paweljack Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 30 Października 2014 Gdyby był komuś potrzebny przepis zatwierdzony przez UE dla produktu regionalnego zwanego KIEŁBASA LISIECKA. Kielbasa lisiecka.pdfMoże i zatwierdzone ale nie wg dawnej tradycji jednak. Poza tym wszystkie kiełbasy robię z szynki to jedna mogę z czegoś innego. Dyzio, co tak Ci przeszkadza ta polędwica, Ty z czego robisz lisiecką? W ogóle robisz? jak dla mnie Dębicka, ale uboga!!http://joomla.zmlenarcik.pl/oferta/kielbasy-grube/kielbasa-debicka rzeczywiście nie widać różnicy Ja robię w/g tego przepisu czyli z szynki W związku z tym, że jestem słaby w mięśniach szynki, o ile to będzie możliwe, chętnie zobaczę relację z Twojej następnej produkcji począwszy od klasyfikacji. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 30 Października 2014 Dyzio, co tak Ci przeszkadza ta polędwica, Paweł, nie przeszkadza mi w żadnym calu. Tak tylko zapodałem. Dla potomności.Dlaczego poddajesz w wątpliwość zatwierdzony przepis na wyrób regionalny ? Dlaczego nie jest w/g dawnej tradycji ? Masz jakąś wiedzę w tym temacie ? Dla jasności, tak tylko pytam, bez podtekstów. Ciekawy jezdem.A tak poza tym, to chyba dzisiaj lewą nogą z łóżka wstałeś. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyrek68 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 30 Października 2014 Prezepis był konsultowany z regionalnymi producentami, a nie jest wymysłem eurokratów. Dyskusje i spory były bardzo gorące, dochodziło do tego, ze ludzie którzy znali się po kilkadziesiąt lat potrafili nagle się pokłócić aby za chwilę dochodzić do zgodnych wniosków. Nie idżmy modną ostatnio drogą, że nazwy nie mają nic wspólnego z rzeczywistościa. Niech szynka będzie szynką, śliwowica łącka śliwowicą, a lisiecka lisiecką. Niech szczezną "szynki z indyka", "schab drobiowy" i inne potworki. Jeżeli (czego oczywiście nie zrobię, bo szanuje prawo ), wyprodukuję zacny napitek z gruszek, to nie napiszę przecież: "własnie jestem po degustacj wspaniałej sliwowicy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 30 Października 2014 Dlaczego poddajesz w wątpliwość zatwierdzony przepis na wyrób regionalny ? Dlaczego nie jest w/g dawnej tradycji ? Masz jakąś wiedzę w tym temacie ? Dla jasności, tak tylko pytam, bez podtekstów. Ciekawy jezdem. To jeszcze raz podam link: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-miesa-pytania-do-technologa/?p=314088 można kilka postów w dół przeczytać, też tam jesteś. A z nogami u mnie dzisiaj w porządku. Tylko jak prowadzimy dyskusję, że nie tak wygląda to pokazujmy zdjęcia jak powinna. Halusia pokazała i OK. aczkolwiek w tamtym przepisie też jest podana polędwica w nawiasie.Czyli kolega dyrek68, kupuje oryginał, robi zdjęcie przekroju a później się wymandrza. Polecam koledze również link podany powyżej i zapraszam do dalszej dyskusji ze zdjęciem a może i tajną recepturą od wspomnianego producenta.Poza tym często mam wrażenie, że biorący udział w dyskusjach czytają co najwyżej dwa ostatnie posty zamiast od początku. Wiadomo, że ostatnia moja produkcja była z marmurkowej (gorszej wizualnie polędwicy) i wygląda jak wygląda ale warto czytać trochę więcej zamiast pisać głupoty. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 30 Października 2014 http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/10/30/788ddbfe12cbce52733390da9ba79341.jpg to moja,całkiem podobna do halusiowej tak na moje oko;)) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 30 Października 2014 http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/10/30/788ddbfe12cbce52733390da9ba79341.jpg to moja,całkiem podobna do halusiowej tak na moje oko;))Ładna tylko chyba flak nie ten. