Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

paweljack w kuchni


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
333 odpowiedzi w tym temacie

#81 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 20 paź 2014 - 08:24

SAŁATKA KALAFIOROWO - BROKUŁOWA

 

Składniki:

 

1 kalafior

1 brokuł

 

Załączony plik  Sałatka kalfiorowo-brokułowa_warzywa.jpg   46,54 KB   5 Ilość pobrań

 

Sos:

 

5 łyżek jogurtu naturalnego

5 łyżek majonezu

2-3 ząbki czosnku

pęczek koperku

sól, pieprz

 

Warzywa gotujemy, ja kalafiora trzymam w wodzie 10 minut, brokuł 5 minut.

 

Przygotowanie sosu:

 

Najpierw w misce rozcieramy czosnek z solą, dodajemy jogurt i majonez,

 

Załączony plik  Sałatka kalfiorowo-brokułowa_sos 1.jpg   30,32 KB   5 Ilość pobrań

 

doprawiamy do smaku solą, sporą ilością pieprzu  a na koniec dodajemy posiekany koperek.

 

Załączony plik  Sałatka kalfiorowo-brokułowa_sos 2.jpg   45,89 KB   5 Ilość pobrań

 

Sos odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Przed podaniem, polewamy podzielone na mniejsze części warzywa sosem i delikatnie mieszamy.

 

Załączony plik  Sałatka kalfiorowo-brokułowa_całość.jpg   55,72 KB   6 Ilość pobrań

 

Smacznego.


Użytkownik paweljack edytował ten post 30 paź 2014 - 21:13


#82 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 20 paź 2014 - 20:59

Z okazji urodzin M. na sobotnią kolację przygotowałem:

 

 

 

TOKANY Z POLĘDWICY WOŁOWEJ (wg R. Makłowicza - "Smak Tokaju i Egeru")

 

 

Składniki na 4 porcje:

 

0,5 kg polędwicy wołowej ( marynowanej w oleju i musztardzie)

 

0,20 kg gęsich wątróbek

 

0,25 kg pieczarek

 

1 por ( biała część)

 

2 pomidory

 

1 ostra papryka

 

1 kieliszek czerwonego wina ( Egri bikaver)

 

2-3 łyżki sosu hiszpańskiego

 

olej

 

natka pietruszki

 

sól, pieprz

 

 

Załączony plik  Tokany wołowe_polędwica.jpg   78,34 KB   15 Ilość pobrań

 

Polędwicę kroimy w paski około 3 x 1 cm, marynujemy w musztardzie i oleju. 

 

Załączony plik  Tokany wołowe_polędwica pokrojona.jpg   70,48 KB   10 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Tokany wołowe_musztarda i olej.jpg   73,6 KB   11 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Tokany wołowe_musztarda i olej wymieszane.jpg   53,74 KB   10 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Tokany wołowe_polędwica w marynacie.jpg   64,94 KB   10 Ilość pobrań

 

Odstawiamy do lodówki na pięć dni.

 

 

Sos hiszpański - zrobiłem dzień przed kolacją. 

Przygotowuje się go przez długie gotowanie wywaru wołowo - warzywnego. Następnie zasmażamy na maśle z mąką i odrobiną czerwonego wina.

 

Załączony plik  Tokany z polędwicy wołowej_sos hiszpański.jpg   34,37 KB   10 Ilość pobrań 

 

No to do dzieła:

 

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, należy pamiętać, że mięso jest już z olejem.

 

Załączony plik  Tokany wołowe_smażenie 1.jpg   61,96 KB   10 Ilość pobrań

 

Następnie powinien być por, ale ja pomieszałem i dałem najpierw pieczarki. Razem z pieczarkami powinna być wątróbka ale ze względu na dziwolągi tym razem nie było.  :mad: 

 

Załączony plik  Tokany wołowe_smażenie 2.jpg   61,71 KB   10 Ilość pobrań

 

Teraz por. Por zeszklić.

 

Załączony plik  Tokany wołowe_smażenie 3.jpg   54,36 KB   10 Ilość pobrań

 

Cały ten towar ciągle mieszamy.

 

Dodajemy odrobinę soli i pieprzu a następnie, piękny, gesty sos hiszpański.

 

Załączony plik  Tokany wołowe_smażenie 4.jpg   65,18 KB   10 Ilość pobrań

 

Wlewamy czerwone wino, kilka plasterków papryki a na koniec pokrojone pomidory.

 

Załączony plik  Tokany wołowe_smażenie 5.jpg   66,16 KB   10 Ilość pobrań

 

Gotowe!

 

Załączony plik  Tokany wołowe_smacznego.jpg   43,45 KB   10 Ilość pobrań

 

Oczywiście na ziemniaki można koperek a na mięso trzeba natkę. Przejęty byłem to do zdjęcia nie dałem, bo musiało być szybko wydane wszystkim gościom. 

 

Smacznego.


Użytkownik paweljack edytował ten post 30 paź 2014 - 21:14


#83 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 20 paź 2014 - 21:35

Wszystkiego najlepszego dla :flowers: 



#84 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 20 paź 2014 - 21:41

Wszystkiego najlepszego dla :flowers: 

Dziękuję, przekażę.



