SIVON Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Robiłem z cebulką, pomidorami, żurawiną, czosnkiem niedźwiedzim. Nalepszy z żurawiną, potem z cebulką Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Sivon a ja wole z cebulka ,z zurawina to nie moja bajka nie podchodzi mi ,ja robilam z borowka ,bo u nas sa takie chleby popularne i orzechami wloskimi. Sivon twoj chlebek to juz przeszedl rozne wariacje z dodatkami..ale dalej jest na topie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Sivon twoj chlebek to juz przeszedl rozne wariacje z dodatkami..ale dalej jest na topie U mnie też, ale z boczkiem wędzonym surowym nie polecam Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Donatko.. z tego blogu często korzystam, przepisy są świetne.Na ten jeden rodzaj ciastek znajdziesz tutaj przepis.. na drugi niestety nie mam http://www.mojewypieki.com/przepis/bitki-z-makiem-baletki Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Electra, Chudziak wlasnie robi ta metoda, zostawia zawsze kawalek ciasta , a jej chleb jest pelen ziaren. Nie moge znalezc calego jej opisu jak robi, ale zdjecie znalazlam. Pewnie jak Olga wejdzie na forum to poda link , jesli jestes Electra zainteresowana Zobacz jak slicznie ziarniscie wyglada.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapusta-na-wedzonce/?p=342294 Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Halinko ,ten blog znam i przepis na te baletki tez ,szukam na krajanke ,jadlam ostatnio jak bylam w PL ale to nie ten smak,(cukiernia w ktorej kupowala mi mama jeszcze jak bylam dzieckiem), ale juz nie ci sami cukiernicy baletki tez jadlam i tak samo byly inne ,ale tu to byla kwestia dzemu/ marmolady .NIestety na calym osiedlu w cukierniach nie widzialam juz krajanki bo zawsze pytam Chlebek bardzo ladny ,moze jak wejdzie to podzieli sie przepisem a przynajmniej jakie proporcje ziarna daje , ja daje ok 20% calosci maki. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Chlebek bardzo ladny ,moze jak wejdzie to podzieli sie przepisem a przynajmniej jakie proporcje ziarna daje , ja daje ok 20% calosci mąki Tu w skrócie "mój" przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halineczki/page-3#entry503022 a ziarna daje na oko siemię lniane ,słonecznik i migdały czasem nasiona chia a na wierzch czarnuszka i sezam . "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 22 Czerwca 2016 Dziekuje @chudziak, myslam o innych pelnych ziarnach jak cala przenica ,owies itp ,bo ja teraz dodaje wlasnie takie .slonecznik i siemie to standard u mnie i chia, czarnuszka na wierzch albo tymymianek daje tez pestki dyni albo wloskie orzechy. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 10 Lipca 2016 I kolejny chlebek... jestem zadowolona Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) PIZZA HALUSI Przepis na ciasto.- 2 szl mąki- 2 dkg drożdży- 1/2 szkl ciepłej wody- 1 łyżeczka soli- 1/2 łyżeczki cukru- 6 łyżek olejuDrożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i sól. Wlać do mąki , lekko połączyć i dodać olej. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.Gotowe ciasto rozkładamy na blachę, smarujemy sosem z koncentratu pomidorowego , doprawionego ziołami.. estragon i bazylia po pół łyżeczki . .. dodać łyżkę wody.Doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.Ciasto rozkładamy na blachę, smarujemy sosem. Dodatki w/g własnego uznania. W moim przypadku pierś z kurczaka wcześniej usmażona. .. pomidorki koktajlowe i wierzch ser mozzarelle. Tak przygotowaną pizze odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Piekarnik nagrzałam do 250 stopni . Pieczenie trwało tylko 10 min. Smacznego Edytowane 29 Października 2016 przez @halusia@ Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 29 Października 2016 Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 