Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 156
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To sernik?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/#findComment-332491
Udostępnij na innych stronach

Tak sernik wczoraj dostała 3 litry mleka dołożyłam trochę kefiru,zostawiłam na noc i dziś twarożek jak się patrzy i właśnie z niego ten sernik :)

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/#findComment-332504
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, daleko nie mam może się wproszę na kawałek, moja M. nie chce mi nic piec  :cry:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/#findComment-332506
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyobrażam sobie jakie zapachy się w kuchni unosiły
Aż u sąsiadów było czuć,słonko pięknie świeciło to okno otowrzyłam :laugh:

Kurcze, daleko nie mam może się wproszę na kawałek, moja M. nie chce mi nic piec  :cry:

Zapraszam dwie godzinki i jesteś :laugh:

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/#findComment-332507
Udostępnij na innych stronach

Tak smakowicie wygląda, że mogę nie zdążyć  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/#findComment-332509
Udostępnij na innych stronach

Anulka super wypieki :thumbsup: sądzę, że podniebienia domowników zadowolone :)

 

 

Kurcze, daleko nie mam może się wproszę na kawałek

Będę pierwsza :laugh: kobiety mają pierwszeństwo :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/#findComment-332510
Udostępnij na innych stronach

Tak sernik wczoraj dostała 3 litry mleka dołożyłam trochę kefiru,zostawiłam na noc i dziś twarożek jak się patrzy i właśnie z niego ten sernik :)

Anulka, mam takie pytanie. Przypuszczam że to mleko jest od rolnika. Jakiego kefiru używasz i ile się go dodaje np. na 1 litr mleka?

Czy masz może przepis na ser smażony? Dawniej taki ser (z kminkiem) robiła moja matka i do dziś pamiętam ten smak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/#findComment-332511
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przypuszczam że to mleko jest od rolnika. Jakiego kefiru używasz i ile się go dodaje np. na 1 litr mleka?
Tak mleko dostałam od rolnika na te 3litry dokupiłam 2litry kiefiru 2% i to wszystko podgrzałam do tem.60st. i zostawiłam na noc.A na ser smażony to mam taki przepis ale go jeszcze nie robiłam do u mnie rodzina nie przepada za nim.

 

1 kg sera wiejskiego

4 łyzki masła

2 żółtka

łyżeczka kminku

 

łyżeczka soli i sody

 

Ser rozdrabniamy do miski,posypujemy solą i sodą,przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na 3 dni,aż ser zacznie nam się topić.Na gorącą patelnię(głęboka)kładziemy masło,roztapiamy i dodajemy ser,żółtka i łyżeczkę kminku.Roztopiony ser przelewamy do miseczek i pozostawiamy do zastygnięcia.


Anulka super wypieki :thumbsup: sądzę, że podniebienia domowników zadowolone :)

 

 

Kurcze, daleko nie mam może się wproszę na kawałek

Będę pierwsza :laugh: kobiety mają pierwszeństwo :cool:

Zapraszam bo niewiele zostało :laugh:

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/#findComment-332517
Udostępnij na innych stronach

Świat nie jest jednak taki wielki. :) :) :)

Oj nie :laugh:

Anulko Twoje wyroby chałeczki i serniczek :clap: :clap: :clap:

Same niedozwolone produkty dla mnie, ale ślinka mi kapie niesamowicie.

 

 

Pozdrawiam serdecznie

Basiu ja też tak za bardzo nie mogę,bo zaraz kilogramów przybywa,ale moi domownicy to wcinają słodności na potęgę,więc zamiast kupować co jest bllee wolę upiec :) a w kuchni mogę spędzać całe dnie :laugh:

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/#findComment-332596
Udostępnij na innych stronach

Witaj menzur.

 

Tutaj znajdziesz -

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=331008

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/#findComment-332847
Udostępnij na innych stronach

Chałeczki piękne ale przepisu brak... :thumbsup:

5dag drożdży rozrobionych z łyżką cukru

szklanka mleka

10dag masła

2 żółtka

6łyżek cukru

1 szkl mąki pszennej

1/2 szkl tortowej

cukier waniliowy

 

Mleko podgrzewamy,dodajemy masło.Do rozrobionych drożdży dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.Ciasto ma mieć konsystencję luźną nie zbitą.Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na 8 równych części i formujemy chałeczki.

 

Smacznego.

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/#findComment-332869
Udostępnij na innych stronach

 

Chałeczki piękne ale przepisu brak... :thumbsup:

5dag drożdży rozrobionych z łyżką cukru

szklanka mleka

10dag masła

2 żółtka

6łyżek cukru

1 szkl mąki pszennej

1/2 szkl tortowej

cukier waniliowy

 

Mleko podgrzewamy,dodajemy masło.Do rozrobionych drożdży dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.Ciasto ma mieć konsystencję luźną nie zbitą.Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na 8 równych części i formujemy chałeczki.Ostawiamy do wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem,posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 1800st.C  na pół godzinki.

 

Kruszonka.

2łyżki masła

łyżka cukru

kilka kropel zapachu waniliowego

mąki ile się wgniecie ma być mokra nie sucha(sypka)

 

Smacznego.

 

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/#findComment-332872
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chałeczki piękne ale przepisu brak... :thumbsup:

5dag drożdży rozrobionych z łyżką cukru

szklanka mleka

10dag masła

2 żółtka

6łyżek cukru

1 szkl mąki pszennej

1/2 szkl tortowej

cukier waniliowy

 

Mleko podgrzewamy,dodajemy masło.Do rozrobionych drożdży dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.Ciasto ma mieć konsystencję luźną nie zbitą.Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na 8 równych części i formujemy chałeczki.Ostawiamy do wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem,posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st.C  na pół godzinki.

 

Kruszonka.

2łyżki masła

łyżka cukru

kilka kropel zapachu waniliowego

mąki ile się wgniecie ma być mokra nie sucha(sypka)

 

Smacznego.

 

 

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/#findComment-332956
Udostępnij na innych stronach

W nawiązaniu do tematu smażonego sera, to z doświadczenia  wiem że trzy dni to trochę za mało , u mnie w domu taki ser gliwieje (tak mówiło się w rodzinnym domu) około tygodnia pod koniec dojrzewania śmierdzi (jakby się małpy...) strasznie, ale warto poczekać. A najlepszy jest prosto z patelni, jeszcze gorący.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/#findComment-332965
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.