Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Metka wiejska.

 

Skład.

Wp.klasy I 1 kg.

Wp.klasy II 4kg.

 

Mięso podzielone na kawałki,ja kroję na paski,peklujemy w dawce 23gr peklosoli na 1kg przez co najmniej 48 godzin w lodówce w temp.4-8st.C.Następnie mielimy na sitku fi 4.Do zmielonego farszu dodajemy przyprawy w dawkach na 1kg.

 

cukier 2gr.

pieprz czarny 1,5gr

papryka słodka 1.5gr.

papryka ostra 1gr

kolendra 0,3gr

kminek 0,3gr

gorczyca 0,5gr

 

Przyprawy oczywiście zmielone,dokładnie wszystko wyrabiamy bez dodatku wody.

Wyrobiony farsz nabijamy w osłonki fi 45 o długości ca.30 cm.

Po tej czynności batony kiełbasy wkładamy do lodówki na 24godz.

Przed wędzeniem batony wyciągamy z lodówki i na 1 godz wieszamy w temp.pokojowej.

Wędzenie.

 

Osuszanie 30 min w temp.40-45st.

Wędzenie właściwe 5godzin w temp. do 35 st.

W trakcie wędzenia ważna jest wilgotność dymu,na poczatku drewno suche,potem takie na pół.

 

post-41979-0-96191000-1394475280_thumb.jpgpost-41979-0-86403900-1394475313_thumb.jpg

 

Tak wygląda metka wykonana z tego przepisu,wiem że dla nie których temperatury wędzenia podane w przepisie wydadzą się za wysokie,ale zaręczam Wam że jest Ok.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyrobiony farsz nabijamy w osłonki fi 45 o długości ca.30 cm.
 

Dobrze by było napisać jaki rodzaj osłonek stosujecie.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-339944
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Dziadku za zwrócenie uwagi,w tym przypadku zastosowałem osłonki białkowe Fi 45.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-339950
Udostępnij na innych stronach

 

 

wiem że dla nie których temperatury wędzenia podane w przepisie wydadzą się za wysokie,ale zaręczam Wam że jest Ok

witaj

metka prezentuje się rewelacyjnie,temp.wedzenia jest nawet niska w stosunku do tych w jakich się wędzi w przemyśle,metka to nie pasztetowa,cukier zamień na czystą glukozę zmniejszy kwasowość ph w wyrobach surowych.Aby metka była jemna w spożyciu i smarowna możesz dodać 15% wody do farszu.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-339990
Udostępnij na innych stronach

 

witaj

metka prezentuje się rewelacyjnie,temp.wedzenia jest nawet niska w stosunku do tych w jakich się wędzi w przemyśle,metka to nie pasztetowa,cukier zamień na czystą glukozę zmniejszy kwasowość ph w wyrobach surowych.

 

 

Czy wagowo tyle samo glukozy co cukru?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340014
Udostępnij na innych stronach

Wp.I to na pewno lopatka albo szynka. A na II ja dalbym boczek. Czy dobrze myślę?

Może ktoś powiedzieć ile ta metka wytrzyma w lodówce- oczywiście jak jej się nie zje.:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340034
Udostępnij na innych stronach

czego pozyskałeś I i II wp.

W tym przypadku I z łopatki,co do II to były to kawałki mięsa z tłuszczem z obrobienia łopatki i szynki,może być boczek,ważne żeby nie było mięsa ścięgnistego i żył.

temp.wedzenia jest nawet niska w stosunku do tych w jakich się wędzi w przemyśle

Marku jak możesz to podaj jakie to są temperatury.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340037
Udostępnij na innych stronach

Jak jest napisane -OSUSZANIE 30 minut w temperaturze 40 do 45 stopni C. A wędzenie 5 godzin w temperaturze do 35 stopni C. Edytowane przez marek58au
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340044
Udostępnij na innych stronach

TO WYGLADA PO PROSTU   PYSZNIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dzisiaj kupuje miesko !!!! :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340072
Udostępnij na innych stronach

Ladnie i smakowicie wyglada ,niestety nigdy tego nie jadlam tak ze smaku nie znam  :hmm: bedzie trzeba pobrobowac jak bede w PL, ale wiadomo ze smak sklepowej to nie to samo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340087
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ladnie i smakowicie wyglada ,niestety nigdy tego nie jadlam tak ze smaku nie znam 

 Electra zrob z malej porcji miesa, a zdziwisz sie.   JA robilam metke, jeszcze jak Pis podawal, jako ze wiecej zrobilam niz na jeden raz, podwedzilam ja rowniez, bardzo smaczne bylo, polecam. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340245
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM,napewno zrobie jak juz sie troszke poducze w wedzeniu bo na razie to tylko teoria ..czekam na wiosne :)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340324
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-342770
Udostępnij na innych stronach

 

 

Doskonała
Ładnie wygląda,szkoda że nie wstawiłeś zdjęcia przekroju. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-342826
Udostępnij na innych stronach

też tak pomyślałem wczoraj dla tego dziś rano zrobiłem zdjęcie ostatniej sztui jaka się jeszcze ostała :D

 

http://3.bp.blogspot.com/-zL9_9PVrH0Y/UzPgRW6kLtI/AAAAAAAAB7Y/urVpfSx6QWs/s1600/20140327_071305.jpg 

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-342879
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak wygląda metka wykonana z tego przepisu

 

 

 Kostek , ładnie ta metka się uśmiecha :D:thumbsup:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-342889
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Postanowiłem skorzystać z tego doboru przypraw i wykonać samemu metkę.

Skład przypraw i proporcje zostawiłem bez zmian, jednak zamieniałem mięso wieprzowe na wołowinę kl III + pachwina wołowa w proporcji 60:40

Wędziłem w Borniaku... osuszanie 3 godziny, wędzenie samym DG przez 3,5 godziny.... efekt poniżej.... smak... hmmmm dla mnie by musiało być więcej przypraw sypniętych żeby bardziej się wybiły..... jednak reszta starszych oceniających stwierdziła że jest dobrze tak jak jest mam nie kombinować bo w metce ma być czuć mięso a nie przyprawy... rzecz gustu oczywiście.

Ale wyrób i dobór przypraw jak najbardziej do polecenia. 

post-90507-0-42327600-1516030509_thumb.jpg

post-90507-0-91208300-1516030523_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-584592
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.