29 Października 2016 Mniam ..mniam. Haluś pizza "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 29 Października 2016 Mniam ..mniam. Haluś pizza Dziękuję Małgosiu Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 29 Października 2016 Za mną chodzi pizza już jakiś czas -chybapora zrobić szczególnie gdy patrzę na Twój smakowity wyrób "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy100 Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 29 Października 2016 Za mną chodzi pizza już jakiś czas -chybapora zrobić szczególnie gdy patrzę na Twój smakowity wyrób Planuję zrobić jutro. Grzegorz- pozdrawiam całą WB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 29 Października 2016 Za mną chodzi pizza już jakiś czas -chybapora zrobić szczególnie gdy patrzę na Twój smakowity wyrób Olgo masz swój wypróbowany przepis na ciasto?? Jeśli nie polecam ten... Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 30 Października 2016 :clap: Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 (edytowane) CHLEB GÓRALSKISkładniki:- 2kg mąki (1kg żytniej, 1kg pszennej)- 2 duże łyżki soli- 3 duże ziemniaki- 50g drożdży lub zakwas chlebowy ( ja piekłam na samym zaczynie- 1,5 l maślanki lub serwatki- czarnuszka do posypaniaSposób wykonania:Ziemniaki gotujemy w łupkach bez soli, które po ugotowaniu ucieramy na drobniutkiej tarce. Do dużego gara wsypujemy mąkę, sól, utarte ziemniaki, zakwas lub drożdże, które rozpuściliśmy w letniej wodzie z dodatkiem łyżki cukru - oczywiście wyrośnięte. Mieszamy owe składniki, dolewając stopniowo serwatkę. Po długim wyrobieniu ciasta, odkładamy w kąt, ciepłe miejsce gar, który przykrywamy - przykładowo poduszką. Po ok. 2h ciasto powinno wyrosnąć - tzn. zwiększyć dwukrotnie objętość. Po wyrośnięciu, ciasto przelewamy na uprzednio przygotowaną brytwankę ( ja piekłam w naczyniu żaroodpornym ) posmarowaną masłem i posypaną mąką.Formujemy okrągły kształt chlebusia delikatnie obsypując mąką - min. nacinamy od góry, posypujemy czarnuszką. Do rozgrzanego piekarnika (200°C) wkładamy chlebuś. Pieczemy 60 min. Jeśli piekarnik przypieka od góry, to przykrywamy chleb folią aluminiową - raz na jakiś czas.Ziemniaki są dodawane po to, by chlebuś zachowywał wilgotność - nawet do 2 tygodni odpowiednio przechowywany.Smacznego!) Edytowane 29 Kwietnia 2017 przez @halusia@ Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 :clap: .Piękne te chlebki robisz - i pewno jeszcze jak wyglądają, tak smakują ? (przydała by się pajda takiego do pasztetu ) Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Halinka ten chleb aż się prosi o garnek rzymski ... Tapniete z Tapatalk Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Halinko takie pyszności ale Mi narobiłaś apetytu na Twój chlebek aż się głodny zrobiłem idę coś wszamać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 .Piękne te chlebki robisz - i pewno jeszcze jak wyglądają, tak smakują ? (przydała by się pajda takiego do pasztetu ) Binio a jak Twój pasztet.... zapewniam Cię że z tym chlebkiem smakowałby wyśmienicie Halinka ten chleb aż się prosi o garnek rzymski ... Robert zgadza się , muszę się rozejrzeć ale powiem Ci że w tym naczyniu znakomicie się piecze Halinko takie pyszności ale Mi narobiłaś apetytu na Twój chlebek aż się głodny zrobiłem idę coś wszamać Mariusz muszę przyznać że chlebuś przepyszny, ten piekłam pierwszy raz Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 HAlusia Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Jak chcesz to powiedz chyba ostatnio widziałem w naszej "ikea" za całe 20pln Tapniete z Tapatalk Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Jak chcesz to powiedz chyba ostatnio widziałem w naszej "ikea" za całe 20pln Poważnie ?? To chyba się uśmiechnę do Ciebie Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi