Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A gdzie jest smak śledzia?

W occie. :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572223
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 458
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Możesz smażyć na oliwie  

Oj - ostrożnie. Na tłoczonej na zimno też nie za bardzo.

Słonecznik chyba nie jest taki zły - na sojowym na pewno nie wolno. Ale raczej smalec lub rzepak rafinowany do smażenia. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572250
Udostępnij na innych stronach

Ale raczej smalec lub rzepak rafinowany do smażenia. 

 

I o to mi chodziło . Rafinowany , czyli tłoczony na gorąco.

 

Co do śledzi to dla mnie świeży to smażony po godzinie od złowienia - tuszki posolone obtaczamy tylko mąką i na patelnię . No niestety tylko dla wybrańców  ;)

 

Podobnie jak świeżonka zrobiona w godz. po uboju , a nie na drugi dzień - mięso to samo , a smak inny. 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572266
Udostępnij na innych stronach

Możesz smażyć na oliwie

Zmienię na oliwę, chociaż ryb jeszcze nie smażyłem na tym tłuszczu. Oliwa jest w przepisach na śledzie.  :)

 

 

 

Ale raczej smalec lub rzepak rafinowany do smażenia. 

I o to mi chodziło . Rafinowany , czyli tłoczony na gorąco.

A jakich konkretnie rzepakowych używacie? 

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572323
Udostępnij na innych stronach

Pawel do panierki uzyj maki takiej grubomielonej jak np graham , jak masz filet ze sledzia wsadz do srodka posiekany koperek i usmaz  , do zalewy octowej dodaj czerwona cebulke lisc laurowy i kilka ziaren ziela  .( moja zalewa to taka typowa 1-2-3), najlepszy sledz na wigilijnym stole:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572326
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zmienię na oliwę, chociaż ryb jeszcze nie smażyłem na tym tłuszczu. Oliwa jest w przepisach na śledzie.
Usmaż na oleju ryżowym  :yes:  bezsmakowy - super i nadaje się  do smażenia :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572331
Udostępnij na innych stronach

Ze względu na słonecznikowy czy w ogóle, że olej? A nie ma znaczenia, jak i tak to idzie w ocet? Gdybyś mogła rozwinąć?  

Oleje roślinne  to głównie tłuszcze wielonienasycone.

W czasie ogrzewania utleniają się tworząc tłuszcze trans o działaniu rakotwórczym, szczególnie groźnym dla jelita grubego.

Do tego dochodzi tzw. punkt dymienia, który jest niższy dla tłuszczów nierafinowanych.

Oliwa jest kwasem tłuszczowym jednonienasyconym, więc jej stopień utleniania jest niewielki.

Do smażenia nadają się: olej palmowy i kokosowy (kwasy średniańcuchowe), masło klarowane i smalec. 

Również oliwa i olej ryżowy, które należą do jednonienasyconych.

Generalnie spalenizna jest chorobotwórcza i dochodzi do niej po przekroczeniu punktu dymienia.

Może jednak nie być spalenizny ale będzie wiele tłuszczów trans.

Dlatego wreszcze powiedziano margarynie NIE!!!

To tak w wielkim skrócie i uproszczeniu.

Podsumowując: do smażenia nadają się tłuszcze z przewagą kwasów nasyconych i jednonienasyconych.

Tłuszcze wielonienasycone nie nadają się do smażenia z punktu widzenia zdrowia nawet wtedy, gdy ich producenci malują na etykiecie patelnię.

Edytowane przez EAnna
uzupełnienie

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572347
Udostępnij na innych stronach

 

Ze względu na słonecznikowy czy w ogóle, że olej? A nie ma znaczenia, jak i tak to idzie w ocet? Gdybyś mogła rozwinąć?  

Oleje roślinne  to głównie tłuszcze wielonienasycone.

W czasie ogrzewania utleniają się tworząc tłuszcze trans o działaniu rakotwórczym, szczególnie groźnym dla jelita grubego.

Do tego dochodzi tzw. punkt dymienia, który jest niższy dla tłuszczów nierafinowanych.

Oliwa jest kwasem tłuszczowym jednonienasyconym, więc jej stopień utleniania jest niewielki.

Do smażenia nadają się: olej palmowy i kokosowy (kwasy średniańcuchowe), masło klarowane i smalec. 

Również oliwa i olej ryżowy, które należą do jednonienasyconych.

Generalnie spalenizna jest chorobotwórcza i dochodzi do niej po przekroczeniu punktu dymienia.

Może jednak nie być spalenizny ale będzie wiele tłuszczów trans.

Dlatego wreszcze powiedziano margarynie NIE!!!

To tak w wielkim skrócie i uproszczeniu.

Podsumowując: do smażenia nadają się tłuszcze z przewagą kwasów nasyconych i jednonienasyconych.

Tłuszcze wielonienasycone nie nadają się do smażenia z punktu widzenia zdrowia nawet wtedy, gdy ich producenci malują na etykiecie patelnię.

 

Dziękuję.  :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572392
Udostępnij na innych stronach

Poważna konkurencja dla rolmopsów Maxella. :D

 

Rolmopsy z Helu - przepis od forumowego kolegi

 

Sprawione płaty zasypuje się solą na 15-20 minut, następnie płucze i zostawia do ocieknięcia.

Rolmopsy zawija się z ogórkiem i papryką czerwoną, "zapina" patyczkami do rolmopsów jak ktoś ma. :)

Zalewę gotować 5-7 minut, następnie wystudzić i zalać rolmopsy. Po dwóch dniach były już zjadliwe. Są jędrne i nie tracą koloru.

 

 

Zalewa - składniki na litr:

 

250 ml octu

750 ml wody

100 g cukru

2 cebule

ogórki kiszone własne

papryka zielona ( tu dodałem zieloną i żółtą)

4 liście bobkowe

8 ziaren ziela

8 ziaren pieprzu

łyżka gorczycy

 

 

post-55133-0-77401600-1508920108_thumb.jpg

 

Smacznego!

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572450
Udostępnij na innych stronach

Do kompletu "zwykłe" śledzie w oleju z kiwi.

 

Sprawione śledzie wkładam do solanki 100 g soli na litr, na dobę.

Wyciągam z solanki i zalewam olejem rzepakowym na kolejną dobę.

Kilka godzin przed podaniem kroję w kostkę cebulę i kiwi, płaty na kawałki i przekładam warstwami.

Całość zalewam tym samym olejem.

 

 

post-55133-0-27122900-1509003810_thumb.jpg

 

Smacznego!

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-572600
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Kupiłem trochę świeżego towaru i potrzebuję Waszej pomocy, ponieważ nie robiłem chyba nigdy nic z serc a zwłaszcza gęsich. Ten tłuszcz odkroić?

 

post-55133-0-12523400-1511447923_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576767
Udostępnij na innych stronach

Pawel kup serca jagniece ,zapekluj i uwedz ,  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576779
Udostępnij na innych stronach

Ten tłuszcz odkroić?

 

 

Gdziekolwiek daję serca gęsie , indycze itp nie obieram z tłuszczu .   No chyba że przepis wymaga :D .

 

 

Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576790
Udostępnij na innych stronach

potrzebuję Waszej pomocy,

 

Tłuszczu nie usuwać , przekroić na ćwiartki , umyć , zapeklować (można na sucho) dokupić troszkę wołowiny ścięgnistej i zmielić , potraktować blenderem z dodatkiem lodu O ile chcesz tylko drób to zamiast wołowiny udko z indyka ale wtedy dodać żelatyny.. Serca delikatnie rozbić tłuczkiem . Przyprawy to bez przesady - pieprz najlepiej biały . Wymieszać dokładnie i do praski albo grubych osłonek. Nie przesadzać z temperaturą podczas parzenia , lepiej mniej a dłużej bo tak jak z golonką żeby nie było twarde  i pochwalić się wyrobem razem z fotką. 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576792
Udostępnij na innych stronach

Pawel kup serca jagniece ,zapekluj i uwedz ,  :thumbsup:

Chętnie, jak powiesz gdzie. :D 

 

 

potrzebuję Waszej pomocy,

 

Tłuszczu nie usuwać , przekroić na ćwiartki , umyć , zapeklować (można na sucho) dokupić troszkę wołowiny ścięgnistej i zmielić , potraktować blenderem z dodatkiem lodu O ile chcesz tylko drób to zamiast wołowiny udko z indyka ale wtedy dodać żelatyny.. Serca delikatnie rozbić tłuczkiem . Przyprawy to bez przesady - pieprz najlepiej biały . Wymieszać dokładnie i do praski albo grubych osłonek. Nie przesadzać z temperaturą podczas parzenia , lepiej mniej a dłużej bo tak jak z golonką żeby nie było twarde  i pochwalić się wyrobem razem z fotką. 

Dzięki Henio, szczerze mówiąc o takim wyrobie nawet nie pomyślałem, warto na przyszłość spróbować.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576857
Udostępnij na innych stronach

Pawel u nas mozna dostac latwiej niz podgardle :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576862
Udostępnij na innych stronach

Pawel u nas mozna dostac latwiej niz podgardle :tongue:

To może zrobimy wymianę? :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576863
Udostępnij na innych stronach

hehe no a jak ..tylko pewnie podgardle jesli by dotarlo to juz smierdzace albo wogole..zamowiona psia karma poczta zgubila , po 3 tyg znalazla , teraz list polecony do Zus zginal :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576864
Udostępnij na innych stronach

Przepisów na śledzie jest tysiące- ale powiem szczerze zaintrygowałeś mnie tymi z kiwi...Tak na szybko jutro polece do sklepu kupić zwykłe płaty śledziowe Będą słone więc muszę zrobić odwrotnie -wymoczyć je.Mam nadzieje,ze to nie zmieni finalnie smaku?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576905
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że lepiej będzie jak kupisz śledzie w oleju, kiedyś kupowałem w takich płaskich paczkach. Tylko kroisz, dodajesz cebulę i kiwi oraz dodajesz olej z opakowania i trochę świeżego. 2-3 godziny dla cebuli i można jeść.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576908
Udostępnij na innych stronach

dodajesz cebulę i kiwi oraz dodajesz olej z opakowania i trochę świeżego. 2-3 godziny dla cebuli i można jeść.

Kiwi w dłuższym czasie spowoduje utratę jędrności śledzi, czyli je podtrawi. 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576909
Udostępnij na innych stronach

Kiwi w dłuższym czasie spowoduje utratę jędrności śledzi

Jak zawsze masz rację EAnno ale zarówno te z perhydrolu niby solone, jak i te w oleju, jędrność starciły już w przetwórni. :D

[Dodano: 24 lis 2017 - 22:34]

 

 

zwykłe płaty śledziowe

One są już z octem, więc moczenie nie da za wiele, no i będą inne trochę. 

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/12/#findComment-576917
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.