jac007 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 14 Czerwca 2016 No ładne kabanoski ci wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Ładne troche......jak okiem sięgnąć Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Ładniutkie. Ja ostatnie przewędziłem i strasznie to smak ich zepsuło. Ile wędziłeś ?czasowo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Ładne troche......jak okiem sięgnąć Kabanosów trzeba zawsze więcej bo duże ubytki są. Ładniutkie. Ja ostatnie przewędziłem i strasznie to smak ich zepsuło. Ile wędziłeś ?czasowoDzięki, zawsze staram się zgodnie z recepturą: Tym razem około pół godziny dłużej. Edytowane 15 Czerwca 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Nie dziwota jak ja 30 min osuszania a potem 3h wędzenia - nie myśląc logicznie.....dobrze, że tego dużo nie było...do bigosu się nadaje hehehePaweł - tak z innej beczki. Będę miał dzika niedługo. Chciałbym jakąś dobrą kiełbę wykręcić. Robiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Paweł - tak z innej beczki. Będę miał dzika niedługo. Chciałbym jakąś dobrą kiełbę wykręcić. Robiłeś ?Robię taką jedną: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10486-kie%C5%82basa-z-dziczyzny-produkcji-paw%C5%82a/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 15 Czerwca 2016 A ja dostałem kiedyś od koleżanki z pracy rewelacyjną mieszaną dzik-wieprz. Dziś ją poprosiłem o przepis od jej rzeźnika bo wymiatała.Jak będę miał to dam znaka. A za ten przepis dzięki - także wypróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Możesz też do arkadiusza zerknąć.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Pawel, Posiadam nadziewarkę 10L taką : http://www.ebay.co.uk/itm/10-L-litre-Stainless-Steel-Meat-Sausage-Stuffer-Filler-Maker-Mixer-Commercial-/272184735458?hash=item3f5f7976e2:g:3FUAAOSwbwlXAw59 Ostatnio nabijałem 5kg kabanosów w osłonkę kolagenową i powiem że nawet przy budowie garażu się tak nie zmachałem jak przy tym. Końcówka 16mm i dosyć długa ale jak skrócę to kolagenu wejdzie na nią 2 metry. Ile. Powiedz proszę ile wody dodajesz do mięsa przed nabijaniem i czy nabijasz w coś innego niż jelita naturalne? Zrobił bym jeszcze bo moja bardzo lubi ale w taką mordęgę się pchać to mi może żyłka pierdząca strzelić i będzie problem. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Powiedz proszę ile wody dodajesz do mięsa przed nabijaniem Do kabanosów nie dodaje się wody !!!!.Miesza się bardzo delikatnie, żeby kabanosy były kruche i robiły przy pękaniu charakterystyczne "pyk" Edytowane 15 Czerwca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Widziałeś tłok 10L nadziewarki? wypchnąć przez 20cm długi o średnicy 16mm lejek mięso bez wody graniczy z cudem - no chyba ze ja jakiś słaby jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Widziałeś tłok 10L nadziewarki? wypchnąć przez 20cm długi o średnicy 16mm lejek mięso bez wody graniczy z cudem - no chyba ze ja jakiś słaby jestem.Bracie Scalarian, jeden z Najlepszych Mistrzów, czyli Brat Arkadiusz,zadaje sobie trud, zdradza bezcenne tajniki a Ty "kontestujesz"? . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Widziałeś tłok 10L nadziewarki? wypchnąć przez 20cm długi o średnicy 16mm lejek mięso bez wody graniczy z cudem - no chyba ze ja jakiś słaby jestem. Nie nigdy nie widziałem 10 -cio litrowej nadziewarki. Ja Ci napisałem jaka jest technologia produkcji kabanosów a Ty rób sobie tą swoją kiełbasę jak chcesz tylko nie pisz, że zrobiłeś kabanosy. Widziałem już wiele nadziewarek i różne lejki i kabanosy robiłem bez wody i to wielokrotnie .Lejek też mam 16- stkę.Skróciłem tylko go trochę, ale robiłem i na całym.A tak na marginesie to gdybyś tej wody nie dolał a mięso przy mieszaniu nie puściło kleju to łatwiej by Ci się nadziewało. Edytowane 15 Czerwca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Widziałeś tłok 10L nadziewarki? wypchnąć przez 20cm długi o średnicy 16mm lejek mięso bez wody graniczy z cudem - no chyba ze ja jakiś słaby jestem. Nie nigdy nie widziałem 10 -cio litrowej nadziewarki. Ja Ci napisałem jaka jest technologia produkcji kabanosów a Ty rób sobie tą swoją kiełbasę jak chcesz tylko nie pisz, że zrobiłeś kabanosy. Widziałem już wiele nadziewarek i różne lejki i kabanosy robię bez wody i to wielokrotnie .Lejek też mam 16- stkę.Skróciłem tylko go trochę, ale robiłem i na całym. Przepraszam jeśli mój post zabrzmiał ofensywnie. Staram się czegoś w temacie dowiedzieć. Ja po przepchnieciu - raczej wymordowaniu dwóch kilogramów poddałem się wyciągnąłem farsz dodałem około 100ml wody (na 3kg mięsa) i