Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem z cebulką, pomidorami, żurawiną, czosnkiem niedźwiedzim. Nalepszy z żurawiną, potem z cebulką:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-503298
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 195
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sivon a ja wole z cebulka ,z zurawina to nie moja bajka nie podchodzi mi ,ja robilam z borowka ,bo u nas sa takie chleby popularne i orzechami wloskimi. 

Sivon twoj chlebek to juz przeszedl rozne wariacje z dodatkami..ale dalej jest na topie  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-503300
Udostępnij na innych stronach

Sivon twoj chlebek to juz przeszedl rozne wariacje z dodatkami..ale dalej jest na topie  :thumbsup:

U mnie też, ale z boczkiem wędzonym surowym nie polecam :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-503312
Udostępnij na innych stronach

Donatko.. z tego blogu często korzystam, przepisy są świetne.

Na ten jeden rodzaj ciastek znajdziesz tutaj przepis.. na drugi niestety  nie mam :)

http://www.mojewypieki.com/przepis/bitki-z-makiem-baletki

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-503318
Udostępnij na innych stronach

Electra, Chudziak wlasnie robi ta metoda, zostawia zawsze kawalek ciasta , a jej chleb jest pelen ziaren. Nie moge znalezc calego jej opisu jak robi, ale zdjecie znalazlam. Pewnie jak Olga wejdzie na forum to poda link , jesli jestes Electra zainteresowana 

Zobacz jak slicznie ziarniscie wyglada.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapusta-na-wedzonce/?p=342294

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-503320
Udostępnij na innych stronach

Halinko ,ten blog znam i przepis  na te baletki tez ,szukam na krajanke ,jadlam ostatnio jak bylam w PL ale to nie ten smak,(cukiernia w ktorej kupowala mi mama jeszcze jak bylam dzieckiem), ale juz nie ci sami cukiernicy baletki tez jadlam i tak samo byly inne ,ale tu to byla kwestia dzemu/ marmolady .NIestety na calym osiedlu w cukierniach nie widzialam juz krajanki bo zawsze pytam :)


Chlebek bardzo ladny :thumbsup: ,moze jak wejdzie to podzieli sie przepisem a przynajmniej jakie proporcje ziarna daje , ja daje ok 20% calosci maki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-503386
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chlebek bardzo ladny :thumbsup: ,moze jak wejdzie to podzieli sie przepisem a przynajmniej jakie proporcje ziarna daje , ja daje ok 20% calosci mąki

Tu w skrócie "mój" przepis  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halineczki/page-3#entry503022 a ziarna daje na oko :blush:  siemię lniane ,słonecznik i migdały czasem nasiona chia  a na wierzch czarnuszka i sezam .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-503543
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje @chudziak, :) myslam o innych pelnych ziarnach jak cala przenica ,owies itp ,bo ja teraz dodaje wlasnie takie .

slonecznik i siemie to standard u mnie i chia, czarnuszka na wierzch  albo tymymianek :)

daje tez pestki dyni albo wloskie orzechy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-503589
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

PIZZA HALUSI

 

Przepis na ciasto.
- 2 szl mąki
- 2 dkg drożdży
- 1/2 szkl ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 6 łyżek oleju
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i sól. Wlać do mąki , lekko połączyć i dodać olej. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto rozkładamy na blachę, smarujemy sosem z koncentratu pomidorowego , doprawionego ziołami.. estragon i bazylia po pół łyżeczki . .. dodać łyżkę wody.Doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.
Ciasto rozkładamy na blachę, smarujemy sosem. Dodatki w/g własnego uznania. W moim przypadku pierś z kurczaka wcześniej usmażona. .. pomidorki koktajlowe i wierzch ser mozzarelle. Tak przygotowaną pizze odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Piekarnik nagrzałam do 250 stopni . Pieczenie trwało tylko 10 min. Smacznego 1f642.png

post-43626-0-54742400-1477765854_thumb.jpgpost-43626-0-24583900-1477765869_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-524346
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mniam ..mniam. Haluś pizza :thumbsup::clap:

Dziękuję Małgosiu :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-524362
Udostępnij na innych stronach

Za mną chodzi pizza już jakiś czas -chybapora zrobić  szczególnie gdy patrzę na Twój smakowity wyrób :tongue::clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-524372
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za mną chodzi pizza już jakiś czas -chybapora zrobić szczególnie gdy patrzę na Twój smakowity wyrób :tongue::clap:

 Planuję zrobić jutro. :)

Grzegorz- pozdrawiam całą WB
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-524376
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za mną chodzi pizza już jakiś czas -chybapora zrobić szczególnie gdy patrzę na Twój smakowity wyrób :tongue::clap:

Olgo masz swój wypróbowany przepis na ciasto?? Jeśli nie polecam ten... :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-524379
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

CHLEB GÓRALSKI
Składniki:
- 2kg mąki (1kg żytniej, 1kg pszennej)
- 2 duże łyżki soli
- 3 duże ziemniaki
- 50g drożdży lub zakwas chlebowy ( ja piekłam na samym zaczynie
- 1,5 l maślanki lub serwatki
- czarnuszka do posypania

Sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy w łupkach bez soli, które po ugotowaniu ucieramy na drobniutkiej tarce. Do dużego gara wsypujemy mąkę, sól, utarte ziemniaki, zakwas lub drożdże, które rozpuściliśmy w letniej wodzie z dodatkiem łyżki cukru - oczywiście wyrośnięte. Mieszamy owe składniki, dolewając stopniowo serwatkę. Po długim wyrobieniu ciasta, odkładamy w kąt, ciepłe miejsce gar, który przykrywamy - przykładowo poduszką. Po ok. 2h ciasto powinno wyrosnąć - tzn. zwiększyć dwukrotnie objętość. Po wyrośnięciu, ciasto przelewamy na uprzednio przygotowaną brytwankę ( ja piekłam w naczyniu żaroodpornym ) posmarowaną masłem i posypaną mąką.
Formujemy okrągły kształt chlebusia delikatnie obsypując mąką - min. nacinamy od góry, posypujemy czarnuszką. Do rozgrzanego piekarnika (200°C) wkładamy chlebuś. Pieczemy 60 min. Jeśli piekarnik przypieka od góry, to przykrywamy chleb folią aluminiową - raz na jakiś czas.
Ziemniaki są dodawane po to, by chlebuś zachowywał wilgotność - nawet do 2 tygodni odpowiednio przechowywany.
Smacznego!

)post-43626-0-85265900-1493493772_thumb.jpgpost-43626-0-79723500-1493493765_thumb.jpgpost-43626-0-11523900-1493493756_thumb.jpgpost-43626-0-63659800-1493493655_thumb.jpgpost-43626-0-94691500-1493493674_thumb.jpgpost-43626-0-65462500-1493493696_thumb.jpg

post-43626-0-07806400-1493493715_thumb.jpg

post-43626-0-86799500-1493493729_thumb.jpg

post-43626-0-84288900-1493493739_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-549722
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap: .Piękne te chlebki robisz - i pewno jeszcze jak wyglądają, tak smakują :) ? (przydała by się pajda takiego do pasztetu ;)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-549724
Udostępnij na innych stronach

Halinka ten chleb aż się prosi o garnek rzymski ... ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-549726
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Piękne te chlebki robisz - i pewno jeszcze jak wyglądają, tak smakują ? (przydała by się pajda takiego do pasztetu )

 

Binio a jak Twój pasztet.... zapewniam Cię że z tym chlebkiem smakowałby wyśmienicie :) 

 

 

Halinka ten chleb aż się prosi o garnek rzymski ...

 

Robert zgadza się , muszę się rozejrzeć ale powiem Ci że w tym naczyniu znakomicie się piecze :rolleyes: 

 

 

 

Halinko takie pyszności ale Mi narobiłaś apetytu na Twój chlebek aż się głodny zrobiłem idę coś wszamać

 

Mariusz muszę przyznać że chlebuś przepyszny, ten  piekłam pierwszy raz :tongue: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-549733
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz to powiedz chyba ostatnio widziałem w naszej "ikea" za całe 20pln ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-549736
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak chcesz to powiedz chyba ostatnio widziałem w naszej "ikea" za całe 20pln

 

Poważnie ?? To chyba się uśmiechnę do Ciebie :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/4/#findComment-549739
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.