Pools Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 17 Stycznia 2015 konsystencja kiełbasy po przekrojeniu przypominająca mortadelę. Podejrzewam, że to zasługa kutrowania/blednerowania. W tej kiełbasie kutrujesz tylko wołowinę, reszta mielona jest na 8mm. Nie może wyjść z tego mortadela.Stojak ładny . Osobiście używam dwóch kobyłek, mniej miejsca zajmują po złożeniu i nieco praktyczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 17 Stycznia 2015 konsystencja kiełbasy po przekrojeniu przypominająca mortadelę. Podejrzewam, że to zasługa kutrowania/blednerowania. W tej kiełbasie kutrujesz tylko wołowinę, reszta mielona jest na 8mm. Nie może wyjść z tego mortadela.No właśnie, poza tym widać na zdjęciu tłuszcz, to co kutrowałeś @zezna? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Kutrowałem tak jak w przepisie tylko wołowinę. Mieliłem , wołowina 2x na najmniejszym sitku jaki mam Zelmerze i blenderowana z pokruszonym lodem. Reszta mięsa mielona na sitku 8. No chyba, że jak wyczytałem w tym wątku problemem może być nóż tępy i sitko, to sitko było najczęściej używane z nożem od kupienia maszynki. Jelita nadziewam też zelmerem, może tu leży problem, że mięso jest bardzo rozdrabniane? editNo może nie jest to jak mortatela ale nie widać większych kawałków i miała takie jakby malusieńkie dziurki. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez zenza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Jelita nadziewam też zelmerem, może tu leży problem, że mięso jest bardzo rozdrabniane?Ale zdejmujesz nóż do nadziewania? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Ale zdejmujesz nóż do nadziewania? Ależ oczywiście:) Zresztą nie dałoby się założyć noża do lejka ponieważ tam wchodzi ten plastikowy krążek co jest w komplecie do nadziewania. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez zenza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Ostry nóż, naostrzone sitko i dobrze dokręcone, to podstawa. Inaczej miazga. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Pochwalę się jeszcze stojakiem jaki sobie zrobiłem aby wędzonki i kiełbasy nie wieszać na krzesłach z jadalni. Fajowy wieszaczek, u mnie jednak byłby za niski i muszę na otwartych drzwiczkach szafek wieszać No i ostatnio zamknąłem szafkę, oczywiście cały kijek z chłopską miałem na głowie w dodatku nogą musiałem z psiakiem walczyć o moją kiełbaskę - wygrałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Paweł za bardzo wziął sobie do serca moje słowa o gryzieniu kiełbasy z tej strony monitora i dziś dostałem paczkę niespodziankę.W środku paczki spakowana próżniowo ..... Kiełbasa wojskowa.Paweł, no powiem Ci kiełbasa bardzo dobra. Skosztowałem na zimno, a jutro będę miał śniadanko na gorąco. Wielkie dziękuję za poczęstunek. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Wielkie dziękuję za poczęstunek. Drobiazg. Cieszę się, że Ci smakuje. Edytowane 20 Stycznia 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 20 Stycznia 2015 No i nie wytrzymałem i zagrzałem.Teraz dylemat jeszcze większy, bo na ciepło ..... miodzio ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Miro - bez obrazy, ale u nas się mówi "pochwal się swojej ....." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Miro - bez obrazy, ale u nas się mówi "pochwal się swojej ....." O co chodzi? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Paweł, przepraszam że dopiero teraz. W wielkim skrócie: u nas tak się mówi, gdy ktoś coś dostał, zjadł i mówi wszystkim, że było dobre. Zrozumiałeś? Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 11 Lutego 2016 Dotknęło mnie szczęście w postaci możliwości bezpośredniego zakosztowania legendarnej z receptury z roku1952 kiełbasy w wykonaniu Pawła Zapiękna jest... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 13 Lutego 2016 Dotknęło mnie szczęście w postaci możliwości bezpośredniego zakosztowania legendarnej z receptury z roku1952 kiełbasy w wykonaniu Pawła Zapiękna jest...Oj tam, oj tam. Smacznego. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 5 Września 2016 Małe uzupełnienie zapasów. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 5 Września 2016 Bracie Paweł Twoja kiełbasa robi się już słynna! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 5 Września 2016 Tak dopytam autora, w oryginale 23g soli kuchennej + 1 g saletry w przepisie Twoim tu podanym 18g peklosoli, ciekawym różnic bo z wątku wynika, że obie wersje sprawdziłeś. W oryginale tłuszcz wieprzowy, co proponujesz jeżeli trzymać by się oryginalnej receptury, czy może być słonina czy też jednak tłuszcz wieprzowy 'wewnętrzny"? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 5 Września 2016 Tak dopytam autoraProporcje podane na pierwszej stronie są wg przepisu beiota, nie znałem jeszcze oryginału i chyba nie do końca wiedziałem co to tłuszcz drobny. Generalnie 18 g na kg dałem chyba tylko raz, od momentu posiadania receptury oryginalnej zawsze daję 23 g/kg peklosoli. A jeśli chodzi o tłuszcz, choć to moja tajemnica, to do wojskowej dodaję słoniny. Bracie Paweł Twoja kiełbasa robi się już słynna! Wszystko Bracie Grizzly dzięki DZIADKOWI i wielu innym użytkownikom forum. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 17 Grudnia 2016 (edytowane) Dla odświeżenia Edytowane 18 Grudnia 2016 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 28 Listopada 2022 Dawno nic tu nie było, a to moja ulubiona kiełbasa tego typu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.