Z okazji urodzin M. na sobotnią kolację przygotowałem:
TOKANY Z POLĘDWICY WOŁOWEJ (wg R. Makłowicza - "Smak Tokaju i Egeru")
Składniki na 4 porcje:
0,5 kg polędwicy wołowej ( marynowanej w oleju i musztardzie)
0,20 kg gęsich wątróbek
0,25 kg pieczarek
1 por ( biała część)
2 pomidory
1 ostra papryka
1 kieliszek czerwonego wina ( Egri bikaver)
2-3 łyżki sosu hiszpańskiego
olej
natka pietruszki
sól, pieprz
Tokany wołowe_polędwica.jpg 78,34 KB
15 Ilość pobrań
Polędwicę kroimy w paski około 3 x 1 cm, marynujemy w musztardzie i oleju.
Tokany wołowe_polędwica pokrojona.jpg 70,48 KB
10 Ilość pobrań
Tokany wołowe_musztarda i olej.jpg 73,6 KB
11 Ilość pobrań
Tokany wołowe_musztarda i olej wymieszane.jpg 53,74 KB
10 Ilość pobrań
Tokany wołowe_polędwica w marynacie.jpg 64,94 KB
10 Ilość pobrań
Odstawiamy do lodówki na pięć dni.
Sos hiszpański - zrobiłem dzień przed kolacją.
Przygotowuje się go przez długie gotowanie wywaru wołowo - warzywnego. Następnie zasmażamy na maśle z mąką i odrobiną czerwonego wina.
Tokany z polędwicy wołowej_sos hiszpański.jpg 34,37 KB
10 Ilość pobrań
No to do dzieła:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, należy pamiętać, że mięso jest już z olejem.
Tokany wołowe_smażenie 1.jpg 61,96 KB
10 Ilość pobrań
Następnie powinien być por, ale ja pomieszałem i dałem najpierw pieczarki. Razem z pieczarkami powinna być wątróbka ale ze względu na dziwolągi tym razem nie było.
Tokany wołowe_smażenie 2.jpg 61,71 KB
10 Ilość pobrań
Teraz por. Por zeszklić.
Tokany wołowe_smażenie 3.jpg 54,36 KB
10 Ilość pobrań
Cały ten towar ciągle mieszamy.
Dodajemy odrobinę soli i pieprzu a następnie, piękny, gesty sos hiszpański.
Tokany wołowe_smażenie 4.jpg 65,18 KB
10 Ilość pobrań
Wlewamy czerwone wino, kilka plasterków papryki a na koniec pokrojone pomidory.
Tokany wołowe_smażenie 5.jpg 66,16 KB
10 Ilość pobrań
Gotowe!
Tokany wołowe_smacznego.jpg 43,45 KB
10 Ilość pobrań
Oczywiście na ziemniaki można koperek a na mięso trzeba natkę. Przejęty byłem to do zdjęcia nie dałem, bo musiało być szybko wydane wszystkim gościom.
Smacznego.
Użytkownik paweljack edytował ten post 30 paź 2014 - 21:14