Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasteczka przez maszynkę ze skwarkami

Przepis zaczerpniętsy  stąd  :) http://domowe-wypieki.com/ciasteczka-przez-maszynke-ze-skwarkami

post-43626-0-00041900-1424021744_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-404915
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

SERNIK NA ZIMNO

U mnie w domu gości bardzo  rzadko , ale tak dzsiaj wyszło. Przepsiu nie mam bo robiłam z głowy.. :)

Tzn mam w głowie...  :)

post-43626-0-07124100-1426966392_thumb.jpg

post-43626-0-62379200-1426966413_thumb.jpg

post-43626-0-01451600-1426966430_thumb.jpg

post-43626-0-85918000-1426966438_thumb.jpg

post-43626-0-07364000-1426966481_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-414676
Udostępnij na innych stronach

Oj halusiu - jak Ci się te wszystkie wspaniałe przepisy mieszczą w tej głowie  :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-414713
Udostępnij na innych stronach

Oj halusiu - jak Ci się te wszystkie wspaniałe przepisy mieszczą w tej głowie 

 

Olgo.. tak jakoś mi sie trzymają. Ale najlepsze jest to że ten serniczek robiłam z głowy... tak na czuja. Nie wspomagałam się żadnym przepisem. Ale gdyby ktoś był chętny to mogę napisać bo jednak został mi w głowie  :)

Edytowane przez Małgoś
ortografia !

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-414733
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale najlepsze jest to że ten serniczek robiłam z głowy... t

 

I to popieram...   najlepsze takie niepowtarzalne dzieła....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-414738
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nie bardzo wiedziałam gdzie mam to umieścić. 

Podaje fajny sposób na ziemniaki...  :)

 

Zapiekane zimeniaki  Emotikon smile

Ugotowane ziemniaki zagnieść na pure. Dodać mleko, gałkę muszkatołowa, pieprzy.. żółtka.. ja dodałam 2, zależy od ilości ziemniaków. Wszystko dobrze połączyć.. doprawić do smaku.. i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika .. do zapeczenia na złoto. Do częsci ziemniaków dodałam koperek.. i wykończyłam całośc Emotikon smile 
Smacznego !!

post-43626-0-80319600-1431368049_thumb.jpg

post-43626-0-28649100-1431368292_thumb.jpg

post-43626-0-80085200-1431368325_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424562
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pięknie to wygląda (trzecie zdjęcie) ślinka cieknie
 

Dziękuję  :)

Ziemniaczki w tym wykonaniu smakowały wybornie ... ja nie jadam ziemniaków, ale wczoraj sie skusiłam  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424569
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja nie jadam ziemniaków, ale wczoraj sie skusiłam

 

Wszystko można co nie można, byle z wolna i z ostrożna !!!  Pogratulować odwagi pozostaje więc tylko. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424642
Udostępnij na innych stronach

Bardzo elegancka wersja ziemniaków :clap: a zwą się one dauphine i wywodzą się z kuchni francuskiej

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424754
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo elegancka wersja ziemniaków a zwą się one dauphine i wywodzą się z kuchni francuskiej
 

Oooo i nazwa sie znalała. Dziękuję Kaziku .. dobrze że jesteś bo mi brakowało tej wiedzy  :clap:  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424760
Udostępnij na innych stronach

 

 

We Włoszech nazywają się patate  alla duchessa  /po polsku księżna/
 

 No wlasnie, mi sie zdawalo ze gdzie juz  widzialam te ziemiaki na forum. Teraz ta nazwa mi przypomniala  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8816-ziemniaczki-ksieznej/

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424794
Udostępnij na innych stronach

A ja proponuje do tej masy ziemniaczanej dodac najlepiej jak beda swieze ,podsmazone na masle posiekane kurki ,prawdziwki tez moga byc ,smak super ( nie polecam grzybow suszonych)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424829
Udostępnij na innych stronach

 

 

smak super ( nie polecam grzybow suszonych)

 

To spróbuj kiedyś dodać "pudru" z suszonych kani np .... czy do takich ziemniaków czy do sosów lub zup, ba do serów i farszów kiełbasianych tez się sprawdza ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424866
Udostępnij na innych stronach

Roger, czy puder z kani robisz we własnym zakresie ? Mam w Ciechocinku i okolicach sporo tego rarytasu, ale głównie przyrządzam je w roli "schaboszczaka", a warto by spróbować czegoś innego :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424868
Udostępnij na innych stronach

Tak robię sam w moździerzu albo w młynku do kawy. Kanie są najlepsze robione "a'la schabowy" nawet takie suszone namoczone w mleku, niestety trudno się je suszy i przechowuje bo się kruszą i zawsze są jakieś straty, więc to co się pokruszy lub gdy jest ich po prostu za dużo przerabiam w ten właśnie sposób. Taki puder ma daje naprawde bardzo intensywny grzybowy posmak i zapach.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424869
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, nigdy nie próbowałem suszyć kani, więc w tym roku na pewno spróbuję Twojego sposobu, bo też uwielbiam grzyby, a suszone dodaję do wielu potraw, sosów i zup.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424871
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.