Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby był komuś potrzebny przepis zatwierdzony przez UE dla produktu regionalnego zwanego KIEŁBASA LISIECKA.

 

attachicon.gifKielbasa lisiecka.pdf

Może i zatwierdzone ale nie wg dawnej tradycji jednak. Poza tym wszystkie kiełbasy robię z szynki to jedna mogę z czegoś innego. Dyzio, co tak Ci przeszkadza ta polędwica, Ty z czego robisz lisiecką? W ogóle robisz?

 

 

jak dla mnie Dębicka, ale uboga!!

http://joomla.zmlenarcik.pl/oferta/kielbasy-grube/kielbasa-debicka  rzeczywiście nie widać różnicy  :thumbsup:

 

 

Ja robię w/g tego przepisu czyli z szynki 

W związku z tym, że jestem słaby w mięśniach szynki, o ile to będzie możliwe, chętnie zobaczę relację z Twojej następnej produkcji począwszy od klasyfikacji.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380224
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Dyzio, co tak Ci przeszkadza ta polędwica,

 

Paweł, nie przeszkadza mi w żadnym calu. Tak tylko zapodałem. Dla potomności.

Dlaczego poddajesz w wątpliwość zatwierdzony przepis na wyrób regionalny ? Dlaczego nie jest w/g dawnej tradycji ? Masz jakąś wiedzę w tym temacie ? Dla jasności, tak tylko pytam, bez podtekstów. Ciekawy jezdem.

A tak poza tym, to chyba dzisiaj lewą nogą z łóżka wstałeś. ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380238
Udostępnij na innych stronach

Prezepis był konsultowany z regionalnymi producentami, a nie jest wymysłem eurokratów. Dyskusje i spory były bardzo gorące, dochodziło do tego, ze ludzie którzy znali się po kilkadziesiąt lat potrafili nagle się pokłócić aby za chwilę dochodzić do zgodnych wniosków. Nie idżmy modną ostatnio drogą, że nazwy nie mają nic wspólnego z rzeczywistościa. Niech szynka będzie szynką, śliwowica łącka śliwowicą, a lisiecka lisiecką. Niech szczezną "szynki z indyka", "schab drobiowy" i inne potworki. Jeżeli (czego oczywiście nie zrobię, bo szanuje prawo ;)), wyprodukuję zacny napitek z gruszek, to nie napiszę przecież: "własnie jestem po degustacj wspaniałej sliwowicy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380243
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego poddajesz w wątpliwość zatwierdzony przepis na wyrób regionalny ? Dlaczego nie jest w/g dawnej tradycji ? Masz jakąś wiedzę w tym temacie ? Dla jasności, tak tylko pytam, bez podtekstów. Ciekawy jezdem.

 

To jeszcze raz podam link: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-miesa-pytania-do-technologa/?p=314088 można kilka postów w dół przeczytać, też tam jesteś.

 

A z nogami u mnie dzisiaj w porządku.  ;) 

Tylko jak prowadzimy dyskusję, że nie tak wygląda to pokazujmy zdjęcia jak powinna. 

Halusia pokazała i OK. aczkolwiek w tamtym przepisie też jest podana polędwica w nawiasie.

Czyli kolega dyrek68, kupuje oryginał, robi zdjęcie przekroju a później się wymandrza.  ;) Polecam koledze również link podany powyżej i zapraszam do dalszej dyskusji ze zdjęciem a może i tajną recepturą od wspomnianego producenta.

Poza tym często mam wrażenie, że biorący udział w dyskusjach czytają co najwyżej dwa ostatnie posty zamiast od początku. 

Wiadomo, że ostatnia moja produkcja była z marmurkowej (gorszej wizualnie polędwicy) i wygląda jak wygląda ale warto czytać trochę więcej zamiast pisać głupoty.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380249
Udostępnij na innych stronach

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/10/30/788ddbfe12cbce52733390da9ba79341.jpg to moja,całkiem podobna do halusiowej tak na moje oko;))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380257
Udostępnij na innych stronach

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/10/30/788ddbfe12cbce52733390da9ba79341.jpg to moja,całkiem podobna do halusiowej tak na moje oko;))

Ładna tylko chyba flak nie ten.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380262
Udostępnij na innych stronach

 

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/10/30/788ddbfe12cbce52733390da9ba79341.jpg to moja,całkiem podobna do halusiowej tak na moje oko;))

Ładna tylko chyba flak nie ten.
Eee tam ;)))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380267
Udostępnij na innych stronach

taka smaczna kielbaske to bym zjadla i nie patrzyla w jakim flaku jest :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380268
Udostępnij na innych stronach

Paweł, nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie. Dlaczego poddajesz w wątpliwość zatwierdzony przepis na wyrób regionalny ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380272
Udostępnij na innych stronach

Paweł, nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie. Dlaczego poddajesz w wątpliwość zatwierdzony przepis na wyrób regionalny ?

Zajrzałeś do linku?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380274
Udostępnij na innych stronach

quote name='paweljack' timestamp='1414621678' post='380140'] A wygląda jak z łopatki 

 

Paweł czy Ty mi próbujesz wmówić jakiego mięsa uzyłam do wyrobu Lisieckiej?? 

Juz wyżej pisałam i podałam link z którego przepisu korzystałam i trzymam sie tego. Jak widzisz..byłam na tyle kluturalna by nie krytykować. Twojego wyrobu... bo jak na moje powinna nazywać się a'la Lisiecka...   :hmm:

 

 

@halusia@, dnia 29 Paź 2014 - 23:18, napisał: Ja robię w/g tego przepisu czyli z szynki  W związku z tym, że jestem słaby w mięśniach szynki, o ile to będzie możliwe, chętnie zobaczę relację z Twojej następnej produkcji począwszy od klasyfikacji.
Nie ma sprawy... na szczęście na klasyfikacji się znam...  :)
Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380281
Udostępnij na innych stronach

Paweł czy Ty mi próbujesz wmówić jakiego mięsa uzyłam do wyrobu Lisieckiej?? 

Napisałem tylko, że tak dla mnie wygląda.

 

 

Juz wyżej pisałam i podałam link z którego przepisu korzystałam i trzymam sie tego. 

W pierwszym poście tego tematu jest napisane, że korzystam z tego samego przepisu. To dlaczego moja jest a'la a Twoja nie?

 

 

Nie ma sprawy... na szczęście na klasyfikacji się znam...  :)

Nie twierdzę, że się nie znasz tylko chętnie dowiem się wizualnie z którego to mięśnia. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380284
Udostępnij na innych stronach

 

 

W pierwszym poście tego tematu jest napisane, że korzystam z tego samego przepisu. To dlaczego moja jest a'la a Twoja nie?
 

Chocby dlatego że struktura wędliny w przekroju nie przypomina Lisieckiej..  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380286
Udostępnij na innych stronach

 

W pierwszym poście tego tematu jest napisane, że korzystam z tego samego przepisu. To dlaczego moja jest a'la a Twoja nie?
 

Chocby dlatego że struktura wędliny w przekroju nie przypomina Lisieckiej..  :)

Bo polędwica inaczej wygląda w przekroju niż inne mięśnie świni. To tak trudno zrozumieć?  :facepalm:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380287
Udostępnij na innych stronach

Bo polędwica inaczej wygląda w przekroju niż inne mięśnie świni. To tak trudno zrozumieć? 

 

 

Absolutnie... doskonale rozumiem o czym piszesz... z tym że widocznie coś spartoliłeś  :Chybaa sam widzisz że wędlina z tego samego przepisu a sie rózni  :rolleyes:

Poza tym ta dyskusja do niczego nie zmierza.... najwazniejsze że to jest Twój wyrób... a czy Wam smakuje i czy jesteś z niego zadowolony to sam wiesz  :tongue:

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380294
Udostępnij na innych stronach

Chybaa sam widzisz że wędlina z tego samego przepisu a sie rózni  :rolleyes:

Bo jest z czegoś innego i nie ma prawa tak samo wyglądać.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380295
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie poczytałem, popatrzyłem i zapytam, gdzie jest fota tej prawdziwej Lisieckiej i jej skład, bo ten przepis z pierwszej strony tego tematu, wg którego autor zrobił kiełbasę, to po prostu przepis na zwykłą kiełbasę, a czas pieczenia wzbudził moje lekkie  zdziwienie. Tak pytam z zaciekawienia lekkiego, bo nie mam zamiaru nikogo naśladować, ni robić kiełbasy z jakichś tam wybranych mięśni szynki. Jak surowiec dobry, to i wyrób dobry....  :cool:      

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380305
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie poczytałem, popatrzyłem i zapytam, gdzie jest fota tej prawdziwej Lisieckiej i jej skład, bo ten przepis z pierwszej strony tego tematu, wg którego autor zrobił kiełbasę, to po prostu przepis na zwykłą kiełbasę, a czas pieczenia wzbudził moje lekkie  zdziwienie. Tak pytam z zaciekawienia lekkiego, bo nie mam zamiaru nikogo naśladować, ni robić kiełbasy z jakichś tam wybranych mięśni szynki. Jak surowiec dobry, to i wyrób dobry....  :cool:      

To pretensje do Mira, on podał przepis. A poza tym jak zwykle nie wiadomo o co Ci chodzi.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380307
Udostępnij na innych stronach

Co mam Ci napisać, że przepis byle jaki... o to mi chodzi...  :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380311
Udostępnij na innych stronach

To pretensje do Mira, on podał przepis.

 

A co mnie się czepiacie ?  :devil:

Czepcie się jego:

Autor: Stanisław Borowczak przepis zamieszczony w książce "Wędliny domowe" 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380316
Udostępnij na innych stronach

A co mnie się czepiacie ?  :devil:

Do pana owego nie mamy dostępu a do Ciebie i owszem.  :tongue:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380319
Udostępnij na innych stronach

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380321
Udostępnij na innych stronach

Jakoś zawsze kiełbasa Lisiecka kojarzyła mi się z polędwiczkami a nie polędwicą ?

 

Skoro to sformułowanie ma być prawdą:

Właśnie polędwica stanowiła główny składnik prawdziwej kiełbasy lisieckiej. Robiono ją podczas tzw. świniobicia jako rarytas. Raz, z uwagi na smak, a dwa z uwagi na ilość. Z jednej świnki uzyskiwało się jej jedynie ok. 4 kg.

 

to te jedyne 4 kilogramy z jednej świni .....chyba coś sugerują jeśli chodzi o skład.

Żeby było jasne, nie robiłem nigdy Lisieckiej, ale jeśli miałbym robić, to właśnie polędwiczki stanowiłyby 85 % wsadu.

Nie mądruję, ale daję do przemyślenia, sobie i Wam.

 

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380381
Udostępnij na innych stronach

 

 

to te jedyne 4 kilogramy z jednej świni .....chyba coś sugerują jeśli chodzi o skład. Żeby było jasne, nie robiłem nigdy Lisieckiej, ale jeśli miałbym robić, to właśnie polędwiczki stanowiłyby 85 % wsadu. Nie mądruję, ale daję do przemyślenia, sobie i Wam.

 

Nie jedną a kilka tych świnek musiałbyś ubić żeby uzbierać te 3,5 kg polędwiczek ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380387
Udostępnij na innych stronach

Cytat . Wniosek zatwierdzony przez Unię Europejską - Dla kiełbasy regionalnej

Do produkcji „kiełbasy lisieckiej”, wykorzystuje się następujące elementy tuszy wieprzowej:

— mięso wieprzowe klasy I – udział 85 % w ogólnej masie produkcyjnej. Jest to mięso chude pochodzące od szynek, pozbawione tłuszczu, ścięgien i tkanki łącznej. Dopuszcza się lekkie przerosty tłuszczu międzymięśniowego. W tej klasie mięsa nie dopuszcza się wykorzystywania mięśnia podścięgnistego - (dopisek mój -błąd powinno być półścięgnistego)  przylegającego do mięśnia półbłoniastego oraz mięśnia czterogłowego (myszki) ze względu na ich charakterystyczne bardzo ciemne przebarwienie, co w przypadku „kiełbasy lisieckiej” zakłóca jej tradycyjną estetykę, — mięso wieprzowe klasy II – udział 10 % w ogólnej masie produkcyjnej. Jest to mięso pozyskiwane podczas rozbioru i wykrawania szynek i łopatek, które powinno zawierać mniej niż 50 % tłuszczu. Dopuszcza się niewielką ilość tkanki łącznej jednak nie więcej niż 5 % całkowitej ilości mięsa II klasy, — mięso wieprzowe klasy III – udział 5 % w ogólnej masie produkcyjnej. Jest to mięso pozyskiwane z wykrawania goleni przedniej i tylnej. Dopuszcza się do 25 % zawartości tkanki łącznej w całkowitej ilości mięsa III klasy, bez tłuszczu zewnętrznego. Do produkcji „kiełbasy lisieckiej” wykorzystuje się następujące przyprawy: — peklosól – 1,5 kg/100 kg ogólnej masy produkcyjnej, — czosnek świeży – 40 dkg/100 kg ogólnej masy produkcyjnej, — pieprz biały mielony – 30 dkg/100 kg ogólnej masy produkcyjnej, w tej ilości dopuszcza się udział 5 dkg/100 kg mielonego ziarnistego pieprzu czarnego. Do produkcji „kiełbasy lisieckiej” wykorzystywane są następujące materiały pomocnicze: — naturalne jelita wołowe wiankowe lub osłonki białkowe Ø52, — floki lub przędza wędliniarska biała.

Zróbcie z połędwiczek wp kiełbasę szynkową a przekonacie się..?

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380401
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.