kostek61 Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Marca 2014 Metka wiejska. Skład. Wp.klasy I 1 kg. Wp.klasy II 4kg. Mięso podzielone na kawałki,ja kroję na paski,peklujemy w dawce 23gr peklosoli na 1kg przez co najmniej 48 godzin w lodówce w temp.4-8st.C.Następnie mielimy na sitku fi 4.Do zmielonego farszu dodajemy przyprawy w dawkach na 1kg. cukier 2gr. pieprz czarny 1,5gr papryka słodka 1.5gr. papryka ostra 1gr kolendra 0,3gr kminek 0,3gr gorczyca 0,5gr Przyprawy oczywiście zmielone,dokładnie wszystko wyrabiamy bez dodatku wody. Wyrobiony farsz nabijamy w osłonki fi 45 o długości ca.30 cm. Po tej czynności batony kiełbasy wkładamy do lodówki na 24godz. Przed wędzeniem batony wyciągamy z lodówki i na 1 godz wieszamy w temp.pokojowej. Wędzenie. Osuszanie 30 min w temp.40-45st. Wędzenie właściwe 5godzin w temp. do 35 st. W trakcie wędzenia ważna jest wilgotność dymu,na poczatku drewno suche,potem takie na pół. Tak wygląda metka wykonana z tego przepisu,wiem że dla nie których temperatury wędzenia podane w przepisie wydadzą się za wysokie,ale zaręczam Wam że jest Ok. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Marca 2014 Dzięki serdeczne . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-339942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Marca 2014 Wyrobiony farsz nabijamy w osłonki fi 45 o długości ca.30 cm. Dobrze by było napisać jaki rodzaj osłonek stosujecie. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-339944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Marca 2014 Dzięki Dziadku za zwrócenie uwagi,w tym przypadku zastosowałem osłonki białkowe Fi 45. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-339950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Marca 2014 Jacku,metka I klasa Gratuluje wyrobu. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-339951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Marca 2014 Dzięki za dokładny opis. Nigdy nie robiłem metki, na pewno się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-339957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Marca 2014 Wielkie dzięki za przepisik;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-339960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Marca 2014 wiem że dla nie których temperatury wędzenia podane w przepisie wydadzą się za wysokie,ale zaręczam Wam że jest Ok witajmetka prezentuje się rewelacyjnie,temp.wedzenia jest nawet niska w stosunku do tych w jakich się wędzi w przemyśle,metka to nie pasztetowa,cukier zamień na czystą glukozę zmniejszy kwasowość ph w wyrobach surowych.Aby metka była jemna w spożyciu i smarowna możesz dodać 15% wody do farszu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-339990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Marca 2014 witajmetka prezentuje się rewelacyjnie,temp.wedzenia jest nawet niska w stosunku do tych w jakich się wędzi w przemyśle,metka to nie pasztetowa,cukier zamień na czystą glukozę zmniejszy kwasowość ph w wyrobach surowych. Czy wagowo tyle samo glukozy co cukru? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Marca 2014 Czy wagowo tyle samo glukozy co cukru? tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Marca 2014 Dla mnie też super wyszla ta metka. Chyba węźle się w garść i sam tez zrobię :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Marca 2014 kostek61,jeszcze jeden szczegół, powiedz proszę z czego pozyskałeś I i II wp. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Marca 2014 Wp.I to na pewno lopatka albo szynka. A na II ja dalbym boczek. Czy dobrze myślę? Może ktoś powiedzieć ile ta metka wytrzyma w lodówce- oczywiście jak jej się nie zje.:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Marca 2014 czego pozyskałeś I i II wp.W tym przypadku I z łopatki,co do II to były to kawałki mięsa z tłuszczem z obrobienia łopatki i szynki,może być boczek,ważne żeby nie było mięsa ścięgnistego i żył.temp.wedzenia jest nawet niska w stosunku do tych w jakich się wędzi w przemyśleMarku jak możesz to podaj jakie to są temperatury. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) Jak jest napisane -OSUSZANIE 30 minut w temperaturze 40 do 45 stopni C. A wędzenie 5 godzin w temperaturze do 35 stopni C. Edytowane 10 Marca 2014 przez marek58au Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Marca 2014 Metka wygląda zabójczo Zapewne też tak smakuje, zresztą jak zrobię to będę wiedział Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Marca 2014 TO WYGLADA PO PROSTU PYSZNIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dzisiaj kupuje miesko !!!! Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Marca 2014 Ladnie i smakowicie wyglada ,niestety nigdy tego nie jadlam tak ze smaku nie znam bedzie trzeba pobrobowac jak bede w PL, ale wiadomo ze smak sklepowej to nie to samo. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Marca 2014 Ladnie i smakowicie wyglada ,niestety nigdy tego nie jadlam tak ze smaku nie znam Electra zrob z malej porcji miesa, a zdziwisz sie. JA robilam metke, jeszcze jak Pis podawal, jako ze wiecej zrobilam niz na jeden raz, podwedzilam ja rowniez, bardzo smaczne bylo, polecam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Marca 2014 @ANNAM,napewno zrobie jak juz sie troszke poducze w wedzeniu bo na razie to tylko teoria ..czekam na wiosne Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-340324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) Doskonała http://4.bp.blogspot.com/-J2bswxbJ6NI/UzAtMKsMCLI/AAAAAAAAB68/g3APCueltiY/s1600/20140323_081452.jpg Edytowane 26 Marca 2014 przez abratek Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-342770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Marca 2014 Doskonała Ładnie wygląda,szkoda że nie wstawiłeś zdjęcia przekroju. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-342826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Marca 2014 też tak pomyślałem wczoraj dla tego dziś rano zrobiłem zdjęcie ostatniej sztui jaka się jeszcze ostała http://3.bp.blogspot.com/-zL9_9PVrH0Y/UzPgRW6kLtI/AAAAAAAAB7Y/urVpfSx6QWs/s1600/20140327_071305.jpg Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-342879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Marca 2014 Tak wygląda metka wykonana z tego przepisu Kostek , ładnie ta metka się uśmiecha Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-342889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniuś86 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Postanowiłem skorzystać z tego doboru przypraw i wykonać samemu metkę.Skład przypraw i proporcje zostawiłem bez zmian, jednak zamieniałem mięso wieprzowe na wołowinę kl III + pachwina wołowa w proporcji 60:40Wędziłem w Borniaku... osuszanie 3 godziny, wędzenie samym DG przez 3,5 godziny.... efekt poniżej.... smak... hmmmm dla mnie by musiało być więcej przypraw sypniętych żeby bardziej się wybiły..... jednak reszta starszych oceniających stwierdziła że jest dobrze tak jak jest mam nie kombinować bo w metce ma być czuć mięso a nie przyprawy... rzecz gustu oczywiście.Ale wyrób i dobór przypraw jak najbardziej do polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9547-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/#findComment-584592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.