w ten sposób pchałem. Gdzieś wyczytałem że lepiej w tą stronę. Podziel się proszę informacją do jakiej długości skruciłeś lejek. To misiu:... Jak nic nie wnosisz, to proszę nie strzęp pazurków niepotrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Podziel się proszę informacją do jakiej długości skruciłeś lejek. Gdzie z połowę.Trzeba częściej zakładać osłonkę, ale idzie trochę lżej.I jeszcze jedna rada.Nie ładuj tą nadziewarkę do pełna.Nakładaj tak z połowę to też będzie lepiej szło i nie dolewaj wody bo przy mieszaniu z wodą mięso puszcza klej i robi się ścisłe i idzie ciężko.Mieszać kabanosy też trzeba umiejętnie.To nie jest tak jak ze zwykłą kiełbasą. Konstrukcja lejka też ma znaczenie.Dobry lejek do kabanosów ma Halusia. Edytowane 15 Czerwca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Ostatnio nabijałem 5kg kabanosów w osłonkę kolagenową i powiem że nawet przy budowie garażu się tak nie zmachałem jak przy tym. Końcówka 16mm i dosyć długa ale jak skrócę to kolagenu wejdzie na nią 2 metry. Ile. Powiedz proszę ile wody dodajesz do mięsa przed nabijaniem i czy nabijasz w coś innego niż jelita naturalne? Zrobił bym jeszcze bo moja bardzo lubi ale w taką mordęgę się pchać to mi może żyłka pierdząca strzelić i będzie problem. Dzięki. Tak jak arkadiusz napisał, robi się i ja również robię kabanosy bez wody. A że ciężko idzie, to wiadomo ale może to też kwestia jakiś przełożeń w danej nadziewarce.Póki co mam nadziewarkę od Mira 3 L https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-mój-sprzęt-do-wyrobów/?p=381807 i teraz pyknąłem prawie 12 kg, jakoś mocno się nie zmachałem. Miesza się bardzo delikatnieWłaśnie i tym razem zastanawiałem się jak wymieszać delikatnie 12 kg mięsa z przyprawami (gdy nie dodaje się wp III lub wołowiny + woda), żeby dokładnie rozporwadzić przyprawy? żeby kabanosy były kruche i robiły przy pękaniu charakterystyczne "pyk"Może się mylę ale do tego to służy cukier dodany podczas produkcji. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Właśnie i tym razem zastanawiałem się jak wymieszać delikatnie 12 kg mięsa z przyprawami (gdy nie dodaje się wp III lub wołowiny + woda), żeby dokładnie rozporwadzić przyprawy? Trudno to opisać.Może kiedyś pokażę jak ja mieszam, ale jak chcesz uniknąć długiego mieszania to przed mieleniem dodaj przyprawy i lekko wymieszaj.Maszynka w czasie mielenia załatwi resztę i później już tylko lekko przemieszasz I i II i będzie gotowe. Może się mylę ale do tego to służy cukier dodany podczas produkcji. Moim zdaniem dobrze dobrany surowiec i mieszanie to podstawa. Edytowane 15 Czerwca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Paweł - nie mam takiego doświadczenia jak Arkadiusz czy Ty ale - masz płaske pojemniki gastronomiczne - przed mieleniem rozkładasz peklowane miesko warstwami i sypiesz przyprawy - delikatne mieszanie - i wilk...... jasne z płynem łatwiej i dokładniej......... (co ja będę ojca uczył dzieci robic:)) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Kolego scalarian, Kabanosy nie lubią wody, jak pisal wyżej arkadiusz. .Ja spokojnie sama daję radę przy nadziewaniu kabanosów.Wystarczy odpowiedni sprzęt a nie mam jakiegoś wypasionego, ale lejek gra główną rolę..Mój ma 10 mm wewnątrz... aby był mniejszy opór może wydłużyć ten stożek. Ten ostatni lejek jest nieco wydłużony na stożku... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) A skąd to Halusia ma taki lejek.? Edytowane 15 Czerwca 2016 przez JaGra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 15 Czerwca 2016 A skąd to Halusia ma taki lejek.? ja tez się podpinam pod to pytanie:) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Kazala se zrobic Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 15 Czerwca 2016 JaGra, dnia 15 Cze 2016 - 18:47, napisał: A skąd to Halusia ma taki lejek.? ja tez się podpinam pod to pytanie:) Kazala se zrobic Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Dobra nadziewarka z dobrym przełożeniem , plus odpowiednie lejki i problem żaden z kabanosami ................. :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 15 Czerwca 2016 A skąd to Halusia ma taki lejek.?Porządna nadziewarka to i lejki porządne. http://www.ebay.de/itm/Wurstfuller-Wurstfullmaschine-Handfuller-VOGT-IDEAL-9L/172235422296?_trksid=p2047675.c100011.m1850&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D35393%26meid%3Dd1e0d1535c03463ea75b6c4dcf184b2e%26pid%3D100011%26rk%3D2%26rkt%3D5%26sd%3D400846019400 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-502332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.