Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mówię o zwykłych płatach solonych -nie z marynaty octowej.

Ja też. :)  Nie spotkałem płatów solonych. Solone, to kiedyś były całe śledzie. Teraz to są takie: ;)

 

post-55133-0-42383800-1511560724_thumb.jpg  post-55133-0-08088000-1511560736_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-576921
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 458
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja kupuję z wiadra na wagę [nie wiem, co jest napisane na wiaderkach?] Jedne są   marynowane w zalewie octowej   ,a te drugie w solankowej .  -te muszę wymoczyć kilka godz.Zaraz wybieram się do jakiegoś marketu to zapytam ,czy mają w składzie jakiś kwas?                

Edytowane przez EAnna
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-576952
Udostępnij na innych stronach

@beatag, polecam sledzie z dodatkiem jagod, robilam w zeszlym roku ,

U nas tegoroczny hit na swiatecznego sledzia to sledz w Ginie i z dodatkiem pedow sosnowych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-576975
Udostępnij na innych stronach

sledz w Ginie i z dodatkiem pedow sosnowych

No to ładnie musi się odbijać lasem po tym. :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-576977
Udostępnij na innych stronach

 

 

sledz w Ginie i z dodatkiem pedow sosnowych

No, jałowiec z sosną pożeniony :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-576980
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pewnie każdy z Was ja też próbowałam śledzi na "  tysiąc  " sposobów . Najlepiej podchodzą mi śledzie w oleju z cebulką skropione niewielką ilośćią octu.Śledzi z kiwi ne próbowałam ,więc podpytuję .[ze sklepu wróciłam z tysiącem innych produktów ,ale bez śledzi :facepalm:]

Z jagodami??-mam zamrożone -można takie wykorzystać??i w jaki sposób?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-576986
Udostępnij na innych stronach

Mozna , ja tez dawalam ..w Szwecji na swieta sledzie w roznorakich  zalewach kroluja , 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/?p=529793tutaj masz przepis i te drugie tez sa super.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-577113
Udostępnij na innych stronach

 

 

U nas tegoroczny hit na swiatecznego sledzia to sledz w Ginie i z dodatkiem pedow sosnowych

A masz na to przepis? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-577236
Udostępnij na innych stronach

Mam, zaraz przetlumacze i podam

1 biala cebula 
1/4 cytryny
2 lyzki gin
10 pedow sosny
2 lyzki zurawiny
3 liscie laurowe 
5 kulek jalowca 
Zalewa z matiasow 
3 platy matiasow
 
Zalewe przelac do sloika  pokroic sledzie i wszystko przelozyc do sloika cebula w piorka cytryna w plasterki
po dobie mozna probowac
Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-577239
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Zalewa z matiasow

Dziękuję, ale jak robię ze świeżych śledzi to nie mam zalewy. Jaka to zalewa?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-579381
Udostępnij na innych stronach

sledz musi byc solony wymoczony wiec musi byc solanka napewno nie octowa 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-579422
Udostępnij na innych stronach

sledz musi byc solony wymoczony wiec musi byc solanka napewno nie octowa 

OK. Dzięki. A czy te pędy sosny mogą być z zalanego alkoholu, bo innych teraz ni ma chyba?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-579425
Udostępnij na innych stronach

Jak to mawiaja na bezrybiu i rak ryba :)  , przepis ten powstal jak byly jeszcze pedy na drzewie, ale alkochol jest to i pedy sadze moga byc takie alkocholowe , tylko zmniejsz ilosc cukru moze zebys nie mial  " szledzia na kaszel" :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-579443
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko zmniejsz ilosc cukru moze zebys nie mial  " szledzia na kaszel"

To chyba zaczekam na młode pędy, bo przepis bardzo ciekawy.

 

 

A mnie teraz taki sledz na kasel by sie bardzo przydal ;)

Trzeba regularnie przyjmować śledzie i syropy wszelakie, wtedy się nie choruje. :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-579590
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

i smalec

Zakładam, że piszesz o smalcu wieprzowym. Używamy w kuchni głównie smalcu gęsiego i wyczytałem, że kategorycznie nie nadaje się do smażenia! Chciałbym poprosić Cię o opinię.  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-586118
Udostępnij na innych stronach

Zakładam, że piszesz o smalcu wieprzowym. Używamy w kuchni głównie smalcu gęsiego i wyczytałem, że kategorycznie nie nadaje się do smażenia!

