Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ładne troche......jak okiem sięgnąć :)

Kabanosów trzeba zawsze więcej bo duże ubytki są.  ;)

Ładniutkie. Ja ostatnie przewędziłem i strasznie to smak ich zepsuło. Ile wędziłeś ?czasowo

Dzięki, zawsze staram się zgodnie z recepturą:

 

 

post-55133-0-00390900-1465977754_thumb.jpg

 

 

Tym razem około pół godziny dłużej.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502165
Udostępnij na innych stronach

Nie dziwota jak ja 30 min osuszania a potem 3h wędzenia - nie myśląc logicznie.....dobrze, że tego dużo nie było...

do bigosu się nadaje hehehe


Paweł - tak z innej beczki. Będę miał dzika niedługo. Chciałbym jakąś dobrą kiełbę wykręcić. Robiłeś ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502168
Udostępnij na innych stronach

Paweł - tak z innej beczki. Będę miał dzika niedługo. Chciałbym jakąś dobrą kiełbę wykręcić. Robiłeś ?

Robię taką jedną:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10486-kie%C5%82basa-z-dziczyzny-produkcji-paw%C5%82a/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502176
Udostępnij na innych stronach

A ja dostałem kiedyś od koleżanki z pracy rewelacyjną mieszaną dzik-wieprz. Dziś ją poprosiłem o przepis od jej rzeźnika bo wymiatała.

Jak będę miał to dam znaka. A za ten przepis dzięki - także wypróbuję :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502178
Udostępnij na innych stronach

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502180
Udostępnij na innych stronach

Pawel, Posiadam nadziewarkę 10L taką : http://www.ebay.co.uk/itm/10-L-litre-Stainless-Steel-Meat-Sausage-Stuffer-Filler-Maker-Mixer-Commercial-/272184735458?hash=item3f5f7976e2:g:3FUAAOSwbwlXAw59

 

Ostatnio nabijałem 5kg kabanosów w osłonkę kolagenową i powiem że nawet przy budowie garażu się tak nie zmachałem jak przy tym. Końcówka 16mm i dosyć długa ale jak skrócę to kolagenu wejdzie na nią 2 metry. Ile. Powiedz proszę ile wody dodajesz do mięsa przed nabijaniem i czy nabijasz w coś innego niż jelita naturalne? Zrobił bym jeszcze bo moja bardzo lubi ale w taką mordęgę się pchać to mi może żyłka pierdząca strzelić i będzie problem. 

 

Dzięki. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502275
Udostępnij na innych stronach

Powiedz proszę ile wody dodajesz do mięsa przed nabijaniem

 

Do kabanosów nie dodaje się wody !!!!.Miesza się bardzo delikatnie, żeby kabanosy były kruche i robiły przy pękaniu charakterystyczne "pyk"

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502279
Udostępnij na innych stronach

Widziałeś tłok 10L nadziewarki? wypchnąć przez 20cm długi o średnicy 16mm lejek mięso bez wody graniczy z cudem - no chyba ze ja jakiś słaby jestem. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502285
Udostępnij na innych stronach

Widziałeś tłok 10L nadziewarki? wypchnąć przez 20cm długi o średnicy 16mm lejek mięso bez wody graniczy z cudem - no chyba ze ja jakiś słaby jestem.

Bracie Scalarian, jeden z Najlepszych Mistrzów, czyli Brat Arkadiusz,

zadaje sobie trud, zdradza bezcenne tajniki a Ty "kontestujesz"? :w00t:  :frantics:

.

 

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502287
Udostępnij na innych stronach

Widziałeś tłok 10L nadziewarki? wypchnąć przez 20cm długi o średnicy 16mm lejek mięso bez wody graniczy z cudem - no chyba ze ja jakiś słaby jestem. 

 

Nie nigdy nie widziałem 10 -cio litrowej nadziewarki. :facepalm: Ja Ci napisałem jaka jest technologia produkcji kabanosów a Ty rób sobie tą swoją kiełbasę jak chcesz tylko nie pisz, że zrobiłeś kabanosy. Widziałem już wiele nadziewarek i różne lejki i kabanosy robiłem bez wody i to wielokrotnie .Lejek też mam 16- stkę.Skróciłem tylko go trochę, ale robiłem i na całym.A tak na marginesie to gdybyś tej wody nie dolał a mięso  przy mieszaniu nie puściło kleju to łatwiej by Ci się nadziewało.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502288
Udostępnij na innych stronach

 

Widziałeś tłok 10L nadziewarki? wypchnąć przez 20cm długi o średnicy 16mm lejek mięso bez wody graniczy z cudem - no chyba ze ja jakiś słaby jestem. 

 

Nie nigdy nie widziałem 10 -cio litrowej nadziewarki. :facepalm: Ja Ci napisałem jaka jest technologia produkcji kabanosów a Ty rób sobie tą swoją kiełbasę jak chcesz tylko nie pisz, że zrobiłeś kabanosy. Widziałem już wiele nadziewarek i różne lejki i kabanosy robię bez wody i to wielokrotnie .Lejek też mam 16- stkę.Skróciłem tylko go trochę, ale robiłem i na całym.

 

 

 

Przepraszam jeśli mój post zabrzmiał ofensywnie. Staram się czegoś w temacie dowiedzieć. Ja po przepchnieciu - raczej wymordowaniu dwóch kilogramów poddałem się wyciągnąłem farsz dodałem około 100ml wody (na 3kg mięsa) i w ten sposób pchałem. Gdzieś wyczytałem że lepiej w tą stronę. Podziel się proszę informacją do jakiej długości skruciłeś lejek. 

 

 

 

 

To misiu:... Jak nic nie wnosisz, to proszę nie strzęp pazurków niepotrzebnie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502290
Udostępnij na innych stronach

Podziel się proszę informacją do jakiej długości skruciłeś lejek.   

 

Gdzie z połowę.Trzeba częściej zakładać osłonkę, ale idzie trochę lżej.I jeszcze jedna rada.Nie ładuj tą nadziewarkę do pełna.Nakładaj tak z połowę to też będzie lepiej szło i nie dolewaj wody bo przy mieszaniu z wodą mięso puszcza klej i robi się ścisłe i idzie ciężko.Mieszać kabanosy też trzeba umiejętnie.To nie jest tak jak ze zwykłą kiełbasą. Konstrukcja lejka też ma znaczenie.Dobry lejek do kabanosów ma Halusia.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502292
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio nabijałem 5kg kabanosów w osłonkę kolagenową i powiem że nawet przy budowie garażu się tak nie zmachałem jak przy tym. Końcówka 16mm i dosyć długa ale jak skrócę to kolagenu wejdzie na nią 2 metry. Ile. Powiedz proszę ile wody dodajesz do mięsa przed nabijaniem i czy nabijasz w coś innego niż jelita naturalne? Zrobił bym jeszcze bo moja bardzo lubi ale w taką mordęgę się pchać to mi może żyłka pierdząca strzelić i będzie problem. 

 

Dzięki. 

Tak jak arkadiusz napisał, robi się i ja również robię kabanosy bez wody. A że ciężko idzie, to wiadomo ale może to też kwestia jakiś przełożeń w danej nadziewarce.

Póki co mam nadziewarkę od Mira 3 L  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-mój-sprzęt-do-wyrobów/?p=381807 i teraz pyknąłem prawie 12 kg, jakoś mocno się nie zmachałem.  :)

Miesza się bardzo delikatnie

Właśnie i tym razem zastanawiałem się jak wymieszać delikatnie 12 kg mięsa z przyprawami (gdy nie dodaje się wp III lub wołowiny + woda), żeby dokładnie rozporwadzić przyprawy?   :tongue:

 

 

żeby kabanosy były kruche i robiły przy pękaniu charakterystyczne "pyk"

Może się mylę ale do tego to służy cukier dodany podczas produkcji.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502293
Udostępnij na innych stronach

Właśnie i tym razem zastanawiałem się jak wymieszać delikatnie 12 kg mięsa z przyprawami (gdy nie dodaje się wp III lub wołowiny + woda), żeby dokładnie rozporwadzić przyprawy?  

 

Trudno to opisać.Może kiedyś pokażę jak ja mieszam, ale jak chcesz uniknąć długiego mieszania to przed mieleniem dodaj przyprawy i lekko wymieszaj.Maszynka w czasie mielenia załatwi resztę i później już tylko lekko przemieszasz I i II i będzie gotowe. 

 

 

Może się mylę ale do tego to służy cukier dodany podczas produkcji. 

 

Moim zdaniem dobrze dobrany surowiec i mieszanie to podstawa. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502311
Udostępnij na innych stronach

Paweł - nie mam takiego doświadczenia jak Arkadiusz czy Ty ale - masz płaske pojemniki gastronomiczne - przed mieleniem rozkładasz peklowane miesko warstwami i sypiesz przyprawy - delikatne mieszanie - i wilk...... jasne z płynem łatwiej i dokładniej......... (co ja będę ojca uczył dzieci robic:))

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502313
Udostępnij na innych stronach

Kolego scalarian, Kabanosy nie lubią wody, jak pisal wyżej arkadiusz. .

Ja spokojnie sama daję radę przy nadziewaniu kabanosów.

Wystarczy odpowiedni sprzęt a nie mam jakiegoś wypasionego, ale lejek gra główną rolę..

Mój ma 10 mm wewnątrz... aby był mniejszy opór może wydłużyć ten stożek. :)

 

Ten ostatni lejek jest nieco wydłużony na stożku... 

 

 

post-43626-0-45943400-1466008909_thumb.jpg

post-43626-0-61132700-1466008974_thumb.jpg

post-43626-0-73017300-1466008994_thumb.jpg

post-43626-0-89274500-1466009039_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502317
Udostępnij na innych stronach

A skąd to Halusia ma taki lejek.? Edytowane przez JaGra

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502319
Udostępnij na innych stronach

 

 

JaGra, dnia 15 Cze 2016 - 18:47, napisał: A skąd to Halusia ma taki lejek.? ja tez się podpinam pod to pytanie:)

 

 

 

Kazala se zrobic :tongue:

 

:D:tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502327
Udostępnij na innych stronach

Dobra nadziewarka z dobrym przełożeniem , plus odpowiednie lejki i problem żaden z kabanosami ................. :D :D

 

 

 

post-39847-0-19074900-1466010871_thumb.jpg

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502331
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.