Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Te dyskusje w komisjach,to przysłowiowe"musztarda po obiedzie",decyzje zapadły dużo wcześniej.Poprzedni minister twierdzi,że nikt z branży problemu nie widział a nowy proponuje szkolenia z tradycyjnego wędzenia.Dzięki temu forum bardzo dużo ludzi poznało lub wróciło do smaków z dzieciństwa.Do dziś żyją ludzie którzy mówią,że tego g.....a ze sklepu jeść nie będą,a urzędasom z uni oto właśnie chodzi żeby zabronić co jest dobre a zmusić do tego co jest fee bo za tym idzie ogromna kasa.Dobrze że mamy  kolegę z forum który przedstawił to z punktu widzenia konsumenta a zarazem i [producenta na swoje potrzeby].Z relacji mojej babci[85 lat] świnka przeznaczona do uboju musiała mieć słoninę na szerokość cegły lub +\- 200kg,smalec był liczony w wiadrach[po 10-12l],mięsa i wyrobów musiało starczyć od bicia do bicia[wielkanoc,boże narodzenie],jak rok był sprzyjający to na żniwa też wieprzka ubijali.A więc jak mówi kolega pis-u''róbmy swoje'' póki zdrowie :cool: nam na to pozwala.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-328897
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 154
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ludzie nie dajmy się zwariować!!! Będziemy żyli tak jak żyjemy i żadna Unia tego nam nie zmieni tak to trudno zrozumieć??

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-328900
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Z relacji mojej babci[85 lat]

 

 

 A ja to pamiętam doskonale i wielu forumowiczów też .   Myślę że jeszcze trochę a zrozumiemy że należy szybko wracać z hodowlą do tamtych lat . Na szczęście już można kupić świnkę z tradycyjnej hodowli .

 

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-328904
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem dlaczego, "uczepiono się wędzarni z paleniskiem bezpośrednim" jako źródła zła, które powoduje powstawanie dużych ilości BaP i WWA.

Przecież wiadomo nie od dzisiaj, że najwięcej związków z grupy WWA powstaje przy bardzo intensywnym spalaniu drewna.

Z wiadomości, które przepuszczają media można wnioskować, że producenci używający tradycyjnego sposobu wędzenia zmienią technologię wędzenia, czyli skrócą czas procesu aby ostatecznie zmieścić się w nowej normie.

Praktycznie już po akcesji mówiło się w kręgach związanych z przemysłem mięsnym o zakazie wędzenia sposobem tradycyjnym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-328935
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, nie wiem czy słuchałeś całego wystąpienia "pana profesora" (to on właśnie określał się mianem wybitnego specjalisty od wędzenia). Z tego co podawał to był szefem RN Animexu,a teraz pracuje w Radzie Nadzorczej innego molocha mięsnego. To jest typowy lobbysta i dlatego Cogito potraktował go odpowiednio w drugiej części posiedzenia. :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-328937
Udostępnij na innych stronach

 

 

,a teraz pracuje w Radzie Nadzorczej innego molocha mięsnego.

 

 

 Dlatego przemawiał bardzo emocjonalnie , czułem że p profesorowi się broda trzęsie .  Jeżeli zjechał część świata z naukami wędzenia to podczas przemowy nie powinien mieć tremy .  Wysoka pozycja zawodowa i strach przed jej utratą  p. profesora paraliżowało .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-328976
Udostępnij na innych stronach

Jest jeszcze jedna sprawa, która chyba była poruszana tutaj jakieś dwa lata temu. Chodzi o wytypowanie z naszego gremium kilku osób które podejmą się zadania przygotowania ewentualnych propozycji zmian w projekcie ustawy dotyczącej obrotu wędlinami i wyrobami wędliniarskimi. Mam nadzieję, że szerzej temat przedstawi Kolega Cogito.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-328999
Udostępnij na innych stronach

