Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

BAca,jesli chodzi o naciecia,kiedy je zrobiles? Przed samym wstawieniem do piekarnika czy wczesniej ?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/7/#findComment-426666
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 187
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kiedy by tego nie robił, to nacinać należy głębiej, tzw. "rysowanie" niczego nie daje.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/7/#findComment-426696
Udostępnij na innych stronach

 

 

BAca,jesli chodzi o naciecia,kiedy je zrobiles? Przed samym wstawieniem do piekarnika czy wczesniej ?
Aniu przed wstawieniem do piekarnika bo później nie ma jak miałaś zapewne na myśli wcześniej  :) 

 

Kiedy by tego nie robił, to nacinać należy głębiej, tzw. "rysowanie" niczego nie daje.
OK dzisiaj będę piekł to ryśnę głębiej  :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/7/#findComment-426700
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu przed wstawieniem do piekarnika bo później nie ma jak miałaś zapewne na myśli wcześniej   
 

 Tak,mialalm na mysli wczesniej. :D  Ale..

 

Baca ja mam wrazenie, ze on lezal w czasie rosniecia na czyms  zimnym . Chodzimi ,ze temperatura w czasie rosniecia,przed wlozeniem dopieca byla z gory tzw. pokojowa ,ale blaszka lezala moze na kamiennym stole czy blacie .Dlatego tez wyrosniecie chleba jest nierowne i dopiero w piecu rosl odspodu,dlatego tez nastapilo pekniecie przy dole.

 Wiesz temeratura w domu nie zawsze jest rowna tak jakwpiekarni i dlatego czasem zdarzaja namsie takie przygody ;)

Mimo wszystko chleb jest ok

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/7/#findComment-426704
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

PASZTET 

 

                                 Troszkę nazbierało mi się w lodówce a to udka kurzęce gotowane a to jakiś warkoczyk wszystko czekało, aż będę miał czas czytaj wygonię lenia tym bardziej, że moja sympatyczność TZ łagodną perswazją "weź już zrób pasztetu  czy cóś bo jakoś nie mam miejsca w zamrażalniku" a do tego ton był z tych powiedzmy to stanowczych, a że ja z natury spolegliwy jestem jeżeli ktoś grzecznie prosi no to czego mam nie zrobić :rolleyes:. Więc z samego rana poleciałem po wątróbkę świnięczą, przytachałem też pachwinki jako że śliczniutka była a podgardla nie było. Ugotowałem to wszystko dodawszy grzybów, zmieliłem doprawiłem w foremki i do piekarnika.

post-51638-0-27401400-1434985545_thumb.jpgpost-51638-0-44420800-1434985577_thumb.jpgpost-51638-0-49949300-1434985617_thumb.jpg

Gdy pasztecik rumienił swoje boczki ja zrobiłem to co najbardziej lubią tygryski czyli posprzątałem cały ten bałagan. A swoją drogą skąd się tego nabrało nie mam pojęcia  :no:

Po około 50 minutach wyjąłem z piekarnika, przedstawiam efekt mojego dreptania

post-51638-0-15842300-1434986055_thumb.jpg

Degustacja jak stężeje czyli zapewne jutro. Pozdrawiam  :)

 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/7/#findComment-431906
Udostępnij na innych stronach

 

 

przedstawiam efekt mojego dreptania

 

 

 No to na śniadanko :D :D wydreptałeś . :thumbsup::clap:

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/7/#findComment-431950
Udostępnij na innych stronach

BAca, nasmaczniejszty pasztet bo" na winie" :thumbsup:   No to teraz jeszcze nam wiekszego smaka pewnie zrobisz i chlebus upieczesz, posmarujesz pasztetem,  :D  a ja dopiero oko otworzyla i glodna zaraz bede  :mad:  ;)  :D  NA Ciebie bedzie  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/7/#findComment-431956
Udostępnij na innych stronach

Pasztet typu przegląd zamrażarki zawsze jest najlepszy ;)

Ale pomyślcie o genezie tego wyrobu ... wszystkie gotowane "resztki" rosołowe lądowały a zamrażalniku a jak się uzbieralo to był albo farsz fo pierogów albo pasztet w zależności co było do dodania ... najlepsza kuchnia to kuchnia "bidnej zaradnej gospodyni" ;)

Bardzo apetyczne paszteciki ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/7/#findComment-431960
Udostępnij na innych stronach

 

 

 a ja dopiero oko otworzyla i glodna zaraz bede       NA Ciebie bedzie 
Aniu przepraszam nie to było moim zamiarem ale jeżeli co to wszystko biorę na klatę  :rolleyes: Miłego wstanięcia życzę no teraz to pewnie miłego snu 

 

Ale pomyślcie o genezie tego wyrobu ... wszystkie gotowane "resztki" rosołowe lądowały a zamrażalniku a jak się uzbieralo to był albo farsz fo pierogów albo pasztet w zależności co było do dodania ... najlepsza kuchnia to kuchnia "bidnej zaradnej gospodyni"
Robert masz rację

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/7/#findComment-432023
Udostępnij na innych stronach

 

 

niu przepraszam nie to było moim zamiarem ale jeżeli co to wszystko biorę na klatę  Miłego wstanięcia życzę no teraz to pewnie miłego snu 
 

 No jeszcze do spania to troche :D  u mnie dopiero 4 :04 niedlugo obiad bedzie. To teraz moge wszystkie pysznosci ogladac 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/7/#findComment-432035
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko  ze u mnie nikt ich nie je ,
Elu nie wiedzą co tracą :D 

 

4 :04
To znaczy 16.04 czyli wczesne popołudnie tak? :D

Już po degustacji a poniżej zdjątko

post-51638-0-89159600-1435050821_thumb.jpg

nie powiem smacznisty jest :tongue:  aczkolwiek można lepiej  :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/7/#findComment-432059
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

CHLEBUŚ

                              

                         Tym razem zaś chlebuś, a że nie miałem zakwasu popełniłem taki na drożdżach piekarniczych, przedstawiam krótką fotorelację

 

post-51638-0-03227100-1436121256_thumb.jpgpost-51638-0-86716400-1436121280_thumb.jpgpost-51638-0-39297600-1436121297_thumb.jpgpost-51638-0-99217300-1436121313_thumb.jpgpost-51638-0-14733200-1436121329_thumb.jpgpost-51638-0-03581500-1436121344_thumb.jpgpost-51638-0-17387700-1436121361_thumb.jpg

 

Chlebuś wyszedł smaczny chrupiący jednak brak mu tego charakterystycznego posmaku i zapachu zakwasu  :)

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/7/#findComment-434197
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

PIERSI KURZE 

 

 

           Obiecałem fotorelację z mojego zmagania się z piersiami kurzeczymi (szkoda, ze tylko :facepalm:)więc słowo się rzekło kobyłka u płota. Nabyłem piersi kurzęcze było tego ponad 4 kilo przytachałem do domu no i do roboty. wszystko przejrzałem oddzieliłem błonę i takie tam nie wiele tego było, zalałem solanką do przykrycia 100 gram soli na litr wody, i do lodówki na dobę.

post-51638-0-30135300-1509594673_thumb.jpgpost-51638-0-33727000-1509594693_thumb.jpg

 

Na drugi dzień przygotowałem "warsztat masorza"

post-51638-0-97326300-1509594888_thumb.jpg

Piersi posegregowałem w parki, wszystkie części które miały zostać sklejone z lekka ponacinałem czubkiem noża, następnie potraktowane zostały młotkiem, i tu muszę się przyznać, że miałem opory no bo żeby młotkiem rękoma masować to rozumie, ale młotkiem masakra, jakieś nieporozumienie :cool:

post-51638-0-24492700-1509595398_thumb.jpgpost-51638-0-48294100-1509595417_thumb.jpg

Do siateczki

post-51638-0-27839200-1509595525_thumb.jpg

Posiłkując się zwykłą klamerką związałem końce 

post-51638-0-85091800-1509595638_thumb.jpg

I do parzenia, temperatura przy wkładaniu 90C obniżona do 75, parzona do uzyskania w środku 66C. Wiem że powinno być 68 a nawet za względu na choróbska 72 ryzyk-fizyk zawierzam służbom weterynaryjnym mi chodziło o soczystość.

post-51638-0-11255200-1509596045_thumb.jpg

Przed parzeniem

post-51638-0-80961800-1509596100_thumb.jpg

I po

post-51638-0-99990300-1509596176_thumb.jpg

A tu już opalone

post-51638-0-12393500-1509596234_thumb.jpg

A tak wygląda przekrój. 

Pierś soczysta przy krojeniu nie rozpada się słoność dobra.

I to wszystko taka sobie tam relacja mam nadzieję, że się przyda komuś przyda i nie będzie musiał zadawać lamerskich pytań jak autor tejże relacji czyli ja baca :)

 

 

 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/7/#findComment-573658
Udostępnij na innych stronach

:) Baco, przyjemna ta Twoja wędlinka z bitych cycy :yes::thumbsup:

Odnośnie fotostory...kawałek dobrej, merytorycznej kiełbasofilsko roboty... :clap:

Wszystko po kolei opisane, zobrazowane, posiada wysokie parametry debiloodporności :thumbsup::D

Dzięki z inspirkę :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/7/#findComment-574101
Udostępnij na innych stronach

 

 

Baco, przyjemna ta Twoja wędlinka z bitych cycy Odnośnie fotostory...kawałek dobrej, merytorycznej kiełbasofilsko roboty... Wszystko po kolei opisane, zobrazowane, posiada wysokie parametry debiloodporności Dzięki z inspirkę
 Dar pisania to masz zarówno pod względem opisowym jak i merytorycznym :facepalm:  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/7/#findComment-574103
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

                                      

 

Moje Kombinacje

z golonką

        

 

                 Oglądając posty naszego kolegi i patrząc na jego wyroby zainteresowała mnie golonka w jego wykonaniu,popełniłem i ja 2 słoiki na próbę,nie powiem smaczniste to było.Jednak nie  mam zacięcia do robienia słoików że też o puszkach nie wspomnę pomyślałem o zrobieniu golonki w osłonce barierowej. Jak pomyślał tak i zrobił Nie byłbym sobą gdybym nie wprowadził pewnych modyfikacji czytaj nie pokombinował  trzeba przyznać że modyfikacja lepiej brzmi .Przytachałem dwie golonki razem ważyły 3kg.

 

 

                                                            post-51638-0-20877000-1551849496_thumb.jpg

 

                                                                  

Wyciołem kości jednocześnie podzieliłem na chude, tłuste i skórkę

 

 

                                                            post-51638-0-69352300-1551849511_thumb.jpg

 

                                                            post-51638-0-03598500-1551849529_thumb.jpg

 

                                                                 

No i tu się zaczeło bo trzeba by pokroić skórki no i mięsko,pragmatyzm wzioł górę bo po co się przemęczać,i tu nasze drogi się rozeszły mam na myśli przepisik autorski kolegi.Więc skóry do gara,chude na szarpak,tłuste na 6 .Po pół godzinie gotowania skóry wyjołem ostudziłem no i wszystko przemieliłem,a to co z tego wyszło.Maszynka numer 8.

 

                                                            post-51638-0-33537300-1551849547_thumb.jpg

 

                                                                 

Wszystko do robota wymieszałem dodając około 100 ml wody z gotowania skórek no i przyprawy

 

                                                            post-51638-0-37334500-1551849569_thumb.jpg

 

                                                            post-51638-0-26508100-1551849592_thumb.jpg

 

Przygotowałem mojego nie rols rojsa taka tam nadziewarka nisko urodzona a raczej wyprodukowana no i wszystko w barierówkę 65

 

                                                            post-51638-0-30876400-1551849608_thumb.jpg

 

                                                            post-51638-0-17994700-1551849648_thumb.jpg

 

                                                        

 

                                                             

Do gara temperatura 80 stopni 60 minut, ostudzone i do lodówki. A to co z mojej partaninki wyszło

 

                                                            post-51638-0-89524000-1551849665_thumb.jpg

 

Pokazałem moją partaninkę coby pokazać,,,ze można bo według mnie nasza nazwijmy to profesja to nie tylko kurczowe trzymanie się

receptur ale tęż jest miejsce na improwizację czy takie tam bacowe kombinowanie jedno jest ważne nie można łamać podstawowych zasad.

Moja mielonka golonkowa bo nie jest to taka golonka jak z puszki czy słoika jest odskocznią od monotoni smakowych kiełbas baleronów czy schabów zwanych polędwicami,jednocześnie pokazuję,że można robić orzy pomocy zemerków czy też nabijać przy pomocy niżej urodzonych nadziewarek trzeba tylko chcieć.A tak zupełnie na koniec mielonka wyszła zajefajna bardzo nam smakowała i to jest to. :)

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/page/7/#findComment-625761
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.