arkawroc Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Lutego 2014 mnie tam wygląda na smakowite co nie coPodobnie myślę i nie ma co zakrywać oczu, jedno jest pewne następny rolowany bardziej jeszcze ładniejszy wizualnie zobaczysz bo dobry to on już jest czyż nie ??! męska strona orzekła może być 3 z dwoma nie znają się Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-336787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Lutego 2014 Też tak myślę Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-336821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Lutego 2014 Brawa Anulka :clap: ,smacznie wyglada ten boczek , narobilas mi apetytu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-336834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Lutego 2014 Brawa Anulka :clap: ,smacznie wyglada ten boczek , narobilas mi apetytu Elu dziękuję Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-336955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) W związku z tym,że mój mąż musi być na bardzo ścisłej diecie,nie może spożywać pieczywa z mąki pszennej i każdego innego,które są wypiekane na drożdżach,postanowiłam wypróbować ten przepis na chleb CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE Z DODATKIEM MAŚLANKI. 200g zakwasupłaska łyżka soli(u mnie morska)200ml letniej wody200ml maślanki(temperatura pokojowa)200g mąki żytniej typ 2000300g mąki żytniej razowej typ 20003 łyżki ziarna żytniego oczyszczonego do wypieku chleba Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać,wychodzi bardzo gęste ciasto,które trzeba do foremki wykładać łyżką lub uformować chleb mokrymi rękoma.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,włozyć ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(u mnie 2h)Piekarnik nagrzać do 200st. i piec chleb około 40min.Wychodzą dwie keksówki chlebka,który jest bardzo smaczny,wilgotny Edytowane 5 Marca 2014 przez Anulka Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Marca 2014 Chlebek bardzo ładny i prawidłowo wykonany, można wody w ogóle nie dodawać, jeżeli dysponujesz odpowiednią ilością np.maślanki lub serwatki. Można używać też zakwaszonego barszczu czerwonego, (chleb nie będzie czerwony) .Ps. zdecydowanie za krotki czas pieczenia. W przypadku pieczenia chlebów, (ciężkich razowych) powinien oscylować w okolicach 1,2 godz. W przeciwnym przypadku nie będzie dopieczony w środku. Wystarczy go przekroić i następnie obejrzeć jak po tym wygląda ostrze noża. Jeżeli jest całkowicie suche i nie posiada śladów przyklejonego miękiszu, to jest OK. jeżeli nie jest idealnie czyste, znaczy to że chleb jest nie dopieczony. Chleby razowe wymagają znacznie dłuższego przebywania w piekarniku niż chleby jasne pszenne czy pszenno żytnie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Marca 2014 z tym nozem to zdecydowanie sie zgadzam bo wlasnie moj byl za krotko w piecu kolejny bedzie napewno dluzej . @Anulka, ziarna zaparzasz? czy dajesz takie jakie ?...sa bo widze takie biale kropki . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Electro, chyba przegapiłaś bo ja już kiedyś pisałem, że ziarna można zaparzać, wtedy są miękkie i nie odczuwalne w przy krojeniu czy gryzieniu, można też nie zaparzać i wtedy są bardziej widoczne w przekroju chleba i nieco twardsze. Tak jak to widać u Anulki, czy na moim chlebku owsianym,To całkowicie indywidualna sprawa. Edytowane 5 Marca 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 5 Marca 2014 mozliwe ze przegapilam ja moj slonecznik spazalam ,wole nie miec czegos twardego (dentysta za drogi ) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Marca 2014 I dobrze zrobiłaś, ja najczęściej też parzę, wtedy praktycznie czujemy tylko jego smak w trakcie jedzenia, taka nieparzona wersja z kolei bardziej wyraźnie uwydatnia ich istnienie, bo czasami się zdarza że jeżeli dodawanych nasion, nie tylko słonecznika zresztą, nie wdać na przekroju chleba, to konsumenci wątpią w ich istnienie. Tak Electro masz rację z tym dentystą , jednak bardzo ważne jest to, że pomimo ceny, stać nas na te wizyty i zabiegi . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Marca 2014 @Anulka, ziarna zaparzasz? czy dajesz takie jakie ?...sa bo widze takie biale kropki . nie nie parzyłam ziarna nawet o tym nie pomyślałam W przypadku pieczenia chlebów, (ciężkich razowych) powinien oscylować w okolicach 1,2 godz. nie był chleb niedopieczony,sprawdzałam patyczkiem był suchy,dziś był krojony na krajalnicy i na nożu nic mokrego nie zostało dziękuję za cenne rady Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) To możesz sprawdzić tylko nożem, metodą ją opisałem. Patyczek używamy do ciasta. Chlebki można też sprawdzać po wyjęciu z foremki pukając palcem w spód chleba, jeżeli słyszymy zdecydowany głuchy odgłos, to chlebek powinien być upieczony. Jeżeli zaś nie, to należy go już bez tej foremki, włożyć ponownie do piekarnika i dopiekać jeszcze przeważnie