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Troche tak a wedziłem ja 2,5 h w 35 stopniach Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Troche tak a wedziłem ja 2,5 h w 35 stopniach Masz zły termometr albo źle zainstalowany bo na zdjęciach widać (wyciek tłuszczu i zarumienienie flaka), że temperatura musiała być dużo, dużo wyższa od 35C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Termometr jest taki jak do pieca c.o, zamontowany wewnatrz na szybie widac na zdj Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Termometr jest taki jak do pieca c.o, Kup sobie do sprawdzania temp. wewnątrz produktu (więcej w temacie o termometrach). Porównaj szybkość wskazań obydwu termometrów. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Stycznia 2014 też fajny ale wezmę ten pierwszy dzięki za poradę. Wiesz może jakie ma być nachylenie rury z paleniska do wędzarni? Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) ale wezmę ten pierwszy I dobrze - ten bardziej nadaje się do wędzarni - drugi teraz używam do parzenia. jakie ma być nachylenie rury z paleniska do wędzarni? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5996-moj-1-projekt-na-1-mini-wedzarnie/?p=173672 Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-324970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) 5cm/1m to jest chyba pochylenie 5% a nie 5 stopniPrawda - trochę się zapędziłem w tym "ogniu pytań" . Panowie to jest temat o pasztetowej, a nie o budowie wędzarni Tyż prawda, ale pytał sam autor tematu więc .......... - może niech moderatorzy zadecydują i usuną te posty. Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-325503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Witam jeszcze raz ja w sprawie tego termometru chcialem zapytac czy taki tez moze byc?? Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Stycznia 2014 może być.Tylko tam gdzie się schodzi przewód i bagnet załóż koszulkę termokurczliwą żeby przy parzeniu nie dostawała się woda Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Stycznia 2014 ok wielkie dzieki za pomoc pozdrawiam Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Gdzie można go kupić i za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Gdzie można go kupić i za ile? Np. tutaj http://allegro.pl/elektroniczny-termometr-0-250-szynkowar-wedzarnia-i3857977869.html są też w sklepie Ikea Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Gdzie można go kupić i za ile? Np. tutaj http://allegro.pl/elektroniczny-termometr-0-250-szynkowar-wedzarnia-i3857977869.html są też w sklepie Ikea Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Stycznia 2014 nie w każdym sklepie IKEA są takie termometry !! proponuję sprawdzić najpierw na ich stronie dostępność w danym sklepie, zanim się ktoś wybierze na darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-326907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Stycznia 2014 W praktikerze sa tez te termometry ,ja kupilem za niecale 55zl Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Stycznia 2014 za to przepis ekstraklasa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Z czego ma byc zrobiona ta koszulka termokurczliwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Z czego ma byc zrobiona ta koszulka termokurczliwa Z koszulki termokurczliwej : https://www.google.pl/search?q=koszulka+termokurczliwa&rlz=1C1PRFC_enPL544PL545&espv=210&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=eyLZUpHACMqrhQeal4CwCg&ved=0CEgQsAQ&biw=1440&bih=809 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Wirus takich rzeczy tutaj to nawet nie wiem gdzie szukac , czy moze byc tasma izolacyjna (ta do kabli elektrycznych)?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Dzieki SAUSAGE Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Z czego ma byc zrobiona ta koszulka termokurczliwa @eli55,Koszulka termokurczliwa to taka rurka z tworzywa, które kurczy się pod wpływem wysokiej temperatury. Jeżeli nałożysz ją na połączenie sondy z kablem i podgrzejesz dmuchawą lub dobrą suszarką, to rurka ta przybierze kształt tego połączenia, zabezpieczy je przed złamaniem oraz uszczelni.Rurka powinna mieć średnicę niewiele wiekszą niż sonda. Najlepiej gdybyś poszła do punktu naprawy sprzętu elektrycznego to powinni Ci założyć taką rurkę bez problemu.Jeżeli się nie uda to napisz do mnie na PW i podaj adres. Przyślę Ci odpowiednią rureczkę w kopercie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Ok EAnna serdeczne dzieki sprobuje poszukac tutaj jezeli nie znajde to chetnie skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9190-pasztetowa-%C5%82atwa-w-wykonaniu/#findComment-327470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.