Tak, pisałam o smalcu wp.

Smalec gęsi tzw. sadełkowy, zawiera stosunkowo mało frakcji nasyconych, ok. 30%. To głównie jednonienasycone - 56% (jak oliwa) i niewiele wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jest unikatowy, bardzo zdrowy i nie powinien być masakrowany obróbką termiczną w zbyt wysokich temperaturach.

Jednak jest używany do smażenia, głównie w kuchni żydowskiej, byle nie przekroczyć punktu dymienia.

O wartości tłuszczów decyduje nie tylko stopień nasycenia wiązań węglowo-wodorowych ale rónież długość łańcuchów poszczególnych kwasów tłuszczowych.

Z tego też powodu olej kokosowy, mocno nasycony, o wysokiej temp. dymienia, ze względu na budowę krótkołańcuchową nie obciąża wątroby i jest najlepszym tłuszczem dla odżywienia mózgu.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-586161
Udostępnij na innych stronach

Jest unikatowy, bardzo zdrowy i nie powinien być masakrowany obróbką termiczną w zbyt wysokich temperaturach.

Dziękuję za odpowiedź. :)

Mam wrażenie, że szybciej da się "spalić" smalec wieprzowy, jeśli temperatura dymienia to to co się zdarzyło parę razy zostawiając patelnię z tłuszczem na zbyt dużym ogniu. Ale może to tylko wrażenie. Z gęsim jeszcze nie "udało mi się". Przy okazji nie ma zapachu podczas smażenia.   

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-586163
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale może to tylko wrażenie.

Niekoniecznie:D

Temp. dymienia smalcu wp ma duży rozrzut, od 120 do 220 st.C.

Zależy to od żywienia ale i od rodzaju tkanki, z której wytopiono smalec. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-586166
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Rzadko zaglądam do "lodówek" z rybami ale przechodziłem i rzuciły mi się "na oczy":

 

post-55133-0-05891400-1539863984_thumb.jpg  post-55133-0-57627600-1539863996_thumb.jpg

 

To jedyne jak dotąd śledzie solone, jakie znalazłem.

Pytanie teraz, czy i jak długo je moczyć? Piszą że po rozmrożeniu nadają się do spożycia. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-609852
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kolega strzelił łanię, więc na Święta między innymi powstało trochę pasztetu. 

Ze wszystkich skrawków jakie miałem do dyspozycji + wątroba wyszło mi jakieś 5 kg.

Przyprawy:

sól - 16 g kg

pieprz

gałka

mielony imbir

2 suche bułki

4 jajka

4 cebule

smalec i bułka tarta do przygotowania foremek

Rosół z gotowania mięs - około 2,5 - 3 L

Zmielone na wilku na sitku 2, dwa razy

Pieczenie 200 stopni 60 minut

 

post-55133-0-54964700-1543826551_thumb.jpg

 

Dodam jeszcze, że mięso z jelenia miało wystarczająco dużo własnego nośnika smaku, żeby dodawać obcego.

Zdjęcie może nie jest zbyt atrakcyjne ale zamieszczam

 

post-55133-0-94932100-1543827588_thumb.jpg

 

 

Pasztet jest smarowny, w smaku wykwintny. 

 

 

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-615255
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rosół z gotowania mięs - około 2,5 - 3 L

Czy tę ilość rosołu dodawałeś do 5kg mięs? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-615256
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy tę ilość rosołu dodawałeś do 5kg mięs? 

Tak. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-615257
Udostępnij na innych stronach

 

 

ieczenie 200 stopni 60 minut
Wysoko - nie przypieka Ci ? Robie tych pasztetów na okrągło - jeden sie kończy to robie drugi - bardzo dużo tego rosołu Ci  "wypiło" - zwykle mam ok 8-11 kg i  rosołu mi wchodzi 1 max 1,5 l , chyba ,że  robisz taki rzadki farsz i Ci odparuje ? 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-615259
Udostępnij na innych stronach

Wysoko - nie przypieka Ci

Taki mam przepis na pasztet mieszany z dziczyzny od kilku lat, co prawda w oryginale są plasterki słoniny na wierzchu ale tu nie użyłem. Efekt na zdjęciu.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=322944

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/13/#findComment-615261
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.