gruby7074 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Te dyskusje w komisjach,to przysłowiowe"musztarda po obiedzie",decyzje zapadły dużo wcześniej.Poprzedni minister twierdzi,że nikt z branży problemu nie widział a nowy proponuje szkolenia z tradycyjnego wędzenia.Dzięki temu forum bardzo dużo ludzi poznało lub wróciło do smaków z dzieciństwa.Do dziś żyją ludzie którzy mówią,że tego g.....a ze sklepu jeść nie będą,a urzędasom z uni oto właśnie chodzi żeby zabronić co jest dobre a zmusić do tego co jest fee bo za tym idzie ogromna kasa.Dobrze że mamy kolegę z forum który przedstawił to z punktu widzenia konsumenta a zarazem i [producenta na swoje potrzeby].Z relacji mojej babci[85 lat] świnka przeznaczona do uboju musiała mieć słoninę na szerokość cegły lub +\- 200kg,smalec był liczony w wiadrach[po 10-12l],mięsa i wyrobów musiało starczyć od bicia do bicia[wielkanoc,boże narodzenie],jak rok był sprzyjający to na żniwa też wieprzka ubijali.A więc jak mówi kolega pis-u''róbmy swoje'' póki zdrowie nam na to pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-328897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Ludzie nie dajmy się zwariować!!! Będziemy żyli tak jak żyjemy i żadna Unia tego nam nie zmieni tak to trudno zrozumieć?? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-328900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 23 Stycznia 2014 .Z relacji mojej babci[85 lat] A ja to pamiętam doskonale i wielu forumowiczów też . Myślę że jeszcze trochę a zrozumiemy że należy szybko wracać z hodowlą do tamtych lat . Na szczęście już można kupić świnkę z tradycyjnej hodowli . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-328904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Nie wiem dlaczego, "uczepiono się wędzarni z paleniskiem bezpośrednim" jako źródła zła, które powoduje powstawanie dużych ilości BaP i WWA.Przecież wiadomo nie od dzisiaj, że najwięcej związków z grupy WWA powstaje przy bardzo intensywnym spalaniu drewna.Z wiadomości, które przepuszczają media można wnioskować, że producenci używający tradycyjnego sposobu wędzenia zmienią technologię wędzenia, czyli skrócą czas procesu aby ostatecznie zmieścić się w nowej normie.Praktycznie już po akcesji mówiło się w kręgach związanych z przemysłem mięsnym o zakazie wędzenia sposobem tradycyjnym. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-328935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Andrzeju, nie wiem czy słuchałeś całego wystąpienia "pana profesora" (to on właśnie określał się mianem wybitnego specjalisty od wędzenia). Z tego co podawał to był szefem RN Animexu,a teraz pracuje w Radzie Nadzorczej innego molocha mięsnego. To jest typowy lobbysta i dlatego Cogito potraktował go odpowiednio w drugiej części posiedzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-328937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 24 Stycznia 2014 ,a teraz pracuje w Radzie Nadzorczej innego molocha mięsnego. Dlatego przemawiał bardzo emocjonalnie , czułem że p profesorowi się broda trzęsie . Jeżeli zjechał część świata z naukami wędzenia to podczas przemowy nie powinien mieć tremy . Wysoka pozycja zawodowa i strach przed jej utratą p. profesora paraliżowało . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-328976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jest jeszcze jedna sprawa, która chyba była poruszana tutaj jakieś dwa lata temu. Chodzi o wytypowanie z naszego gremium kilku osób które podejmą się zadania przygotowania ewentualnych propozycji zmian w projekcie ustawy dotyczącej obrotu wędlinami i wyrobami wędliniarskimi. Mam nadzieję, że szerzej temat przedstawi Kolega Cogito. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-328999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Do filmu- polecane wędzarnie - z ,,Sami robimy wędliny '' Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-329102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Wędzarnia to pikuś, a co z papierosami!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-329149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarecki1 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 29 Stycznia 2014 W tych nowych przepisach chodzi o utrudnienie życia(zniszczenie) producentów tradycyjnych wędlin.Ile kilogramów wędzonej szynki czy kiełbasy trzeba by zjeść naraz ,aby te mikrogramy substancji smolistych zaszkodziły.Jeśli chodziłoby o zdrowie konsumentów należałoby natychmiast zabronić sprzedaży papierosów,alkoholu czy też produktów z dużą zawartością soli i cukru.Mam czasami wrażenie,że w tej Brukseli siedzi banda przekupnych i skorumpowanych idiotów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-330319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 2 Lutego 2014 Ja myślę że to jest przysłowiowea burza w szklance wody, my zajmujemy się produkcją? na własne potrzeby, a podarowanie bliskim czy znajonym swoich wyrobów nie podlega prawodastwu unjnemu. Zresztą gdześ obiło mi się o uszy żę są uruchomione kursy dla zakładów wędzących tradycyjnie. A swoją drogą to gdzie ta demokracja i wiara w mądrość człowieka, gdzie na każdym kroku ktoś nam mówi co dobre co złe, co jeść co nie jeść. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-331287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 5 Lutego 2014 Koledzy właśnie dowiedziałem się o znajomej której rodzice mieszkają w okolicach Tarnowa, że od tygodnia jeździ po okolicy policja wypatruje gdzie się dymi i jak stwierdzą że dym jest z wędzarni ( a podobno wszyscy tam wędzą ) zakazują wędzić i wlepiają mandaty.Myślałem , że chodzi o tych co robią na handel, ale twierdzi że nie dotyczy tych co wędzą dla siebie. Robi mnie w jajo, czy rzeczywiście ktoś zwariował. Cytuj junior Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-331880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 5 Lutego 2014 Robi mnie w jajoja typuję tą wersję choć z drugiej strony http://pl.wikipedia.org/wiki/Złota_Pała W Grudziądzu policjanci dostali odgórne rozporządzenie nakazujące ściągać buty podczas interwencji domowych...więcej tutaj http://www.ifp.pl/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=listarticles&secid=13 Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-331887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 8 Lutego 2014 Spokojnie nie jest tak źle jak mówią w TVna atmosach WWA wytrzymuje normy dymiąc nawet 2 godz Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-332458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 17 Marca 2014 Może kto skorzystahttp://www.mieso.com.pl/do_artykulow/Konferencja.pdf Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-341172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qseka Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 21 Marca 2014 Czytam i nie wierzę. Co za głupoty wymyślają aby tylko napchać sobie w kieszenie. Niedługo zabronią wszelkiego rodzaju domowych wyrobów >.< Cytuj http://eurolider.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-341759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rigmec Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) W agrobiznesie był materiał o nowych normach poparty materiałem filmowym z tradycyjnej wędzarni. Ogladajac go zobaczyłem dlaczego te normy wprowadzono. Jakość kiepska.Nie mogę dołaczyć pliku. Wyskakuje wiadomość Serwer zwrócił bład podczas wysyłania. Spróbuję później.Próbowałem dołaczyć plik w funkcji edytuj ale wyskakuje ten sam bład. Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez rigmec Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-349324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Cyt " Wędzenie w wędzarniach Borniak jest zgodne z normą wchodzącą w życie w 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w kiełbasie uwędzonej w naszej wędzarni wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy będą dopuszczały maksymalnie 2 ug/kg." Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-349329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Tak, mam również taką informację od Borniaka i w razie potrzeby obietnicę podesłania materiałów potwierdzających te wyniki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-349365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luiza Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Tak, mam również taką informację od Borniaka i w razie potrzeby obietnicę podesłania materiałów potwierdzających te wyniki.Podejrzewam,że taka dyrektywa unijna nie wie o istnieniu Borniaka.Więc dymcie i śpijcie spokojnie.Nie będzie ...................... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-349418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 1 Maja 2014 Do żywności można byłoby dodać wszystko i w każdej ilości załaszcza gdy nie ma to przykrego smaku, ani zapachu! Normy są po to by zdyscyplinować producentów w trosce o nasze zdrowie.Dotyczą producentów!!!Nie są przeciw nam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-349427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 1 Maja 2014 Rarytas z Kauflandu Kiełbasa zwyczajna – 26% mięsa i błonnik bambusowySkład: mięso 26%, (…), mąka ziemniaczana, woda, białko sojowe, błonnik bambusowy, E450, E451, E452, E331, E300, E330, E262, E325, E250, E621, E635. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-349479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 2 Maja 2014 i błonnik bambusowy No nieźle bambus dodają do kiełbasy, zaraz dadzą węgiel i później ropę Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-349563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rigmec Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 2 Maja 2014 (edytowane) A do tego "uwędzony" w tradycyjny sposób. To jest właśnie zrzut z ekranu o którym piszę powyżej. Edytowane 2 Maja 2014 przez rigmec Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-349598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tur100 Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 19 Maja 2014 Coś się jednak dzieje "w temacie" rozporządzenia KE nr 835/2011, tylko czy odniesie jakiś skutek?Żeby nikt mnie nie posądził o agitację przedwyborczą, " wyiksowałem" w tekście nazwisko europosła który zaangażował się w sprawę wędzenia tradycyjnego. Poseł startuje ponownie w wyborach. W poniedziałek, 5 maja w siedzibie Związku Województw RP odbyło się spotkanie ws. planu działań administracji rządowej dotyczących wprowadzenia rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 835/2011 - ws. zawartości takich substancji jak np. benzo(a)piren w wyrobach wędzonych. Jednym z zaproszonych gości był Poseł do Parlamentu Europejskiego XXXXXXXXXXXX, który aktywnie zaangażował się w sprawę ochrony tradycyjnej polskiej żywności. Przypomnijmy, że 20. stycznia br. XXXXXXXXX zorganizował spotkanie robocze w sprawie rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 835/2011, w którym wzięli udział zarówno producenci wyrobów tradycyjnych, jak i przedstawiciele centralnych resortów. Efektem spotkania było wspólne wystąpienie władz województwa małopolskiego do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministra Zdrowia oraz do Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które zwróciło uwagę na problematyczną sytuację w jakiej znaleźli się małopolscy producenci wyrobów wędzonych metodą tradycyjną, których dotyczyć będą regulacje wprowadzone w efekcie rozporządzenia KE nr 835/2011.W spotkaniu w siedzibie Związku Województw RP wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Polskiego Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie i Związku Województw RP. Podczas spotkania przedstawiono dotychczasowe działania, mające na celu zmianę niektórych zapisów rozporządzeniu KE z 2011 roku, którego intencją jest zmniejszenie ilości benzo(a)pirenu w produktach spożywczych. Związek Województw RP 3 miesiące temu wystąpił o przeprowadzenie badań na zawartość wyżej wymienionej substancji w polskich wyrobach. (Komisja Europejska zobowiązała państwa członkowskie do przeprowadzenia badań w 2005 roku,......) Badania wykazały, że na 200 produktów wędzonych tradycyjną metodą 30% nie spełnia nowych norm. Warto przy tym zaznaczyć, że wszystkie produkty mieszczą się w granicy, która obowiązuje obecnie. Producenci podkreślali, że zrobili ze swojej strony wszystko, aby spełniać nowe normy. Niestety wciąż trudno im dostosować się do nowych przepisów.Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpił do Komisarza Europejskiego ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów w KE z postulatami wprowadzenia dwuletniej prolongaty dla rozporządzenia nr 835/2011 oraz niestosowania nowych przepisów do produktów, które wpisane są do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.Związek Województw RP prosi natomiast Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o uzupełnienie swojego stanowiska poprzez stworzenie dokładnej definicji tradycyjnych technologii wędzenia, która da podstawę do rozmów z Komisją Europejską o uzyskaniu derogacji dla produktów wędzonych tradycyjnymi metodami, wykorzystując precedens łotewskich szprotek i francuskich małży. Cytuj tur100 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9192-pytanie-odno%C5%9Bnie-unijnej-dyrektywy/page/6/#findComment-352983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.