Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Karolu  to beza z bitą śmietaną  z dodatkiem mascarpone i duuużo świeżych owoców jagodowych  -  pycha.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602072
Udostępnij na innych stronach

Pavlova i beza to sa rozne ciasta

Beza jest sucha w srodku, a pavlova mimo ze robi sie podobnie ( ale skladniki odrobine inne) ma takie "mellow" w srodku, co daje jej specyficzny smak. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602078
Udostępnij na innych stronach

ANNAM ,proszę napisz jakie są te odmienności bo u nas Pavlova funkcjonuje właściwie jako synonim tortu bezowego :hmm:   przynamniej mnie się  tak wydaje :facepalm: 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602082
Udostępnij na innych stronach

ANNAM ,proszę napisz jakie są te odmienności bo u nas Pavlova funkcjonuje właściwie jako synonim tortu bezowego :hmm:   przynamniej mnie się  tak wydaje :facepalm:

 

Olgo z mojej wiedzy wynika ze Pavlowa to jeden blat i krem z owocami na wierzchu.

Tort bezowy winien mieć co najmniej dwa blaty

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602083
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że z tego co pisze ANNAM to różnice wynikają z nieco innych składników do "ciasta"  - nie jestem pewna ale może chodzi o dodatek mąki kukurydzianej .

 

PS W necie są też zdjęcia Pavlovej składającej się z dwóch blatów .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602084
Udostępnij na innych stronach

No czyli tak jak pisałam - w artykule jest mowa o mące kukurydzianej ,której w naszych przepisach na Pavlovą nie ma. No i jest tam napisane ,że Pavlova z dwóch blatów  :) .  Zobaczymy co ANNAM napisze.

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602087
Udostępnij na innych stronach

Pavlova to nie tylko zawartosc skrobi ale z tego co u nas rekomenderuja powinno sie robic na ubijanych na cieplo bialkach , ale ja specem nie jestem , i dowiem  chetnie sie co Ania powie  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602121
Udostępnij na innych stronach

Ok,Pavlova to ciasto z dodatkiem maki kukurydzianej i octu. Te dodatki wlasnie powoduja ,ze w srodku nie jest jak beza suche tylkoma ta miekka forme. 

 PAvlova to np.  z 6 jaj bialka9 to bedzie okolo 180 g) , ubic nalezy do tworzenia sie gestej masy, ale nie do konca ubitej, dodaje sie cukiej ( 300-315g) oczywiscie baly, aby ciasto bylo bialutkie. Kiedy juz masa bedzie lsniaca i cukier sie rozpusci, dodaje sie 3 lyzki maki kukurydzianej i 2 lyzki octu. na konie jeszcze vanilie.

 

  Aby pavlova trzymalasie jak tort,ja zawsze wykladam ja do blaszki tortowej, wylozonej papierem na dnie i naokolo( masanie styka sie z metalem). 

 Do rozgrzanego piekarnika do 150 stopni na 10 minut, a pozniej mnieszyc trzeba temperature do 110 i a na zewnatrz utworzy sie beza( to bedzie chyba z godzine).

 Temperatura niska, aby ciasto przypadkiem nie zrozowialo czy nie dostalo ciemnego koloru.

 

 

 

Pavlova to nie tylko zawartosc skrobi ale z tego co u nas rekomenderuja powinno sie robic na ubijanych na cieplo bialkach , ale ja specem nie jestem , i dowiem  chetnie sie co Ania powie 
 

 

 Electro  Ty pewnie myslisz o bezie. Sa trzyu metody robienia bezy, francuska, szwajcarska i wloska.  

Francuzka, to ta najprostrza, do ubijanych bialek dodaje sie cukier

Szwajcarska,to grzeje sie bialka razem z cukrem i dopiero sieubija( tutaj zawsze jest najwspanialszy ubaw, bo czesto ludziska nie pilnuja temperatury i maja slodka jajowe).

No i wloska,gotuje sie syrop i nim zalewa sie ubijane bialka.

 Te dwie ostatnie sa stosowane do produkcji kremow, czy do np. tworzenia bezy do pie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602152
Udostępnij na innych stronach

Tak , dokladnie jak mowisz-  taki krem z bialek i syropu cukrowego uzywa sie tez do ptysi badz eclerek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602154
Udostępnij na innych stronach

Aniu, przepis z którego korzystałam rzeczywiście w składzie była mąka kukurydziana lub ziemniaczana. Dodała drugiej, tak z przyzwyczajenia. 

Następnym razem dodam kukurydzianej, zobaczę jaka będzie różnica. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602162
Udostępnij na innych stronach

 

 

w składzie była mąka kukurydziana

A czy ona nie pożółca wyrobu? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602163
Udostępnij na innych stronach

 

w składzie była mąka kukurydziana

A czy ona nie pożółca wyrobu? 