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 30 Października 2014 http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/10/30/788ddbfe12cbce52733390da9ba79341.jpg to moja,całkiem podobna do halusiowej tak na moje oko;))Ładna tylko chyba flak nie ten.Eee tam )) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 30 Października 2014 taka smaczna kielbaske to bym zjadla i nie patrzyla w jakim flaku jest Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 30 Października 2014 Paweł, nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie. Dlaczego poddajesz w wątpliwość zatwierdzony przepis na wyrób regionalny ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 30 Października 2014 Paweł, nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie. Dlaczego poddajesz w wątpliwość zatwierdzony przepis na wyrób regionalny ?Zajrzałeś do linku? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) quote name='paweljack' timestamp='1414621678' post='380140'] A wygląda jak z łopatki Paweł czy Ty mi próbujesz wmówić jakiego mięsa uzyłam do wyrobu Lisieckiej?? Juz wyżej pisałam i podałam link z którego przepisu korzystałam i trzymam sie tego. Jak widzisz..byłam na tyle kluturalna by nie krytykować. Twojego wyrobu... bo jak na moje powinna nazywać się a'la Lisiecka... @halusia@, dnia 29 Paź 2014 - 23:18, napisał: Ja robię w/g tego przepisu czyli z szynki W związku z tym, że jestem słaby w mięśniach szynki, o ile to będzie możliwe, chętnie zobaczę relację z Twojej następnej produkcji począwszy od klasyfikacji.Nie ma sprawy... na szczęście na klasyfikacji się znam... Edytowane 30 Października 2014 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 30 Października 2014 Paweł czy Ty mi próbujesz wmówić jakiego mięsa uzyłam do wyrobu Lisieckiej?? Napisałem tylko, że tak dla mnie wygląda. Juz wyżej pisałam i podałam link z którego przepisu korzystałam i trzymam sie tego. W pierwszym poście tego tematu jest napisane, że korzystam z tego samego przepisu. To dlaczego moja jest a'la a Twoja nie? Nie ma sprawy... na szczęście na klasyfikacji się znam... Nie twierdzę, że się nie znasz tylko chętnie dowiem się wizualnie z którego to mięśnia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 30 Października 2014 W pierwszym poście tego tematu jest napisane, że korzystam z tego samego przepisu. To dlaczego moja jest a'la a Twoja nie? Chocby dlatego że struktura wędliny w przekroju nie przypomina Lisieckiej.. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 30 Października 2014 W pierwszym poście tego tematu jest napisane, że korzystam z tego samego przepisu. To dlaczego moja jest a'la a Twoja nie? Chocby dlatego że struktura wędliny w przekroju nie przypomina Lisieckiej.. Bo polędwica inaczej wygląda w przekroju niż inne mięśnie świni. To tak trudno zrozumieć? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) Bo polędwica inaczej wygląda w przekroju niż inne mięśnie świni. To tak trudno zrozumieć? Absolutnie... doskonale rozumiem o czym piszesz... z tym że widocznie coś spartoliłeś :Chybaa sam widzisz że wędlina z tego samego przepisu a sie rózni Poza tym ta dyskusja do niczego nie zmierza.... najwazniejsze że to jest Twój wyrób... a czy Wam smakuje i czy jesteś z niego zadowolony to sam wiesz Edytowane 30 Października 2014 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 30 Października 2014 Chybaa sam widzisz że wędlina z tego samego przepisu a sie rózni Bo jest z czegoś innego i nie ma prawa tak samo wyglądać. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 30 Października 2014 Tak sobie poczytałem, popatrzyłem i zapytam, gdzie jest fota tej prawdziwej Lisieckiej i jej skład, bo ten przepis z pierwszej strony tego tematu, wg którego autor zrobił kiełbasę, to po prostu przepis na zwykłą kiełbasę, a czas pieczenia wzbudził moje lekkie zdziwienie. Tak pytam z zaciekawienia lekkiego, bo nie mam zamiaru nikogo naśladować, ni robić kiełbasy z jakichś tam wybranych mięśni szynki. Jak surowiec dobry, to i wyrób dobry.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 30 Października 2014 Tak sobie poczytałem, popatrzyłem i zapytam, gdzie jest fota tej prawdziwej Lisieckiej i jej skład, bo ten przepis z pierwszej strony tego tematu, wg którego autor zrobił kiełbasę, to po prostu przepis na zwykłą kiełbasę, a czas pieczenia wzbudził moje lekkie zdziwienie. Tak pytam z zaciekawienia lekkiego, bo nie mam zamiaru nikogo naśladować, ni robić kiełbasy z jakichś tam wybranych mięśni szynki. Jak surowiec dobry, to i wyrób dobry.... To pretensje do Mira, on podał przepis. A poza tym jak zwykle nie wiadomo o co Ci chodzi. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) Co mam Ci napisać, że przepis byle jaki... o to mi chodzi... Edytowane 30 Października 2014 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 30 Października 2014 To pretensje do Mira, on podał przepis. A co mnie się czepiacie ? Czepcie się jego:Autor: Stanisław Borowczak przepis zamieszczony w książce "Wędliny domowe" Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 30 Października 2014 A co mnie się czepiacie ? Do pana owego nie mamy dostępu a do Ciebie i owszem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 30 Października 2014 A gdyby jednak tak.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kiełbasa-lisiecka-by-paweljack/?p=380181I pretensji do nikogo uchwytnego. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 30 Października 2014 Jakoś zawsze kiełbasa Lisiecka kojarzyła mi się z polędwiczkami a nie polędwicą ? Skoro to sformułowanie ma być prawdą:Właśnie polędwica stanowiła główny składnik prawdziwej kiełbasy lisieckiej. Robiono ją podczas tzw. świniobicia jako rarytas. Raz, z uwagi na smak, a dwa z uwagi na ilość. Z jednej świnki uzyskiwało się jej jedynie ok. 4 kg. to te jedyne 4 kilogramy z jednej świni .....chyba coś sugerują jeśli chodzi o skład.Żeby było jasne, nie robiłem nigdy Lisieckiej, ale jeśli miałbym robić, to właśnie polędwiczki stanowiłyby 85 % wsadu.Nie mądruję, ale daję do przemyślenia, sobie i Wam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 30 Października 2014 to te jedyne 4 kilogramy z jednej świni .....chyba coś sugerują jeśli chodzi o skład. Żeby było jasne, nie robiłem nigdy Lisieckiej, ale jeśli miałbym robić, to właśnie polędwiczki stanowiłyby 85 % wsadu. Nie mądruję, ale daję do przemyślenia, sobie i Wam. Nie jedną a kilka tych świnek musiałbyś ubić żeby uzbierać te 3,5 kg polędwiczek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 30 Października 2014 Cytat . Wniosek zatwierdzony przez Unię Europejską - Dla kiełbasy regionalnejDo produkcji „kiełbasy lisieckiej”, wykorzystuje się następujące elementy tuszy wieprzowej: — mięso wieprzowe klasy I – udział 85 % w ogólnej masie produkcyjnej. Jest to mięso chude pochodzące od szynek, pozbawione tłuszczu, ścięgien i tkanki łącznej. Dopuszcza się lekkie przerosty tłuszczu międzymięśniowego. W tej klasie mięsa nie dopuszcza się wykorzystywania mięśnia podścięgnistego - (dopisek mój -błąd powinno być półścięgnistego) przylegającego do mięśnia półbłoniastego oraz mięśnia czterogłowego (myszki) ze względu na ich charakterystyczne bardzo ciemne przebarwienie, co w przypadku „kiełbasy lisieckiej” zakłóca jej tradycyjną estetykę, — mięso wieprzowe klasy II – udział 10 % w ogólnej masie produkcyjnej. Jest to mięso pozyskiwane podczas rozbioru i wykrawania szynek i łopatek, które powinno zawierać mniej niż 50 % tłuszczu. Dopuszcza się niewielką ilość tkanki łącznej jednak nie więcej niż 5 % całkowitej ilości mięsa II klasy, — mięso wieprzowe klasy III – udział 5 % w ogólnej masie produkcyjnej. Jest to mięso pozyskiwane z wykrawania goleni przedniej i tylnej. Dopuszcza się do 25 % zawartości tkanki łącznej w całkowitej ilości mięsa III klasy, bez tłuszczu zewnętrznego. Do produkcji „kiełbasy lisieckiej” wykorzystuje się następujące przyprawy: — peklosól – 1,5 kg/100 kg ogólnej masy produkcyjnej, — czosnek świeży – 40 dkg/100 kg ogólnej masy produkcyjnej, — pieprz biały mielony – 30 dkg/100 kg ogólnej masy produkcyjnej, w tej ilości dopuszcza się udział 5 dkg/100 kg mielonego ziarnistego pieprzu czarnego. Do produkcji „kiełbasy lisieckiej” wykorzystywane są następujące materiały pomocnicze: — naturalne jelita wołowe wiankowe lub osłonki białkowe Ø52, — floki lub przędza wędliniarska biała. Zróbcie z połędwiczek wp kiełbasę szynkową a przekonacie się..? Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-380401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.