Skocz do zawartości

Chleby i bułeczki spod ręki Halusi


Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem z cebulką, pomidorami, żurawiną, czosnkiem niedźwiedzim. Nalepszy z żurawiną, potem z cebulką:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 195
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sivon a ja wole z cebulka ,z zurawina to nie moja bajka nie podchodzi mi ,ja robilam z borowka ,bo u nas sa takie chleby popularne i orzechami wloskimi. 

Sivon twoj chlebek to juz przeszedl rozne wariacje z dodatkami..ale dalej jest na topie  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sivon twoj chlebek to juz przeszedl rozne wariacje z dodatkami..ale dalej jest na topie  :thumbsup:

U mnie też, ale z boczkiem wędzonym surowym nie polecam :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Donatko.. z tego blogu często korzystam, przepisy są świetne.

Na ten jeden rodzaj ciastek znajdziesz tutaj przepis.. na drugi niestety  nie mam :)

http://www.mojewypieki.com/przepis/bitki-z-makiem-baletki

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Electra, Chudziak wlasnie robi ta metoda, zostawia zawsze kawalek ciasta , a jej chleb jest pelen ziaren. Nie moge znalezc calego jej opisu jak robi, ale zdjecie znalazlam. Pewnie jak Olga wejdzie na forum to poda link , jesli jestes Electra zainteresowana 

Zobacz jak slicznie ziarniscie wyglada.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapusta-na-wedzonce/?p=342294

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halinko ,ten blog znam i przepis  na te baletki tez ,szukam na krajanke ,jadlam ostatnio jak bylam w PL ale to nie ten smak,(cukiernia w ktorej kupowala mi mama jeszcze jak bylam dzieckiem), ale juz nie ci sami cukiernicy baletki tez jadlam i tak samo byly inne ,ale tu to byla kwestia dzemu/ marmolady .NIestety na calym osiedlu w cukierniach nie widzialam juz krajanki bo zawsze pytam :)


Chlebek bardzo ladny :thumbsup: ,moze jak wejdzie to podzieli sie przepisem a przynajmniej jakie proporcje ziarna daje , ja daje ok 20% calosci maki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chlebek bardzo ladny :thumbsup: ,moze jak wejdzie to podzieli sie przepisem a przynajmniej jakie proporcje ziarna daje , ja daje ok 20% calosci mąki

Tu w skrócie "mój" przepis  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halineczki/page-3#entry503022 a ziarna daje na oko :blush:  siemię lniane ,słonecznik i migdały czasem nasiona chia  a na wierzch czarnuszka i sezam .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje @chudziak, :) myslam o innych pelnych ziarnach jak cala przenica ,owies itp ,bo ja teraz dodaje wlasnie takie .

slonecznik i siemie to standard u mnie i chia, czarnuszka na wierzch  albo tymymianek :)

daje tez pestki dyni albo wloskie orzechy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

PIZZA HALUSI

 

Przepis na ciasto.
- 2 szl mąki
- 2 dkg drożdży
- 1/2 szkl ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 6 łyżek oleju
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i sól. Wlać do mąki , lekko połączyć i dodać olej. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto rozkładamy na blachę, smarujemy sosem z koncentratu pomidorowego , doprawionego ziołami.. estragon i bazylia po pół łyżeczki . .. dodać łyżkę wody.Doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.
Ciasto rozkładamy na blachę, smarujemy sosem. Dodatki w/g własnego uznania. W moim przypadku pierś z kurczaka wcześniej usmażona. .. pomidorki koktajlowe i wierzch ser mozzarelle. Tak przygotowaną pizze odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Piekarnik nagrzałam do 250 stopni . Pieczenie trwało tylko 10 min. Smacznego 1f642.png

post-43626-0-54742400-1477765854_thumb.jpgpost-43626-0-24583900-1477765869_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:clap:  :clap:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za mną chodzi pizza już jakiś czas -chybapora zrobić  szczególnie gdy patrzę na Twój smakowity wyrób :tongue::clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za mną chodzi pizza już jakiś czas -chybapora zrobić szczególnie gdy patrzę na Twój smakowity wyrób :tongue::clap:

Olgo masz swój wypróbowany przepis na ciasto?? Jeśli nie polecam ten... :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

CHLEB GÓRALSKI
Składniki:
- 2kg mąki (1kg żytniej, 1kg pszennej)
- 2 duże łyżki soli
- 3 duże ziemniaki
- 50g drożdży lub zakwas chlebowy ( ja piekłam na samym zaczynie
- 1,5 l maślanki lub serwatki
- czarnuszka do posypania

Sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy w łupkach bez soli, które po ugotowaniu ucieramy na drobniutkiej tarce. Do dużego gara wsypujemy mąkę, sól, utarte ziemniaki, zakwas lub drożdże, które rozpuściliśmy w letniej wodzie z dodatkiem łyżki cukru - oczywiście wyrośnięte. Mieszamy owe składniki, dolewając stopniowo serwatkę. Po długim wyrobieniu ciasta, odkładamy w kąt, ciepłe miejsce gar, który przykrywamy - przykładowo poduszką. Po ok. 2h ciasto powinno wyrosnąć - tzn. zwiększyć dwukrotnie objętość. Po wyrośnięciu, ciasto przelewamy na uprzednio przygotowaną brytwankę ( ja piekłam w naczyniu żaroodpornym ) posmarowaną masłem i posypaną mąką.
Formujemy okrągły kształt chlebusia delikatnie obsypując mąką - min. nacinamy od góry, posypujemy czarnuszką. Do rozgrzanego piekarnika (200°C) wkładamy chlebuś. Pieczemy 60 min. Jeśli piekarnik przypieka od góry, to przykrywamy chleb folią aluminiową - raz na jakiś czas.
Ziemniaki są dodawane po to, by chlebuś zachowywał wilgotność - nawet do 2 tygodni odpowiednio przechowywany.
Smacznego!

)post-43626-0-85265900-1493493772_thumb.jpgpost-43626-0-79723500-1493493765_thumb.jpgpost-43626-0-11523900-1493493756_thumb.jpgpost-43626-0-63659800-1493493655_thumb.jpgpost-43626-0-94691500-1493493674_thumb.jpgpost-43626-0-65462500-1493493696_thumb.jpg

post-43626-0-07806400-1493493715_thumb.jpg

post-43626-0-86799500-1493493729_thumb.jpg

post-43626-0-84288900-1493493739_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Piękne te chlebki robisz - i pewno jeszcze jak wyglądają, tak smakują ? (przydała by się pajda takiego do pasztetu )

 

Binio a jak Twój pasztet.... zapewniam Cię że z tym chlebkiem smakowałby wyśmienicie :) 

 

 

Halinka ten chleb aż się prosi o garnek rzymski ...

 

Robert zgadza się , muszę się rozejrzeć ale powiem Ci że w tym naczyniu znakomicie się piecze :rolleyes: 

 

 

 

Halinko takie pyszności ale Mi narobiłaś apetytu na Twój chlebek aż się głodny zrobiłem idę coś wszamać

 

Mariusz muszę przyznać że chlebuś przepyszny, ten  piekłam pierwszy raz :tongue: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.