 

 Aniu, to moj blad, ja napisalam maka. Mam na mysli skrobie kukurydziana. A ta jest biala.

Co prawda w sklepach jest  ten produkt u nas pod nazwa " corn flour".

 

 Halusia,  nie robilam ze skrobia ziemniaczana, ale jak wudac po twoim ciecie jest ok. :)

 

 Electra, kiedys, jak bylam dzieckiem, topamietam  w cukierni zawsze robili tzw. " cieple lody". To byl produkt w wafelku do lodow wypelniony wlasnie taka masa bezy metoda wloska i odrobine pochlapany czekolada.

 Ja robie zzastosowaniem bezy metoda wloska krem maslowy. Bardzo smaczy wychodzi, latwo sie nim pracuje. I smak jest dobry.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602165
Udostępnij na innych stronach

 

 

robie zzastosowaniem bezy metoda wloska krem maslowy.

Co to jest? Koniecznie napisz proszę. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602166
Udostępnij na innych stronach

Aniu,robisz beze, tak jak wczesniej napisalam, bialka sa ubijane i gotuje sie syrop ktory dodajesz do bialek. Ubijas az bedzie chlodny. Ta beza jest bardzo sztywna.  Zwyjle dodaja do bezy maslo, ja wole ubic maslo i dodac beze do niego. Nastepnie dodac mozna kolory czy smaki,np.vanilie. Jest ten krem trwaly i na ptrawde smaczny.Nigdy mi sie nie zdazylo aby sie rozdzielil. 

 Kiedys dawno robilam w inny sposob. Ubijalam jajka na parze i te dodawalam do masla. Jednak czasem sie rozdziela.Od czasu jak robie na bazie bezy, jest czystro bialy ( czasem bialy krem jest potrzebny do ciasta,nie zolty), dobrze i latwo sie nim pokrywa ciasta i smak jest na prawde bardzo dobry.

 

 Poszukam tej bezy  na youtube to wstawie.


[Dodano: 09 lip 2018 - 21:23]

Znalazlam, tylko trzeba panietac ,zeby zmienic tem. z f to C . To bedzie po porstu 119 stopni C.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602167
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam ja też powinnam napisać skrobia kukurydziana  :facepalm:

 

https://www.mojewypieki.com/przepis/biala-pavlova

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602169
Udostępnij na innych stronach

Halusia do tego przepisu co masz, ja dalabym 3 lyzki skrobi i 2 lyzki octu. Ale jak tk jest dla ciebie ok, to zostaw. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602172
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zwyjle dodaja do bezy maslo, ja wole ubic maslo i dodac beze do niego.

A możesz podać proporcje poszczególnych składników? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602174
Udostępnij na innych stronach

Syrop tylko trzeba dobrze ugotowac musi byc taki" do nitki "..albo gotowac z i mierzyc temp  ma miec 118 st C

o nie zauwazylam ze juz bylo :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-602190
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dawno nic nie wrzucałam , :)  Słodkie na ten czas odstawiłam, ale nie znaczy , że nic nie piekę .

Chrupiące ciasteczka owsiane

post-43626-0-03301100-1543261248_thumb.jpgpost-43626-0-38095600-1543261265_thumb.jpgpost-43626-0-96234300-1543261288_thumb.jpg

 

 

Chrupiące, smaczne i zdrowe. Ciasteczką w smaku obłędne, bardzo szybkie w wykonaniu i szybko znikają .

Przepis zaczerpnięty z netu .

 

 

Składniki:
  • 200g masła w temp pokojowej
  • 1/4 szkl miodu 
  • 3/4 szkl cukru brązowego
  • 1 duże jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 szkl płatków owsianych górskich
  • 1/4 szkl wiórków kokosowych
  • 1/4 szkl nasion słonecznika 

Wykonanie:
Masło wraz z cukrem i cukrem wanilinowym umieścić w misie miksera i ubić do białej puszystej masy. Dodać jajko , dalej ubijać po czym dodać pozostałe składniki do otrzymania jednolitej masy.

Blachę wykładamy papierem i ciasto wykładamy łyżką, można je nieco spłaszczyć. Należy pamiętać o zachowaniu odstępu , gdyż ciastka ładnie się rozrastają. Pieczemy w temp 180 stopni z termoobiegiem przez około 15-17  min. Po upieczeniu należy chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy.
Smacznego !



 
 
 
 

 

 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-614424
Udostępnij na innych stronach

Brawo Halusia  :clap:  zrobilas Anzac Biscuits.

 To sa tradycyjne ciastka ,ktorych historia jest bardzo zwiazana z zolnierzami Australijskimi i Nowo Zeladzkimi.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-614427
Udostępnij na innych stronach

Annam czy w oryginalnej formie u was? nie piecze sie ich na samej sodzie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/15/#findComment-614484
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.