#85 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 24 paź 2014 - 14:30

Pierwsze swe paszteciki zaliczone. Dziękuję Małgoś. Przepis znajduje się tu: https://wedlinydomow...ałgoś/?p=375781

 

Załączony plik  Paszteciki Małgoś.jpg   48,55 KB   6 Ilość pobrań

 

Generalnie robienie ciast mnie...denerwuje. Muszę iść na jakiś kurs. Niby przepis jest, zrobiłem wg niego. Ale ciasto mi tak wyrosło, że wyleciało z miski, później się okazało, że jest dwa razy za dużo - mięso owszem wyjadałem podczas smażenia, ale nie aż tyle.  :rolleyes: Nowy robot to wymieszał, więc nie kleiło mi się do rąk jak zwykle.  :devil: Ale nie wiadomo jakie grube wałkować, na 1 mm czy 5 mm? :facepalm:  Moje jest raczej na 5 ale zjadliwe. Co prawda Małgoś ma jakieś z glancem a moje takie trochę matowe. :) No i kminku nie teges, bo u mnie kminek to chyba tylko do kabanosów.



#86 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1690 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 24 paź 2014 - 14:43

Nie narzekaj! Z chęcią podam adres i będę oczekiwał na przesyłkę ;)

#87 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 24 paź 2014 - 14:48

Nie narzekaj! Z chęcią podam adres i będę oczekiwał na przesyłkę ;)

Zaraz ruszam do Leszna ale...zapomniałem zabrać z domu.  :D



#88 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1690 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 24 paź 2014 - 14:49

Hehe no to blisko :) Sluzbowo czy rodzinnie? Ja wlasnie siedze w pociagu do Kołobrzegu :)

#89 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 24 paź 2014 - 14:52

Hehe no to blisko :) Sluzbowo czy rodzinnie? Ja wlasnie siedze w pociagu do Kołobrzegu :)

Rodzinnie, na Tadeusza.



#90 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 274 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 24 paź 2014 - 17:07

A ja chciałem podziękować za przepis na Strogonoffa z dziczyzny. Wszyscy goście się zajadali.

Pozdrawiam



#91 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 paź 2014 - 19:33

Ale ciasto mi tak wyrosło, że wyleciało z miski, później się okazało, że jest dwa razy za dużo - mięso owszem wyjadałem podczas smażenia, ale nie aż tyle.    
 

 Miske trzeba bylo wziac wieksza :tongue:

Ciasto takie mozesz faszerowac rowniez na slodko. ;)

 A w to,ze nie zjadles az tyle to nie uwierze  :tongue:  ;)  :D



#92 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 30 paź 2014 - 21:28

A ja chciałem podziękować za przepis na Strogonoffa z dziczyzny. Wszyscy goście się zajadali.
Pozdrawiam

Cieszę się. Zapraszam do spróbowania innych potraw. Pozdrawiam.



#93 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 26 lis 2014 - 13:53

ZUPA JARZYNOWA Z ZIELONYM GROSZKIEM

 

Chodził za mną groszek i jakaś zupa z niego, takie coś mi wyszło. Ale po kolei:

 

Garnek 3 L

Najpierw do garnka trochę oliwy i na niezbyt mocno rozgrzanej, podsmażamy czosnek. 

Następnie, pokrojone w kostkę 2 średnie cebule,

 

Załączony plik  Zupa_groszkowa.jpg   44,06 KB   8 Ilość pobrań

 

szklimy pora,

 

Załączony plik  Zupa_groszkowa_2.jpg   55,01 KB   8 Ilość pobrań

 

później dodajemy 2 marchewki pokrojone w kostkę, dwie pietruszki, seler góra i dół,

 

Załączony plik  Zupa_groszkowa_3.jpg   63,21 KB   8 Ilość pobrań

 

4 ziemniaki,

 

Załączony plik  Zupa_groszkowa_4.jpg   52,66 KB   8 Ilość pobrań

 

bulion wołowy,

 

Załączony plik  Zupa_groszkowa_5.jpg   43,47 KB   8 Ilość pobrań

 

puszka groszku. Następnym razem na pewno dam dwie, żeby było groszkowe

 

Załączony plik  Zupa_groszkowa_6.jpg   57,41 KB   8 Ilość pobrań

 

Wszystko zblendowałem na krem i dodałem świeże grzanki.

 

Załączony plik  Zupa_groszkowa_7.jpg   36,03 KB   8 Ilość pobrań

 

Smacznego.


Użytkownik paweljack edytował ten post 01 sty 2015 - 14:34


#94 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 26 lis 2014 - 15:18

Paweł, dodał bym młody groszek mrożony. Ma piękną zieloną barwe i inny smak od konserwowego. Robie podobnie jak Ty.



#95 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 26 lis 2014 - 15:22

Paweł, dodał bym młody groszek mrożony. Ma piękną zieloną barwe i inny smak od konserwowego. Robie podobnie jak Ty.

Właśnie miałem pytać, co byście dodały/dodali?



#96 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5526 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 lis 2014 - 17:16

zdecydowanie zielony groszek z puszki ma inny smak.

jak lubisz groszek to ja gotuje z nim zupe/gulasz z lososia -nie pamietam czy podawalam przepis na forum 



#97 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 26 lis 2014 - 17:33

zdecydowanie zielony groszek z puszki ma inny smak.

jak lubisz groszek to ja gotuje z nim zupe/gulasz z lososia -nie pamietam czy podawalam przepis na forum 

no to zdecydowanie jaki groszek polecasz ? z puszki, czy młody mrożony ?

A zupe/gulasz z lososia -nie pamietam czy podawalaś. Podaj jesze raz.



#98 pioro

pioro

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 406 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 26 lis 2014 - 18:22

zupe/gulasz z lososia -nie pamietam czy podawalam przepis na forum

gulasz z łososia brzmi świetnie prozę o przepis :tongue: :rolleyes:



#99 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 26 lis 2014 - 18:32

pioro, sorry, a czemu Ty tak bez majtek tańczysz ?



#100 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 26 lis 2014 - 18:50

a czemu Ty tak bez majtek tańczysz
Bo może Prosiaczek jest biedny :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych