Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

mnie tam wygląda na smakowite co nie co

Podobnie myślę i nie ma co zakrywać oczu, jedno jest pewne następny rolowany bardziej jeszcze ładniejszy wizualnie zobaczysz bo dobry to on już jest :tongue: czyż nie ??!  :thumbsup:  :)

 

 męska strona orzekła może być 3 z dwoma :laugh:

 

 

nie znają się :D  :D

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-336787
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 182
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W związku z tym,że mój mąż musi być na bardzo ścisłej diecie,nie może spożywać pieczywa z mąki pszennej i każdego innego,które są wypiekane na drożdżach,postanowiłam wypróbować ten przepis na chleb :)

 

CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE Z DODATKIEM  MAŚLANKI.

 

200g zakwasu

płaska łyżka soli(u mnie morska)

200ml letniej wody

200ml maślanki(temperatura pokojowa)

200g mąki żytniej typ 2000

300g mąki żytniej razowej typ 2000

3 łyżki ziarna żytniego oczyszczonego do wypieku chleba

 

Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać,wychodzi bardzo gęste ciasto,które trzeba do foremki wykładać łyżką lub uformować chleb mokrymi rękoma.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,włozyć ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(u mnie 2h)Piekarnik nagrzać do 200st. i piec chleb około 40min.

Wychodzą dwie keksówki chlebka,który jest bardzo smaczny,wilgotny :)

post-47170-0-96985800-1394007710_thumb.jpg

Edytowane przez Anulka
Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338825
Udostępnij na innych stronach

Chlebek bardzo ładny i prawidłowo wykonany, można wody w ogóle nie dodawać, jeżeli dysponujesz odpowiednią ilością np.maślanki lub serwatki. Można używać też zakwaszonego barszczu czerwonego, (chleb nie będzie czerwony) :clap: .

Ps. zdecydowanie za krotki czas pieczenia. W przypadku pieczenia chlebów, (ciężkich razowych) powinien oscylować w okolicach 1,2 godz. W przeciwnym przypadku nie będzie dopieczony w środku. Wystarczy go przekroić i następnie obejrzeć jak po tym wygląda ostrze noża. Jeżeli jest całkowicie suche i nie posiada śladów przyklejonego miękiszu, to jest OK. jeżeli nie jest idealnie czyste, znaczy to że chleb jest nie dopieczony. Chleby razowe wymagają znacznie dłuższego przebywania w piekarniku niż chleby jasne pszenne czy pszenno żytnie :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338830
Udostępnij na innych stronach

z tym nozem to zdecydowanie sie zgadzam bo wlasnie moj byl za krotko w piecu kolejny bedzie napewno dluzej .

 @Anulka, ziarna zaparzasz? czy dajesz takie jakie ?...sa bo widze takie biale kropki .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338834
Udostępnij na innych stronach

Electro, chyba przegapiłaś bo ja już kiedyś pisałem, że ziarna można zaparzać, wtedy są miękkie i nie odczuwalne w przy krojeniu czy gryzieniu, można też nie zaparzać i wtedy są bardziej widoczne w przekroju chleba i nieco twardsze. Tak jak to widać u Anulki, czy na moim chlebku owsianym,To całkowicie indywidualna sprawa.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338836
Udostępnij na innych stronach

mozliwe ze przegapilam ja moj slonecznik spazalam ,wole nie miec czegos twardego (dentysta za drogi :tongue: )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338845
Udostępnij na innych stronach

I dobrze zrobiłaś, ja najczęściej też parzę, wtedy praktycznie czujemy tylko jego smak w trakcie jedzenia, taka nieparzona wersja z kolei bardziej wyraźnie uwydatnia ich istnienie, bo czasami się zdarza że jeżeli dodawanych nasion, nie tylko słonecznika zresztą, nie wdać na przekroju chleba, to konsumenci wątpią  w ich istnienie. Tak Electro masz rację z tym dentystą :D , jednak bardzo ważne jest to, że pomimo ceny, stać nas na te wizyty i zabiegi :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338848
Udostępnij na innych stronach

 

 

@Anulka, ziarna zaparzasz? czy dajesz takie jakie ?...sa bo widze takie biale kropki .
nie nie parzyłam ziarna nawet o tym nie pomyślałam

 

 

 

W przypadku pieczenia chlebów, (ciężkich razowych) powinien oscylować w okolicach 1,2 godz.
nie był chleb niedopieczony,sprawdzałam patyczkiem był suchy,dziś był krojony na krajalnicy i na nożu nic mokrego nie zostało :) dziękuję za cenne rady :thumbsup:
Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338851
Udostępnij na innych stronach

To możesz sprawdzić tylko nożem, metodą ją opisałem. Patyczek używamy do ciasta. Chlebki można też sprawdzać po wyjęciu z foremki pukając palcem w spód chleba, jeżeli słyszymy zdecydowany głuchy odgłos, to chlebek powinien być upieczony. Jeżeli zaś nie, to należy go już bez tej foremki, włożyć ponownie do piekarnika i dopiekać jeszcze przeważnie ok. 10-15 min.

