paweljack Opublikowano 23 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 23 Października 2017 A gdzie jest smak śledzia?W occie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 23 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 23 Października 2017 Możesz smażyć na oliwie Oj - ostrożnie. Na tłoczonej na zimno też nie za bardzo.Słonecznik chyba nie jest taki zły - na sojowym na pewno nie wolno. Ale raczej smalec lub rzepak rafinowany do smażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 23 Października 2017 (edytowane) Ale raczej smalec lub rzepak rafinowany do smażenia. I o to mi chodziło . Rafinowany , czyli tłoczony na gorąco. Co do śledzi to dla mnie świeży to smażony po godzinie od złowienia - tuszki posolone obtaczamy tylko mąką i na patelnię . No niestety tylko dla wybrańców Podobnie jak świeżonka zrobiona w godz. po uboju , a nie na drugi dzień - mięso to samo , a smak inny. Edytowane 23 Października 2017 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 24 Października 2017 (edytowane) Możesz smażyć na oliwieZmienię na oliwę, chociaż ryb jeszcze nie smażyłem na tym tłuszczu. Oliwa jest w przepisach na śledzie. Ale raczej smalec lub rzepak rafinowany do smażenia. I o to mi chodziło . Rafinowany , czyli tłoczony na gorąco.A jakich konkretnie rzepakowych używacie? Edytowane 24 Października 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 24 Października 2017 Pawel do panierki uzyj maki takiej grubomielonej jak np graham , jak masz filet ze sledzia wsadz do srodka posiekany koperek i usmaz , do zalewy octowej dodaj czerwona cebulke lisc laurowy i kilka ziaren ziela .( moja zalewa to taka typowa 1-2-3), najlepszy sledz na wigilijnym stole:-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 24 Października 2017 Zmienię na oliwę, chociaż ryb jeszcze nie smażyłem na tym tłuszczu. Oliwa jest w przepisach na śledzie. Usmaż na oleju ryżowym bezsmakowy - super i nadaje się do smażenia Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 24 Października 2017 (edytowane) Ze względu na słonecznikowy czy w ogóle, że olej? A nie ma znaczenia, jak i tak to idzie w ocet? Gdybyś mogła rozwinąć? Oleje roślinne to głównie tłuszcze wielonienasycone.W czasie ogrzewania utleniają się tworząc tłuszcze trans o działaniu rakotwórczym, szczególnie groźnym dla jelita grubego.Do tego dochodzi tzw. punkt dymienia, który jest niższy dla tłuszczów nierafinowanych.Oliwa jest kwasem tłuszczowym jednonienasyconym, więc jej stopień utleniania jest niewielki.Do smażenia nadają się: olej palmowy i kokosowy (kwasy średniańcuchowe), masło klarowane i smalec. Również oliwa i olej ryżowy, które należą do jednonienasyconych.Generalnie spalenizna jest chorobotwórcza i dochodzi do niej po przekroczeniu punktu dymienia.Może jednak nie być spalenizny ale będzie wiele tłuszczów trans.Dlatego wreszcze powiedziano margarynie NIE!!!To tak w wielkim skrócie i uproszczeniu.Podsumowując: do smażenia nadają się tłuszcze z przewagą kwasów nasyconych i jednonienasyconych.Tłuszcze wielonienasycone nie nadają się do smażenia z punktu widzenia zdrowia nawet wtedy, gdy ich producenci malują na etykiecie patelnię. Edytowane 24 Października 2017 przez EAnna uzupełnienie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 24 Października 2017 Ze względu na słonecznikowy czy w ogóle, że olej? A nie ma znaczenia, jak i tak to idzie w ocet? Gdybyś mogła rozwinąć? Oleje roślinne to głównie tłuszcze wielonienasycone.W czasie ogrzewania utleniają się tworząc tłuszcze trans o działaniu rakotwórczym, szczególnie groźnym dla jelita grubego.Do tego dochodzi tzw. punkt dymienia, który jest niższy dla tłuszczów nierafinowanych.Oliwa jest kwasem tłuszczowym jednonienasyconym, więc jej stopień utleniania jest niewielki.Do smażenia nadają się: olej palmowy i kokosowy (kwasy średniańcuchowe), masło klarowane i smalec. Również oliwa i olej ryżowy, które należą do jednonienasyconych.Generalnie spalenizna jest chorobotwórcza i dochodzi do niej po przekroczeniu punktu dymienia.Może jednak nie być spalenizny ale będzie wiele tłuszczów trans.Dlatego wreszcze powiedziano margarynie NIE!!!To tak w wielkim skrócie i uproszczeniu.Podsumowując: do smażenia nadają się tłuszcze z przewagą kwasów nasyconych i jednonienasyconych.Tłuszcze wielonienasycone nie nadają się do smażenia z punktu widzenia zdrowia nawet wtedy, gdy ich producenci malują na etykiecie patelnię. Dziękuję. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 25 Października 2017 (edytowane) Poważna konkurencja dla rolmopsów Maxella. Rolmopsy z Helu - przepis od forumowego kolegi Sprawione płaty zasypuje się solą na 15-20 minut, następnie płucze i zostawia do ocieknięcia.Rolmopsy zawija się z ogórkiem i papryką czerwoną, "zapina" patyczkami do rolmopsów jak ktoś ma. Zalewę gotować 5-7 minut, następnie wystudzić i zalać rolmopsy. Po dwóch dniach były już zjadliwe. Są jędrne i nie tracą koloru. Zalewa - składniki na litr: 250 ml octu750 ml wody100 g cukru2 cebuleogórki kiszone własnepapryka zielona ( tu dodałem zieloną i żółtą)4 liście bobkowe8 ziaren ziela8 ziaren pieprzułyżka gorczycy Smacznego! Edytowane 25 Października 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 26 Października 2017 Do kompletu "zwykłe" śledzie w oleju z kiwi. Sprawione śledzie wkładam do solanki 100 g soli na litr, na dobę.Wyciągam z solanki i zalewam olejem rzepakowym na kolejną dobę.Kilka godzin przed podaniem kroję w kostkę cebulę i kiwi, płaty na kawałki i przekładam warstwami.Całość zalewam tym samym olejem. Smacznego! Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 23 Listopada 2017 Kupiłem trochę świeżego towaru i potrzebuję Waszej pomocy, ponieważ nie robiłem chyba nigdy nic z serc a zwłaszcza gęsich. Ten tłuszcz odkroić? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 23 Listopada 2017 Pawel kup serca jagniece ,zapekluj i uwedz , Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 23 Listopada 2017 Pawel kup serca jagniece ,zapekluj i uwedz , Jadłem ten rarytas,tylko u nas serca jagnięce są nie osiągalne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) Ten tłuszcz odkroić? Gdziekolwiek daję serca gęsie , indycze itp nie obieram z tłuszczu . No chyba że przepis wymaga . Pozdrawiam Edytowane 23 Listopada 2017 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) potrzebuję Waszej pomocy, Tłuszczu nie usuwać , przekroić na ćwiartki , umyć , zapeklować (można na sucho) dokupić troszkę wołowiny ścięgnistej i zmielić , potraktować blenderem z dodatkiem lodu O ile chcesz tylko drób to zamiast wołowiny udko z indyka ale wtedy dodać żelatyny.. Serca delikatnie rozbić tłuczkiem . Przyprawy to bez przesady - pieprz najlepiej biały . Wymieszać dokładnie i do praski albo grubych osłonek. Nie przesadzać z temperaturą podczas parzenia , lepiej mniej a dłużej bo tak jak z golonką żeby nie było twarde i pochwalić się wyrobem razem z fotką. Edytowane 23 Listopada 2017 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 24 Listopada 2017 Pawel kup serca jagniece ,zapekluj i uwedz , Chętnie, jak powiesz gdzie. potrzebuję Waszej pomocy, Tłuszczu nie usuwać , przekroić na ćwiartki , umyć , zapeklować (można na sucho) dokupić troszkę wołowiny ścięgnistej i zmielić , potraktować blenderem z dodatkiem lodu O ile chcesz tylko drób to zamiast wołowiny udko z indyka ale wtedy dodać żelatyny.. Serca delikatnie rozbić tłuczkiem . Przyprawy to bez przesady - pieprz najlepiej biały . Wymieszać dokładnie i do praski albo grubych osłonek. Nie przesadzać z temperaturą podczas parzenia , lepiej mniej a dłużej bo tak jak z golonką żeby nie było twarde i pochwalić się wyrobem razem z fotką. Dzięki Henio, szczerze mówiąc o takim wyrobie nawet nie pomyślałem, warto na przyszłość spróbować. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 24 Listopada 2017 Pawel u nas mozna dostac latwiej niz podgardle Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 24 Listopada 2017 Pawel u nas mozna dostac latwiej niz podgardle To może zrobimy wymianę? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 24 Listopada 2017 hehe no a jak ..tylko pewnie podgardle jesli by dotarlo to juz smierdzace albo wogole..zamowiona psia karma poczta zgubila , po 3 tyg znalazla , teraz list polecony do Zus zginal Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 24 Listopada 2017 Przepisów na śledzie jest tysiące- ale powiem szczerze zaintrygowałeś mnie tymi z kiwi...Tak na szybko jutro polece do sklepu kupić zwykłe płaty śledziowe Będą słone więc muszę zrobić odwrotnie -wymoczyć je.Mam nadzieje,ze to nie zmieni finalnie smaku? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 24 Listopada 2017 Myślę, że lepiej będzie jak kupisz śledzie w oleju, kiedyś kupowałem w takich płaskich paczkach. Tylko kroisz, dodajesz cebulę i kiwi oraz dodajesz olej z opakowania i trochę świeżego. 2-3 godziny dla cebuli i można jeść. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 24 Listopada 2017 (edytowane) dodajesz cebulę i kiwi oraz dodajesz olej z opakowania i trochę świeżego. 2-3 godziny dla cebuli i można jeść.Kiwi w dłuższym czasie spowoduje utratę jędrności śledzi, czyli je podtrawi. Edytowane 24 Listopada 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 24 Listopada 2017 Te gotowe w oleju są dla mnie za słone.Wracajac do kiwi,rozumiem ,ze należy przygotowywać na bieżąco i na bieżąco najlepiej konsumować Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 24 Listopada 2017 (edytowane) Kiwi w dłuższym czasie spowoduje utratę jędrności śledziJak zawsze masz rację EAnno ale zarówno te z perhydrolu niby solone, jak i te w oleju, jędrność starciły już w przetwórni. [Dodano: 24 lis 2017 - 22:34] zwykłe płaty śledziowe One są już z octem, więc moczenie nie da za wiele, no i będą inne trochę. Edytowane 24 Listopada 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 24 Listopada 2017 Mówię o zwykłych płatach solonych -nie z marynaty octowej. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.