Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...

SERNIK NA ZIMNO

U mnie w domu gości bardzo  rzadko , ale tak dzsiaj wyszło. Przepsiu nie mam bo robiłam z głowy.. :)

Tzn mam w głowie...  :)

post-43626-0-07124100-1426966392_thumb.jpg

post-43626-0-62379200-1426966413_thumb.jpg

post-43626-0-01451600-1426966430_thumb.jpg

post-43626-0-85918000-1426966438_thumb.jpg

post-43626-0-07364000-1426966481_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-414676
Udostępnij na innych stronach

Oj halusiu - jak Ci się te wszystkie wspaniałe przepisy mieszczą w tej głowie  :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-414713
Udostępnij na innych stronach

Oj halusiu - jak Ci się te wszystkie wspaniałe przepisy mieszczą w tej głowie 

 

Olgo.. tak jakoś mi sie trzymają. Ale najlepsze jest to że ten serniczek robiłam z głowy... tak na czuja. Nie wspomagałam się żadnym przepisem. Ale gdyby ktoś był chętny to mogę napisać bo jednak został mi w głowie  :)

Edytowane przez Małgoś
ortografia !

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-414733
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale najlepsze jest to że ten serniczek robiłam z głowy... t

 

I to popieram...   najlepsze takie niepowtarzalne dzieła....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-414738
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nie bardzo wiedziałam gdzie mam to umieścić. 

Podaje fajny sposób na ziemniaki...  :)

 

Zapiekane zimeniaki  Emotikon smile

Ugotowane ziemniaki zagnieść na pure. Dodać mleko, gałkę muszkatołowa, pieprzy.. żółtka.. ja dodałam 2, zależy od ilości ziemniaków. Wszystko dobrze połączyć.. doprawić do smaku.. i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika .. do zapeczenia na złoto. Do częsci ziemniaków dodałam koperek.. i wykończyłam całośc Emotikon smile 
Smacznego !!

post-43626-0-80319600-1431368049_thumb.jpg

post-43626-0-28649100-1431368292_thumb.jpg

post-43626-0-80085200-1431368325_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424562
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pięknie to wygląda (trzecie zdjęcie) ślinka cieknie
 

Dziękuję  :)

Ziemniaczki w tym wykonaniu smakowały wybornie ... ja nie jadam ziemniaków, ale wczoraj sie skusiłam  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424569
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja nie jadam ziemniaków, ale wczoraj sie skusiłam

 

Wszystko można co nie można, byle z wolna i z ostrożna !!!  Pogratulować odwagi pozostaje więc tylko. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424642
Udostępnij na innych stronach

Bardzo elegancka wersja ziemniaków :clap: a zwą się one dauphine i wywodzą się z kuchni francuskiej

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424754
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo elegancka wersja ziemniaków a zwą się one dauphine i wywodzą się z kuchni francuskiej
 

Oooo i nazwa sie znalała. Dziękuję Kaziku .. dobrze że jesteś bo mi brakowało tej wiedzy  :clap:  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424760
Udostępnij na innych stronach

 

 

We Włoszech nazywają się patate  alla duchessa  /po polsku księżna/
 

 No wlasnie, mi sie zdawalo ze gdzie juz  widzialam te ziemiaki na forum. Teraz ta nazwa mi przypomniala  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8816-ziemniaczki-ksieznej/

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424794
Udostępnij na innych stronach

A ja proponuje do tej masy ziemniaczanej dodac najlepiej jak beda swieze ,podsmazone na masle posiekane kurki ,prawdziwki tez moga byc ,smak super ( nie polecam grzybow suszonych)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424829
Udostępnij na innych stronach

 

 

smak super ( nie polecam grzybow suszonych)

 

To spróbuj kiedyś dodać "pudru" z suszonych kani np .... czy do takich ziemniaków czy do sosów lub zup, ba do serów i farszów kiełbasianych tez się sprawdza ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424866
Udostępnij na innych stronach

Roger, czy puder z kani robisz we własnym zakresie ? Mam w Ciechocinku i okolicach sporo tego rarytasu, ale głównie przyrządzam je w roli "schaboszczaka", a warto by spróbować czegoś innego :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424868
Udostępnij na innych stronach

Tak robię sam w moździerzu albo w młynku do kawy. Kanie są najlepsze robione "a'la schabowy" nawet takie suszone namoczone w mleku, niestety trudno się je suszy i przechowuje bo się kruszą i zawsze są jakieś straty, więc to co się pokruszy lub gdy jest ich po prostu za dużo przerabiam w ten właśnie sposób. Taki puder ma daje naprawde bardzo intensywny grzybowy posmak i zapach.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424869
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, nigdy nie próbowałem suszyć kani, więc w tym roku na pewno spróbuję Twojego sposobu, bo też uwielbiam grzyby, a suszone dodaję do wielu potraw, sosów i zup.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424871
Udostępnij na innych stronach

Ja taki puder z suszonych lejkowcow detych mam i dodaje do sosow ,kanie robilam tez jak kotlety ale akurat  az tak duzo w moich rejonach  ich nie ma ,lejkowcow natomiast sporo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424883
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak robię sam w moździerzu albo w młynku do kawy. Kanie są najlepsze robione "a'la schabowy" nawet takie suszone namoczone w mleku, niestety trudno się je suszy i przechowuje bo się kruszą i zawsze są jakieś straty, więc to co się pokruszy lub gdy jest ich po prostu za dużo przerabiam w ten właśnie sposób. Taki puder ma daje naprawde bardzo intensywny grzybowy posmak i zapach.
 

 Szkoda,ze wczesniej nie bylo takiego wyjasnienia.   :( U nas bylo tyle kani. Ale zostawie sobie to na nastepny rok.  Teraz to juz chyba u nas po grzybach,bo deszcze sa,alezimno sie bardzo zrobilo.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424991
Udostępnij na innych stronach

Ja tak samo, jak Roger, kanie suszę i mielę. Tam,gdzie jeżdżę na grzyby (miejsce c.a. 10 km od mojego domu)  kani urodzaj  :) .- chyba dlatego,że Niemcy nie wiedzą co dobre ;):D

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/5/#findComment-424993
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.