Do filmu- polecane wędzarnie - z ,,Sami robimy wędliny ''post-39869-0-85515200-1390579485_thumb.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-329102
Udostępnij na innych stronach

W tych nowych przepisach chodzi o utrudnienie życia(zniszczenie) producentów tradycyjnych wędlin.Ile kilogramów wędzonej szynki czy kiełbasy trzeba by zjeść naraz ,aby te mikrogramy substancji smolistych zaszkodziły.Jeśli chodziłoby o zdrowie konsumentów należałoby natychmiast zabronić sprzedaży papierosów,alkoholu czy też produktów z dużą zawartością soli i cukru.Mam czasami wrażenie,że w tej Brukseli siedzi banda przekupnych i skorumpowanych idiotów. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-330319
Udostępnij na innych stronach

Ja myślę że to jest przysłowiowea burza w szklance wody, my zajmujemy się produkcją? na własne potrzeby, a podarowanie bliskim czy znajonym swoich wyrobów nie podlega prawodastwu unjnemu. Zresztą gdześ obiło mi się o uszy żę są uruchomione kursy dla zakładów wędzących tradycyjnie. A swoją drogą to gdzie ta demokracja i wiara w mądrość człowieka, gdzie na każdym kroku ktoś nam mówi co dobre co złe, co jeść co nie jeść.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-331287
Udostępnij na innych stronach

Koledzy właśnie dowiedziałem się o znajomej której rodzice mieszkają w okolicach Tarnowa, że od tygodnia jeździ po okolicy policja wypatruje gdzie się dymi i jak stwierdzą że dym jest  z wędzarni ( a podobno wszyscy tam wędzą ) zakazują wędzić i wlepiają mandaty.

Myślałem , że chodzi o tych co robią na handel, ale twierdzi że nie dotyczy tych co wędzą dla siebie. Robi mnie w jajo, czy rzeczywiście ktoś zwariował.

junior
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-331880
Udostępnij na innych stronach

Robi mnie w jajo

ja typuję tą wersję :facepalm: choć z drugiej strony http://pl.wikipedia.org/wiki/Złota_Pała

 

W Grudziądzu policjanci dostali odgórne rozporządzenie nakazujące ściągać buty podczas interwencji domowych...

więcej tutaj http://www.ifp.pl/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=listarticles&secid=13

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-331887
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie nie jest tak źle jak mówią w TV

na atmosach WWA wytrzymuje normy dymiąc nawet 2 godz ;)

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-332458
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-341172
Udostępnij na innych stronach

Czytam i nie wierzę. Co za głupoty wymyślają aby tylko napchać sobie w kieszenie. Niedługo zabronią wszelkiego rodzaju domowych wyrobów >.<

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-341759
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W agrobiznesie był materiał o nowych normach poparty materiałem filmowym z tradycyjnej wędzarni. Ogladajac go zobaczyłem dlaczego te normy wprowadzono. Jakość kiepska.

Nie mogę dołaczyć pliku. Wyskakuje wiadomość Serwer zwrócił bład podczas wysyłania. Spróbuję później.

Próbowałem dołaczyć plik w funkcji edytuj ale wyskakuje ten sam bład.

Edytowane przez rigmec
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-349324
Udostępnij na innych stronach

Cyt " Wędzenie w wędzarniach Borniak jest zgodne z normą wchodzącą w życie w 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w kiełbasie uwędzonej w naszej wędzarni wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy będą dopuszczały maksymalnie 2 ug/kg."

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-349329
Udostępnij na innych stronach

Tak, mam również taką informację od Borniaka i w razie potrzeby obietnicę podesłania materiałów potwierdzających te wyniki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-349365
Udostępnij na innych stronach

Tak, mam również taką informację od Borniaka i w razie potrzeby obietnicę podesłania materiałów potwierdzających te wyniki.

Podejrzewam,że taka dyrektywa unijna nie wie o istnieniu Borniaka.Więc dymcie i śpijcie spokojnie.Nie będzie  ......................

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-349418
Udostępnij na innych stronach

Do żywności można byłoby dodać wszystko i w każdej ilości załaszcza gdy nie ma to przykrego smaku, ani zapachu! 

Normy są po to by zdyscyplinować producentów w trosce o nasze zdrowie.

Dotyczą producentów!!!

Nie są przeciw nam!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-349427
Udostępnij na innych stronach

Rarytas z Kauflandu

 

Kiełbasa zwyczajna – 26% mięsa i błonnik bambusowy

Skład: mięso 26%, (…), mąka ziemniaczana, woda, białko sojowe, błonnik bambusowy, E450, E451, E452, E331, E300, E330, E262, E325, E250, E621, E635.

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-349479
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Coś się jednak dzieje "w temacie" rozporządzenia KE nr 835/2011, tylko czy odniesie jakiś skutek?

Żeby nikt mnie nie posądził o agitację przedwyborczą, " wyiksowałem"  w tekście nazwisko europosła który zaangażował się w sprawę wędzenia tradycyjnego. Poseł startuje ponownie w wyborach.

 

 

W poniedziałek, 5 maja w siedzibie Związku Województw RP odbyło się spotkanie ws.  planu działań administracji rządowej dotyczących wprowadzenia rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 835/2011 - ws. zawartości takich substancji jak np. benzo(a)piren w wyrobach wędzonych. Jednym z zaproszonych gości był Poseł do Parlamentu Europejskiego XXXXXXXXXXXX, który aktywnie zaangażował się w sprawę ochrony tradycyjnej polskiej żywności. Przypomnijmy, że 20. stycznia br. XXXXXXXXX zorganizował  spotkanie robocze w sprawie rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 835/2011, w którym wzięli udział zarówno producenci wyrobów tradycyjnych, jak i przedstawiciele centralnych resortów. Efektem spotkania było wspólne wystąpienie władz województwa małopolskiego do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministra Zdrowia oraz do Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które zwróciło uwagę na problematyczną sytuację w jakiej znaleźli się małopolscy producenci wyrobów wędzonych metodą tradycyjną, których dotyczyć będą regulacje wprowadzone w efekcie rozporządzenia KE nr 835/2011.

W spotkaniu w siedzibie Związku Województw RP wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Polskiego Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie i Związku Województw RP. Podczas spotkania przedstawiono dotychczasowe działania, mające na celu zmianę niektórych zapisów rozporządzeniu KE z 2011 roku, którego intencją jest zmniejszenie ilości benzo(a)pirenu w produktach spożywczych

Związek Województw RP 3 miesiące temu wystąpił o przeprowadzenie badań na zawartość wyżej wymienionej substancji w polskich wyrobach. (Komisja Europejska zobowiązała państwa członkowskie do przeprowadzenia badań w 2005 roku,......) Badania wykazały, że na 200 produktów wędzonych tradycyjną metodą 30% nie spełnia nowych norm. Warto przy tym zaznaczyć, że wszystkie produkty mieszczą się w granicy, która obowiązuje obecnie. Producenci podkreślali, że zrobili ze swojej strony wszystko, aby spełniać nowe normy. Niestety wciąż trudno im dostosować się do nowych przepisów.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpił do Komisarza Europejskiego ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów w KE z postulatami wprowadzenia dwuletniej prolongaty dla rozporządzenia nr 835/2011 oraz niestosowania nowych przepisów do produktów, które wpisane są do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Związek Województw RP prosi natomiast Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o uzupełnienie swojego stanowiska poprzez stworzenie dokładnej definicji tradycyjnych technologii wędzenia, która da podstawę do rozmów z Komisją Europejską o uzyskaniu derogacji dla produktów wędzonych tradycyjnymi metodami, wykorzystując precedens łotewskich szprotek i francuskich małży.

tur100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-352983
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.