Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

szurek19

Nawet jeżeli włożysz mokre wędzonki lub kiełbasy nie powinno po godzinie dać takich efektów. Za zwyczaj schodzone i osuszone kiełbasy wkładane są do wędzarni w których na skutek różnicy temperatur jelita pokrywają się "rosą" ale nie robią się kwaśne i czarne. Sztuka wędzenia, to sztuka opalania. Tam jest przyczyna. Żle obsługiwana wędzarnia lub nie odpowiednie drewno. Wszystkie błędy podczas wędzenia tradycyjnego, to niewłaściwe palenisko i jego obsługa. Może wstawisz fotki swojej wędzarni.  

Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-347680
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

witam. 

wlasnie jestem w trakcie wedzenia . nie jest to moj pierwszy raz ale to co widze w wedzarni mnie nieco zaskakuje.

przygotowane szyneczki wczoraj wieczorem wyciagnalem z solaniki i wsadzilem na noc do wedzarni ( bradley ) . dzis po poludniu ruszylem z wedzeniem . co prawda nie byly suche jak papier ale postanowilem ze dosusze je na samej grzalce. po godzinie suszenia w temp 40-45stopni podalem "ciasteczka" i dalej przez 4 godziki w tej temperaturze . w chwili obecnej chce je doprowadzic w wedzarni do temp. 75stopni wewnatrz wedzonki a wiec nastawilem na 85stopni temperature w wedzarni . 

problem w tym ze przez caly czas wedzonki ociekaja woda i nie jest to mala ilosc!! co pol godziny wyciagam je i wycieram papierowym recznikiem . z kad taka duza ilosc wody w srodku?  zaznacze ze nawet ich nie nastrzykiwalem . 

moze byc przyczyna to ze zapakowana jest na max ( 15kg w 4 polkowym bradleyu) ?

śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-392045
Udostępnij na innych stronach

kondra,  na pewno załadowanie wędzarni na maksa  utrudnia osuszania.Natomiast sam proces osuszania przeprowadzamy tak długo aż powierzchnia wędzonek jest sucha -Ty robiłes to widać za krótko .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-392059
Udostępnij na innych stronach

Jedną z przyczyn może być mięso z wadą. Czy przypadkiem mięso po zakupie nie wykazywało objawów jak gdyby wycieku soków? 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-392063
Udostępnij na innych stronach

Jak mięso z marketu nie był bym zdziwiony .

Sam już dwukrotnie się nadziałem .

Miesko szprycowane woda przed sprzedażą - jakoś trzeba obniżyć cenę .- żeby starczyło na promocję .  :D

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-392069
Udostępnij na innych stronach

Ja jednak nadal obstawiam, w takim razie, przeładowanie wędzarni .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-392071
Udostępnij na innych stronach

Ja uważam że wkładając mięso do tej  szaweczki zamknąłeś ja szczelnie, to tak jak byś włożył je do worka plastykowego  i jeszcze jego zawiazał .ociekło to może trochę ale obsuszenia żadnego .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-392073
Udostępnij na innych stronach

Ja czytając te wszystkie posty powiem szczerze trochę się wystraszyłam ,że i ja mogę popsuć swoje wyroby.Dziś np. utrzymywałam temp. podczas wędzenia 45-50 stopni ,ale często schodziło do 40-stu..Parze tez często na wszystkie palniki i tez czasem -tu za gorąca woda się zrobi ,tu za chłodna ....Staram się patrzeć na temp. wewnątrz wyrobu  mniej zwracam uwagę na temp. wody [często jest trochę za niska [70-75 stopni]

Powiem tak -nie zdarzyło mi się z tego powodu czegoś zepsuć ...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-392093
Udostępnij na innych stronach

dzieki za opinie :) . jakos dotrwalem do konca tego wedzenia . nie jest moze zbyt piekne , ale smakuje . 

faktycznie kazde z nas kupowalo w jakims markecie . nastepnym razem bede miesko bral od  rzeznika i moze to wyeliminuje te klopoty ( mam nadzieje )

pozdrawiam

śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-392101
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powiem tak -nie zdarzyło mi się z tego powodu czegoś zepsuć .

To i dobrze,ale różnice w smaku zapewne wyczułaś  :D 

 

Ja jednak nadal obstawiam, w takim razie, przeładowanie wędzarni

Też mam podobne wrażenie tym bardziej, że

 

 

kazde z nas kupowalo w roznych miejscach a wszystkie wedzonki zachowuja sie tak samo.
:)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-392105
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam serdecznie wszystkich użytkowników.

Jestem tu pierwszy raz bo widzę że metodą prób i błędów zmarnuje przyczepę produktów, a temat postu jak najbardziej adekwtny do mojego wędzenia.

W zeszlym roku postawilem prowizoryczne " wędzarnie " z luźno poukladanych cegiel, wygladalo strasznie ale coś tam wędziło. Tak mi się to spodobało że na ten sezon szykuje się naprawde z nastawieniem bojowym.

Moje pierwsze wędzenie w nowej, drewnianej wędzarni i klapa. Wszystko robiłem tak samo jak w tej starej a efekt końcowy lipa. Ryby ( Flądry ) pomimo wędzenia w temperaturze 55-60 stopni przez 5 godzin wyszły troche podgotowane. Jak je obruciłem ogonem do góry to wylało sie z nich mnustwo wody.

