miro Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 No a co z normami ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 No a co z normami ? Z jakimi normami ? te ilości przypraw z 16 są dla mnie nie do przyjęcia,chodzi mi oczywiście o ilość,ja daję z 60tki i jest ok. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Temu pytam co z przepisami i normami dawkowania przypraw do kiełbasy białej ?Każdy robi jak mu smakuje ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) No a co z normami ?Normy są to wytyczne uśrednione, a w niektórych pisze - na życzenie klienta można zwiększyć lub zmniejszyć .A że dzisiaj wszystko jest inne jak było kiedyś, no to macie takie problemy, które możemy rozwiązać prosto dawkuję tak jak lubi moja rodzina a znaczyć to może że nie tak jak ja lubię . Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Z jednej strony każdy niech sobie dodaje ile chce, choć to ewidentny brak smaku, czy też utrata, zmiana smaku, bo wydaje się, że ciągle mało. Pewnie co roku o gram więcej. Tylko czy biała z 5-6 gramami czosnku np, czy to jeszcze "kiełbasa biała surowa"? czy biała Kazia, Henia, Krzysia? A może biała czosnkowa? DZIADEK ma rację ale najczęściej chyba jest mowa o czosnku, tyle, że nie o kilka razy, bo w białej o 1 g/kg albo pieprzu ziołowym zamiast czarnego ale też dwa razy więcej nie 5.Z okazji Świąt, życzę wszystkim smacznych białych. P.S. Kiedyś mama podesłała mi artykuł oczywiście, chodzi o białą. Zobaczcie jak poszalał dziennikarz albo kucharz, który nie chciał zdradzić ile powinno być. To był ogień ale wszyscy jedli, bo swojska. http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090406/BYDGOSZCZ01/21356461 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Widać, że każdy robi białą jak chce, ale manownik wyszscy mają wspólny - każdy wykonał ją sam irodzince smakuje!Świadziu przepraszam, że zapytam w Towim wątku, ale koledzy napiszcie mi ile wasza kiełbasa biała wyszła za kilogram??? Pytam bo przeglądając gazetki z Biedronki (gdzie o dziwo była najdroższa) ok 7 zł za kilogram, Polomarket i Lidl 5 zł za kilogram białej. Moja gdzie mięso kupiłem na straganie - łopatka, boczek bez skóry, kawałek łopatki wołowej - razem ponad 7 kg = 95zł. Do tego przyprawy, jelita. Wyszła smaczna chodź może jak na pierwszy raz trochę za chuda - przypraw dałem że tak powiem, "średnia tego forum" Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Świadziu przepraszam, że zapytam w Towim wątku, ale koledzy napiszcie mi ile wasza kiełbasa biała wyszła za kilogram??? Szynka, łopatka, II wp. II wołowa. 14,87/kg z przyprawami Bez wody do zmywania, prądu i czasu. Z tym policzyłem zamawiającym dyszkę więcej. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Mam nadzieję, że 25 za białą, tradycyjną, domową to nie zdzierstwo z mojej strony. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Miro, ja myślę że biała jest takim wyjątkiem od reguły. Powodem tego jest (moim zdaniem) to że jest najpopularniejszą kiełbasą robioną w gospodarstwach domowych na święta. (I nie tylko). Przepisy często przechodziły z ojca na syna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 paweljack Nie wiem kto takie przepisy serwuje , ale 220 gr soli na 8 kg kiełbasy to wychodzi 27 gr na 1 kg. Gazeta pomorska nie zyska fanów " białej " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Koszt łatwo obliczyć . Do kosztu zakupu doliczamy, 60-65% z tej sumy . Sumując to i dzieląc przez ilość kg zakupionego mięsa uzyskujemy cenę 1 kg wyrobu . Przybliżone dane dotyczą kosztu wyprodukowania surowca bez zysku o przybliżonej wydajności gotowego surowca ok 100%. Miro wybacz ale nie ten czas i ta pora by prowadzić dalej z Tobą dysputę, po to tylko by temat trafił do najbardziej poczytnej części forum . Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Moje koszty były następujące... I wp. z szynki - 16.40/kg ( tzw. kulka )II wp. z łopatki 14,50/kg ( b/k )II wp. z boczku 16,20 ( b/k , z/s)III wp. 10,80/kg z golonki tzw. gulaszowe Dobra biała niestety tania nie jest. Ilość przypraw to z reguły ich jakość( pomijając sól ) i pewnie stąd te różnice... Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez jpionka Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 a moja biala kosztowala ok 18 zl /kg -mieso szwedzkie dodatki polskie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 paweljack Nie wiem kto takie przepisy serwuje , ale 220 gr soli na 8 kg kiełbasy to wychodzi 27 gr na 1 kg. Gazeta pomorska nie zyska fanów " białej " Kilogramów jest 10, więc sól jest spoko 22 g, natomiast pieprz i majeranek ogień. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matys Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Wczoraj ponownie robiłem białą. Tym razem zwiększyłem ilość majeranku a zmniejszyłem czosnku (chyba był mocniejszy ) : 3gr/kg - pieprz grubo mielony 4gr/kg - majeranek 14gr/kg - czosnek 20gr/kg - sól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) W czwartek robiłem i dałem tak: sól 21,35 g/kgpieprz 4,05 g/kgczosnek 6,21 g/kgmajeranek 1,62 g/kgoregano 1,08 g/kg Jak dla mnie super smak Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 W zalażności od składu surowcowego i cen nabycia wyjdzie między 14 a 20pln za kg nie licząc roboty Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 paweljack Nie wiem kto takie przepisy serwuje , ale 220 gr soli na 8 kg kiełbasy to wychodzi 27 gr na 1 kg. Gazeta pomorska nie zyska fanów " białej " Kilogramów jest 10, więc sól jest spoko 22 g, natomiast pieprz i majeranek ogień. Kilogramów jest 11 więc wychodzi 20 g soli / kg. Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Receptura jest na 10 kg surowca - reszta to przyprawy i dodatki wchodzące w skład farszu. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LP57 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Średni koszt surowca w naszej białej kiełbasie to 10,50 a i surowiec przedni zakupiony w zaprzyjaźnionej masarni. 4 kg I wp - z szynek -10,20/kg10 kg II wp 80/20 - 10,80/kg5 kg II wp 70/30 - 10,50/kg2 kg II wołowej - 10,50/kg Przyprawysolenie ( jak ktoś lubi to peklowanie, ale wtedy będzie a'la biała) - 20g/kgmajeranek - 1,5 g/kgpieprz świeżo mielony - 1,1g/kgCzosnek polski harnaś - 2g/kg Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez LP57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 a ja dałem soli 18 g/kg,czosnku świeżego 10 g/kg,pieprzu 4 g/kg,majeranku 3 g/kgi myślę po spróbowaniu że każdego składnika można by dać ciut więcej ale jest ok. Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 W Anglii, koszt kilograma ok 26PLN.A przyprawy do smaku, lub jak moj tata mi radzil przy pierwszej bialej, jak sypalem pieprz to mowil ze farsz ma byc czarny od pieprzu. Jak sypalem majeranek mowil ze farsz ma byc zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Hmm a ciekawe jak z solą Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Soli daje 18 gram na kilogram ale przyprawy "do smaku", chyba że robię wyrób pierwszy raz lub próbuję zrobić wyrób standardowy. Z reguły jednak jest to kiełbasa a'la Sobol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Na kg mięsa przed dodaniem wody:sól 20gpieprz 2gmajeranek 3gczosnek 3-5gwoda ok 5%koszt ok 14 zł/kg Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Marca 2015 5 g/kg pieprzu6g/kg majeranku Dr Russak ostro jedzie z przyprawami Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.