ok. 10-15 min.Aby chleb ciężki razowy taki jak przedstawiłaś, był dobrze i prawidłowo dopieczony przy temp. o jakiej piszesz, jest najzwyczajniej niemożliwe.Chleb po 1-2 dniach po upieczeniu po prostu wewnętrznie odparowuje oraz dosycha, i niejednokrotnie kroi się powiedzmy w miarę dobrze, nie klejąc się zbytnio do noża, lecz dopieczony niestety nie jest. Edytowane 5 Marca 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 5 Marca 2014 To możesz sprawdzić tylko nożem, metodą ją opisałem. Patyczek używamy do ciasta. Chlebki można też sprawdzać po wyjęciu z foremki pukając palcem w spód chleba, jeżeli słyszymy zdecydowany głuchy odgłos, to chlebek powinien być upieczony. Jeżeli zaś nie, to należy go już bez tej foremki, włożyć ponownie do piekarnika i dopiekać jeszcze przeważnie ok. 10-15 min.Aby chleb ciężki razowy taki jak przedstawiłaś, był dobrze i prawidłowo dopieczony przy temp. o jakiej piszesz, jest najzwyczajniej niemożliwe.Chleb po 1-2 dniach po upieczeniu po prostu wewnętrznie odparowuje oraz dosycha, i niejednokrotnie kroi się powiedzmy w miarę dobrze, nie klejąc się zbytnio do noża, lecz dopieczony niestety nie jest.Dzięki bardzo za dobre rady,aż wstyd żeby piekarz z zawodu uczył się od innych Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Anulko, ładny wypiek :clap: Ja myślałam, że to płatki owsiane tak widać. kiedyś dałam nie sparzone i podobnie wygladało. Daję trochę płatków bo lepiej trzymają wilgotność chlebka.Przy 200 st tak mała ilość chlebka jest możliwa aby się dopiekł w tym czasie czyli 40 min. Jeśli chodzi o wypiek powiedzmy już z 1 kg maki +dodatki to zdecydowanie wiecej czasu potrzeba. Też piekę i wszystko zależy z czego, gramatura i od pieca w którym pieczemy. Słusznie pisze Sverige2, żeby chlebek dopiec bez foremek wtedy jest extra skórka od spodu.Powodzenia przy następnych chlebkach. Pozdrawiam serdecznie Edytowane 5 Marca 2014 przez Basia285 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 5 Marca 2014 Dzięki bardzo za dobre rady,aż wstyd żeby piekarz z zawodu uczył się od innych Tak, to fakt, człowiek uczy się całe życie jak widać . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 5 Marca 2014 Dzięki bardzo za dobre rady,aż wstyd żeby piekarz z zawodu uczył się od innych Tak, to fakt, człowiek uczy się całe życie jak widać . Być piekarzem ciastowym a stołowym to ogromna różnica Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-338880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Marca 2014 Podczas dzisiejszych prac na działce małe wędzenie Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-343318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Marca 2014 Przepraszam, a to Pani wyroby ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-343326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Marca 2014 MIRO sery piolos zakupione w Lidl i troszkę kabanosów(własnego wyrobu) bo było za mało jelit,szykuj się do wysyłki następnej partii,a i żurawinka ze sklepu Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-343345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Marca 2014 Przepraszam, a to Pani wyroby ?Miro ... chyba nie wątpisz, że Anulka potrafi robić takie super rzeczy Aniu zanim ja zrobię takie serki to jeszcze sporo czasu minie. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-343350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Marca 2014 Aniu zanim ja zrobię takie serki to jeszcze sporo czasu minie. Anuś... gotowe serki nie powinny sprawić Ci kłopotu pod czas wędzenia Natomiast kabanosy Anulki wyglądają smacznie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-343356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Marca 2014 No, wcale nie bylo takie male to wedzenie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-343357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 30 Marca 2014 Anuś... gotowe serki nie powinny sprawić Ci kłopotu pod czas wędzenia Zgadzam się z @halusią@ serki do solanki na dobę i do wędzenia,nie miałam siatki więc je związałam sznurkiem No, wcale nie bylo takie male to wedzenie :clap:Powiedzmy,że było skromne Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-343430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 30 Marca 2014 Anulka .. to podaj jeszcze temperaturę w jakiej wędzisz te serki ? Nabrałam strasznej ochoty .. więc nie pozostaje mi nic innego jak spróbować swoich sił w tym temacie. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-343434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 30 Marca 2014 Anulka .. to podaj jeszcze temperaturę w jakiej wędzisz te serki ? Nabrałam strasznej ochoty .. więc nie pozostaje mi nic innego jak spróbować swoich sił w tym temacie. Anuś wędziłam serki w tem 60-70 stopni przez 5godzin,ostatnie pól godzinki w 80st Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/2/#findComment-343491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.