Moze powinna ociekac i wedzic sie ogonem do góry ??? Jak wy wieszacie swoje ryby ? Może duża różnica temperatur że przez tyle czasu nic. Dodam ze na dworze bylo 1- 2 stopnie, ale juz sie nie mogłem doczekać. Dzieki za wszystkie sugestie i podpowiedzi. Wszystkie będą dle poczatkujacego bardzo cenne.

Edytowane przez Pjetrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-401084
Udostępnij na innych stronach

Na początek, poza dokładniejszą budową wędzarni, opisz cały proces produkcyjny wędzonych fląder. Po kolei wszystkie etapy (czas i temperatury). Coś mi sie bowiem wydaje, że komorę masz zamkniętą i nie wygrzana przed wędzeniem, a wyroby są nie dosuszone. Do tego pewnie używasz mokrego drewna. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-401087
Udostępnij na innych stronach

Wedzarnia drewniana 80 x 60 x 80, tunel o średnicy 160 mm dlugina 160cm. Rybki wieczorem wkladam do solanki, stężenie na jajko .

Rano plucze ryby i na godz mocze w nieosolonej wodzie ( taki przepis znalazłem ) . Rozwieszam je na takiej suszarce jak do prania przy otwartm oknie na jakąś godz. W tym czasie rozpalam i nagrzewam wedzarnie. Po godz zmniejszam tem do 30 st i przy otwartych drzwiach rozwieszam podsuszam rybki ok 1 godz. Po godzinie zamykam drzwiczki podnosze temperature do 50-60 max i przytykam komin tak na 3/4 . Tak utrzymuje przez jakies 3.5 godz i na ostatnie 20 - 30 min na 70-80 stopni. Drzewo bukowe i napewno suche bo bez moczenia w wiadrze pali sie jak zapalka, prawie bez dymu. I to chyba wszystko ....?

Dodam jeszcze ze jednoczesnie robilem kurczaka ktory wyszedl wysmienicie ale to chyba dlatego ze wcześniej był parzony jakies 90 min.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-401162
Udostępnij na innych stronach

Ten przepis jest trochę dziwny. Wystarczy rybki włożyć do solanki (1 kg soli na 10 l wody) na 10-12 godz i nie trzeba kombinować z moczeniem.

Ryba dobrze przygotowana do wędzenia powinna mieć skórkę suchutką jak pergamin. Sprawdź sobie jeszcze wskazania swoich termometrów. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-401188
Udostępnij na innych stronach

Maxell powiedzial o solance, nie plukac w niesolonej wodzie tylko wytrzec rybke do sucha w papierowy recznik albo kuchenymi scierkami i powiesic az bedzie tak jak wyzej jest napisane. Po ogrzaniu wedzarni, ja rozpalam z deskami w rostepach na otorze do 100C po pol godz. zdejmuje i czekam az sie wypali do 50/60C. Rybki (pstragi) na hakach glowa do gory osuszam w 45C do wedzarni, po godz. 55C -max 60C ( inaczej sie gotuja) i po 3 godz. temp. poddnosze do 70/85C na 20 min. w zalerznosci od wagi rybek.

Jesli sie myle prosze o poprawke, u mnie sie sprawdza z pstragami.

 

@Pjetrek moze masz termometr w zlym miejscu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-401207
Udostępnij na innych stronach

 

 

Termometr jest taki do steków z ok. 10 cm bagnetem

 

Zainwestuj w  termometr z sondą -   np. któryś  z  poniższych linków -  myślę, że wtedy będzie Tobie łatwiej kontrolować temperaturę :

 

http://centerdi.pl/product-pol-132-AG254A-TERMOMETR-ELEKTRONICZNY-DO-ZYWNOSCI-Z-SONDA.html

 

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20103016/
 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-401249
Udostępnij na innych stronach

Witam, jako nowy na forum witam serdecznie!

Jako zadymiacz też jestem początkujący. Moja pierwsza kiełbaska wyszła smakowo całkiem, całkiem ale denerwuje mnie konsystencja - taka parówa :) Mięso chude mieliłem na 8mm a tłuste i boczek na 3mm. Co byście doradzili na przyszłość, żeby wyszła bardziej "kiełbasiana"? Wystarczy zmienić sitka na 10 lub 13?

Pozdr Jarek

 

 

post-70803-0-97050700-1422831710_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-401686
Udostępnij na innych stronach

Witaj Jero66 . Owszem , jezeli zmienisz średnicę sitek będzie poprawa konsystencji , ale trzeba jeszcze pamiętać o prawidlowej klasyfikacji mięsa ... chude, tłuste , scięgniste... ( w przeciwnym razie możesz mieć w gotowym wyrobie , jak ja to nazywam '' buły'' ) Co Ty chcesz od tej kiełbasy ? Całkiem przyzwoita jest :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-401687
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale denerwuje mnie konsystencja - taka parówa

A czym napełniałeś jelita? 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-401691
Udostępnij na innych stronach

13 i 10 to dobra opcja.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9704-nieudany-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-401697
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.