Aby chleb ciężki razowy taki jak przedstawiłaś, był dobrze i prawidłowo dopieczony przy temp. o jakiej piszesz, jest najzwyczajniej niemożliwe.

Chleb po 1-2 dniach po upieczeniu po prostu wewnętrznie odparowuje oraz dosycha, i niejednokrotnie kroi się powiedzmy w miarę dobrze, nie klejąc się zbytnio do noża, lecz dopieczony niestety nie jest.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338855
Udostępnij na innych stronach

To możesz sprawdzić tylko nożem, metodą ją opisałem. Patyczek używamy do ciasta. Chlebki można też sprawdzać po wyjęciu z foremki pukając palcem w spód chleba, jeżeli słyszymy zdecydowany głuchy odgłos, to chlebek powinien być upieczony. Jeżeli zaś nie, to należy go już bez tej foremki, włożyć ponownie do piekarnika i dopiekać jeszcze przeważnie ok. 10-15 min.

Aby chleb ciężki razowy taki jak przedstawiłaś, był dobrze i prawidłowo dopieczony przy temp. o jakiej piszesz, jest najzwyczajniej niemożliwe.

Chleb po 1-2 dniach po upieczeniu po prostu wewnętrznie odparowuje oraz dosycha, i niejednokrotnie kroi się powiedzmy w miarę dobrze, nie klejąc się zbytnio do noża, lecz dopieczony niestety nie jest.

Dzięki bardzo za dobre rady,aż wstyd żeby piekarz z zawodu uczył się od innych :facepalm:

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338861
Udostępnij na innych stronach

Anulko, ładny wypiek :clap: :clap: :clap:

Ja myślałam, że to płatki owsiane tak widać. kiedyś dałam nie sparzone i podobnie wygladało. Daję trochę płatków bo lepiej trzymają wilgotność chlebka.

Przy 200 st tak mała ilość chlebka jest możliwa aby się dopiekł w tym czasie czyli 40 min. Jeśli chodzi o wypiek powiedzmy już z 1 kg maki +dodatki to zdecydowanie wiecej czasu potrzeba. Też piekę i wszystko zależy z czego, gramatura i od pieca w którym pieczemy. Słusznie pisze Sverige2, żeby chlebek dopiec bez foremek wtedy jest extra skórka od spodu.

Powodzenia przy następnych chlebkach.

 

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez Basia285
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338874
Udostępnij na innych stronach

 

Dzięki bardzo za dobre rady,aż wstyd żeby piekarz z zawodu uczył się od innych :facepalm:

 

 

Tak, to fakt, człowiek uczy się całe życie jak widać :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338877
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki bardzo za dobre rady,aż wstyd żeby piekarz z zawodu uczył się od innych :facepalm:

 

 

Tak, to fakt, człowiek uczy się całe życie jak widać :D .

 

Być piekarzem ciastowym a stołowym to ogromna różnica :)

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338880
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Przepraszam, a to Pani wyroby ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-343326
Udostępnij na innych stronach

MIRO sery piolos zakupione w Lidl i troszkę kabanosów(własnego wyrobu) bo było za mało jelit,szykuj się do wysyłki następnej partii,a i żurawinka ze sklepu :)

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-343345
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, a to Pani wyroby ?

Miro ... chyba nie wątpisz, że Anulka potrafi robić takie super rzeczy :tongue:

Aniu zanim ja zrobię takie serki to jeszcze sporo czasu minie. :(

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-343350
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu zanim ja zrobię takie serki to jeszcze sporo czasu minie.
 

Anuś... gotowe serki nie powinny sprawić Ci kłopotu pod czas wędzenia  :)

Natomiast kabanosy Anulki wyglądają smacznie  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-343356
Udostępnij na innych stronach

 

 

Anuś... gotowe serki nie powinny sprawić Ci kłopotu pod czas wędzenia
Zgadzam się z @halusią@ serki do solanki na dobę i do wędzenia,nie miałam siatki więc je związałam sznurkiem :)

No, wcale nie bylo takie male to wedzenie :thumbsup::clap: :clap:

Powiedzmy,że było skromne :laugh:

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-343430
Udostępnij na innych stronach

Anulka .. to podaj jeszcze temperaturę w jakiej wędzisz te serki ? Nabrałam strasznej ochoty .. więc nie pozostaje mi nic innego jak spróbować swoich sił w tym temacie. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-343434
Udostępnij na innych stronach

Anulka .. to podaj jeszcze temperaturę w jakiej wędzisz te serki ? Nabrałam strasznej ochoty .. więc nie pozostaje mi nic innego jak spróbować swoich sił w tym temacie. :)

Anuś  wędziłam serki w tem 60-70 stopni przez 5godzin,ostatnie pól godzinki w 80st

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-343491
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.