ligawa Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 11 Listopada 2007 Szczepan!!!! Miales chyba klopoty z wydzielaniem sie tluszczu z masy serowej . Skoro napisales , ze wszystkjest juz "OK" no to teraz podziel sie ta wiedza z CZLONKAMI naszego forum. TY zaczales temat salami z zoltym serem----jezeli sie mowi "A" to zakoncz sprawe i powiedz tez "Z" Pozdrowienia calego Forum Ligawa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-21264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 11 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 11 Listopada 2007 Witaj Ligawa!!Widzę, że zostałem wezwany do tablicy.Sposób oblewania serem jest dość prosty Po okresie podanym w przepisie baton z salami smarujemy miodem 1 dzień przed oblewaniem serem. Technika ta powoduje, że jelito staje się bardzo lepkie i pięknie przyjmuje ser posypka startego sera bardzo ładnie skrywa nierówności.. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-21280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 11 Listopada 2007 Dziekuje SZCZEPANIE! Wcale nie zostales wezwany do tablicy,ja upomnialem sie tylko w imeniu zaintereso- wanych tym salami o bardzo istotny szczegol, ktorego brakuje w Twoim przepisie. Ligawa.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-21284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 24 Listopada 2007 SZCZEPAN, próbuję i próbuję oblewać serem i ciągle nie mogę uzyskać zadowalających rezultatów... :blush: Czy mógłbyś (albo ktoś inny) mi wyjaśnić jeszcze pare moich wątpliwości odnośnie tego sposobu oblewania serem ? Oblewanie kiełbasy ciepłym serem na całej powierzchni i czekamy aż ser dobrze zastygnie Ścieramy tarką do równej powierzchni 3-4mm startym serem posypujem 1. W jaki sposób starty ser ma się przylepić do zastygniętej już masy serowej ? 2. Dlaczego kolor sera startego różni się aż tak bardzo od koloru sera, który stanowi otoczkę, skoro to ten sam ser ? Nie sądzę by było to efektem wędzenia, gdyż widać wyraźną granicę między kolorami. 3. Co może być przyczyną powstania niewielkich pęcherzyków powietrza widocznych na przekroju sera ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 24 Listopada 2007 Dlaczego kolor sera startego różni się aż tak bardzo od koloru sera, który stanowi otoczkę, skoro to ten sam serJeśli się różni, to nie ten ser albo dodano innego rodzaju sera(topiony) o tej samej nazwie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 25 Listopada 2007 Witaj BonAir! Sadze,ze po przeczytaniu tych instrukcji i obejrzeniu zalaczonych zdjec skoncza sie , Twoje i innych zainteresowanych salami, klopoty z robieniem roznych otoczek nietylko serowych na salami. Pozdrowienia dla wszystkich Ligawa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 25 Listopada 2007 No tak, z pewnością jest to sposób i to dobry na robienie różnych otoczek, jednak nie rozwiązuje to zagadki, w jaki sposób SZCZEPAN oblał swoje salami żółtym serem. :lol: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 25 Listopada 2007 Ligawa. Chciałbym uzyskać od Ciebie wyjaśnienie. Piszesz " Salami zanurzamy w przygotowanym roztworze, po około 30 minunach zanurzamy salami ponownie i pozostawiamy do obsuszenia w temp. 15C-18C"Rozumiem, że należy zanurzyć w ciepłym roztworze żelatyny, po czym wyjąć i szybko obtoczyć , a nastepnie jeszcze raz zanurzyć. Czy tak? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 25 Listopada 2007 Witaj BonAir! Mysle,ze o salami popiszemy sobie jszcze troszke. Zastanawia Cie pytanie w jaki sposob Szczepan oblal serem- swoje- salami powiedzmy, ze znajomosc tajemnicy zawodowej stoi na przeszkodzie. Jezeli ja wejde w posiadanie uzupelniajacych informacji to je tu na Forum umieszcze. Pozdrowienia Ligawa. s Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 26 Listopada 2007 Rozumiem, że należy zanurzyć w ciepłym roztworze żelatyny, po czym wyjąć i szybko obtoczyć , a nastepnie jeszcze raz zanurzyć. Czy tak? Bagno, jeśli mowa jest o przepisie oznaczonym u góry jako "Ligawa" (a nie "Roland"), to jest napisane: "Do roztworu [żelatyny] dodajemy bardzo drobno roztarty ser", tak więc rozumiem, że baton moczy się w roztworze żelatyny i sera. Ligawa, chętnie przy okazji wypróbuję tą metodę oblewania, szkoda tylko że parmezan jest bardzo drogim serem do eksperymentów. :mellow: Jaka będzie konsystencja zastygniętego roztworu ? Czy czuć będzie "ziarno" ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 26 Listopada 2007 parmezan jest bardzo drogim serem do eksperymentów.Tak. W Polsce parmezan sporo kosztuje. Jednak zarówno parmezan jak i romano należą do grupy serów twardych. Również chedar oraz gouda do nich należą. Poza tym są w marketach inne, tańsze włoskie sery z grupy twardych przyprawowych, które można kupić drobno potarte. Jest to praktycznie proszek serowy. Myślę, że w przepisie LIGAWY właśnie taki proszek jest przewidziany. W najbliższym wolnym czasie zrobię eksperyment i napiszę o wynikach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 26 Listopada 2007 Osobiście nie kupowałbym parmezanu i romano tylko oparłbym się zwykłym trwardym serze. Rozdrabniamy na tarce i pozostawiamy w suchym miejscu celem wysuszenia.EAnna. Przyznaję się czytałem z nieuważnie. W ten sposób wyjdzie nam pasta serowo żelatynowa, tylko pozostaje pytanie, czy zawartość "pasty" nie spłynie nam z batonu w trakcie osuszania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 27 Listopada 2007 W tym miejscu chciałbym już zamknąć etap moich prób oblewania kiełbas żółtym serem. Przeszedłem przez wiele wymyślonych sposobów oblewania, począwszy od prób topienia zwykłego żółtego sera, wykorzystywania serka topionego oddzielnie albo jako dodatku do żółtego sera, próbowałem też dodawania emulgatorów w postaci zółtka, mleka czy letycyny, że o dodatku topnika w postaci wodorowęglanu sodu nie wspomnę... ;-) Do tego momentu najlepszy efekt uzyskałem przy prostym "owinięciu" posmarowanego mocnym roztworem żelatyny batonu serem, rozwałkowanym jak na roladę serową, o czym zresztą pisałem już wcześniej w tym wątku. Dzisiaj wypróbowałem sposób podany przez Ligawę, niestety z marnym skutkiem. :-( Wyciągnięcie batona z "pasty serowo-żelatynowej" powodowało to, że mieszanka spływała z batona, zostawiając cieniutki osad... :-( Dodam tylko, że mieszanina tartego parmezanu i żelatyny, wbrew wcześniejszym obawom, nie wygląda jak starty parmezan pływający w żelatynie, ale jak stopiona masa serowa. Co ciekawe - struktura tak zastygłej masy najbardziej przypomina mi zdjęcia pokazane przez SZCZEPANA. :shock: Poniżej załączam fotki salami otoczonego masą z żelatyny i parmezanu. Musiałem niestety posiłkować się smarowaniem batona przy pomocy noża, stąd dużo nierówności obwódki. Przyleganie sera do kiełbasy jest bardzo dobre: PS. Dość dobrze udało mi się uzyskać otoczkę z sera wtedy, kiedy to baton wstawiłem do butelki plastikowej, zalałem masą i po zastygnięciu rozciąłem plastik. Problem był jedynie z centrycznym osadzeniem batona względem butelki: Na powyższym zdjęciu masa składa się z 30% sera żółtego, 30% sera topionego, 30% mocnego roztworu żelatyny, 9% mleka i 1% sody oczyszczonej. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 27 Listopada 2007 BonAir !!! i to z tej butelki wyglada najbardziej fachowo tylko zlapac jeszcze os :wink: ja tez probowalem w butelce tylko ze mnie wyszlo z jednej strony bez sera a z drugiej bardzo grubo -ser odchodzil od mieska Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 27 Listopada 2007 to z tej butelki wyglada najbardziej fachowo tylko zlapac jeszcze os Zapewniam o trzeźwości operatora Niestety sposób z butelką PET nie jest chyba normalnie praktykowany. Musi być coś prostszego! A tak przy okazji, to po przepisie podanym przez Ligawę skojarzyłem fakt, że przecież parmezan we Włoszech podawany jest w restauracjach jako PRZYPRAWA, obok soli i pieprzu. Może trzeba iść takim tokiem myślenia ? Że nie jest to ser, tylko przyprawa ? I przez analogie zastosować sposoby robienia otoczek z przypraw ? Poniekąd właśnie taki sposób podał Roland! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 27 Listopada 2007 WitamTomek spróbuj zanurzyć wyrób w żelatynie i otoczyć w starym serze - wysuszyć zanurzyć w żelatynie i otoczyć.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 27 Listopada 2007 Tomku gratuluje wytrwalosci w dazeniu do celu,uwazam ze wyszlo ci tobardzo dobrze-pierwsze zdjecie pozdrow zonke i swoje robaczki swietojanskieMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 28 Listopada 2007 uwazam ze wyszlo ci to bardzo dobrze-pierwsze zdjecie Marek, dziękuję, ale rozsmarowywanie sera nożem, to żadna technologia :-) Tomek spróbuj zanurzyć wyrób w żelatynie i otoczyć w starym serze Ten sposób zresztą podał Roland (Master Sosydż Mejker). Ciekawe jakiej grubości otoczkę można uzyskać tym sposobem... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 28 Listopada 2007 Podjęłam kolejną próbę oblania salami żółtym serem. Tym razem zastosowałam mieszankę mocnej żelatyny i sera topionego. Uzyskałam warstwę grubości takiej, na ile starczyło mi przygotowanego surowca. nanosiłam pędzlem kolejne warstwy na schłodzony baton, żeby szybko tężały, ostatnią, "mokrą" warstwe posypałam drobno startym serem w dobrym gatunku.Proporcje zastosowanej mieszaniny: - woda - 100ml - żelatyna - 10g - ser topiony - 100g - ocet do smaku - wegeta do smakuUwazam, że serka topionego było zbyt dużo. Wystarczyłoby 50g. Wtedy całość byłaby bardziej zwarta, elastyczna i mocniejsza. Nie mogę niestety wkleić zdjęć. Może spróbuję później. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 28 Listopada 2007 To wszystko, co udało mi się uzyskać. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 28 Listopada 2007 To wszystko, co udało mi się uzyskać. Ależ to jest mistrzostwo świata! Wygląda to przepięknie, profesjonalnie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 29 Listopada 2007 EAnna, BRAWO! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 29 Listopada 2007 EAnna. Bardzo mnie się podoba . Gratuluję dążenia do celu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 29 Listopada 2007 Eanna jestem w szoku cos zrobila z tym salami:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 29 Listopada 2007 No tylko pogratulować.Mistrzowski wyrób :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/4/#findComment-23706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.