Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 195
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

To ten z Zakopanego ? Ładny

 

Nie Waldku... ten który miałam w Zakopanem to wyżej  z tymi migdałami.

Przepis na en chlebek dostałam od Kolegi, dzisiaj piekłam pierwszy raz. :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/5/#findComment-549745
Udostępnij na innych stronach

Wygląda bardzo smakowicie :clap:   - jest na zakwasie czy na drożdzach ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/5/#findComment-550693
Udostępnij na innych stronach

Podaj ,proszę przepis :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/5/#findComment-550706
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/5/#findComment-550811
Udostępnij na innych stronach

 

 

pieknie wypieczone. Chrupiaca skorka?

 

Tak Aniu :) 

 

 

bułka wrocławska ..

 

Że co?? :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/5/#findComment-550822
Udostępnij na innych stronach

Duch troche ciebie zaskocze, to sa baguette, co tlumaczac znaczy  "waski chleb", tylo w Polsce chyba nazywaja sie bulkami. To wyjasnil mi starszy doswiadczony frncuzi piekarz, moj nauczyciel. A to co Ty prawdopodobnie uwazasz za baguette to sa paluchy chlebowe. Takie cienkie cos co robi za bulke.

 https://www.google.com.au/search?q=baguette&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjmg5TDi-HTAhXKTrwKHf5IALUQ_AUIBigB&biw=1440&bih=770

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/5/#findComment-550830
Udostępnij na innych stronach

Pojęcie bułki w języku polskim nie jest jednoznaczne, potocznie to co mniej więcej  w Wikipedii:

Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki o masie od około 30 do 100 gramów

 

Tylko fachowcy mówią, że bułka może mieć nawet 500g. A co powiedzieć o bułkach 100% razowych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/5/#findComment-550844
Udostępnij na innych stronach

ooooo!  wroclawskie vel paryskie pamietam najlepiej zawsze lubialam z twarogiem i na wierzchu powidla sliwkowe ..mniam :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/5/#findComment-550890
Udostępnij na innych stronach

http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig.gifElectra kocham Ciebie http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,021_o8_orig.gif


   http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,baba_przy_kompie_K7_orig.gif


Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/5/#findComment-550892
Udostępnij na innych stronach

Anno a pamietasz moze takie bulki nazywaly sie Malgoski  albo parki tez lubialam byly sypane makiem?

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/5/#findComment-550894
Udostępnij na innych stronach

Ja pamietam takie bulki, jak paryskie tylko krotkie. Byly w jednej u nas piekarni. Mam ja kupila to tata je lubil, ja zawsze siegalam za rogale. Do dzisiaj mam do nich slabosc http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,026_Bd_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/5/#findComment-550898
Udostępnij na innych stronach

zawsze siegalam za rogale. Do dzisiaj mam do nich slabosc 

 

Ale chodzi o średnicę czy bardziej o krzywiznę ... ? ;)  :frantics:  :angel:

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/5/#findComment-550911
Udostępnij na innych stronach

Duch troche ciebie zaskocze, to sa baguette,

Zwróć tylko uwagę że napisałem " z przepisu " a nie z wyglądu :)

Edytowane przez DUCH

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/5/#findComment-550927
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale chodzi o średnicę czy bardziej o krzywiznę ... ?    
 

 

Chyba o ten usmiech rogala chodzi . :) Pieke rownie je i ktokolwiek zje jest tez " zaczarowany'. One po poprostu inaczej smakuja niz bulka.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/5/#findComment-550961
Udostępnij na innych stronach

Jak lubicie eksperymentować z bułkami, to można spróbować różnych wariacji ze starterem  Thang Zhong.

 

Poniżej cytat z moich starych materiałów (niestety nie pamiętam, z czego skopiowany):

 

Co to jest Tang Zhong? Czasem nazywany water roux, lub tłumaczony bezpośrednio na roux de agua. Jest to metoda, czy też technika przygotowywania chleba, która wywodzi się z dawnej Japonii i ostatnio odzyskuje popularność po publikacji w 2004 roku na Tajwanie książki, przetłumaczonej z chińskiego, opisującej tę metodę.

 

Podstawą tej metody jest mieszanka mąki i wody w proporcji 1:5, którą się podgrzewa na wolnym ogniu, aż osiągnie temperaturę 65 °C w czasie około 3 minut. Mieszankę tę się schładza i dodaje pozostałe składniki wymienione w przepisie na chleb. Tang Zhong umożliwia większą absorbcję płynów dzięki żelowaniu skrobi, czyniąc chleb z bardziej puszystym, miękkim i elastycznym ciastem, utrzymującym dłużej świeżość, wilgotność ciasta i jego delikatność.

 

Tang Zhong jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wyrabia się go w ciągu kilku minut, nie ma większych wymagań i może być używany natychmiast. Istnieje wiele przepisów na chleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości w tworzeniu nowych, własnych przepisów daje zamiana wody na mleko lub sok o dowolnym smaku.

 

Jak ktoś zechce, to mogę wrzucić przykładowy przepis na bułki tego typu. Mam też sprawdzony, bardzo prosty przepis na chlebek (choć wg mnie to są bułki) jogurtowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/5/#findComment-551207
Udostępnij na innych stronach

Cos takiego chyba robie jak pieke moje bulki do hamburgerow  .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/5/#findComment-551210
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.