paweljack Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 24 Listopada 2017 Mówię o zwykłych płatach solonych -nie z marynaty octowej.Ja też. Nie spotkałem płatów solonych. Solone, to kiedyś były całe śledzie. Teraz to są takie: Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-576921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 25 Listopada 2017 (edytowane) Ja kupuję z wiadra na wagę [nie wiem, co jest napisane na wiaderkach?] Jedne są marynowane w zalewie octowej ,a te drugie w solankowej . -te muszę wymoczyć kilka godz.Zaraz wybieram się do jakiegoś marketu to zapytam ,czy mają w składzie jakiś kwas? Edytowane 25 Listopada 2017 przez EAnna Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-576952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 25 Listopada 2017 @beatag, polecam sledzie z dodatkiem jagod, robilam w zeszlym roku ,U nas tegoroczny hit na swiatecznego sledzia to sledz w Ginie i z dodatkiem pedow sosnowych Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-576975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 25 Listopada 2017 sledz w Ginie i z dodatkiem pedow sosnowychNo to ładnie musi się odbijać lasem po tym. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-576977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 25 Listopada 2017 sledz w Ginie i z dodatkiem pedow sosnowych No, jałowiec z sosną pożeniony Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-576980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 25 Listopada 2017 Tak jak pewnie każdy z Was ja też próbowałam śledzi na " tysiąc " sposobów . Najlepiej podchodzą mi śledzie w oleju z cebulką skropione niewielką ilośćią octu.Śledzi z kiwi ne próbowałam ,więc podpytuję .[ze sklepu wróciłam z tysiącem innych produktów ,ale bez śledzi ]Z jagodami??-mam zamrożone -można takie wykorzystać??i w jaki sposób? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-576986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 26 Listopada 2017 Mozna , ja tez dawalam ..w Szwecji na swieta sledzie w roznorakich zalewach kroluja , https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/?p=529793tutaj masz przepis i te drugie tez sa super. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-577113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 27 Listopada 2017 U nas tegoroczny hit na swiatecznego sledzia to sledz w Ginie i z dodatkiem pedow sosnowych A masz na to przepis? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-577236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) Mam, zaraz przetlumacze i podam1 biala cebula 1/4 cytryny2 lyzki gin10 pedow sosny2 lyzki zurawiny3 liscie laurowe 5 kulek jalowca Zalewa z matiasow 3 platy matiasow Zalewe przelac do sloika pokroic sledzie i wszystko przelozyc do sloika cebula w piorka cytryna w plasterkipo dobie mozna probowac Edytowane 27 Listopada 2017 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-577239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zalewa z matiasow Dziękuję, ale jak robię ze świeżych śledzi to nie mam zalewy. Jaka to zalewa? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-579381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 12 Grudnia 2017 sledz musi byc solony wymoczony wiec musi byc solanka napewno nie octowa Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-579422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 12 Grudnia 2017 sledz musi byc solony wymoczony wiec musi byc solanka napewno nie octowa OK. Dzięki. A czy te pędy sosny mogą być z zalanego alkoholu, bo innych teraz ni ma chyba? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-579425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Jak to mawiaja na bezrybiu i rak ryba , przepis ten powstal jak byly jeszcze pedy na drzewie, ale alkochol jest to i pedy sadze moga byc takie alkocholowe , tylko zmniejsz ilosc cukru moze zebys nie mial " szledzia na kaszel" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-579443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 12 Grudnia 2017 A mnie teraz taki sledz na kasel by sie bardzo przydal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-579449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 13 Grudnia 2017 tylko zmniejsz ilosc cukru moze zebys nie mial " szledzia na kaszel" To chyba zaczekam na młode pędy, bo przepis bardzo ciekawy. A mnie teraz taki sledz na kasel by sie bardzo przydal Trzeba regularnie przyjmować śledzie i syropy wszelakie, wtedy się nie choruje. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-579590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 25 Stycznia 2018 i smalec Zakładam, że piszesz o smalcu wieprzowym. Używamy w kuchni głównie smalcu gęsiego i wyczytałem, że kategorycznie nie nadaje się do smażenia! Chciałbym poprosić Cię o opinię. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-586118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Zakładam, że piszesz o smalcu wieprzowym. Używamy w kuchni głównie smalcu gęsiego i wyczytałem, że kategorycznie nie nadaje się do smażenia!Tak, pisałam o smalcu wp.Smalec gęsi tzw. sadełkowy, zawiera stosunkowo mało frakcji nasyconych, ok. 30%. To głównie jednonienasycone - 56% (jak oliwa) i niewiele wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.Jest unikatowy, bardzo zdrowy i nie powinien być masakrowany obróbką termiczną w zbyt wysokich temperaturach.Jednak jest używany do smażenia, głównie w kuchni żydowskiej, byle nie przekroczyć punktu dymienia.O wartości tłuszczów decyduje nie tylko stopień nasycenia wiązań węglowo-wodorowych ale rónież długość łańcuchów poszczególnych kwasów tłuszczowych.Z tego też powodu olej kokosowy, mocno nasycony, o wysokiej temp. dymienia, ze względu na budowę krótkołańcuchową nie obciąża wątroby i jest najlepszym tłuszczem dla odżywienia mózgu. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-586161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Jest unikatowy, bardzo zdrowy i nie powinien być masakrowany obróbką termiczną w zbyt wysokich temperaturach.Dziękuję za odpowiedź. Mam wrażenie, że szybciej da się "spalić" smalec wieprzowy, jeśli temperatura dymienia to to co się zdarzyło parę razy zostawiając patelnię z tłuszczem na zbyt dużym ogniu. Ale może to tylko wrażenie. Z gęsim jeszcze nie "udało mi się". Przy okazji nie ma zapachu podczas smażenia. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-586163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Ale może to tylko wrażenie. Niekoniecznie:DTemp. dymienia smalcu wp ma duży rozrzut, od 120 do 220 st.C.Zależy to od żywienia ale i od rodzaju tkanki, z której wytopiono smalec. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-586166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 18 Października 2018 Rzadko zaglądam do "lodówek" z rybami ale przechodziłem i rzuciły mi się "na oczy": To jedyne jak dotąd śledzie solone, jakie znalazłem.Pytanie teraz, czy i jak długo je moczyć? Piszą że po rozmrożeniu nadają się do spożycia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-609852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Kolega strzelił łanię, więc na Święta między innymi powstało trochę pasztetu. Ze wszystkich skrawków jakie miałem do dyspozycji + wątroba wyszło mi jakieś 5 kg.Przyprawy:sól - 16 g kgpieprzgałkamielony imbir2 suche bułki4 jajka4 cebulesmalec i bułka tarta do przygotowania foremekRosół z gotowania mięs - około 2,5 - 3 LZmielone na wilku na sitku 2, dwa razyPieczenie 200 stopni 60 minut Dodam jeszcze, że mięso z jelenia miało wystarczająco dużo własnego nośnika smaku, żeby dodawać obcego.Zdjęcie może nie jest zbyt atrakcyjne ale zamieszczam Pasztet jest smarowny, w smaku wykwintny. Edytowane 3 Grudnia 2018 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-615255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Rosół z gotowania mięs - około 2,5 - 3 L Czy tę ilość rosołu dodawałeś do 5kg mięs? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-615256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Czy tę ilość rosołu dodawałeś do 5kg mięs? Tak. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-615257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 3 Grudnia 2018 ieczenie 200 stopni 60 minut Wysoko - nie przypieka Ci ? Robie tych pasztetów na okrągło - jeden sie kończy to robie drugi - bardzo dużo tego rosołu Ci "wypiło" - zwykle mam ok 8-11 kg i rosołu mi wchodzi 1 max 1,5 l , chyba ,że robisz taki rzadki farsz i Ci odparuje ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-615259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Wysoko - nie przypieka CiTaki mam przepis na pasztet mieszany z dziczyzny od kilku lat, co prawda w oryginale są plasterki słoniny na wierzchu ale tu nie użyłem. Efekt na zdjęciu. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=322944 Edytowane 3 Grudnia 2018 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-615261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.